Vi skal på rundtur i det gamle Riga, og vi gør det til fods. Letlands hovedstad har ca. 700.000 indbyggere og er den største by i de baltiske lande. Ifølge et sagn blev Riga bygget af Kristaps guld. Kristap var en stærk mand, som levede af at bære folk over floden Daugava. En nat vågnede Kristap til lyden af barnegråd på den anden side af bredden. Kristap vadede over for at bære barnet over floden, men undervejs blev barnet tungere og tungere. Med den største kraftanstrengelse lykkedes det ham at få barnet over, inden han faldt udmattet om. Da Kristap vågnede, var barnet væk og i stedet stod der en krukke guld. Den blev brugt til at bygge Riga.
Den historisk dokumenterede grundlæggelse af byen er året 1201, men selve stedet blev brugt som handelssted før dette.
På rundturen besøger vi Rigas imponerende domkirke. Kirken er bygget i 1211, men er ændret flere gange gennem tiden. Domkirken anses for at være den største middelalderkirke i Baltikum. Det storslåede orgel er med sine 6718 piber et af de største i verden. Der gives regelmæssig orgelkoncert. I den gamle bydel er der utallige restauranter, som er med til at skabe en hyggelig atmosfære og maden er særdeles god.
Vi besøger den Lettiske Nationalopera, som kan dateres tilbage til år 1863. Det er en af de smukkeste operahuse i Europa. Vi kommer bag scenen, hvor operabesøgende normalt ikke har adgang. Her hører vi om historien og livet i operaen. Her dansede den verdenskendte balletdanser Baryshinikov, og i 1837-39 havde Richard Wagner sit virke som kapelmester i Riga.
Vi skal også smage på og høre om Letlands nationaldrik, ”Den Sorte Riga-Balsam” der består af ikke mindre end 24 ingredienser – forskellige urter, krydderier, honning, blomster og bær. Den er god for mange ting, ikke mindst for maven.
Dagen slutter vi af med en fælles middag i ægte middelalderstemning på restaurant Rozengrãls, som ligger i centrum af Rigas gamle bydel. Restaurantens lokaler er nævnt i skrifter fra år 1293 som vinlager og feststed for Rigas byråd. I restaurantens største rum findes 4 meter høje buer, som er det eneste fragment fra byens første fæstningsværk fra 1201. Hele restaurantens atmosfære summer af middelalder og selv tjenerne er klædt i middelalderdragter.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.