Logo

Silkevejen

Fra Samarkand til Beijing

Fra Den gamle Silkevejs store karavanebyer i Uzbekistan og gennem bjerge og ørkener i Centralasien til Den store Mur nær Beijing. En helt usædvanlig rejse, der på kamel-karavanernes tid varede 2 år kan opleves på 3 uger uden at sjælen, silkevejsstemningen eller de storslåede naturoplevelser går tabt.

Med start i Uzbekistan begynder rejsen i den sagnomspundne karavaneby Samarkand og den unikke oaseby Bukhara, der står næsten uberørt af århundredernes gang.

21 dage Pris Rejseleder Status Information
9. maj 19 til
29. maj 19
27.900 kr Nette Kornerup Bestil rejse
5. sep 19 til
25. sep 19
27.900 kr Nette Kornerup Bestil rejse

De to byer var nogle af Silkevejens mest levende centre for handel mellem Europa og Asien. Vi rejser videre til Bishkek i Kirgisistan og gennem betagende naturscenerier til Issyk-Kul søen, hvor en levende nomadekultur endnu ses i bjergene. Vi krydser gennem det 4000 meter høje bjergpas Torugart, hvor sneleoparder og kongeørne råder over bjergtoppene og himlen, over grænsen til Kinas vestligste provins Xinjiang.

Her besøger vi karavanebyen og det store søndagsmarked i Kashgar samt Urumqi, før vi skal køre gennem den store ørken "Dødens Hav". En togrejse bringer os fra Turpan til X´ian, hvor Silkevejens østlige udgangspunkt lå, og hvorfra karavanerne bragte kinesisk porcelæn, te, krydderier og andre specielle produkter til den vestlige verden. I X´ian skal vi se de berømte terracotta statuer – en hel hær på tusinder af lersoldater. Herfra tog til Bejing, hvor rejsen afsluttes med en udflugt til Den Kinesiske Mur.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra København til Tashkent.

Vi ankommer tidlig morgen til Uzbekistans hovedstad, Tashkent. Den er, med sit indbyggertal på 3 mio, en af de største byer i Centralasien. Byen ligger i den nordøstlige del af landet i floddalen Chirchik. Bjergene skaber en flot baggrund for byen. Nord for Tashkent kan man se Store og Lille Chimgans snedækkede bjergtoppe.

Tashkents historie går mere end to tusind år tilbage i tiden.

Efter et kort hvil skal vi på byrundtur.

Vi ser bl.a. Khazrati Imam, som er et kompleks med flere koranskoler (madrassaer) og moskeer. I et bibliotek på en af madrassaerne opbevares verdens måske ældste eksemplar af Koranen. Udgaven stammer fra det 7. århundrede og tilhørte Kaliffen Uthmann. I komplekset ligger en af fredags-moskeerne og stedet er et flot eksempel på den orientalske, centralasiatiske arkitektur.

Frokosten spises i en hyggelig lokal restaurant med traditionelle egnsretter.

Om eftermiddagen besøger vi Museum of Applied Art, hvor vi får et førstehåndsindtryk af kunst og kunsthåndværk i Uzbekistan. Her bliver landets unikke kunst udstillet – smukke dekorationstæpper, som man hænger på væggene, broderier, smykker, keramik, porcelæn og musikinstrumenter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Vi tager et tidligt morgenfly til Bukhara (ca 1 time), og efter check-in på hotellet tager vi på by-rundtur.

Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle silkevej.

To dage bruger vi til at opleve denne fantastiske oaseby. Mange af byens gamle bygninger er restaureret med respekt for fortidens byggestil. Lyabi Hauz er den gamle bys centrum med en svalende vanddam, hvor man kommer for at slappe af, ryge en vandpibe, købe sig en kop kaffe eller te.

To af byens vigtige koranskoler flankerer Lyabi Hauz. Madrassa Nodir Devan Begui blev oprindeligt bygget som karavansarai, hotel for karavanerne, der nåede frem til Bukhara. Kukeldash er bygget i 1600-tallet og var dengang en af de største koranskoler i Centralasien.

Ikke langt fra Lyabi Hauz ser vi resterne af den enorme bymur. Overfor ligger Bolo House moskeen, som er et klassisk eksempel på en centralasiatisk moské.

I middelalderen kom handelsmænd fra hele Centralasien til Bukhara for at faldbyde deres varer. Handelen blev sat i system med overdækkede gader og kuppelklædte ”gadekryds”. I dag er der 3 kupler tilbage, nemlig over juveler-gaden, veksel-gaden og hatte-gaden. Vi går gennem den overdækkede bazar.

Om eftermiddagen ser vi den flotte Kalian Moské og Madrassa - indbegrebet af Bukhara.

Kalian Minaret’en regnes for keramikernes største bygningsværk forud for den mongolske invasion. I antikken fungerede den som ledestjerne for karavanerne, der ville til den hellige by Bukhara. 

