Logo

Eventyrrejse til Nordgrækenland

Nye sider af Grækenland

Det mytiske bjerg Olympos, hvor Zeus og de andre græske guder boede. Klostrene i Meteora, der balancerer på toppen af søjleagtige klipper i et surrealistisk landskab. Og kongegravene, der skruer tiden direkte tilbage til Alexander den Store og de makedonske herskere.

Blot tre højdepunkter på denne eventyrrejse i det nordlige Grækenland. Vi bevæger os på tværs af et landskab, der har mange facetter, og møder historie, der knytter sig til makedonere, apostle, Byzanz, osmanner og selvfølgelig grækere. Nå ja, en lille dansk krølle får vi også med, når vi er i Thessaloniki, hvor den græske kong Georg blev skudt i 1912. Han var oprindelig dansk prins.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
20. sep 21 til
1. okt 21
15.990 kr Vagn Olsen Udsolgt Forespørg
15. okt 21 til
26. okt 21
15.990 kr Irene Hellvik Udsolgt Forespørg
17. okt 21 til
28. okt 21
15.990 kr Nanna Elkjær Garanteret afrejse Bestil rejse Ekstra rejse
27. okt 21 til
7. nov 21
15.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse
25. mar 22 til
5. apr 22
15.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse
13. apr 22 til
24. apr 22
15.990 kr Susanne Behrens Ledige pladser Bestil rejse

Mod vest tager vi udgangspunkt i den smukke by Ioannina. En vandring med naturguide bringer os blandt andet forbi en af verdens dybeste kløfter, Vikos Gorge. Landsbyen Metsovo betragtes som et af de mest maleriske steder i Grækenland. Med sin traditionelle stil er byen lige Grækenland, som vi forestiller os det – og mere endnu: Metsovo er kendt for oste og vine. Vi smager selvfølgelig.

Mod øst er vores udgangspunkt den historiske by Kavala. Vi sejler langs kysten af halvøen Athos, der er en munkerepublik med ortodokse klostre og kun adgang for mænd. En anden sejltur bringer os på heldagstur til den skønne ø Thassos. Og arkæologiske Filippi er på UNESCOs liste over verdensarv. Byen var stor allerede under de makedonske konger, den fik betydning for Romerriget, og apostlen Paulus' brev til filipperne findes i Det Ny Testamente den dag i dag.

Og midt i det hele oplever vi kongegravene i Vergina, der blev fundet så sent som i 1977 og aldrig havde været fundet af gravrøvere. Vi ser resterne af hovedstad og palads for Alexander den Store i Pella.

I Meteora besøger vi blandt andet Great Meteoron klostret. Set nedefra undres man over, hvordan man kommer dertil, men der er hugget 146 trin ind i klippen i nyere tid, så vi kan komme op. Belønningen er, at vi lukkes ind i ikonværkstedet til en forklaring om ikoner, og får utrolige udsigter.

Det nordlige Grækenland er generelt mere upåagtet end de græske øer, og det er synd og skam, for der er eventyr og store oplevelser at hente der.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Du kommer ind i klostre i Meteora
  • Du ser guldfundene fra kongegravene i Vergina
  • Du får serveret græsk mytologi ved bjerget Olympus
  • Du besøger den skønne ø Thassos på en heldagstur
  • Du oplever den dybe kløft Vikos og traditionelle landsbyer
  • Du har tid til at nyde atmosfæren i Thessaloniki

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi ankommer til Thessaloniki lufthavn som ligger i den græske del af Makedonien – ej at forveksle med landet Nordmakedonien, der befinder sig nord for den græske grænse.

Fra lufthavnen kører vi til Kavala, en gammel ottomanisk by, som strækker sig fra de omkringliggende kal kstensbjerge ud til Det Ægæiske Hav.

Kavala er den næststørste by i det nordlige Grækenland og den vigtigste havneby i det østlige Makedonien. Den ligger ved Kavala Bugten overfor øen Thassos; en meget smuk beliggenhed mellem det bakkede landskab og Det Ægæiske Hav. I oldtiden gik byen under navnet Neapolis. I den gamle bydel, Panagia, finder vi levn fra Kavalas tid under Det Byzantinske Rige med både den imponerende bymur og borgruinen fra 1500-tallet, som troner på et af byens højeste punkter.

