Hvad søger du?

Estland - Letland - Litauen

7 dages rundrejse i Baltikum

Afstandene i Baltikum er korte, og seværdighederne store. Vi oplever det hele på 7 dage: Landenes sammenhørighed og landenes forskelligheder fra det finske og nordiske præg i Estland til det katolske og sydeuropæiske islæt i Litauen.

På rejsen går vi på opdagelse i de 3 hovedstæder, Tallinn, Riga og Vilnius, der alle er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det er eventyrligt at slentre rundt i brostensbelagte gader med middelaldertårne, art nouveau huse og små butikker. Vi besøger også nogle af Nordeuropas flotteste barok-slotte, og så udforsker vi nationalparken Gauja, der også kaldes ”Letlands Schweiz”.

Se dagsprogram
7 dage Pris Rejseleder Status Information
4. apr 23 til
10. apr 23
9.990 kr Beate Jekaterina Sørensen Få pladser tilbage Bestil rejse
6. aug 23 til
12. aug 23
10.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
21. dec 23 til
27. dec 23
11.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever Tallinn med Kadriorg Paladset og St. Alexander Nevsky-katedralen
  • Vi får et indblik i vores egen historie ved mindesmærket, hvor Dannebrog dalede ned fra himlen
  • Vi udforsker Riga med nationalparken Gauja og de gamle borgruiner Sigulda og Turaida
  • Vi går på opdagelse i Vilnius’ gamle bydel og i middelalderhovedstaden Trakai vest for byen.
  • Vi spiser en helt særlig middag på middelalderrestauranten Rozengrals i Riga.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra København til Tallinn og indkvarteres på hotel.

Efter morgenmad på hotellet udforsker vi Estlands hovedstad Tallinn til fods. Byen stammer fra middelalderen; den kan spores tilbage til år 1154, hvor den var en kendt havn og handelsplads. I dag har Tallinn 425.000 indbyggere, og er dermed en lille hovedstad. Vi besøger den gamle bydel, som i 1997 blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

St. Alexander Nevsky-katedralen stod færdig i år 1900 på et tidspunkt, hvor Estland hørte under det russiske zarrige. Det forklarer den typiske ortodokse arkitektur med løgkupler og et flot interiør. Katedralen er et af Tallinns varemærker i dag. Det gamle Tallinn er en museumsby med en af de bedst bevarede bymure. Den er 2 km lang og har 26 tårne.  Det var i nærheden af domkirken, at Dannebrog ifølge et gammelt sagn faldt ned fra himlen i 1219. En mindesten markerer stedet.

Når vi mødes efter frokost, kører vi med bus til Kadriorg Paladset. Dette imponerende palads blev opført i år 1718 af den russiske Zar Peter den Store. Det blev navngivet Kadriorg efter hans hustru Catherine 1. Paladset er designet af den italienske arkitekt Nicolo Michetti, og med sin rige udsmykning er slottet et af de bedste eksempler på barok arkitektur i Nordeuropa. Den omkringliggende park er imponerende især om sommeren, når det hele står i fuldt flor. Det er et yndet sted at besøge for de lokale.

Efter turen til Kadriorg Paladset er der tid til at udforske byen på egen hånd, og det er sikkert, at vi finder en god restaurant til middagen.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Dagens mål er Letland og hovedstaden Riga, og undervejs sætter vi tid af til at besøge nationalparken Gauja. Den er den største i Letland med sine 90.000 hektar skove, klipper og floder. Området huser også mere end 500 historiske monumenter. Et af højdepunkterne er Turaida Borgen. Den blev opført i 1214 og er en af de ældste middelalderborge i Letland.

Sigulda er en gammel borgruin og en del af et tidligere fæstningsværk. Borgen blev opført af den nyetablerede Sværdbroderordens mester Venno i årene 1207-1209, og var det første af 4 klostre i området.

Under besøget i Sigulda nyder vi en 3 retters frokost på en lokal restaurant. Herefter fortsætter turen mod Riga (ca. 1 time), hvor vi bliver indkvarteret på hotellet. Middag på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Vi skal på rundtur i det gamle Riga, og vi gør det til fods. Letlands hovedstad har ca. 700.000 indbyggere og er den største by i de baltiske lande. Ifølge et sagn blev Riga bygget af Kristaps guld. Kristap var en stærk mand, som levede af at bære folk over floden Daugava. En nat vågnede Kristap til lyden af barnegråd på den anden side af bredden. Kristap vadede over for at bære barnet over floden, men undervejs blev barnet tungere og tungere. Med den største kraftanstrengelse lykkedes det ham at få barnet over, inden han faldt udmattet om. Da Kristap vågnede, var barnet væk og i stedet stod der en krukke guld. Den blev brugt til at bygge Riga.

Den historisk dokumenterede grundlæggelse af byen er året 1201, men selve stedet blev brugt som handelssted før dette.

På rundturen besøger vi Rigas imponerende domkirke. Kirken er bygget i 1211, men er ændret flere gange gennem tiden. Domkirken anses for at være den største middelalderkirke i Baltikum. Det storslåede orgel er med sine 6718 piber et af de største i verden. Der gives regelmæssig orgelkoncert. I den gamle bydel er der utallige restauranter, som er med til at skabe en hyggelig atmosfære og maden er særdeles god.

Vi besøger den Lettiske Nationalopera, som kan dateres tilbage til år 1863. Det er en af de smukkeste operahuse i Europa. Vi kommer bag scenen, hvor operabesøgende normalt ikke har adgang. Her hører vi om historien og livet i operaen. Her dansede den verdenskendte balletdanser Baryshinikov, og i 1837-39 havde Richard Wagner sit virke som kapelmester i Riga.

Vi skal også smage på og høre om Letlands nationaldrik, ”Den Sorte Riga-Balsam” der består af ikke mindre end 24 ingredienser – forskellige urter, krydderier, honning, blomster og bær. Den er god for mange ting, ikke mindst for maven.

Dagen slutter vi af med en fælles middag i ægte middelalderstemning på restaurant Rozengrãls, som ligger i centrum af Rigas gamle bydel. Restaurantens lokaler er nævnt i skrifter fra år 1293 som vinlager og feststed for Rigas byråd. I restaurantens største rum findes 4 meter høje buer, som er det eneste fragment fra byens første fæstningsværk fra 1201. Hele restaurantens atmosfære summer af middelalder og selv tjenerne er klædt i middelalderdragter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Efter morgenmaden sætter vi kursen mod Litauen og Vilnius. Undervejs gør vi to stop. Først ved det imponerende barok-palads Rundale 50 km fra Riga i det gamle kurland. Stedets historie stammer helt tilbage til det 15. århundrede, hvor en herregård blev bygget. Hundrede år senere kom selve paladset til.

I 1735 opkøbte hertug Ernst Johann von Biron paladset, som han rev ned og genopførte med genbrug af de oprindelige sten. Han var blevet den russiske Zarina Annas favorit (1730-40 på tronen) med næsten ubegrænsede magtbeføjelser og mulighed for at opføre Rundale. Hofarkitekten Rastrelli, som har bygget vinterpaladset i St. Petersborg, byggede også Rundale. Hertugen døde i 1772 og i 1795 afstod hans søn Peter Rundale til Katarina II. Siden har paladset tjent mange formål. I 1915-1918 var det kommandocenter og hospital for den tyske hær. I 1923 blev det delvist brugt som skole for Rundale sognet. Under 2. verdenskrig var det åbent for offentligheden, men i 1945 blev det lukket og delvist brugt som kornlager. I 1972 blev det officielt museum, og ideen var at genskabe paladset, som det så ud i sidste halvdel af 1700-tallet. De første rum var klar til at åbne i 1981, men først i 2014 var hele restaureringen af paladset færdig.

Det andet stop er i Litauen, ved den imponerende korshøj Kryžiu Kalnas. Det er et katolsk pilgrimssted ved byen Siauliai i det nordlige Litauen, og er måske verdens største koncentration af kors. Omkring 100.000 kors står på højen, foruden krucifikser, statuer og rosenkranse anbragt af pilgrimme.

Korshøjen begyndte i 1831 efter en opstand mod det russiske zarstyre, men efter sigende skulle traditionen stamme tilbage til middelalderen som en katolsk modstand mod undertrykkelse. Under kommunismen blev korsene flere gange fjernet og brændt - senest i 1975. Hver gang voksede der dog hurtigt en skov af kors frem igen. I 1985 lod myndighederne endelig korshøjen være i fred.
Mod aften ankommer vi til Vilnius, hvor vi bliver indkvarteret på hotellet.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Formiddagen starter med en byrundtur til fods i Vilnius. Den er hovedstad i Litauen og har 535.000 indbyggere. Byen blev hovedstad for anden gang i 1991, da Litauen opnåede selvstændighed. Første gang Vilnius var hovedstad i Litauen var i middelalderen. Byen, som ligger ved Nerisfloden, er omgivet af maleriske bakker. Turen fører os til den gamle Alma Mater Vilnensis, det gamle universitet  fra 1579, og til Uzupis, den lille kunstner-republik. Dette kvarter i Vilnius blev i 1990'erne et eftertragtet tilholdssted for byens kunstnere og bohemer. I 1997 proklamerede nogle beboere republikken Uzupis, som blev anerkendt af landet. Republikken har egen regering, præsident, forfatning og ikke mindre end 4 flag; et for hver årstid. Uzupis kan sammenlignes lidt med Christiania. I bydelen ser vi mange smukke udsmykkede huse og kunstneriske udfoldelser i alle former.

Vilnius var europæisk kulturhovedstad i 2009. Den gamle bydel er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste på grund af en imponerende arkitektur med eksempler på gotisk stil, renæssance, barok og klassicisme. Hovedattraktionerne er Gediminas slot og Domkirkepladsen, som er et symbol på hovedstaden. Frokosten er på egen hånd.

Vi tager bussen ca. 26 km vest for Vilnius til Trakai; den oprindelige middelalderhovedstad i Litauen. Med en romantisk vandborg fra 1300-tallet på en lille ø i Galve-søen (47m dyb). Stedet var sommerresidens for tidligere storfyrster. Den er omgivet af en malerisk landsby, skove og søer. Slottet bliver ofte refereret til som ”Lille Marienburg”.

Efter en rundvisning tager vi tilbage til Vilnius og resten af dagen er der tid til at nyde cafeer, markeder eller nogle af de mange antik-, rav- og souvenirforretninger samt forretninger med smukt hørtøj og broderede duge i hør. Litauen forsyner hele EU med hør. Middag på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Efter morgenmaden, helt afhængig af hjemrejsetidspunktet, har vi evt. lidt tid på egen hånd og de sidste indkøb kan laves, eller man kan se det lokale kunstmuseum i et tidligere palads i gågaden – alt efter smag og behag.

Herefter kører vi til lufthavnen og begynder vores hjemrejse.

 Måltider: Morgenmad.

Alle planlagte afgange

7 dage Pris Rejseleder Status Information
4. apr 23 til
10. apr 23
9.990 kr Beate Jekaterina Sørensen Få pladser tilbage Bestil rejse
6. aug 23 til
12. aug 23
10.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
21. dec 23 til
27. dec 23
11.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse