Logo

Beks Uzbekistan

Silkevejslandet med personligt tilsnit

Midtvejs mellem de to legendariske silkevejscentre Bukhara og Samarkand ligger en lille by. Vabkent har aldrig skrevet sig ind i historiebøgerne, men hverdagen afspejler det nutidige Uzbekistan, og dét får vi indtryk af på denne rejse.

Vabkent er hjemby for Bekzod Rajabov, eller Bek, som vi kalder ham. Han har været guide for Viktors Farmor i Uzbekistan i mange år, og nu har han lavet en rejse, hvor han viser sin hjemby frem.

Regioner: Centralasien
Lande: Uzbekistan
9 dage Pris Rejseleder Status Information
11. maj 19 til
19. maj 19
11.900 kr Bekzod Rajabov Bestil rejse
21. sep 19 til
29. sep 19
11.900 kr Bekzod Rajabov Bestil rejse

Vi ser, hvordan nationalretter laves i lerovn, og hvordan det specielle Samarkand-brød bliver til. I kraft af Bek´s tilknytning kommer vi tæt på landsbylivet, som det leves i Uzbekistan.

Bek taler et fremragende engelsk og er vant til at arbejde sammen med danske gæster. Derfor er der ingen dansk rejseleder med på rejsen. Bek ordner selv det hele.

Der er god tid i hovedstaden Tashkent samt i Bukhara og Samarkand. Uzbekistans særlige karakter er formet gennem to tusinde år af nomader og handelsfolk, der kom ad Silkevejen fra Kina til Middelhavet, og bragte velstand med sig. Karavanerne kom med silke, porcelæn, glas, guld og krydderier. Og informationer. Silkevejen var datidens bredbånd, og derfor er Uzbekistan i dag en sjov blanding af Orienten og Vesten, tilsat et stænk Sovjet - efter 70 år som en del af Sovjetunionen.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kursen mod Uzbekistans hovedstad.

Tidlig ankomst til hovedstaden Tashkent. I lufthavnen møder vi vores engelsktalende rejseleder Bek efter div. viusm og indrejseformaliteter.

Vi tager direkte til vores hotel, hvor vi får vores værelser og der er tid til et hvil før morgenmaden og sightseeing i Tashkent.

Hazrati Imam Mausoleum og moské er et stort kompleks med flere koranskoler (madrassaer).  På pladsen kan man danne sig et indtryk af, hvordan Tashkent må have set ud før et kraftigt jordskælv i 1966 forårsagede omfattende ødelæggelse, for her er mange bygninger bevaret. I Muyi Muborak biblioteket findes den efter sigende ældste Koran i verden. Det forlyder, at Kalif Uthman studerede den, da hen blev henrettet i år 656 f.kr., og derfor er der blodstænk på den. Den er skrevet på dyreskind og opbevares i en glasmontre.

Kunsthåndværk og kunst, blandt andet vævede tæpper, keramik, smykker, broderier, musikinstrumenter og porcelæn ser vi på Museum of Applied Art.

Efter frokost på en lokal restaurant, prøver vi metroen. Den er smukt dekoreret, men da de er regnet for at være et sikkerhedsområde, er fotografering forbudt. Vi besøger også det udendørs jernbanemuseum og hvis tiden tillader det kommer vi også forbi Uafhængighedspladsen.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi flyver eller kører i tog fra Tashkent til Bukhara enten dag 2 om eftermiddagen/aftenen eller om morgenen dag 3.

Bukhara  var et kulturelt centrum og mange bygninger er restaureret med respekt for arkitekturen  og der er mange smukke, historiske bygninger at se.

Ismail Samani Mausolæet  er bygget omkring  år 900 og er et af de ældste islamiske monument i Bukhara. Det er bygget som familiegravsted for Samani-familien. Trods den forholdsvis beskedne størrelse er det et af de vigtigste steder at besøge for pilgrimme og regnet som et af de helligste.

Efter frokost besøger vi Ark citadellet, (en fæstning) der som et symbol for styrke og  storhed rejser sig over byen. Stedet er et yndet motiv på postkort.  Gennem historien er det mægtige fæstningsværk flere gange blevet ødelagt, men hver gang genopbygget.