Vi ser Ismail Samani mausoleet, en af de ældste bygninger i Uzbekistan. Den er bygget som gravplads for emir Ismail Samani omkring år 900. Da Djengis Khans horder løb Centralasien over ende et par hundrede år senere, ødelagde de alt. Men ikke mausolæet. Gennem årene havde rige folk nemlig bygget små gravkamre klods op ad mausoleet, så for Djengis Khan lignede det bare en rodet gravplads. Sovjetiske arkæologer udgravede det fine monument i 1960erne.

Om aftenen overværer vi et folklore-show, og herefter spiser vi middag. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Halvdags udflugt til emirens sommerpalads i udkanten af Bukhara.

Sommerpaladset Sitorai blev bygget mod slutningen af 1800-tallet af emiren af Bukhara. Han sendte arkitekter til Sankt Peterborg og Yalta for at studere russisk arkitektur før slottet blev bygget. 

Efter frokost er eftermiddagen fri og på egen hånd i Bukhara.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Fra Bukhara køres til endnu en af de ældgamle karavanebyer: Shakri-Shabz.

En melankolsk atmosfære hersker i byen, der er Timur Lenks fødeby. Her opførte Timur sit prægtige palads Ak Sarai, som vi ser ruinerne af.

Frokost i Shakri-Shabz og herefter lader vi bussen køre sin egen vej. Vi tager i stedet på en lille ekspedition i biler, der kan trække os over Takhtakaracha passet i Zerafshan bjergene. Det vil give os nogle flotte udsigter på vej mod Samarkand, hvor vi er fremme sidst på eftermiddagen og indkvarteres på vort hotel for de næste 3 nætter. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Samarkand, en af de ældste kulturbyer i verden, fascinerer med sine orientalske pragtbygninger. Vi bruger hele dagen på en gennemgang af denne sagnomspundne by og Centralasiens perle.

Byens mest berømte - eller berygtede - hersker var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370 og bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til Samarkand, så de kunne bygge store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid. Vi giver os god tid på den fantastiske Registan-plads. Bygningerne her er et klassisk eksempel på fuldendt islamisk arkitektur.

Vi ser også Bibi Khanums Moské fra det 15. århundrede. Det er den største kuppelmoské i Centralasien.

Vi fortsætter til Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

Efter frokost er der tid på egen hånd.

Middag på restaurant i Samarkand. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Vi fortsætter byturen i Samarkand, i dag kører vi dog til udkanten af byen. Shahi Zinda er en samling gravmæler, det ene flottere end det andet. En passage tager os forbi mausoleerne, og for enden ligger en stor gravplads for nutidens uzbekere. Her kan man slentre en tur og se de mange gravstene med kunstfærdigt udhuggede billeder af afdøde.

Ikke langt dervfra ligger Ulugbeks observatorie. Ulugbek var en af Timur Lenks sønnesønner. Han var astronom og byggede det største observatorie i hele Centralasien. Ulugbek beregnede blandt andet, at Jordens hældningsgrad er 23,52. Det er et mere nøjagtigt tal end Tycho Brahe kom frem til. Jo, middelalderens Uzbekistan var højt udviklet.

Efter frokost lægger vi vejen forbi bazaren Siyab. Samarkand har altid været et center for handel, og selv om bazaren i dag er flyttet til et nyt område, er det stadigt et levende sted. Her oplever vi atmosfæren i en orientalsk bazar. Vi kan smage saltede abrikossten bagt i aske – eller købe de berømte Samarkand-brød, puffy, med gylden skorpe og meget lækker smag. Samarkand fladbrød bliver værdsat over hele landet.

Middag på restaurant i Samarkand.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Det er en lang køretur til Tashkent, hvor vi er fremme midt på eftermiddagen. Undervejs krydser vi floden Syr Darya, der er livsnerven for bomuldsproduktionen i hele Uzbekistan. Undervejs ser vi flere bomuldsmarker, hvor bomulden plukkes i september

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Vi flyver til Kirgisistans hovedstad Bishkek. Om eftermiddagen tager vi på en byrundtur i Bishkek, Vi har én overnatning i Bishkek.

Det er en meget smuk køretur til Issyk Kul. Med en længde af 180 km og bredde 60 km er Issyk Kul verdens næststørste bjergsø. Vandspejlet ligger i en højde af 1600 m og omsluttes af bjergkæder i over 5000 m. højde. Undervejs ser vi Burana Tårnet i den gamle by Balasagun og spiser frokost hos en kirgisisk familie i byen Tokmat. Vi oplever også petroglyfferne ved Cholpon Ata.
Vi bor 1 nat på hotel ved Issyk-Kul.

Efter morgenmaden kører vi til Naryn. Det er en fantastisk landskabstur gennem Kirgisistans bjerge.

Vi indkvarteres i gæstehus i Naryn.

I dag kører vi til Tash Rabat, der er et tidligere karavanserai, hvor kirgisiske nomader har deres lejre med kvæg, heste, får og bor i filttelte (jurter) hele sommeren. Vi kan smage på den kirgisiske drik, Kumys. En alkoholisk drik, som bl.a. består af gæret hoppemælk.

Kirgisernes telte er sammenklappelige boliger lavet af filt, lædersnor og træ uden brug af søm. Nomaderne kan pakke deres jurter ned eller opstille dem på ca. 1 time. Jurten transporterer de ved hjælp af 3-4 heste. I nat sover vi i disse jurter.

Hos de lokale familier er der 2 personer i et værelse, og 4-5 personer i en jurte.

Om eftermiddagen tager vi på en vandretur i de smukke omgivelser.

Vi ser højst sandsynligt ørne, der svæver over højsletten, der på sit højeste punkt er ca. 3800 meter over havet.

Vi siger farvel til landsbyen og kører mod Torugart-passet og grænsen til Xinjiang-provinsen i Kina. Grænsen passeres bedst lige efter frokost. Efter passering af grænsen kører vi til Kashgar, hvor vi indkvarteres 2 nætter.

I Kashgar mødtes de to silkevejsruter, den nordlige og den sydlige. Byen udviklede sig til at blive det vigtigste handelscenter mellem Kina og Central Asien.

De mange karavaner bragte velstand til byen. Islamiske og persiske handelsfolk kom til Kashgar, og det var således i Kashgar islam holdt sit indtog i Kina.

Byen rummer flere smukke islamiske bygningsværker. Vi besøger Id Kah Moskéen, en af de største i Kina.

Omkring moskéen findes byens livligste område med små forretninger. Smede og sølvsmede, tømrere, støvlemagere, hattemagere osv. frister med deres tilbud.

Sidst på dagen besøges Abakh Hoja’s Mausoleum (17. årh.), et smukt og særpræget bygningsværk beklædt med grønne kakler. Mausoleet er det helligste valfartssted i det sydvestlige Xinjiang.

Der er 72 grave for 5 generationer af den hellige mands familie.

Med fly til Urumqi om formiddagen. Vi besøger byens museum med nogle af verdens ældste mumier, inden vi kører videre til Turpan, hvor der er 1 overnatning. 

Turpan ligger i en lavning 154 m under havets overflade og er det tredje laveste sted på jorden. Det varmeste og mest tørre sted i Kina. Men på grund af kunstvanding er her frugtbart, og byen er kendt for sine mange sorter af vindruer og meloner. Et par steder er gaderne overdækkede med vindrueranker, der giver behagelig skygge og en helt speciel atmosfære. Mange af husene er bygget af soltørret ler. Vi ser den berømte Emin Minaret (fra 1776), et mesterværk indenfor islamisk arkitektur. Og vi ser resterne af den meget gamle by Jiaohe. Vi besøger også Turpan museet med dinosaurskeletter og mumier samt Bezeklik grotterne med de mange buddha malerier.

Sen aften tager vi til stationen for at komme på nattoget mod Xian. Togturen tager ca. 30 timer.

Vi kører langs højdedraget mellem Gobi-ørkenen og Takla Makan-ørkenen.

Ankomst om morgenen til Xian. Her startede Silkevejen og byen var Kinas politiske og kulturelle center under Han- og Tangdynastierne, og på den tid lige så betydningsfuld som Rom. Under opholdet i Xian ser vi udgravningerne med den berømte terracotta hær, fundet i 1974 i en grav for den første kejser af Qin Dynastiet (3. årh. f.Kr.). Denne kejser kom på tronen som 13-årig, og graven blev påbegyndt allerede, mens han var barn. Det menes at ca. 720.000 arbejdere var beskæftiget med graven. Iflg. historiske beretninger skulle graven være et underjordisk imperium med paladser, soldater, hestevogne osv. Ved opdagelsen indeholdt den mere end 7000 terracotta soldater i fuld størrelse foruden 400 heste og 80 vogne. Komplekset er endnu ikke færdigudgravet.

Om aftenen overværer det farverige ”Tang Dynasti Dance Show”.

I dag besøger vi den gamle muslimske bydel, Grand Wild Goose Pagoda (fra år 625), museet samt de imponerende og velbevarede bymure fra Ming-dynastiet. Der er tid på egen hånd, inden vi sidst på eftermiddagen tager hurtig-toget til Beijing, hvor vi har én overnatning.

Efter morgenmaden tager vi på udflugt til Den Store Mur, der som en drage bugter sig over bakkekamme og gennem dale og danner et utroligt forsvarsværk. Konstruktionen begyndte så tidligt som 500 år før vor tidsregning, og fortsatte helt frem til Ming-dynastiet. Vi tager os god tid til at opleve dette utrolige bygningsværk. På vej tilbage til Beijing spiser vi frokost. Hvis tiden tillader det, tager vi på perlemarkedet og besøger Templet for god høst.

Afskedsmiddag om aftenen.

Alle planlagte afgange

21 dage Pris Rejseleder Status Information
9. maj 19 til
29. maj 19
27.900 kr Nette Kornerup Bestil rejse
5. sep 19 til
25. sep 19
27.900 kr Nette Kornerup Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede