Logo

Uzbekistan – I karavanernes fodspor

Rundrejse i Centralasiens perle

Uzbekistan er magisk. Et besøg i landet sætter fantasien i sving som næsten ingen andre steder. Fortiden med silkevejen og dens rige kultur er nærværende. I de tre gamle silkevejsbyer Samarkand, Bukhara og Khiva står fuldendte pragtbygninger, og vidner om en tid, hvor mennesker, ideer og varer mødtes i Uzbekistan, på vej mod øst eller vest.

Selv i nutiden, hvor silkevejen er en saga blot, ligger Uzbekistan i et krydsfelt: Europa er mod vest. Rusland mod nord. Mod øst gør den kinesiske indflydelse sig gældende. Og mod syd er der urolige lande som Afghanistan. Men Uzbekistan er stabilt, heldigvis, og på denne store rundrejse kommer vi godt rundt i det aflange land.

Se dagsprogram
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi har god tid i Samarkand og Bukhara, samt i hovedstaden Tashkent. Vi krydser Kyzyl-kum ørkenen i bus, og efter oplevelser i den gamle slavehandelsby Khiva kommer vi til den selvstyrende region Karakalpakstan. Her finder vi også ”Ørkenens Louvre”, et kunstmuseum for sovjetisk avantgardekunst i verdensklasse. 

En enkelt nat sover vi i yurte, et nomadisk telt i ørkenen ved Aydarkul søen. Lejren er omgivet af en næsten endeløs ørken. Vi nyder aftenen ved bålet under stjernehimlen og oplever nomadelivet fra første parket.

Ellers er der gode hoteller – og helpension – på rejsen.

Rejsens højdepunker:

  • Silkevejsbyerne Tashkent, Bukhara, Samarkand, Nukus og Khiva
  • Det naturskønne område ved Aydarkul søen
  • 1 overnatning i jurte ved Aydarkul søen
  • Det imponerende Savitsky Kunstmuseum – Ørkenens Louvre
  • Måltider på små, lokale familierestauranter

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Tashkent om natten eller tidlig morgen. Vi kører til vores hotel og kan hvile ud nogle timer, inden sightseeing i Uzbekistans hovedstad.

Tashkent er Centralasiens største by. Historien går mere end to tusind år tilbage. Byen blev islamiseret, fordi tyrkiske nomadestammer gentagne gange erobrede byen, første gang fandt sted mellem år 706 og 713.

På en 3 timers rundtur ser vi mausoleet for Kaffal-Shashi. Han var en af de første imamer i den muslimske verden, og man véd, at han prædikede i Shash i det 10. århundrede. Shash blev senere døbt om til Tashkent. Mausoleet er bygget i 1541, og nogle af de keramiske fliser er oprindelige.
Koranskolen Barak-Khan har en meget kunstfærdig facade, igen med keramiske fliser i flere farver, og en anden koranskole, Kukeldash, har været et fort, hvis brystværn blev brugt til at effektuere dødsstraf indtil 1865. Kriminelle blev simpelthen smidt ud fra det. I dag uddannes muslimske lærde fra koranskolen. 

Næsten ved siden af Kukeldash ligger et af Centralasiens største markeder, Chorsu. Det kan genkendes på den store, grønne, kuppel, der indkredser en del af bazaren. Her var der liv for mange hundrede år siden, da Silkevejen oplevede sit højdepunkt, og ganske vist har nye bygninger erstattet de gamle, men beliggenheden er den samme, og der er stadig et stort udvalg af keramik, tæpper, smykker, nationaldragter, krydderier, abrikoser, meloner – og meget, meget mere.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Tidligt om morgenen tager vi med hurtigtog til Samarkand. Turen tager cirka halvanden time, og  ved ankomst kører vi straks til Gur Emir mausoleet, hvor krigsherren Timur Lenk er begravet. Timur Lenk grundlagde det timuridiske dynasti, der herskede i Centralasien i 500 år. Han begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

Så er der tid til indkvartering og frokost, og om eftermiddagen ser vi nærmere på Samarkand. Det er en af de ældste kulturbyer i verden og den fascinerer med sine orientalske pragtbygninger.

Vi giver os god tid på den fantastiske Registanplads, selve symbolet på Uzbekistans status i den islamiske verden. Ved siden af pladsen ser vi Bibi Khanums Moské, der er den største kuppelmoské i Centralasien. Der bliver tid på egen hånd i bazaren.

Om aftenen ser vi, hvordan nationalretten ‘’plov’’ tilberedes. Retten laves overalt i Uzbekistan og laves altid på en base af ris, gulerødder og kød.

Måltider: morgenmad, frokost, aftensmad

Om formiddagen fortsætter vi udforskningen af Samarkand. Vi kører små 20 km udenfor byen til Shah-i-Zinda, som er en samling gravmæler, det ene flottere end det andet.

Ifølge en legende kom profeten Muhammeds fætter Kusam-ibn-Abbas til Samarkand i det 7. århundrede, under den arabiske invasion. Han udbredte Islam, og blev snigmyrdet. Men han forsvandt ind i en klippe, hvorfra han går igen. Deraf navnet Shakhi Zinda: Kongen er i live!

Ikke langt derfra ser vi Ulugbeks observatorie. Ulugbeg var endnu en af Timur Lenks sønnesønner, og han regerede det meste af Centralasien fra 1411 til 1449. Han var astronom og byggede det største observatorie i hele Centralasien. Ulugbeg beregnede blandt andet, at Jordens hældningsgrad er 23,52. Det er et mere nøjagtigt resultat end Tycho Brahe kom frem til. Jo, middelalderens Uzbekistan var højt udviklet.

Efter frokost er der tid på egen hånd, inden vi mødes til folklore show og middag.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Aydarkul søen, det er en køretur på ca. 5 timer. På vejen besøger vi ruinerne af Alexander Den Stores fæstning i Nurata. Det ligger højt og strategisk rigtigt, så man sagtens kan forestille sig, den har været uindtageligt. Alexander den Store sørgede i øvrigt for en fremsynet vandforsyning til sin garnison i det tørre landskab. Dele af den er i brug i nutiden.

I dag er byen Nurata mest kendt som pilgrimssted. En legende fortæller, at profeten Muhammeds svigersøn Hazrat Ali engang slog i jorden med sin stav, og straks sprang en kilde op ad sandet. Der er bygget en moské over det sted, kilden springer. Kuplen er med sin diameter på 16 meter en af de største i Centralasien.

Vi ser også de helleristninger, der er fundet i de vulkanske klipper omkring Nurata. De fortæller om tilværelsen fra op mod 9.000 år siden og frem mod vores tidsregning.  Der er mange, og velbevarede, tegninger, som viser  jægere, heste, hjorte, kameler med 3 pukler - og mennesker med to hoveder! 

Vi kører længere ind i ørkenen til vores camp og  indkvarteres i  yurter. Bemærk: Enkeltværelse er ikke muligt. Til gengæld er der mulighed for  10-15 minuters ridetur på kamel. Om aftenen er der bål, middag og en optræden med nomadisk folkesang.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører mod Bukhara, men har ophold ved Aydarkul søen på vejen. Afhængig af årstid og vejr går vi en tur og kan eventuelt bade i søen. Aydarkul er en stor sø, 250 km lang. Den blev dannet som følge af en stormflod i 1969, hvor et stort lavland blev oversvømmet.  I dag er der et stort fugleliv omkring søen, og den er rig på fisk. Vi spiser picnic ved søen og fortsætter herefter til Bukhara.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Bukhara er en af de gamle silkevejsbyer. Allerede i det 6. århundrede før Kristus var byen blevet rig på grund af handel. Derfor blev dens historie omtumlet, for den var et fristende bytte for angribende hære gennem mange hundrede år.

To gyldne tider for Bukhara var det 9. og 10. århundrede, hvor byens herskere formåede at tiltrække  intellektuelle og dygtige kunstnere fra den islamiske verden. Og næste gang i 1600-tallet, hvor der blev bygget 150 koranskoler og 300 moskeer, den ene flottere end den anden. Byen mistede dog gradvist sin betydning, i takt med at transport af varer gled over på skibe. Allerede i 1860'erne var emiratet Bukhara derfor i realiteten et russisk protektorat.

Mest til fods, men også en smule i bus, kommer vi godt rundt om Bukhara. Vi har 3 timers sightseeing om formiddagen, og det samme om eftermiddagen. Ind imellem ligger frokosten.

Vi ser blandt andet Ismail Samani mausoleet, en af de ældste bygninger i Uzbekistan. Den er bygget som gravplads for emir Ismail Samani omkring år 900. Da Djengis Khans horder løb Centralasien over ende et par hundrede år senere, ødelagde de alt. Men ikke mausoleet. Gennem årene havde rige folk nemlig bygget små gravkamre klods op ad mausoleet, så for Djengis Khan lignede det bare en rodet gravplads. Sovjetiske arkæologer udgravede det fine monument i 1960erne.

Lyabi Hauz er en oase i midten af Bukhara. Her kommer man for at slappe af, ryge en vandpibe, købe sig en kop kaffe eller te. Og tæt derved ligger den flotte Kalian moské og madrassa. Minaret’en regnes for keramikernes største bygningsværk forud for den mongolske invasion. I antikken fungerede den som ledestjerne for karavanerne, der ville til den hellige by Bukhara. Vi slutter dagen med middag og folklore show.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen kører vi lidt uden for Bukhara. En af de vigtigste muslimske helligdomme er mausoleet for Bakhouddin Naqshbandi. Han var stifter af en sufi-orden, der lagde vægt på mådehold og afvisning af luksus. Selv gjorde han rejsen til Mekka 32 gange i sit liv. Derfor kaldes stedet ofte for Centralasiens Mekka. Muslimer fra mange lande valfarter hertil. 

Vi ser også Sitora-i-Mohi Khosa, som var emirens sommerpalads. Det blev opført i 1800-tallet i en blanding af lokal, russisk og europæisk arkitektur.
Efter frokost er der tid på egen hånd i Bukhara. Vi mødes til aftensmad.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi har en lang køretur foran os. Turen går gennem Kyzylkum ørkenen og vi med diverse stop undervejs bliver det en transportdag på cirka 8 timer.

Vi ankommer til Khiva sidst på eftermiddagen.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Før i tiden var Khiva det sted, hvor karavanerne gjorde holdt for at slukke tørsten og få et hvil. Den lå strategisk rigtigt mellem de to store ørkenen Kyzylkum og Karakum. Byens smukke minareter og mange fornemme bygninger, mausoleer, madrassaer (koranskoler) vidner om en storhedstid, hvor karavanerne bragte velstand til byen. Khiva har dog også haft sine skyggesider. Det var her handlen med slaver blomstrede.

Siden 2. verdenskrig har der været omfattende restaureringer i Khiva. I Sovjet-tiden skete genopbygninger ikke altid med respekt for, hvordan den indre by oprindeligt så ud. Men i dag arbejdes der på at opveje disse fortidens synder, og liv og handel er vendt tilbage til gaderne indenfor ringmuren.

Blandt de bygninger vi ser, skal nævnes fredags-moskeen Juma, der har 213 søjler, hvoraf alle undtaget én er udskåret i sort elmetræ. En enkelt søjle kommer fra Indien, den blev båret hertil af en lokal superhelt, Pakhlavan Mahmud, og anbragt i moskéen til ære for ham. Dæmpet lys kommer ind i denne søjlehal, hvor der er en næsten drømmeagtig atmosfære.

Der blev bygget et smukt mausoleum for Pakhlavan Mahmud, som var bryder, men også poet. Det anses i dag for at være et helligt sted, og de troende beder ved graven. Vi ser også det gamle fort, Kunya-Ark.

Måltider: morgenmad, frokost, aftensmad

Vi forlader Khiva og kører mod en region af Uzbekistan, der har udstrakt selvstyre: Karakalpakstan. Hovedstaden i dette autonome område hedder Nukus.

Vi gør holdt ved fæstningen Toprak. Den har haft mure på op til 14 meters højde, og eftersom der ikke findes bjerge i nærheden, er fortet bygget af millioner af blokke soltørret ler. Toprak var hovedstad i et rige i det 2. århundrede efter Kristus – men blev først genopdaget i 1938.

Ved ankomst til Nukus spiser vi frokost og herefter ser vi det berømte Savitsky museum med den 2. største avant-garde samling efter Ermitagesamlingen i Saint-Petersborg.

Igor Savitsky var kunstner og tegner. I 1950'erne var han med på en arkæologisk og etnografisak ekspedition til ørkenen i Uzbekistan. Han blev hængende, fordi han var fascineret af egnben. Han ville dokumentere traditioner og levemåde i den fjerne udørk. Med tiden blev han samler, og kronen på hans liv var indsamlingen af 80.000 værker af socialrealistisk og avantgardistisk kunst i Sovjetunionen. Vi besøger museet, der ofte kaldes ”Ørkenens Louvre”

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi tager i lufthavnen og flyver til Tashkent. Inden vores afskedsmiddag tager vi en by tur i hovedstaden, og ser metroen, Uafhængighedspladsen og Amir Temur pladsen.
Efter afskedsmiddagen er der tid til et hvil før vores hjemrejse begynder.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til lufthavnen og vores hjemrejse begynder.

Måltider: morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os