Vi har tre overnatninger i Kavala.

Måltider: Aftensmad

Vi sejler til Thassos og tilbringer hele dagen på øen. Her besøger vi bjerglandsbyen Panagia, der er smukt beliggende og med fine hvidkalkede huse med blåt træværk. Vi besøger også det selvforsynende Michaels kloster, der er bygget på en klippe med udsigt til både havet og Athos Bjerget.

Vi kommer til halvøen Aliki, der sammen med bugterne dannede en naturlig havn i antikken. Her blomstrede handelen med den verdenskendte hvide marmor fra Thassos.

Der bliver fritid i den landlige lille by Theologos, der ligger på den sydøstlige del af øen. Dette sted var både markedsplads og det administrativt centrum på øen under det osmanniske styre.

Sidste punkt på dagens program på Thassos er et besøg på ”Costis Greek Art Pottery”, der er et traditionelt familieejet keramikværksted. Sidst på eftermiddagen sejler vi tilbage til Kavala.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi får indtryk af Kavalas historiske gader. Her ser vi de tidligere tobaksbaroners imponerende villaer, som beretter om den vigtige tobaksproduktion fra 1800-tallet. Vi går forbi Imaret-bygningen. Imaret var en slags forsamlingshus, som Mehmet Ali, kongen af Ægypten, lod opføre i sin fødeby. Vi kommer forbi det hyggelige havneområde og nyder udsigten til de smukke, lyse bjerge, der omkranser byen. Vi besøger også det arkæologiske museum med fund fra den oldgræske by, Philippi, som også er på vores rute senere på dagen.

På en vandring i det arkæologiske område Philippi oplever vi den romerske historie gennem de velbevarede ruiner af bl.a. templer, det gamle bibliotek og forum. Flere af ruinerne stammer helt tilbage fra år 356 f.Kr. da Philippi blev grundlagt af Filip 2. af Makedonien. Philippi har en stor betydning i den romerske historie, da Cæsars mordere Brutus og Cassius blev besejret her, og Romerriget blev herefter delt mellem sejrherrerne Marcus Antonius og Octavian.

I grønne områder nær Philippi ligger Lydia klosteret, hvor de første kristne i Europa blev døbt af apostlen Paulus. Inde i klosteret kan vi beundre de farverige vægmalerier, mosaikker og marmorsøjler.

Måltider: Morgenmad

Vi står til søs i landsbyen Ouranoupoli i det østlige Halkidiki og tager på en halvdagssejlads rundt om halvøen Athos, der er hjem for at lukket klosterverden. Først på sejladsen passerer vi de sidste små huse i Ouranoupoli og grænserne til Athos-bjerget, der adskiller klostrets verden fra omverdenen.

Vi ser fra båden de ret vilde klippelandskaber, og vi kan kun beundre de mennesker, der for over 1.000 år siden formåede at bygge alle disse spektakulære klostre. Fra båden ser vi 8 klostre og får forklaret om dem. Men der er i alt 20 klostre spredt ud over halvøen, der fungerer som en munkerepublik opdelt i 20 områder svarende til klostrene. Kun mænd har adgang til klostrene, og det kun med særlig tilladelse. Ingen kvinder må komme til Athos halvøen, hvilket er bekræftet i Amsterdamtraktaten. Det betyder, at vi ser klostrene på afstand, hvorfor det vil være en god idé at medbringe en kikkert på denne sejltur.

Efter sejlturen spiser vi frokost på en restaurant ved stranden, og herefter kører vi til Thessaloniki med et stop for at besøge landsbyen Arnea. En meget smuk og velbevaret bjerglandsby, hvor vi kan gå lidt omkring, tage en kaffepause og måske købe nogle af de fine lokale produkter, der sælges her.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Thessaloniki, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi tager på byvandring i Thessaloniki, som rummer en masse historiske seværdigheder. Thessaloniki er en by som udstråler skønhed og gæstfrihed. Byen har altid været civilisationernes mødested, stedet hvor øst og vest mødes, og store kulturer og religioner er blevet blandet. Byen har en helt fantastisk arkitektur, og der er mange indtryk at tage ind, når vi går gennem byen.

Vi ser Grækenlands største kirke Agios Dimitrios, der har fornemme mosaikker fra 5. årh. Vi bevæger os op i byens maleriske og mere labyrintiske dele, indrammet af den velbevarede, imponerende og omkring 1600 år gamle bymur. Ved havnefronten kommer vi forbi Thessalonikis kendetegn, Det Hvide Tårn, som tidligere blev brugt som fængsel, men i dag er rammerne for Det Byzantinske Museum. Vi ser Galerius Buen, der er smukt dekoreret. Den blev opført i forbindelse med paladset tilhørende den romerske kejser Galerius og er nu et vartegn for byen.

Vi kommer forbi det største universitet i Grækenland, Aristotelian University, den romerske hippodrom, Forum Romanum og Agia Sofia kirken, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Nær det historiske centrum finder vi flere udendørs markeder, hvor der er mulighed for at smage traditionelle græske produkter som fetaost, oliven, skinke og salami.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi sætter kursen mod et af de mest berømte områder i Grækenland, Olympus.

Det bliver en dag, der kombinerer græsk mytologi, arkæologi og en tur rundt i det fantastiske landskab ved Olympus Bjerget, som de gamle grækere anså for at være gudernes hjem. Vi besøger først det arkæologiske sted Dion, hvor Zeus blev hædret. Derefter fortsætter turen til landsbyen Litochoro, der ligger ved foden af Olympus Bjerget. Vi nyder den friske bjergluft og den smukke natur.

Der er mulighed for en vandretur på en times tid gennem uspolerede skove langs Enipea Floden.

Efter besøget ved Olympus kører vi mod Meteora og vores hotel i Kalampaka, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi besøger i dag et af de mest betagende steder i Grækenland. Et sjældent geologisk fænomen, Meteora (betyder ”ophængt i luften”), ved foden af Pindos-bjergene. Navnet er meget sigende, for her rejser dramatiske klippesøjler sig op fra de flade sletter, og på toppen af klipperne har munke gennem tiderne opført formidable klostre, hvor man kunne afsondre sig fra omverdenen og være i sikkerhed for fjender. Klostrene repræsenterer en unik kunstnerisk præstation, og beliggenheden er intet mindre end forrygende. Meteora klostrene er bygget under ret umulige forhold uden ordentlige veje, og indtil for nyligt blev alt – også munkene – hejst op til klostrene med svævebaner og tove. I dag kan vi dog udforske området ad veje, der snor sig mellem klipperne. Unesco har karakteriseret det hellige sted Meteora som et "menneskehedens monument, der skal opretholdes", hvorfor Meteora er optaget på UNESCOs kulturarvsliste.

Vi besøger Roussanou, der er et af områdets to nonneklostre, og derefter Great Meteoron, som er det største og ældste kloster. Vi kigger også indenfor i ikonværkstedet, hvor vi hører om de teknikker, munkene bruger, når de fremstiller ikoner. Undervejs på turen holder vi flere fotopauser, da udsigterne til de højtbeliggende klostre er fantastiske.

Efter turen i klostrene besøger vi Natural History & Mushroom Museum of Meteora i Kalampaka.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag forlader vi Meteora og tager til hovedstaden i Epirus provinsen; Ioannina. På vejen stopper vi i landsbyen Metsovo, der ligger i 1200 m’s højde midt i den storslåede natur. Denne landsby med skyggefulde træer og gedigne stenhuse har bevaret sin traditionelle karakter. Metsovo betragtes med rette som et af de mest maleriske steder i Grækenland.

Alle huse er bygget i den traditionelle arkitektoniske stil for Epirus provinsen: Mure af natursten og tage af træ og fliser. Byen er berømt i hele Grækenland for sine lokale oste (Metsovone og Metsovela) og vingården, herunder Katogi-vingården ejet af Averof-familien. Vi besøger Tossitsa Mansion, der huser Averof Folklore Museum, og vi smager på lokale oste og vine.

Efter vores Metsovo-besøg fortsætter vi mod Ioannina, der ligger ned til den smukke Pamvotida-sø, der er områdets vartegn. Det imponerende slot i Ioannina blev bygget i 528 e.Kr. af kejser Justinian og var et ambitiøst udtryk for det byzantinske imperiums magt.

I den gamle bydel, der ligger inden for murene, ses det imponerende klokketårn i Ioannina. Vi besøger kirken Agios Athanasios. Vi har tre overnatninger i Ioannina.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi tager på en heldagsudflugt i det meget naturskønne Zagori område. Vi ser slugter og floder, og vi ser de karakteristiske ældgamle stenbroer. Undervejs besøger vi også nogle af de spændende og særprægede landsbyer som f.eks. Papigo, Kipoi, Dilofo, Kapesovo, Monodendri og Oxia.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Ioannina.

Måltider: Morgenmad

Denne dag byder på flere store oplevelser i naturen. Der er rigtig mange smukke vandrestier i området, og vi vælger en, der krydser den berømte Vikos Gorge. Den mægtige kløft er 12 km lang og 900 meter dyb, hvilket gør Vikos Gorge til en af verdens dybeste kløfter i forhold til bredden. Den er blevet dannet gennem millioner af år, og floden Voidomatis har gennem alle disse år formet klipperne til dramatiske formationer. Vandreturen varer 3-5 timer, og vi har en lokal vandreguide med.

For de, der ikke ønsker at vandre, kan det anbefales med en lille sejltur på søen eller måske besøg på et af Ioanninas museer. Det er en meget charmerende by, hvor man fint kan tilbringe en dag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen byder på et besøg ved et af de vigtigste arkæologiske steder i Grækenland og det vigtigste i det antikke Makedonien: Vergina. Byen var i oldtiden kendt som Aigai og fungerede som rigets første hovedstad. Adskillige vigtige fund er gjort her. Ikke mindst de rige kongegrave fyldt med gravskatte.

Vi ser rester af det monumentale palads, der er overdådigt dekoreret med mosaikker og malet stuk. Vi oplever også gravpladsen med mere end 300 tumuli (grave), hvoraf nogle stammer fra det 11. århundrede f.Kr. En af de kongelige grave er identificeret som Philip II´s, der erobrede alle de græske byer og banede vejen for sin søn Alexander, der senere fik tilnavnet ’den Store’. Philip II og ikke mindst Alexander skabte den første stormagt i Europa, der på sit højeste strakte sig helt til Indien i øst og Egypten i syd. Senere regerede romerske kejsere den østlige del af riget fra dette sted, og i Osmannerriget var Vergina et vigtigt handelscentrum.

Philips grav blev fundet i 1977. Den består af to gravkamre med hvælvinger samt en fornem facade. Efter begravelsen af kongen blev det hele dækket af en stor jordhøj. Fundene fra graven indeholdt bl.a. et 8 kg tungt skrin af rent guld og en fint forarbejdet krans af egeblade ligeledes af rent guld. Desuden var der krigerudstyr såsom skjold, hjelm og benskinner. Disse ting ser vi på museet i Vergina.

Det næste stop er ved Veria, som apostlen Paulus har besøgt to gange i 50 e.Kr. og 57 e.Kr. Her kan man se den tribune, hvorfra han prædikede.

Efter en frokostpause kører vi til Pella, de makedonske kongers hovedstad og Aleksander den Stores fødeby. Oprindelig lå byen ved havet, men nu ligger den langt inde i landet. Vi ser de imponerende mosaikker, der udsmykkede gulvene i paladset. Og hvis tiden tillader det, besøger vi også det nye museum i Pella. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Thessaloniki, hvor vi overnatter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Formiddagen er fri til at se mere på byen, måske gå en tur på markedet eller i de gamle gader. Et besøg på det arkæologiske museum anbefales. Om eftermiddagen kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
20. sep 21 til
1. okt 21
15.990 kr Vagn Olsen Udsolgt Forespørg
15. okt 21 til
26. okt 21
15.990 kr Irene Hellvik Udsolgt Forespørg
17. okt 21 til
28. okt 21
15.990 kr Nanna Elkjær Garanteret afrejse Bestil rejse Ekstra rejse
27. okt 21 til
7. nov 21
15.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse
25. mar 22 til
5. apr 22
15.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse
13. apr 22 til
24. apr 22
15.990 kr Susanne Behrens Ledige pladser Bestil rejse