Hvad søger du?

Uzbekistan med Ørkenens Louvre

Et kunstmuseum i verdensklasse helt ude i ørkenen

Det lyder uvirkeligt. Men det er rigtigt. Nukus State Art Museum har en samling på 82.000 værker, og historien bliver kun bedre af, at det hele skyldes én mand: Igor Savitsky. Han slog sig ned i byen Nukus i 1950, og samlede avantgarde kunst, som de sovjetiske myndigheder ellers drev klapjagt på. I dag er samlingen uvurderlig, og den store kunstskat har fået tilnavnet ”Ørkenens Louvre” hæftet på sig.

Og hvad mere er: Hele området er en autonomi. Karakalpakstan er fire gange så stor som Danmark og har selvstyre med egen præsident. Nukus er hovedstaden. Mens vi er her, ser vi også Mizdakhan, et stort område med et fort, der kan dateres tilbage til det 4. århundrede, samt nekropolis og mausoleer.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
30. mar 23 til
10. apr 23
16.990 kr Nette Kornerup Udsolgt Forespørg
6. apr 23 til
17. apr 23
16.990 kr Glen Odgaard Udsolgt Forespørg
28. apr 23 til
9. maj 23
17.490 kr Nette Kornerup Ledige pladser Bestil rejse
22. sep 23 til
3. okt 23
16.990 kr Nette Kornerup Ledige pladser Bestil rejse
9. okt 23 til
20. okt 23
16.990 kr Simon Dalsgaard Garanteret afrejse Bestil rejse
13. okt 23 til
24. okt 23
16.990 kr Beate Jekaterina Sørensen Ledige pladser Bestil rejse

Når vi forlader Karakalpakstan, fortsætter den udvidede rundrejse til de historiske silkevejsbyer Khiva, Buhkara og Samarkand. Vejen fra Khiva til Bukhara går gennem den store Kyzylkum-ørken. Rejsen på 12 dage, som er fyldt med pragtbygninger og blå kupler, slutter i hovedstaden Tashkent. 

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi har arrangeret grupperejser i landet i over 20 år
  • Vi besøger det imponerende Savitsky Kunstmuseum – Ørkenens Louvre
  • Vi smager det uzbekiske køkken på små, lokale familierestauranter
  • Vi oplever silkevejsbyerne Tashkent, Bukhara, Samarkand, Nukus og Khiva
  • Vi møder de lokale på Registanpladsen og ved Shakhi Zinda 

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Så er der afgang - rejsen mod Uzbekistan begynder i Kastrup.

Vi ankommer tidlig morgen til Uzbekistans hovedstad, Tashkent. Den er, med sit indbyggertal på 3 mio, en af de største byer i Centralasien. Byen ligger i den nordøstlige del af republikken i floddalen Chirchik.

Tashkents historie går mere end 2000 år tilbage i tiden. Byen blev islamiseret, fordi tyrkiske nomadestammer gentagne gange erobrede byen, første gang mellem år 706 og 713.

Efter et kort hvil skal vi på byrundtur.

Vi ser bl.a. Khazrati Imam, som er et kompleks med flere madrassaer (koranskoler) og moskeer. I et bibliotek opbevares verdens måske ældste eksemplar af Koranen. Udgaven stammer fra det 7. århundrede og tilhørte Kaliffen Uthmann. Vi ser Barakhan madrassa og en fredgasmoske. Alle steder er flotte eksempler på den orientalske, centralasiatiske arkitektur. Kukeldash var offentligt henrettelsessted indtil 1865.

Vi besøger Museum of Applied Art, hvor vi får et førstehåndsindtryk af kunst og kunsthåndværk i Uzbekistan. Her bliver landets unikke kunst udstillet – smukke dekorationstæpper, som man hænger på væggene, broderier, smykker, keramik, porcelæn og musikinstrumenter.

Sidst på eftermiddagen eller dagen efter om morgenen tager vi fly til Nukus.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Nukus, en fantastisk by midt i ørkenen, er hovedstaden i den selvstyrende republik Karakalpakstan. Dagens store oplevelse er det imponerende kunstmuseum Savitsky Museum også kaldet ”Ørkenens Louvre”. Det er det fornemste kunstmuseum i Centralasien, og en stor overraskelse at finde det netop her i et øde ørkenområde. Museet blev åbnet i 1966, og det indeholder flere end 82.000 genstande, lige fra antikviteter, folkekunst og tæpper til verdens næststørste samling af russisk avantgarde kunst (efter Museet i St. Petersborg).

Der er ofte mulighed for at tilkøbe rundvisning ved ankomsten til museet.

Om eftermiddagen ser vi Mizdakhan, en nekropolis, der blev påbegyndt helt tilbage i det 2.århundrede før Kristus. Mizdakhan ligger 20 km fra Nukus.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen ser vi Chilpik og herefter kører vi til Khiva. Khiva var den første by i Uzbekistan der blev optaget på Unesco verdensarvsliste. Den gamle bydel stammer fra det 10. århundrede og ligger bag 10 meter høje ringmure. Khiva var kendt som en af de største byer med slavemarkeder og engang hovedstad i oldtidsriget Khorezm. Khiva har flere end 50 historiske bygninger inde bag ringmuren.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Før i tiden var Khiva det sted, hvor karavanerne gjorde holdt for at slukke tørsten og få et hvil. Byen lå strategisk rigtigt mellem de to store ørkener Kyzylkum og Karakum. Byens smukke minareter og mange fornemme bygninger, mausoleer, madrassaer vidner om en storhedstid, hvor karavanerne bragte velstand til byen. Khiva har dog også haft sine skyggesider. Det var her handlen med slaver blomstrede.

Blandt de bygninger vi ser, skal nævnes fredags-moskeen Juma, der har 213 søjler, hvoraf alle undtaget én er udskåret i sort elmetræ. En enkelt søjle kommer fra Indien, den blev båret hertil af en lokal superhelt, Pakhlavan Mahmud, og anbragt i moskéen til ære for ham. Dæmpet lys kommer ind i denne søjlehal, hvor der er en næsten drømmeagtig atmosfære.

Vi ser også det gamle fort, Kunya-Ark, og spiser frokost på en lille familiedrevet restaurant.

Og vi når også forbi byens ikoniske vartegn Kalta-Minor, en minaret, der er dekoreret med bånd af blå og grønne kakler fra bund til top. Tash-Khauli paladset er opført af regenten Allakuli-Khan i 1800-tallet, i egnens traditionelle arkitektur.

Byen rummer mange forskellige former for kunsthåndværk. Overalt er der værksteder med håndværk, der er gået i arv gennem generationer, og som er blevet mere og mere forfinede i udførelsen.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi skal krydse Kyzylkum ørkenen, og har en lang dag foran os. Kyzylkum betyder ”rødt sand”, og i visse belysninger passer navnet. Kyzylkum er ikke en sandørken, men en halvørken med spredte buske og lave vækster.

På vej til Bukhara krydser vi Amudarya floden (antikkens Oxus). Vi spiser picnic undervejs. Her har vi to overnatninger.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Da den persiske prins Saivuz besøgte Bukhara, forelskede han sig i emirens datter. Det blev tolket som majestætsfornærmelse, og prinsen måtte bruge alle sine talegaver for at redde sit liv. Emiren gav ham en opgave: ”Byg et slot i ørkenen. Uden at bruge sten og ler. Så vil jeg skåne dig.”

Saivuz tænkte sig om i flere måneder. Så var planen klar. Han slagtede 3000 køer, og byggede et fort af ben og hudstrimler. Bukhara var skabt.
En af mange legender i Uzbekistan.

Vi tager på byrundtur i denne fascinerende by med en imponerende arkitektur.

Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle Silkevej. Mange gamle bygninger er restaureret med respekt for fortidens byggestil. Farvestrålende stoffer, tæpper, keramik og smykker frister på markedet.
Der vil være lejlighed til at se noget af det kunsthåndværk, der er typisk for Bukhara.

Vi ser Ismail Samani mausoleet, en af de ældste bygninger i Uzbekistan. Den er bygget som gravplads for emir Ismail Samani omkring år 900.

Lyabi Hauz er en svalende plads i midten af Bukhara. Her kommer de lokale for at slappe af, ryge en vandpibe, købe sig en kop kaffe eller te. Der bliver tid til at gå på opdagelse på egen hånd.

Vi får også tid til at se den flotte Kalian Minerat og  Moské - indbegrebet af Bukhara.

Kalian Minaret’en regnes for keramikernes største bygningsværk forud for den mongolske invasion. I antikken fungerede den som ledestjerne for karavanerne, der ville til den hellige by Bukhara.

Chor Minor madrassa har med sine 4 tårne en meget særpræget arkitektur.

Om aftenen overværer vi et folklore-show.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Sitorai Mokhi Khosa, sommerresidensen for den sidste emir i Bukhara. Paladset ligger 4 km nord for byen. 

