Hvad søger du?

Kirgisistans bjerge og nomader

Nomadeliv i Kirgisistan

”Gæster er sendt af Gud”, lyder et gammelt kirgisisk ordsprog. Og for kirgiserne har ordsproget været alvorligt ment, for der kunne være langt imellem besøgende i deres telte. De var nemlig nomader, og det helt særlige for Kirgisistan er, at denne livsform varede indtil midten af det 20. århundrede. I dag er mange kirgisere semi-nomader.

På denne rejse får vi indtryk af deres liv. Vi overnatter hos kirgisiske familier. Spiser frokost i et hjem og middag i et andet og inviteres måske på te i et tredje. Nomadernes boliger, jurter, er sammenklappelige telte lavet af filt, lædersnor og træ. Vi overnatter i jurte tre gange på rejsen.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
4. jul 23 til
15. jul 23
18.990 kr Lis Jespersen Ledige pladser Bestil rejse
18. jul 23 til
29. jul 23
18.990 kr Shahin Aakjær Garanteret afrejse Bestil rejse
25. jul 23 til
5. aug 23
18.990 kr Simon Dalsgaard Ledige pladser Bestil rejse
15. aug 23 til
26. aug 23
18.990 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse

Kirgisistan ligger godt beskyttet af store bjergkæder - Pamir-bjergene mod syd og Tien shan bjerne mød øst - der er verdens næsthøjeste bjergkæde med flere toppe over 7000 meter. Kirgisistans historie går langt tilbage. Det nationale epos ”Manas” fortæller om frihedskampen mod kineserne i det 9. århundrede. Digtet er på næsten en halv million vers og er dermed et af de længste digte i verden.

I Kirgisistan er der solskin mere end 200 dage om året. Temperaturerne i de lavere dele af landet kan i løbet af sommeren nå helt op på 40 grader. I bjergene ligger temperaturen på omkring 20 grader. Det kan blive koldt i løbet af natten, og vejret kan skifte tre til fire gange om dagen. Naturen er storslået. Du kan for eksempel glæde dig til at opleve Broken Heart Bjerget og De Syv Tyres Kløft.

Andre højdepunkter er bl.a. besøget hos en familie, der træner ørne og falke til jagt, samt Issyk Kul søen. Det er verdens andenstørste bjergsø med klart, blåt vand. Det kirgisiske køkken er en oplevelse i sig selv, som ofte skylles ned med den lokale alkohol Kumys, gæret hoppemælk.

Rejsens højdepunkter:

  • Storslået bjergrig natur med søer og alpine blomster
  • Oplev et landsbyliv som for 100 år siden med små husmandssteder
  • Se nomadelivet, hvor heste og får drives op på sæteren 
  • Overnat i jurte ved Son Kul-søen helt tæt på stjernerne
  • Mulighed for at bade i Centralasiens højeste bjergsø

Max 19 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Flyrejse fra København til Bishkek

Allerede første dag starter vi med en tur rundt i byen. Vi kommer bl.a. omkring Victory Square, Oak Park med stenskulpturer, Old Square, parlamentet, White House og rådhuset. På førstedagen besøger vi også Asian Bazar, der er et farverigt marked med frugt-, grønsags- og kødboder. Her er mulighed for at se og købe filtede sko og hynder, tørklæder og meget andet. Der er tid til at gå rundt på egen hånd.

Om aftenen besøger vi en restaurant, der serverer nationalretter. Retterne kan eksempelvis være manti (ligner store ravioli), kuurdak (friteret kødstykker serveret med kartofler) og lagman (krydret nudelsuppe). Er der tid efter aftensmaden, kan vi slentre en tur til pladsen Ala Too, hvor farverige springvand hele tiden skifter retning og kulør. Et meget underholdende syn.

Vi overnatter på tre-stjernet hotel.

Måltider: frokost og aftensmad

Første punkt på dagen er Burana-tårnet, der stammer fra det 11. århundrede. Burana-tårnet ligger i Balasagun, der var en vigtig by på Silkevejen, hvor mange karavaner gjorde holdt på deres vej fra Kina til Middelhavet.
Området er et open-air museum med bl.a. Balbals, der er små krigere hugget ud i sten. Når en berømt kriger døde i krig i 600- til 700-tallet, sørgede folket for at rejse en Balbal i hans minde.

Herefter kører vi til landsbyen Chon Kemin. Denne landsby ligger i en nationalpark omkranset af bjerge.

Vi ser Kirgisisk Buzkashi - en konkurrence hvor deltagerne rider på heste, den er ret vild, men er almindelig over hele Centralasien. Sporten kan sammenlignes med polo. To hold kappes om at få et dødt dyr uden hoved og uden ben i modpartens mål. Det er som regel en ged eller et får, som vejer ca. 30 kg. Ryttere styrter afsted på signal af dommerens fløjte. En af dem får i fuld fart den døde ged op fra jorden. Ryttere fra modstanderholdet prøver at tage geden fra ham.

