Hvad søger du?

Uzbekistans Silkevejsbyer

Arkitektur og kunsthåndværk

Tashkent - Bukhara - Samarkand! Rejs på opdagelse i silkevejsbyerne i Uzbekistan, landet der ligger som en perle i det centrale Asien. Uzbekistans særlige karakter er formet gennem to tusinde år af nomader og handelsfolk, der kom ad Silkevejen fra Kina til Middelhavet, og bragte velstand til byer som Samarkand og Bukhara. Karavanerne kom med silke, porcelæn, glas, guld og krydderier. Og informationer.

Silkevejen var datidens bredbånd, og derfor er Uzbekistan i dag en sjov blanding af bl.a. Orienten og Vesten. Omgivet af høje minarettårne, koranskoler med azurblå kupler, moskéer og mausoleer, østlige handelsmarkeder, interessante legender og traditioner, befinder man sig som i en helt anden, magisk verden. 

Se dagsprogram
9 dage Pris Rejseleder Status Information
15. apr 23 til
23. apr 23
14.990 kr Michael Kaidin Frederiksen Garanteret afrejse Bestil rejse
6. maj 23 til
14. maj 23
14.990 kr Per Graugaard Ledige pladser Bestil rejse
9. sep 23 til
17. sep 23
14.990 kr Glen Odgaard Ledige pladser Bestil rejse
7. okt 23 til
15. okt 23
14.990 kr Claus Christensen Ledige pladser Bestil rejse

Landet er berømt for kunsthåndværk, og er meget gæstfrit. Islam fortolkes meget verdsligt. Selv om vi i dag ikke hører meget om Uzbekistan, så har området alligevel påvirket os på flere områder.

Et par eksempler: Algebraens ”fader” var Muhammad al-Kwarizmi. Det var ham, der fandt på det runde tal nul. Og det tal bruger vi jo i flæng i dag. Og Abu Ali al-Huseyn Sina skrev ”Medicinens kanon”, der var pensum på middelalderens universiteter. Uzbekerne hævder, ordet medicin stammer fra ham. For syge mennesker henvendte sig til den lærde mand med ordene: "Hjælp mig, Sine" På deres sprog: ”Mede Sine”.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi: 

  • Vi har over 20 års erfaring med grupperejser i landet
  • Vi besøger silkevejsbyerne Tashkent, Bukhara og Samarkand
  • Vi går på opdagelse i bazarer i det gamle kulturcentrum Bukhara
  • Vi oplever orientalske pragtbygninger og Registanpladsen i Samarkand
  • Vi ser folkloreshow og spiser på små, lokale familierestauranter

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Rejsen mod de sagnomspundne silkevejsbyer starter med fly til Uzbekistans hovedstad, Tashkent.

Vi ankommer tidlig morgen til Uzbekistans hovedstad, Tashkent. Den er, med sit indbyggertal på 3 mio, en af de største byer i Centralasien. Byen ligger i den nordøstlige del af republikken i floddalen Chirchik. Bjerglandskabet skaber en flot baggrund for byens arkitektur. Nord for Tashkent kan man se Store og Lille Chimgans snedækkede bjergtoppe.
Tashkents historie går mere end to tusind år tilbage i tiden. Byen blev islamiseret, fordi tyrkiske nomadestammer gentagne gange erobrede byen, første gang fandt sted mellem år 706 og 713.
Efter et kort hvil skal vi på byrundtur.

Vi ser bl.a. Khazrati Imam, som er et kompleks med flere koranskoler (madrassaer) og moskeer. I et bibliotek på en af madrassaerne opbevares verdens måske ældste eksemplar af Koranen. Udgaven stammer fra det 7. århundrede og tilhørte Kaliffen Uthmann. I komplekset ligger fredags-moskeen og stedet er et flot eksempel på den orientalske, centralasiatiske arkitektur. 

Vi besøger Museum of Applied Art, hvor vi får et førstehåndsindtryk af kunst og kunsthåndværk i Uzbekistan. Her bliver landets unikke kunst udstillet – smukke dekorationstæpper, som man hænger på væggene, broderier, smykker, keramik, porcelæn og musikinstrumenter.
Frokosten spises i en hyggelig lokal restaurant med traditionelle egnsretter.

Vi kommer forbi uafhængighedspladsen og når måske også en tur forbi kunstnergaden og operabygningen.
Aftensmad på lokal restaurant.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Da den persiske prins Saivuz besøgte Samarkand, forelskede han sig i emirens datter. Det blev tolket som majestætsfornærmelse, og prinsen måtte bruge alle sine talegaver for at redde sit liv. Emiren gav ham en opgave: ”Byg et slot i ørkenen. Uden at bruge sten og ler. Så vil jeg skåne dig.”

Saivuz tænkte sig om i flere måneder. Så var planen klar. Han slagtede 3000 køer, og byggede et fort af ben og hudstrimler. Bukhara var skabt.
En af mange legender i Uzbekistan.

Om morgenen tager vi fly eller toget til Bukhara.
(På nogle af datoerne vil fly/togrejsen til Bukhara ligge sidst på eftermiddagen dag 2.) 

Efter indcheckning på hotellet tager vi på byrundtur.

Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle silkevej.
To dage bruger vi til at opleve denne fantastiske by. Mange af byens gamle bygninger er restaureret med respekt for fortidens byggestil. Farvestrålende stoffer, tæpper, keramik og smykker frister på markedet.

Vi skal også have indtryk af det kunsthåndværk byen er berømt for.

