”Hvis du virk´lig kommer frem til Samarkand” – sådan lyder omkvædet på en dansk vise om længsel og drømme. I visen, som bl.a. er indsunget af Pia Raug og Birgitte Grimstad, er Samarkand drømmenes mål. Og nu er vi der. Samarkand er en af de ældste kulturbyer i verden, fascinerer med sine orientalske pragtbygninger.
Byens mest berømte - eller berygtede - indbygger var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370, og han bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne bygge de store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid.
Vi skal se den fantastiske plads Registan, selve symbolet på Uzbekistans status i den islamiske verden. Det var her kamelkaravanerne gjorde holdt, og købmændene bredte deres varer ud på tæpper i håb om at gøre en god handel. Kamelerne er væk, men masser af handelsfolk frister stadig med håndknyttede tæpper og andre orientalske varer.
Bygningerne her er et klassisk eksempel på fuldendt islamisk arkitektur. Registan pladsen består af tre berømte koranskoler, (madrassa’er), der vender ud mod det samme torv.
En sådan madrassa er gerne en bygning i to etager omkring en gårdhave. Ud mod gårdhaven er der små rum, der har været brugt til undervisningslokaler for koranskolens elever og til værksteder. Vi fortsætter til Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.
Efter frokost på en lokal restaurant er der besøg i den største kuppelmoské i verden, Bibi Khanum moskeen fra det 15. århundrede. Timur Lenk, der opførte bygningsværket, ønskede at bygge en moské til brug for fredagsbøn. Den skulle være storslået nok til at være et eksempel på, hvordan det islamiske Paradis så ud.
Der er tid til på egen hånd at shoppe i Siyab Bazaren. Her oplever vi atmosfæren i en orientalsk bazar. Man kan smage saltede abrikossten bagt i aske – eller købe de berømte Samarkand-brød, puffy, med gylden skorpe og meget lækker smag.
Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad