Hvad søger du?

Pigetur til Uzbekistan

Kunsthåndværk og møde med uzbekiske kvinder

Uzbekistan har en lang tradition for kunsthåndværk og tekstiler. Gamle teknikker holdes i hævd, men traditionerne blandes med spændende avantgarde understrømme. Vi overværer for eksempel et modeshow, der både har traditionelle klædninger og uzbekisk designer-mode.

Et højdepunkt på rejsen er besøget i en landsby, hvor kvinder fortæller om deres liv og viser nogle af de ceremonier, der bruges ved fødsel og bryllup. I samme by spiser vi frokost hos en lokal familie og får forklaret om nationalretten ”plov”.

Se dagsprogram
10 dage Pris Rejseleder Status Information
16. sep 23 til
25. sep 23
16.590 kr Beate Jekaterina Sørensen Ledige pladser Bestil rejse

Rejsen begynder i hovedstaden Tashkent, hvor vi ser det fine Museum of Applied Arts. Vi besøger to af de store silkevejsbyer: Samarkand og Bukhara. Den betagende arkitektur og kunst i disse byer afspejler de kulturelle korsveje, som Silkevejen engang samlede med ekko fra Indien, Kina, Arabien og Persien.

Fergana-dalen i det østlige Uzbekistan er en stor oase med noget af den bedste jordbund og det fineste klima i Centralasien. Fergana er også centrum for silke-produktion. Vi besøger et velrenommeret silke-væveri og en keramikfabrik i Fergana.

Der er tid til at shoppe i bazarerne i Tashkent og Samarkand. Et godt råd: Lad kufferten være halvtom på udrejsen, for der kan gøres mange fordelagtige handler i Uzbekistan. Rejsen er med helpension.

Læs en artikel om rejsen her 

Rejsens højdepunkter:

  • Silkevejsbyerne Tashkent, Samarkand og Bukhara
  • Kunsthåndværk og keramik i Ferganadalen
  • En gruppe kvinder fortæller om deres liv
  • Folkloreshow og måltider på små, lokale familierestauranter
  • Shopping i bazarer med frugter, silke, keramik og sølvhåndværk

Max 15 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Rejsen mod Uzbekistans hovedstad begynder.

Vi ankommer tidlig morgen til Uzbekistans hovedstad, Tashkent. Den er, med sit indbyggertal på 3 mio, en af de største byer i Centralasien. Byen ligger i den nordøstlige del af republikken i floddalen Chirchik. Bjerglandskabet skaber en flot baggrund for byens arkitektur. Nord for Tashkent kan man se Store og Lille Chimgans snedækkede bjergtoppe. Byens historie går mere end 2000 år tilbage.
Efter ankomst og morgenmad på hotellet er der sightseeing.

Khazrati Imam er et kompleks med flere koranskoler (madrassaer) og moskeer. I et bibliotek på en af madrassaerne opbevares verdens måske ældste eksemplar af Koranen. Udgaven stammer fra det 7. århundrede og tilhørte Kaliffen Uthmann. I komplekset ligger fredags-moskeen og stedet er et flot eksempel på den orientalske, centralasiatiske arkitektur.

Vi besøger Museum of Applied Art. Her bliver landets unikke kunst udstillet – smukke dekorationstæpper, som man hænger på væggene, broderier, smykker, keramik, porcelæn og musikinstrumenter.

Frokosten spises i en hyggelig lokal restaurant med traditionelle egnsretter.

Vi besøger Chorsu bazaren. Navnet betyder ”hvor fire veje krydses” og her kan man få alt hvad hjertet begærer fra tørrede nødder til håndmalet keramik og pelshatte. Man kan også se de særlige vugger, som Uzbekistan er kendt for. 

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Afgang mod Kokand i biler gennem Kamchik passet. Turen er på ca. 330 km. Kokand kaldes ”vindenes by” og er måske den smukkeste by i Fergana Dalen.

Byens største attraktion er Khudayar Khans palads (bygget i 1871-73) og den imponerer med sin 70 meter høje facade.

Efter frokost fortsætter turen til Fergana, hvor der efter indkvartering på hotellet er tid til at besøge Al-Ferghaniy parken.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Margilan og besøger Yodgolik, et velrenommeret silkevæveri. Vi får indblik i processen - fra de små silkelarver kommer til fabrikken til det færdige produkt, f.eks. et silketæppe. Meget forgår stadig ved håndkraft og fra begyndelsen til det endelige produkt er færdig, kan der gå flere måneder.

Vi tager i basaren i Margilan, der er berømt for sit frugtmarked med granatæbler og abrikoser.

Frokost i en traditionel restaurant.

Afgang til Rishtan, hvor vi besøger den store keramikfabrik. Her arbejder et par tusinde med at dreje og forme de smukkeste ting i ler fra tallerkner til tepotter. Alt sammen bliver smukt dekoreret, og mon ikke man kan finde gode gaver at tage med hjem her.

Turen går tilbage til Tashkent via Kamchik passet.

Vi overnatter i Tashkent.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Afgang fra hotellet til lufthavnen og med fly til Bukhara.

Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle silkevej. Mange af byens gamle bygninger er gennemgribende restaureret med respekt for fortidens byggestil og skaber en særlig atmosfære.

Besøg ved Ismail Samani mausoleet, en af de ældste bygninger i Uzbekistan. Den er bygget som gravplads for emir Ismail Samani omkring år 900. Da Djengis Khans horder løb Centralasien over ende et par hundrede år senere, ødelagde de alt. Men ikke mausolæet. Gennem årene havde rige folk nemlig bygget små gravkamre klos op ad mausoleet, så for Djengis Khan lignede det bare en rodet gravplads. Sovjetiske arkæologer udgravede det fine monument i 1960erne.

Efter frokost ser vi Kalian Minaret’en. I antikken fungerede den som ledestjerne for karavanerne, der skulle til den hellige by Bukhara. Lige ved siden af minareten ses Kalian Moskéen, der er Centralasiens næststørste moské (den største er Bibi Khanum Moskéen i Samarkand).

Vi ser også Chor Minor. Navnet betyder ”fire minareter”. Det er et meget udsædvanligt bygningsværk med disse fire minareter med himmelblå kupler. Oprindelig var bygningen en del af en stor madrassa, som nu er ødelagt. Så Chor Minor ligger i dag midt i et beboelsesområde.

Inden aftenens middag overværer vi ”Uzbek National Costumes & Fashion Show”.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Sitorai Mokhi Khosa, sommerresidensen for den sidste emir i Bukhara. Paladset ligger 4 km nord for byen.
I hovedbygningen findes emirens tronsal, der er udsmykket i en blanding af europæisk og asiatisk stil.
Hovedindgangen vogtes af to marmorløver udført af kunstnere fra Nurata.

Vi besøger også en dukkemager i Bukhara inden vi spiser frokost.

Om eftermiddagen har vi tid på egen hånd til at udforske Bukharas gamle bydel.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen kører vi til Samarkand. ”Hvis du virk´lig kommer frem til Samarkand” – sådan lyder omkvædet på en dansk vise om længsel og drømme. I visen, som bl.a. er indsunget af Pia Raug og Birgitte Grimstad, er Samarkand drømmenes mål. Og nu er vi der. Samarkand er en af de ældste kulturbyer i verden, fascinerer med sine orientalske pragtbygninger.

Byens mest berømte - eller berygtede - indbygger var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370, og han bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne bygge de store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid.

Efter frokost besøger vi Shakhi-Zinda og Ulugbeks observatorium. Vi fortsætter til Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til landsbyen Jozmon.
Kvinder fra Jozmon vil fortælle om deres liv og vise nogle af de traditionelle ceremonier, der bruges ved bryllup og fødsel. Vi oplever også sang og dans ved denne lejlighed, og vi får demonstreret nogle af de nationale musikinstrumenter.

Vi spiser frokost hos en lokal familie, og vi får forklaret om deres specielle udgave af nationalretten ”Plov”. Der bliver måske også lejlighed til at se brødbagning. Det lækre ”tandoor”-brød bliver bagt i lerovne i landsbyerne.

Efter landsbybesøget kører vi tilbage til Samarkand, hvor der er tid på egen hånd.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med at se den fantastiske plads Registan, selve symbolet på Uzbekistans status i den islamiske verden. Det var her kamelkaravanerne gjorde holdt, og købmændene bredte deres varer ud på tæpper i håb om at gøre en god handel. Kamelerne er væk, men masser af handelsfolk frister stadig med håndknyttede tæpper og andre orientalske varer.

Bygningerne her er et klassisk eksempel på fuldendt islamisk arkitektur. Registan pladsen består af tre berømte koranskoler, (madrassa’er), der vender ud mod det samme torv.
En sådan madrassa er gerne en bygning i to etager omkring en gårdhave. Ud mod gårdhaven er der små rum, der har været brugt til undervisningslokaler for koranskolens elever og til værksteder.

Vi ser også den største kuppelmoské i verden, Bibi Khanum moskeen fra det 15. århundrede. Timur Lenk, der opførte bygningsværket, ønskede at bygge en moské til brug for fredagsbøn. Den skulle være storslået nok til at være et eksempel på, hvordan det islamiske Paradis så ud.

Der er lidt tid til på egen hånd at shoppe i Siyab Bazaren.  Her oplever vi atmosfæren i en orientalsk bazar. Man kan smage saltede abrikossten bagt i aske – eller købe de berømte Samarkand-brød, puffy, med gylden skorpe og meget lækker smag. 

Efter frokost på en lokal restaurant kører vi til Tashkent, hvor vi spiser afskedsmiddag.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

10 dage Pris Rejseleder Status Information
16. sep 23 til
25. sep 23
16.590 kr Beate Jekaterina Sørensen Ledige pladser Bestil rejse