Læs mere om keramikkunsten i Uzbekistan her

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen besøger vi en landsby, hvor vi får mulighed for få et godt indblik i de lokales liv. Vi ser, hvordan der bages usbekisk brød i lerovne og laves traditionel mad. Vi spiser vores frokost i landsbyen. 

Vi kører tilbage til Bukhara. Vi ser Sitori-Makhi Khoza, sommerresidensen for den sidste emir i Bukhara. Paladset ligger 4 km nord for byen.

En smuk park med springvand og pergolaer ligger omkring paladset. I hovedbygningen findes emirens tronsal, der er udsmykket i en blanding af europæisk og asiatisk stil. Hovedindgangen vogtes af to marmorløver udført af kunstnere fra Nurata.
I paladset udstilles smukke møbler samt fornemme eksempler på kinesisk og japansk porcelæn, der var meget populært i den uzbekiske overklasse.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Samarkand med nogle få stop undervejs. Turen er på 320 km og tager cirka 5 timer.

Samarkand er en af de ældste kulturbyer i verden og den fascinerer med sine orientalske pragtbygninger.
Efter frokost bruger vi eftermiddagen på en gennemgang af denne gamle karavaneby, Centralasiens perle.
Byens mest berømte (eller berygtede) indbygger var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370, og han bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne bygge de store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid. 

På en byrundtur ser vi Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

Vi har tre overnatninger i Samarkand, og i aften er middagen på en lokal restaurant.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi giver os god tid på den fantastiske Registanplads, selve symbolet på Uzbekistans status i den islamiske verden. Det var her kamelkaravanerne gjorde holdt, og købmændene bredte deres varer ud på tæpper i håb om at gøre en god handel. Kamelerne er væk, men masser af handelsfolk frister stadig med håndknyttede tæpper og andre orientalske varer.
Bygningerne er klassiske eksempler på fuldendt islamisk arkitektur. Registanpladsen består af tre berømte koranskoler (madrassa’er), der vender ud mod det samme torv.
En sådan madrassa er gerne en bygning i to etagere omkring en gårdhave. Ud mod gårdhaven er der små rum, der har været brugt til undervisningslokaler for koranskolens elever og til værksteder. Ulugbek koranskolen er at sammenligne med hvad vi forstår ved et universitet og astrologen Ulugbek siges at have forelæst om sit favoritemne: Astronomi.

Vi besøger den største kuppelmoské i Centralasien: Bibi Khanuns Moské fra det 15. århundrede. Timur Lenk, der opførte bygningsværket, ønskede at bygge en moské til brug for fredagsbøn. Den skulle være storslået nok til at være et eksempel på, hvordan det islamiske Paradis så ud.

Der er tid på egen hånd i Siyab Bazar, der har været et meget levende sted igennem de sidste 500 år. Aktiviteterne i bazaren starter tidligt om morgenen og de fortsætter til det bliver mørkt. Her oplever vi den helt unikke atmosfære i en orientalsk bazar, hvor handelsmændene råber, bilhornene larmer, musikken strømmer ud fra flere små boder, og duften af krydderier blander sig med duften af stegt fårekød, frugter og grøntsager. Her har vi mulighed for at smage saltede abrikossten bagt i aske, og vi kan købe de berømte Samarkand-brød, puffy, med gylden skorpe og meget lækker smag. Dette brød bliver bagt i en speciel lerovn (tandyr). En gæst i et uzbekisk hjem bliver allerførst budt på dette traditionelle runde brød brød sammen med en lille skål grøn te. Samarkand fladbrød bliver værdsat over hele Uzbekistan.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med udflugt til det berømte gravområde Shakhi Zinda.

Ifølge en legende kom profeten Muhammeds fætter Kusam-ibn-Abbas til Samarkand i det 7. århundrede, under den arabiske invasion. Han udbredte Islam, og blev snigmyrdet. Men han forsvandt ind i en klippe, hvorfra han går igen. Deraf navnet Shakhi Zinda: Kongen er i live!
Shakhi Zinda er en samling gravmæler, det ene flottere end det andet. En passage tager os forbi mausoleerne, og for enden ligger en stor gravplads for nutidens uzbekere. Her kan man slentre en tur og se på de mange gravstene med kunstfærdigt udhuggede billeder af afdøde.

Ikke langt derfra ser vi Ulugbeks observatorie. Ulugbeg var endnu en af Timur Lenks sønnesønner, og han regerede det meste af Centralasien fra 1411 til 1449. Han var astronom og byggede det største observatorie i hele Centralasien. Ulugbeg beregnede blandt andet, at Jordens hældningsgrad er 23,52. Det er et mere nøjagtigt resultat end Tycho Brahe kom frem til. Jo, middelalderens Uzbekistan var højt udviklet.

Vi ser også en silkepapirs-fabrik.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi har formiddagen fri i Samarkand, før vi kører med vores bus til Tashkent.

Afskedsmiddag og hvil før hjemrejsen begynder.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

9 dage Pris Rejseleder Status Information
15. apr 23 til
23. apr 23
14.990 kr Michael Kaidin Frederiksen Garanteret afrejse Bestil rejse
6. maj 23 til
14. maj 23
14.990 kr Per Graugaard Ledige pladser Bestil rejse
9. sep 23 til
17. sep 23
14.990 kr Glen Odgaard Ledige pladser Bestil rejse
7. okt 23 til
15. okt 23
14.990 kr Claus Christensen Ledige pladser Bestil rejse