I hovedbygningen findes emirens tronsal, der er udsmykket i en blanding af europæisk og asiatisk stil. 

Herefter besøger vi en landsby, hvor vi får mulighed for få et godt indblik i de lokales liv. Vi ser, hvordan der bages usbekisk brød i lerovne og laves traditionel mad. Vi spiser vores frokost i landsbyen. 

Herefter fortsætter vi mod Samarkand. Det er en længere køretur og vi gør b.la. stop ved en vandkilde, Sardoba, som  rejsende på Silkevejen besøgte. 

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Samarkand er en af de ældste kulturbyer i verden og den fascinerer med sine orientalske pragtbygninger.

Vi bruger dagen på en gennemgang af denne gamle karavaneby, Centralasiens perle.

Byens mest berømte (eller berygtede) indbygger var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370, og han bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne bygge de store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid.

Vi starter dagen med at tage til Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

Vi giver os god tid på den fantastiske Registanplads, selve symbolet på Uzbekistans status i den islamiske verden. Det var her kamelkaravanerne gjorde holdt, og købmændene bredte deres varer ud på tæpper i håb om at gøre en god handel. Kamelerne er væk, men masser af handelsfolk frister stadig med håndknyttede tæpper og andre orientalske varer.

Vi ser Bibi Khanums Moské (15. årh.), der er den største kuppelmoské i Centralasien og der er tid på egen hånd i Siyab Bazar, der har været et meget levende sted igennem de sidste 500 år. Aktiviteterne i bazaren starter tidligt om morgenen og de fortsætter til det bliver mørkt.

Her har vi mulighed for at smage saltede abrikossten bagt i aske, og vi kan købe de berømte Samarkand-brød, puffy, med gylden skorpe og meget lækker smag. Dette brød bliver bagt i en speciel lerovn (tandyr). En gæst i et uzbekisk hjem bliver allerførst budt på dette traditionelle runde brød sammen med en lille skål grøn te. Samarkand fladbrød bliver værdsat over hele Uzbekistan.

Vi besøger også den russisk-ortodokse Kirke i Samarkand.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Halvdags udflugt til det berømte gravområde Shakhi Zinda.

Ifølge en legende kom profeten Muhammeds fætter Kusam-ibn-Abbas til Samarkand i det 7. århundrede, under den arabiske invasion. Han udbredte Islam, og blev snigmyrdet. Legenden fortæller at han forsvandt ind i en klippe, hvorfra han går igen.

Deraf navnet Shakhi Zinda: Kongen er i live!

Shakhi Zinda er en samling gravmæler, det ene flottere end det andet. En passage tager os forbi mausoleerne, og for enden ligger en stor gravplads for nutidens uzbekere. Her kan man gå en tur og se på de mange gravstene med kunstfærdigt udhuggede billeder af afdøde.

Ikke langt derfra ser vi Ulugbeks observatorie. Ulugbeg var endnu en af Timur Lenks sønnesønner, og han regerede i Samarkand området fra 1411 til 1449. Han var astronom og byggede det største observatorie i hele Centralasien. Ulugbeg beregnede blandt andet, at Jordens hældningsgrad er 23,52. Det er et mere nøjagtigt resultat end Tycho Brahe kom frem til.

Jo, middelalderens Uzbekistan var højt udviklet.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører tilbage mod Tashkent. Vi tager ned i Tashkent metrosystem. Stationerne i Tashkent har alle deres egne unikke arkitektoniske træk og kunstneriske elementer. 
Her går vi en tur i parken ved Independent Square, hvor vi ser monumentet ”Crying Mother”, memorial hall og  Parlamentet.

Vi spiser afskedsmiddag og der er tid til et hvil før hjemrejsen begynder.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
30. mar 23 til
10. apr 23
16.990 kr Nette Kornerup Udsolgt Forespørg
6. apr 23 til
17. apr 23
16.990 kr Glen Odgaard Udsolgt Forespørg
28. apr 23 til
9. maj 23
17.490 kr Nette Kornerup Ledige pladser Bestil rejse
22. sep 23 til
3. okt 23
16.990 kr Nette Kornerup Ledige pladser Bestil rejse
9. okt 23 til
20. okt 23
16.990 kr Simon Dalsgaard Garanteret afrejse Bestil rejse
13. okt 23 til
24. okt 23
16.990 kr Beate Jekaterina Sørensen Ledige pladser Bestil rejse