Hvad søger du?

Estland og Helsinki

Danske, svenske, tyske og russiske spor

På denne anderledes Baltikum-rejse leder vi efter spor af de mange lande og folk, der i århundredernes løb har hersket her – heriblandt danskerne.

En særlig oplevelse er dagene på de to øer Saaremaa og Muhu med den gamle bispeborg grundlagt af Valdemar Sejr.

Vi skal se en stor del af Estland, det mindste og samtidig det mest nordiske af de tre baltiske lande, før vi slutter af i Finlands hovedstad, Helsinki.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Estland og Helsinki
Regioner: Europa
Lande: Estland Finland
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi har god tid i Tallinn – en af Europas bedst bevarede middelalderbyer
  • Tiden står stille på øerne Saaremaa og Muha med deres charmerende landsbykirker, bondehuse og vindmøller
  • Vi ser de tyske ordensridderes borge
  • Vi oplever de to gamle hansestæder Viljandi og Tartu med deres velbevarede gamle bydele
  • Vi oplever Europas mest russiske by, Narva, og leder efter russiske kulturspor i Helsinki, hovedstaden i Finland

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Tallinn betyder ”Danskerbyen”, men svenskerne og russerne har også regeret her, og så er det faktisk ikke mere end godt et århundrede siden, at byen havde tysk befolkningsflertal.

Fly København-Tallinn, hvortil vi ankommer sidst på eftermiddagen. Vi har to overnatninger i Tallinn.

Måltider: Aftensmad

Tallinn er det selvstændige Estlands hovedstad, og før da har byen været både dansk, svensk og tysk. Men den har også været russisk, og den er stadig hjemsted for et stort russisktalende mindretal. På vores byrundtur ser vi også det berømte og berygtede sovjetiske krigsmonument, Bronzesoldaten, som efter årtusindskiftet udløste den første alvorlige krise i det estisk-russiske forhold og stadig hædres af den russisktalende del af befolkningen.

Tallinn er en af Europas bedst bevarede middelalderbyer – med smalle brostensbelagte gader og gamle huse med pastelfarvede facader. En velbevaret ringmur på 2.5 km indrammer den gamle bydel. Den gamle bydels brostensbelagte plads har været handelscentrum til alle tider – også dengang handelsfolkene trak slæder med varer på over isen fra Tallinn til Stockholm.

Toompea er en del af den gamle bydel, det er en kalkstensbakke, der i dag er centrum for Estlands regering og parlamentet. Parlamentet, Riigikogu, holder i øvrigt til i Toompea Slot. Tallinns gamle bydel er på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Vi besøger Lennusadam, Estlands maritime museum, der holder til i de gamle vandflyverhangarer. Vi ser nogle interessante kirker, bl.a. Kazan Kirken, der er den ældste russisk-ortodokse kirke og Alexander Nevsky Katedralen, der med sine fem store løgkupler er et mesterværk indenfor den russiske revival-stil, der vidner om tiden, hvor Estland hørte under det russiske zar-rige. Den er landets vigtigste ortodokse kirke.

Vi gør holdt ved Bronzesoldaten på militærkirkegården og når også at besøge Tallinn City Museum. Hvis tiden tillader det, besøges endvidere KGB-museet på Hotel Viru.

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag bevæger vi os ned i den del af Estland, hvor svenskerne blev længst: Helt frem til Anden Verdenskrigs slutning levede der et stort svensksproget mindretal i kystegnene og på de store øer ud for Estlands kyst. Men også Danmark har haft fodfæste her: Ösel/Saaremaa var i omkring 100 år dansk – først ved freden i Brømsebro i 1645 afstod vi øen, som i dag ikke mindst kendes for sine vindmøller – og for den borg, der blev grundlagt af Valdemar Sejr.

Vi kører til Haapsalu, hvor vi ser kirken og borgruinen, inden vi kører videre for at tage med færgen til Saaremaa (Ösel).

Saaremaa/Muhu er to øer forbundet med bro. I løbet af i dag og i morgen ser vi bl.a. bispeborgen i Kuressaare med tilhørende museum, merteoritkrateret i Kaali, kirken i Pöide, Frilandsmuseet i Kogeva (Muhu) samt Katarinakirken.

Vi udforsker begge de to øer Saaremaa (Ösel) og Muhu (Moon). Med deres landsbykirker, bondehuse og vindmøller viser de tydeligt, at vi er i et område med stærke skandinaviske rødder. Øen har været dansk i næsten 100 år og ad to omgange – det er således Valdemar Sejr, som har grundlagt bispeborgen, vi skal se, men der har næppe boet mange danskere på øerne. Til gengæld blev der helt frem til Anden Verdenskrig talt svensk og tysk her.

Vi har to overnatninger på Saaremaa.

Måltider begge dage: Morgenmad og frokost

Tilbage på fastlandet kører vi til den historiske by Tartu (Dorpat), Estlands næststørste by og den ældste by i hele Baltikum. Det er en køretur på ca. 5 timer, men vi holder et par interessante stop undervejs. Vi stopper i Parnu, der ligger ved bredden af Det Baltiske Hav. Her er mange fine træhuse i Jugendstil. Vi ser senere Viljandi Fort, og hele vejen har vi udsigt til store skovstrækninger.

Tartu er for mange det kulturelle centrum i Estland. Esterne er derfor også stolte over, at byen er udråbt til europæisk kulturhovedstad i 2024. Byens universitet har uddannet nogle af Estlands klogeste hoveder, det første estiske teater blev grundlagt her, og den første estiske avis blev udgivet i Tartu. Byen blev et centrum for tysk kultur og uddannelse. På vejen til Tartu ser vi resterne af en af de tyske ordensridderes borge, nemlig borgen i Viljandi, som engang var en af Baltikums stærkeste.

Nu er vi i estisk kerneland. Her er meget skov, men også ind imellem marker og småbyer med træhuse, og korte kig til den store Viljandi-sø. De to gamle hansestæder Viljandi og Tartu har bymidter, som virker næsten uberørte af de sidste 100 års dramatiske historie.

Vi har to overnatninger i Tartu.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter at Peter den Store havde erobret det nuværende Estland, blev Tartu ombygget i russisk klassicistisk stil, og trods Anden Verdenskrigs ødelæggelser er der stadig spor af den russiske by. I dag er Tartu en overvejende estisk by, som er stærkt præget af sit berømte universitet.

På byrundtur i Tartu ser vi bl.a. domkirkeruinen, og KGB-museet. Der bliver også tid på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag kører vi til en helt anden del af Estland for at besøge den mest russiske by i EU – 95 procent af indbyggerne har russisk som modersmål. Her er det næsten, som om vi har forladt Estland og Norden. De fleste bygninger er opført i Sovjettiden, og i gaderne er det næsten kun russisk, man hører. Frem til slutningen af 1500-tallet var det her, grænsen til Rusland gik, og det er det også i dag; lige ovre på den anden side af Narva-floden ligger den russiske by Ivangorod.

Ved ankomst til Narva er vi på en byrundtur, hvor vi ser borgen. Vi håber at kunne arrangere et møde med en lokal kulturorganisation i denne EU’s allermest russiske by. Overnatning i Narva.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi tager tidligt afsted denne dag, så der bliver tid til et par små afstikkere på vejen tilbage til Tallinn. Vi gør holdt i den spændende gamle by Rakvere. Her er fine træhuse og også Art Deco arkitektur. Kirken, Holy Trinity, er en middelalderkirke med et fint slankt spir. Lidt udenfor Rakvere ligger et fort fra 1300-tallet, fra den tid, hvor landet blev besejret af danskerne. Næste holdt bliver i Lahemaa National Park, den største i landet. Her er smukke skove, mange vådområder og et rigt fugleliv.

I Tallinn tager vi afsked med vores chauffør og guide, før vi sejler med færgen til Helsinki. Allerede ved ankomsten lægger vi mærke til nogle forskelle: Tallinn er præget af sin tyske fortid, Helsinki af sin russiske.

Overnatning i Helsinki.

Måltider: Morgenmad og frokost

Indtil russerne erobrede Finland under Napoleonskrigene, var Helsingfors en lille svensk købstad ved havet. Men russerne forvandlede Helsinki til en hovedstad og storby, og byens centrum minder om Sankt Petersborg i en sådan grad, at den under Den Kolde Krig blev brugt i film, der foregik i Sovjetunionen eller Rusland. Vi ser nogle af de mange russiske kulturspor som ortodokse kirker og den russiske Senatsbygning, hvorfra Finland stadig bliver regeret.

På vores byrundtur i Helsinki ser vi bl.a. Aleksander-statuen, Trinity Church/Treenighetskyrkan (byens ældste ortodokse kirke), Senatstorget med Statsrådsborgen (hvor generalguvernøren i 1904 blev skudt ned af en finsk nationalist), Helsinki City Museum.

Vi kører til lufthavnen tidligt om aftenen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad og frokost

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os