Symbolet for Bukhara regnes for at være Kalian minareten, der rejser sig 46 meter i centrum. Den regnes som keramikernes største bygningsværk forud for den mongolske invasion.  Kalian moskéen er den ældste og andenstørste moske i Centralasien.

Om aftenen er der folkloreshow og herefter middag.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører lidt udenfor Bukhara og ser Sitori-Makhi Khoza, sommerresidens for den sidste  emir i Bukhara. Paladset ligger i en smuk park og i hovedbygningen ser vi blandt andet emirens tronsal.

Resten af dagen er fri til at udforske denne spændende og smukke by.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

I dag besøger vi Bek´s hjemby Vabkent og hans hjem. Vi får mulighed for at komme helt tæt på landsbylivet og uzbekerne.

Vi skal opleve, hvordan det berømte og specielle brød laves i lerovne, hvordan lækre nationalretter tilberedes i lerkrukker og vi kan se dagliglivet hos beboerne.

Vi spiser frokosten i Beks hjem.

Inden vi fortsætter til Samarkand besøger vi Vabkent minareten og gør også stop et par andre steder på den lange køretur.

Vi ankommer til Samarkand ved aftenstid og her har vi 3 overnatninger.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Første besøg i Samarkand er Registanpladsen med de tre berømte koranskoler (madrassaer), En sådan madrassa er ofte en bygning i to etager omkring en gårdhave. Ud mod gårdhaven er der små rum, der har været brugt til undervisningslokaler for koranskolens elever og til værksteder. I gamle dage var pladsen et samlingspunkt for handelmænd på karavaneruten, og der blev offentliggjort love og afgørelser og lukket handler.

Gur-Emir mausolæet med de lyseblå kupler er fra det 15. århundrede. Navnet betyder oversat ”Khan’ernes gravsted”. Her er byens mest berømte mand, Timur Lenk begravet. (død 1405). Han byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien og gjorde Samarkand til hovedstad i 1370. Timur Lenk påbegyndte byggeriet af gravstedet, da hans sønnesøn Mohammed Sultan pludselig døde i 1403.

Efter frokost ser vi Bibi Khanum moskéen, der er Centralasiens største kuppelmoské. Timur Lenk, der opførte bygningsværket, ønskede at bygge en moské til brug for fredagsbøn. Den skulle være storslået nok til at være som et islamisk paradis.

Vi tager til bazaren, Siyab.

Her oplever vi den helt unikke atmosfære i en orientalsk bazar, hvor handelsmændene råber, bilhornene larmer, musikken strømmer ud fra flere små boder, og duften af krydderier blander sig med duften af stegt fårekød, frugter og grøntsager. Her har vi mulighed for at smage saltede abrikossten bagt i aske.

Før aftensmaden hos en lokal familie er der vinsmagning og besøg på udstillingen ved Samarkand Vingård.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Ulugbek Observatoriet ligger nordvest for byen. Ulugbek var en af Timur Lenks sønnesønner, og han regerede det meste af Centralasien fra 1411 til 1449. Han var astronom og byggede det største observatorie i hele Centralasien. Ulugbek beregnede blandt andet, at Jordens hældningsgrad er 23,52. Det er et mere nøjagtigt resultat end Tycho Brahe kom frem til.

Shakhi Zinda gravpladserne er en samling af flot dekorerede mausolæer  og en gravplads for nutidens uzbekere. Her kan man se de mange flotte gravstene med kunstfærdigt udhuggede billeder af afdøde.

Der er besøg på silkepapirsfabrikken Meros og efter frokost er der nogle timer på egen hånd.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi har formiddagen i Samarkand fri, før vi kører i vores bus tilbage til Tashkent.

Efter afskedsmiddagen når vi et lille hvil, inden vi begynder hjemrejsen.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

9 dage Pris Rejseleder Status Information
11. maj 19 til
19. maj 19
11.900 kr Bekzod Rajabov Bestil rejse
21. sep 19 til
29. sep 19
11.900 kr Bekzod Rajabov Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede