Hvad søger du?

Den Store Baltikumrejse

Estland, Letland og Litauen i dybden

Estland, Letland og Litauen kendes af mange for deres hovedstæder. På denne rejse tager vi os god tid i de baltiske landes forskelligartede hovedstæder, Tallinn, Riga og Vilnius, og derudover gør rejsens længde det også muligt for os at opleve landenes mindre byer og mange spændende naturområder.

Baltikum byder på et væld af kulturelle attraktioner som f.eks. KGB-museet, en korshøj med tusindvis af kors og enestående slotte og paladser. Dette krydres med unikke naturoplevelser som vi eksempelvis finder i Gauja nationalpark og ved de store moser i Kemeri.

Se dagsprogram
13 dage Pris Rejseleder Status Information
16. jun 23 til
28. jun 23
16.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
8. jul 23 til
20. jul 23
16.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
1. sep 23 til
13. sep 23
16.990 kr Beate Jekaterina Sørensen Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi tager os god tid til at udforske de Baltiske lande: både hovedstæderne og de små byer.
  • Vi går på opdagelse i spændende naturområder som f.eks. den unikke, kuriske landtange
  • Vi dykker ned i Baltikums gamle og moderne historie igennem spændende museumsbesøg
  • Vi får en bred introduktion til det baltiske køkken på lokale restauranter.
  • Vi bor på 4-stjernede hoteller, som vi har tid til at nyde når dagsprogrammet ender

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra København til Tallinn, hvor vi indkvarteres på vores hotel. Vi har tre overnatninger i Tallinn.

Vi starter dagen med at besøge Kadriorg slottet uden for Tallinn. Det var den russiske zar, Peter den Store, der fik slottet opført i 1718. Peter ønskede, at slottet skulle minde om en italiensk villa, og den italienske arkitekt Nicolo Michetti opførte derfor slottet i italiensk barok stil. Til slottet hører også en mindre park med flotte statuer og springvand. Kadriorg tjente i første omgang som sommerresidens for den kongelige familie. Senere har slottet fungeret som residens for Estlands præsident, men i dag huser slottet blandt andet et kunstmuseum.

Vi spiser frokost på en lokal restaurant.

Om eftermiddagen skal vi på byrundtur i Estlands hovedstad Tallinn – en charmerende by med under en halv million indbyggere. Tallinn er en af de mest vedligeholdte middelalderbyer i det nordlige Europa, og dens gamle bydel er derfor at finde på UNESCOs Verdensarvsliste. Den gamle bydel byder på et væld af krogede brostensbelagte gader og små nicher og udsigtspunkter. Vi ser Alexander Nevsky Katedralen der med sine fem store løgkupler er et mesterværk indenfor den russiske revival-stil, der vidner om tiden, hvor Estland hørte under det russiske zarrige. Et vigtigt højdepunkt på dagen er mindesmærket for det sted, hvor Dannebrog ifølge sagnet fandt ned fra himlen under et korstog i 1219.

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag kan I udforske Tallinn på egen hånd. Byen rummer utallige spændende museer og attraktioner samt mange hyggelige caféer.

Vi kan bl.a. anbefale bymuseet i Tallinn (Linnamuuseum), hvor man kan få et bedre indblik i Estlands spændende historie fra Valdemar Sejrs tid til livet i sovjettiden til slutningen af det 20. århundrede. Man kan også gå på opdagelse på Estlands kunstmuseum KUMU, der rummer både gammel og ny kunst fra Estland og resten af verden.

Se øvrige forslag til aktiviteter ved at klikke her.

Det er også værd at bruge mere tid i området, hvor det danske flag efter sigende faldt ned fra himlen. Her kan man bl.a. tage en kop kaffe på Café Dannebrog med udsigt over Tallinns gamle bydel. Desuden er det en spøjs oplevelse at besøge en af Tallinns marcipan-cafeer, hvor der efter gammel tradition fremstilles alverdens sjove marcipanfigurer.

Måltider: Morgenmad

Vi kører mod byen Tartu, der er Estlands andenstørste by og den ældste by i hele Baltikum.

Tartu er for mange det kulturelle centrum i Estland. Esterne er derfor også stolte over, at byen er udråbt til europæisk kulturhovedstad i 2024. Byens universitet har uddannet nogle af Estlands klogeste hoveder, det første estiske teater grundlagt blev her, og den første estiske avis blev udgivet i Tartu.

Vi skal på byvandring i denne historiske by, og blandt turens højdepunkter kan vi nævne byens historiske universitet, rådhuset, Tartu Katedralen og byens gamle observatorium. Vi slår desuden vejen forbi en af byens mere mærkværdige seværdigheder, nemlig det skæve hus i Tartu, der er Estlands svar på det skæve tårn i Pisa.

Vi spiser frokost på en lokal restaurant i Tartu, og herefter går turen mod Sigulda i Letland.

Måltider: Morgenmad og frokost

Sigulda er i særdeleshed kendt for sin skønne natur, der har inspireret malere og poeter i århundrede. Vi bruger formiddagen i Gauja Nationalpark; et vildt naturområde med bjerge, dale og klipper. Vi skal med kabelbane over Gaujafloden, hvorfra vi får et godt udsyn over sandstensklipperne ved flodens bredder.

Og netop sandstensformationerne er nationalparkens hovedattraktion. Sandstenen, der blev formet for cirka 350 millioner år siden, har skabt de mange klipper og huler, man finder i Gauja. Vi besøger bl.a. Gutmanhulen; en stor sandstenshule i røde nuancer. Vores rute går også forbi ruinerne af Turaida slottet fra år 1214. Vi bruger cirka tre timer i parken, hvorefter vi slapper af med en frokost i lokalområdet.

Herefter har vi en lidt længere køretur på cirka fire timer foran os. Vi skal nemlig til Vilnius i Litauen, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad og frokost

Når vi har spist morgenmad, skal vi på byrundtur i Litauens hovedstad Vilnius. En by på cirka en halv million indbyggere, hvor den gamle bydel er på UNESCOs Verdensarvsliste grundet sin imponerende barokke arkitektur. Vilnius’ barokstil opstod, da byen blev genopbygget i det 18. århundrede efter en stor brand. Et af de bedste eksempler på denne stil findes ved Bazilijonu klosterets port, som vi naturligvis besøger. Derudover skal vi se en række af byens historiske huse og bygninger. Dagen byder også på et besøg på Vilnius’ KGB-museum, hvor vi stifter bekendtskab med Litauens moderne historie og hører mere om livet i Litauen i Sovjettiden.

Herefter spiser vi frokost, og så går turen vestpå til Trakai slottet; Litauens oprindelige middelalderborg. Borgen er strategisk placeret på en lille ø på Galve-søen, og har bl.a. fungeret som sommerresidens for Litauens storfyrster. Slottet bliver ofte kaldt ”Lille Marienburg” efter det smukke tyske slot i Hannover.

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag besøger vi byen Kaunas omkring 1½ times kørsel fra Vilnius.

I 2022 var Kaunas europæisk kulturhovedstad, og det er ikke uden grund. Kaunas’ historiske centrum byder nemlig på en masse spændende bygninger fra det 18. og 19. århundrede. Vi besøger også Pažaislis Abbey museum, som er et kloster bygget af munke i det 17. århundrede. Klosteret er blandt andet kendt for sine smukke haver, og er samtidigt et af Østeuropas flotteste eksempler på barok arkitektur. 

Efter klosterbesøget spiser vi en sen frokost, hvorefter vi tjekker ind på vores hotel. Resten af eftermiddagen er der tid til at udforske Kaunas på egen hånd. Her kan man gå på opdagelse i den gamle bydel eller slentre i en af byens mange smukke parker. Ciurlionis museet er også et besøg værd - det er både et spændende museum og en smuk art deco bygning. Man kan også besøge Kaunas’ unikke djævlemuseum med over 2000 skulpturer, malerier og andre artefakter fra hele verden, der alle portrætterer djævlen.

Vi har en enkelt overnatning i Kaunas.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører mod Klaipeda, som er Litauens tredjestørste by. Klaipeda er en havneby i den ene ende af den kuriske landtange. Vi besøger den gamle bykerne, hvor træindrammede bygninger fra det 18. århundrede er opført i tysk byggestil. På byens centrale plads, Teater-pladsen, finder vi desuden byens gamle teater opført i neoklassisk stil.

Efter frokost på en lokal restaurant, forsætter vi til byens botaniske have. Dette er stedet, hvor russiske og preussiske monarker i sin tid mødtes.

Sidst på eftermiddagen tjekker vi ind på vores hotel midt i byen, hvorefter der er stadig er tid til at udforske byen på egen hånd eller slappe af på hotellet.

Vi har to overnatninger i Klaipeda.

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag skal vi besøge byen Nida, der ligger omtrent midtvejs på den Kuriske Landtange. Vi starter derfor dagen ud med en sejltur ud til den UNESCO-listede landtange, der forbinder Litauen med Kaliningrad.

Den Kuriske Landtange er et helt unikt naturfænomen, der strækker sig mere end 100 km i længen, men blot er mellem 500 meter og 4 km i bredden. Dertil er nationalparken kendt for sine store naturlige forekomster af rav. Vi udforsker nationalparken, og besøger blandt andet forfatteren Thomas Manns sommerhus i Nida.

Efter frokost på en lokal restaurant forsætter vi mod Palanga, som er en lille ferieby, der mest er kendt for sine sandklitter. Vi udforsker Palanga, og besøger blandt andet Tiskevičiai Paladset, der byder på en stor samling af rav.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter en tidlig morgenmad på vores hotel, kører vi til Korshøjen i den nordlige del af Litauen. Korshøjen er en af Litauens mest kendte turistattraktioner og imponerer med sin store mængde af kors, der pryder en naturlig høj. Traditionen med at placere kors på højen kan spores flere hundrede år tilbage, og højen er et symbol på Litauens katolske identitet, idet man med en ihærdig indsats formåede at bevare størstedelen af dens mange kors trods Sovjetunions gentagende forsøg på at få dem fjernet.

Herefter forsætter turen tilbage til Letland, hvor vi besøger det pittoreske Rundale palads; et palads med en lang og kringlet historie. Rundale palads har tjent mange formål ud over sit oprindelige brug som residens, og er bl.a. blevet brugt som hospital, skole og kornlager i og efter krigstider. Paladset bliver stadig den dag i dag brugt til f.eks. at indkvartere udenlandske statsledere.

Efter en rundtur ved paladset kører vi til dagens sidste stop, Jurmala, hvor vi også overnatter.

Måltider: Morgenmad og frokost

Denne dag starter i Jurmala, hvor vi på en lille byrundtur nyder byens sandstrande og duften af de mange fyrretræer.

Herefter bliver vi kørt ud til den nærtliggende Kemeri mose, der er kendt for sin store biodiversitet, herunder mange forskellige fuglearter. Over mosen har man etableret en ophøjet sti af træ, der gør det muligt at bevæge sig over det sumpede landskab. Der er mulighed for at tage både en kort gåtur i mosen (1,4 km) og en lidt længere tur (3,4 km). Vælger man den længere rute, kommer man forbi et observationstårn, der giver et godt udsyn over mosen.

Herefter tager vi til Riga, hvor frokost på en lokal restaurant venter os. Efter denne er der sat et par timer af tid til at udforske Riga på egen hånd eller slappe af på hotellet.

Vi har to overnatninger i Riga.

Måltider: Morgenmad og frokost

Den sidste af rejsens fulde dage er dedikeret til at udforske Baltikums største metropol. Riga er formet af en broget historie, hvor både tyske riddere, svenske konger og russiske kommunister har sat deres eget præg på byen. Riga er en sjov blanding af Øst- og Nordeuropa, og denne dag bruges på at kigge byen efter i detaljerne.

Vi skal på byrundtur i denne spændende hovedstad, og blandt turens højdepunkter er besøget i byens katedral, der blev opført i 1211, og er den største middelalderkirke i hele Baltikum. Katedralen fungerer desuden som koncertsal til flere af byens mange koncerter.

Vi spiser frokost i Riga, hvorefter vi kører ud til byens frilandsmuseum, der ligger i en nåleskov lige udenfor Riga. Friluftsmuseet byder på et indblik i Letlands traditionelle kultur og levevis. På museets grund findes 118 historiske bygningsværker fra forskellige perioder, der er indsamlet fra rundt omkring i Letland.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmad på hotellet begiver vi os mod Rigas lufthavn, hvorfra vi rejser hjem til Danmark.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

13 dage Pris Rejseleder Status Information
16. jun 23 til
28. jun 23
16.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
8. jul 23 til
20. jul 23
16.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
1. sep 23 til
13. sep 23
16.990 kr Beate Jekaterina Sørensen Ledige pladser Bestil rejse