Man kan også på forhånd (informeres til rejselederen en af de første dage) booke en ridetur i dalen. Alt efter ankomsttidspunktet varer turen 1,5 til 2 timer.

Vi overnatter i et gæstehus.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører via den smukke Kok-Moinok kløft til Issyk Kul Søen. På begge sider af kløften ses røde og gule sandstensbjerge i flotte formationer. Issyk Kul Søen er den største bjergsø i det centrale Asien. Issyk Kul er 180 km lang og 60 km bred og ligger i 1.600 m.o.h. I mere end 1500 år betragtede de lokale søen som et helligt sted. Først i 1800-tallet begyndte man at bade og fiske i søen.
Ved indgangen til Issyk Kul-regionen vil vi se jurter ved landevejen, hvor lokale sælger honning, røgede fisk fra søen og kumys - den gærede hoppemælk, der er nomadernes "nationaldrik".

Vi ankommer til Cholpon Ata før frokost og ser de berømte petroglyffer (helleristninger) skabt for 2000 år siden. Ved siden af disse stenbilleder ser man, hvordan andre sten er blevet placeret i en cirkel for at afgrænse et offersted til guderne.

Hvis tiden tillader det besøges også det lille Kulturhistoriske Museum i Cholpon Ata. Samlingen er bred med arkæologiske fund, kunsthåndværk, musikinstrumenter og andre bemærkelsesværdige ting fra Kirgisistans kultur og historie.

Efter frokost kører vi videre til et moderne resort. Resten af dagen går med afslapning og badning ved stranden. Om sommeren er vandet ca. 22 grader.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Næste morgen kører vi til byen Karakol. Vejen dertil løber langs den smukke strækning på nordsiden af søen. Undervejs gør vi holdt ved en gamle gravhøj fra 5. til 1. årh. f. Kr. Skyterne var det oprindelige folk i området. De er bl.a. kendte for at blive begravet med deres værdifulde smykker og seletøj af sølv, og gravene har derfor været udsat for gravrøvere.

For enden af Issyk Kul søen ligger regionshovedstaden Karakol, som er en gammel by fra den russiske Zars tid.
I udkanten af byen ligger et museum og et gravsted for den store russiske opdagelserejsende Nikolai Prezhevalsky fra 1800-tallet. Han lagde navn til byen helt op til 1991, hvor den blev omdøbt til Karakol. Vi besøger museet og mindeparken

Vi spiser frokost i Karakol og indkvarteres på et lille pensionat.
Om eftermiddagen kan vi slentre en tur i byen.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen tidligt med at besøge et af de bedste dyremarkeder i Centralasien, nemlig Karakols søndagsmarked. Landsbyboere fra det østlige Kirgisistan drager hver søndag til Karakol for at sælge deres dyr. Nogle har rejst i flere dage, for at nå hertil. Markedet er delt i to områder, et for får og geder; et andet for heste, kvæg og kameler. Blandt de tæt tøjrede husdyr går kirgiserne rundt for at undersøge og forhandle. De prøver heste med et kort trav eller vurderer vægten af ​​fedtet på bagsiden af ​​et fedthalefår med deres håndflader. Dette er det kirgisiske liv på landet i sin usminkede form. Markedet, som er bemærkelsesværdigt roligt i betragtning af al den aktivitet, der foregår, er et fantastisk sted at gå rundt, tage billeder og se morgenen udfolde sig.

Herefter besøger vi højdepunkterne i Karakol: Den ortodokse kirke og Dungan moskéen. Kirken er fra 1800-tallet og  bygget i træ. Den huser fine, gamle ikoner fra den tid. Dungan moskeen blev bygget af kineserne som en gave til det kirgisiske folk. Moskéen er bygget efter kinesiske traditioner, hvilket bl.a. betyder, at der ikke er brugt et eneste søm.
Efter besøget kan vi købe ind til vores første ophold i jurter.

Vejen til vores jurtecamp går forbi klippeformationen Broken Heart og gennem kløften Djeti Oguz. Det betyder De Syv Tyres Kløft. Her går vi op til et udsigtspunkt og hører legenden om kløften med de særprægede, røde stenformationer. 

Kort før jurtecampen er der mulighed for at vandre en tur langs den rivende flod, og vi passerer en række gamle træbroer. Så kommer vi ind i den smukkeste dal, hvor kirgisiske nomader har deres lejre med kvæg, heste, får og bor i filttelte (jurter) hele sommeren.

Kirgisernes telte er sammenklappelige boliger lavet af filt, lædersnor og træ uden brug af søm. Nomaderne kan pakke deres jurter ned eller opstille dem på ca. 1 time. Jurten transporterer de ved hjælp af 3-4 heste. I nat sover vi i en camp af jurter.

Efter ankomst bliver der mulighed for at vandre en tur op til et vandfald. Turen tager ca. to timer.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Turen fortsætter langs sydsiden af Issyk Kul Søen. Det er en smuk tur med de sneklædte bjerge på den ene side og den blå sø på den anden. Vi gør holdt og får mulighed for at bade i søen.

På vejen til Kochkor besøger vi en kirgisisk familie, der stadig bruger ørne til jagt. De fortæller om livet som ørnejægere, og hvordan de træner ørne og falke, som de tager med op i bjergene om vinteren.

Herfra kører vi videre langs søen og via en grøn dal til landsbyen Kochkor. Vi besøger en kvindeorganisation. Her viser kvinderne os, hvordan de laver filttæpper og giver os mulighed for selv at deltage i produktionen. Vi besøger også deres lille butik og museum. Her har husets beboere samlet kunsthåndværk fra de omkringliggende landsbyer. Der er mulighed for at købe håndlavede souvenirs fra byens kvinder og se nærmere på filttæpper, trævugger, sølvdekorationer og nationalkostumer mm.

Vi overnatter hos forskellige private familier.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med at købe drikkevarer til de to dages ophold i jurter ved den smukke bjergsø Son Kul.

Vi kører gennem høje og meget forskelligartede bjerge samt græsmarker med heste, får og køer, indtil vi når frem til søen Son Kul, der ligger 3.000 m.o.h., der ligger omgivet af bjerge. Nomader kommer hver sommer til denne sø, der er langt fra civilisationen. På græsgangene ved søen har de heste, køer og får.
Om eftermiddagen ankommer vi til vores jurte camp, hvor vi bor 2 nætter.

Man kan vælge at gå en lille tur i området - eller bade i søen. Vandet kan godt være koldt, selv for vikinger. Resten af dagen er fri til afslapning. Hos nomaderne kan der lejes heste til en ridetur langs søen eller mellem jurterne og kvæget.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Son Kul Søen ligger meget smukt, og naturen omkring søen er ganske urørt. Vi har en hel dag til vandring og til besøg hos nomaderne. Vi vandrer op på en bakketop for at nyde det flotte panorama ud over søen. Her finder vi også mere end 2000 år gamle petroglyffer.

De gæstfrie nomader inviterer os måske på kumyz - gæret hoppemælk. De er nysgerrige for at høre, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Et traditionelt ordsprog i Kirgisistan lyder, at ”gæster er sendt af Gud”. Vi får indtryk af nomadernes traditioner for besøg og lærer, hvad der er god skik.

Om eftermiddagen er der igen mulighed for at leje en hest og ride en tur langs søen.

Overnatning i vores jurte-camp.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen kører vi op til bjergpasset Kara Keche i 3364 meters højde (De højeste bjergpas i Europa er omkring 2800 m). Efter at have nydt udsigten, kører vi langs med søen og op over Moldo-Ashuu passet (3.346 m). Efter at have passeret toppen kan vi nyde den smukke kørsel ned til bunden af bjerget, hvor de lokale kirgisere henter kul.

Vi fortsætter mod landsbyen Kyzyl Oi og har undervejs udsigt til de smukkeste farverige bjerge. Vi spiser picnic undervejs.

Vi ankommer til Kyzyl Oi sidst på eftermiddagen og kan slentre omkring og mærke stemningen og landsbylivet. 

Overnatning i private værelser hos kirgisiske familier.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører tilbage til Kirgisistans hovedstad Bishkek. Turen er lang, men vejen går langs den brusende flod Kokomeren og gennem højtliggende sletter med flotte udsigter til bjerge og kløfter.

Første stop bliver den lille by Kojomkul, som ligger 25 km fra Kyzyl Oi. Her blev den legendariske kæmpe Kojomkul født i 1889. Han blev 2 meter og 30 cm høj og havde en karriere som legendarisk bryder helt frem til sin død i 1955. Han var bomstærk og kunne løfte store tunge sten, som endnu ligger i haven foran det lille lokale museum, oprettet til hans ære.

Hans grav har fået næsten mytisk status, da de lokale også oplevede ham som byens beskytter mod jordskælv og andre ulykker. I Bishkek står en statue foran det gamle stadion, hvor han bærer på sin hest.

Efter besøget kører vi videre ind i Suusamyur-dalen og op til Too Ashuu-tunnelen i 3400 meters højde. Efter at have passeret den 2,5 km lange tunnel kører vi ned ad snoede bjergeveje og hårnålesving til dalen på den anden side og videre mod Bishkek.

Vi spiser frokost i Bishkek og har tid på egen hånd indtil afskedsmiddagen om aftenen. Overnatning på tre-stjernet hotel.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører tidligt om morgenen ud til lufthavnen.

”Chon Rachmat – Ak Jol”  (Tak for nu – god flyvetur).

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
4. jul 23 til
15. jul 23
18.990 kr Lis Jespersen Ledige pladser Bestil rejse
18. jul 23 til
29. jul 23
18.990 kr Shahin Aakjær Garanteret afrejse Bestil rejse
25. jul 23 til
5. aug 23
18.990 kr Simon Dalsgaard Ledige pladser Bestil rejse
15. aug 23 til
26. aug 23
18.990 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse