Hvad søger du?

Nordlys og samer i Finsk Lapland

Kultur og natur i guldgravernes land

Denne enestående rejse til den finske vildmark midt i sæsonen for det smukke nordlys bringer os helt tæt på et glemt hjørne af Norden. På rejsen oplever vi natur, kultur og miljø nord for Polarcirklen i Finland.

Vi begynder med besøg i Finsk Laplands hovedstad Rovaniemi, besøger julemanden og tager derefter til de finske samers område omkring Ivalo og Inari.

Efter opholdet i Rovaniemi begiver vi os mod nord ad landevejen til Ivalo gennem de finske vinterklædte skove. Her besøger vi de finske samer samt de særlige skoltesamer af russisk afstamning, der har den russisk ortodokse tro som religion. Begge samegrupper – de finske og skolterne - har en endnu levende kultur, som vi får et godt indblik i.

Se dagsprogram
7 dage Pris Rejseleder Status Information
28. jan 23 til
3. feb 23
16.990 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse

Under besøget hos skoltesamerne er vi helt tæt på den russiske grænse og kigger over broen ved grænsefloden.

I byen Inari ser vi de finske samers parlament og får demonstreret samisk kunsthåndværk. Vi besøger en gård med rensdyrdrift og får hjemmelavet mad.

Aftenenerne tilbringer vi med at gå ud i mørket for at se nordlyset, der bevæger sig tyst hen over himlen i smukke bølgende farver som et tæppe.

En rejse spækket med oplevelser, som de færreste har prøvet. Rejsen ledes af Finlandsekspert og forfatter Gert Lynge Sørensen, der har rejst i Finland og Lapland gennem 30 år og taler en smule finsk.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever smuk natur med gode chancer for at se det fantastiske nordlys
  • Vi får et dybt og spændende indblik i den samiske og skoltesamiske kultur
  • Vi får et særligt foredrag med sang kun for os af en skoltesame
  • Vi smager lokale specialiteter (især rensdyr) og får fremvist samisk kunsthåndværk
  • Vi ser flotte museer, der er moderne og spændende indrettet efter alle kunstens regler
  • Vi bor på et gammelt guldgraverhotel med hyggelig atmosfære
  • Der bliver rig lejlighed til at gå i sauna – som er indbegrebet af finsk kultur

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København med mellemlanding i Helsinki.

Allerede denne første aften spejder vi efter nordlys. Det spektakulære naturfænomen, vi kender som et farvestrålende og tyst bølgende tæppe hen over nattehimlen.

Fænomenet opstår, når elektrisk ladede partikler fra solen møder Jordens magnetfelt. Partiklerne rejser mod de magnetiske poler, og skaber det flotte lys-tæppe. Det sker cirka 100 kilometer over Jordens overflade. Men kraften af partiklerne er så voldsomme, at det tydeligt kan ses fra Jorden. Nordlys kan kun ses i de nordlige dele af Skandinavien, Island, den sydlige del af Grønland, Canada og det centrale Alaska. Men på den sydlige halvkugle findes tilsvarende Sydlys tæt på Antarktis.

De bedste tidspunkter for at se nordlys er februar, marts, september og oktober. Her er der statistisk set mest aktivitet, og nætterne er stadig lange. Det øger chancerne, når der er helt mørkt. I disse perioder er det meste sne faldet. Det betyder at der er større sandsynlighed for at opleve klar himmel og generelt færre skyer end i de tidligere vintermåneder.

Vi besøger Arktikum, der er et moderne og spændende museum for arktisk natur og kultur. Vi besøger også et videncenter om træindustri.

Frokost på egen hånd i Rovaniemi, hvorefter vi mødes sidst på eftermiddagen og kører ud til Julemandens Landsby, der ligger på Polarcirklen og er et verdenskendt udflugtsmål. Her findes rensdyr og selvfølgelig julemandens kontor. Han tager imod breve fra børn i hele verden og besvarer dem på deres eget sprog. Også på japansk.

Stemningen i landsbyen er rigtig hyggelig i den tidlige aften – også for voksne. Efter et par timers besøg, delvist på egen hånd, tager vi tilbage og spiser aftensmad.

Overalt på vores rejse smager vi den lokale mad, som ofte er laks eller rensdyr, men der fås også ”international” mad i verdensklasse.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Ivalo er administrativt hovedsæde for Inari kommune, hvor de finske samer holder til. Det er samtidig den arealmæssigt største kommune og den tyndest befolkede i Finland. Ivalo er den nordligste by i Finland, man kan flyve til, men vi kører ad landevejen gennem de finske skove fra Rovaniemi.

Turen tager godt 5 timer med forbehold for vejr og vejforhold. Undervejs gør vi holdt på en tankstation eller lille landevejsrestaurant og spiser frokost.

Ankomst til Ivalo sen eftermiddag og indkvartering på lille hyggeligt guldgraverhotel med navnet Kultahippo, der betyder guldklumpen. Atmosfæren er charmerende. Guldgraverpander, hakker og spande hænger ned fra loftet i restauranten. Indtil for nylig var aktive guldgravere i gang med at udvaske guld fra floderne. I dag findes nogle få, der har det som hobby.

Vi tager en pause efter køreturen. Så mødes vi om eftermiddagen til en orientering om de muligheder, Ivalo byder på til den fri eftermiddag dag 5. For eksempel bookning af hundeslædetur, snescootersafari, vandretur mv. Aftenen er fri til at spise på hotellet eller andre steder i byen.

Efter aftensmad mødes vi igen og går ud i mørket på opdagelse efter nordlyset.

Husk på hele rejsen at medbringe varmt tøj, hue, handsker og lommelygte, så vi kan finde vej i mørket og ellers finde et godt sted at se nordlys fra.

Måltider: Morgenmad og frokost

Nellim ligger blot 40 km fra Ivalo og vi kører til den lille by, der har en lille russisk-ortodoks kirke opkaldt efter en helgen St. Tryphoon. Han var oprindeligt en munk og eneboer, som missionerede blandt de hedenske samer i dette område i det 16. århundrede.

Nellim er mødested for tre kulturer. I 1920er og 30erne blev de oprindelige samiske folk – Inari-samerne – mødt af finske skovhuggere. Efter 2. Verdenskrig stødte skoltesamerne til. Finland mistede store landområder til Sovjetunionen som følge af Vinterkrigen og Fortsættelseskrigen i 1945. De skoltesamer, som boede i de tidligere finske områder på Kola-halvøen, fik tilbud af den finske stat om at bosætte sig på den finske side.

Skoltesamerne modtog hjælp til bygning af nye huse og støtte til at bevare deres oprindelige kultur i form af bistand til lokale medier, skolegang mv. I dag huser Nellim et lille antal af de i alt 700 såkaldte skoltesamer, som har en kultur og et sprog, der er helt forskelligt fra de øvrige samer.
Vi får i løbet af dagen besøg af en skoltesame, der fortæller os om skoltesamernes kultur og synger nogle sange, idet hun også er en berømt sanger og kunstner.

Vi tager også hen til den lille Patsjoki bro i Nellim, der udgør grænsen til Rusland, og vi fornemmer stemningen af den store russiske nabo.

I Nellim spiser vi frokost i en kåte eller teepee, som vil være lokal samisk mad. Og vi får en introduktion til samiske kunsthåndværk, der tager udgangspunkt i naturens farver.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører til den samiske ”hovedstad” Inari og besøger det samiske museum SIIDA, hvor vi har en rundtur med guide. Vi kigger også indenfor det finske samiske administrations- og kulturcentrum Sajos, der næsten kan sammenlignes med et parlament.

Inari har taget navn efter den store Inari sø på ca. 1000 km2, som tidligt i historien var hjemsted for sø-samerne. I dag fiskes der stadigvæk, men der drives også med rensdyr i skovene. I modsætning til fjeldsamerne i Nord-Finland og Norge, migrerer samerne ikke med rensdyr i dette område.

Efter besøget i Inari tager vi videre mod den store nationalpark Lemmenjoki. Finlands største. Her skal vi besøge familien Palttos rensdyrfarm og høre om rendrift, smage rensdyr og se det lokale kunsthåndværk. Vi får selv lejlighed til at prøve kræfter med filtproduktion.

Måltider: Morgenmad og frokost

Rejselederen arrangerer en lille vandretur omkring Ivalo for dem, der har lyst.

Ellers er dagen til fri disposition, og der findes en lang række valgfrie aktiviteter, som man kan booke sig ind på (afhængig af den aktuelle vejrsituation på dagen).

Man kan bl.a. tilkøbe en tur på hundeslæde lidt uden for Ivalo eller evt. snescooter-safari med chauffør. Man kan orientere sig yderligere på hotellet eller med sin rejseleder, hvor man også kan få oplyst priser på den ønskede udflugt.

NB! På enkelte afgange kan dag 5 og 6 blive byttet om (så fridagen bliver dag 5). Det sker på grund af logistik og aftaler med samerne.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Hjemrejse fra enten Ivalo eller Rovaniemi med mellemlanding i Helsinki. 

På nogle rejser har vi 5 timers transit i Helsinki lufthavn. For de der har lyst, arrangerer rejselederen en tur ind til Helsinki med besøg i den flotte tempelkirke (ikke inklusiv. - ca. 150 kr.). Kirken er sprængt ud i klipperne under jorden og har et smukt kobbertag. En af Helsinkis mest seværdige attraktioner.

Ellers er der mulighed for at gå rundt i den finske hovedstad og nyde en kop kaffe eller let frokost.

Ankomst til København sidst på eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

7 dage Pris Rejseleder Status Information
28. jan 23 til
3. feb 23
16.990 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse