Hvad søger du?

Lang weekend i Thessaloniki

Grækenlands oversete kulturby

I mere end 2.000 år har Thessaloniki været mødested for mennesker og kulturer. Romerne byggede paladser og triumfbuer, de byzantinske kejsere lod kirker udsmykke med mosaikker, og Ottoman-imperiet byggede mægtige fæstningsmure for at beskytte byens vigtige handelsliv. Alt dette oplever vi på 5 spændende dage. Vi smager også på lokale råvarer på byens bugnende madmarkeder, vi besøger en lokal vingård, og vi går i Alexander den Stores fodspor i hans fødeby Pella og ved hans fars grav i Vergina, der var fyldt med overdådige skatte. Undervejs er der naturligvis også tid til at nyde den lokale stemning og gode græske mad.

Se dagsprogram
5 dage Pris Rejseleder Status Information
21. sep 22 til
25. sep 22
9.990 kr Allan Spangsberg Nielsen Ledige pladser Bestil rejse
13. okt 22 til
17. okt 22
9.990 kr Frederik Skovby Larsen Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi udforsker byens rige historie på spændende byvandringer
  • Vi går i Alexander den Stores fodspor i Pella og Vergina
  • Vi smager på det lokale køkken
  • Vi bor i hjertet af byen
  • Gode flytider sikrer, at du får fuldt udbytte af de 5 dage

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver tidligt fra København, så vi kan nå at få noget ud af dagen. Efter et hurtigt flyskifte lander vi i Thessaloniki, hvor vi bliver hentet i lufthavnen og kørt til vores centralt beliggende hotel i hjertet af byen. Her er der tid til at hvile lidt ud ovenpå rejsen, inden vi ud på eftermiddagen går en tur for at få de første indtryk af byen.

Thessaloniki har en lang og farverig historie. Byen blev grundlagt i år 315 før vores tidsregning, og inden længe flokkedes handelsfolk til den nye by. Allerede i romertiden var Thessaloniki et vigtigt knudepunkt, og i den byzantinske og osmanniske periode var byen blevet en af de rigeste og vigtigste handelsbyer i denne del af Middelhavet. Det var også en magtfuld by, og under Det Østromerske Kejserrige, blev Thessaloniki ofte beskrevet som ’med-hovedstad’ sammen med Konstantinopel.

Mange levn fra den rige historie kan stadig ses rundt om i byen, og ikke mindre end 15 af disse er optaget på UNESCOs kulturarvsliste. Blandt andet byens vartegn, Det Hvide Tårn, der står vagt på havnefronten. Tårnet beskrives i tekster tilbage fra det 12. århundrede, men den nuværende form er fra Ottomanperioden i 1400-tallet eller starten af 1500-tallet. Nogle historikere mener, at tårnet er designet af den berømte arkitekt Sinan, der står bag en række af de mest prominente bygninger i Istanbul. Vi ser naturligvis tårnet og nyder den smukke udsigt ud over bugten. Men vi får også mulighed for at nyde udsigten den anden vej, når vi står til søs på lille sejltur langs kysten. Tilbage på landjorden slutter vi dagen med middag på en lokal restaurant.

Måltider: Aftensmad

Endnu en spændende dag venter, når vi dykker dybere ned i Thessalonikis historie. Vi starter i den øvre del af byen og fortsætter ned igennem den gamle bydels små, snoede gader. Undervejs gør vi blandt andet holdt ved byens gamle fæstningsværker, der har beskyttet Thessalonikis indbyggere siden middelalderen.

Andre højdepunkter er den smukke byzantinske kirke Osios David og katedralen Agios Dimitrios, der har fornemme mosaikker fra det 5. århundrede. Endnu ældre er den runde bygning, der lokalt er kendt som Rotunda. Bygningen blev opført i år 306 af den romerske kejser Gaius Galerius Valerius Maximianus, der havde haft planer om at bruge den som mausoleum. Sådan skulle det dog ikke gå. Kejser Galerius blev begravet nær Zajecar i det nuværende Serbien, og den runde bygning blev i slutningen af 300-tallet indviet som kirke på ordre af kejser Theodosius. Han lod kirken udsmykke med smukke mosaikker, af hvilke enkelte kan ses i dag. Dette gør ikke blot Rotundaen til den ældste kirke i Thessaloniki. Den anses også for at være det vigtigste eksempel på en kirke fra den tidlige kristendom i denne del af Det Romerske Imperium. Rotundaen var dog langt fra kejser Galerius eneste bidrag til Thessaloniki, og vi ser blandt andet hans triumfbue og resterne af hans palads på vores tur gennem den gamle bydel. Her kan man også se levn af en romersk hippodrom samt markedsplads.

Midt på dagen fordøjer vi de mange oplevelser over frokost på en lokal restaurant, inden vi besøger byens arkæologiske museum. Museet er et sandt skatkammer af genstande fra byens lange historie, der giver et godt indtryk af, hvor vigtig en by Thessaloniki har været gennem tiderne.

Efter besøget på museet, går vi tilbage til hotellet. Aftenen er fri til at udforske byen på egen hånd. Særlig hyggelig er Thessaloniki, når lysene tændes i de mange små spisesteder, og folk samler sig langs promenaden for at hygge sig sammen og nyde brisen fra havet.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Mange folkeslag har gennem århundrederne sat sit præg på Thessaloniki. Blandt andet jøderne, der fra 1400-tallet og frem til Anden Verdenskrig var en af byens store befolkningsgrupper. Det hører vi meget mere om, når vi denne morgen besøger byens jødiske museum. Gennem genstande, fotos og andre udstillinger fortæller museet historien om Thessalonikis jødiske befolkning og ikke mindst deres betydning for byen.

Helt andre oplevelser venter på byens madmarkeder. Mad af gode råvarer spiller en vigtig rolle i den lokale kultur, og det er en fornøjelse at udforske de mange boder med traditionelle græske produkter som fetaost, oliven, skinke og salami. Vi får naturligvis også mulighed for at smage på herlighederne. UNESCO har for nyligt hædret Thessalonikis gastronomiske kultur med titlen City of Gastronomy. Det er den første by i Grækenland til at få denne udnævnelse. Vi fortsætter i det gastronomiske hjørne med at spise frokost på en lokal restaurant, hvorefter resten af dagen er fri til at nyde Thessaloniki egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Vi forlader byen fra morgenstunden og kører mod Pella, der i det 3. århundrede før vore tidsregning var hovedstad for Det makedoniske rige. I denne periode voksede en ung kongesøn op i byen. En dreng ved navn Alexander, der som voksen skulle ende med at erobre næsten hele den kendte verden og få tilnavnet Den Store. Oprindelig lå Pella ved havet, men nu ligger den langt inde i landet. Vi ser de imponerende mosaikker, der udsmykkede gulvene i paladset, og vi besøger også det nye museum i Pella.

Dernæst fortsætter vi til det populære vinområde Naoussa. Her besøger vi en lokal vingård, hvor vi smager på den lokale produktion og spiser frokost.

Det næste stop er et af de vigtigste arkæologiske steder i Grækenland og det vigtigste i det antikke Makedonien: Vergina. Byen var i oldtiden kendt som Aigai og fungerede som rigets første hovedstad. Adskillige vigtige fund er gjort her. Ikke mindst de rige kongegrave fyldt med gravskatte. Turen rundt i den antikke by fører os til ruinerne af monumentale paladser, der er overdådigt dekoreret med mosaikker og malet stuk. Vi oplever også gravpladsen med mere end 300 tumuli (grave), hvoraf nogle stammer fra det 11. århundrede f.Kr.

Særligt én grav har gjort Vergina berømt; kongegraven for Philip II´s, der erobrede alle de græske byer og banede vejen for sin søn Alexander. Philip II og ikke mindst Alexander skabte den første stormagt i Europa, der på sit højeste strakte sig helt til Indien i øst og Egypten i syd. Senere regerede romerske kejsere den østlige del af riget fra dette sted, og i Osmannerriget var Vergina et vigtigt handelscentrum.

Philips grav blev fundet i 1977. Den består af to gravkamre med hvælvinger samt en fornem facade. Efter begravelsen af kongen blev det hele dækket af en stor jordhøj. Fundene fra graven indeholdt bl.a. et 8 kg tungt skrin af rent guld og en fint forarbejdet krans af egeblade ligeledes af rent guld. Desuden var der krigerudstyr såsom skjold, hjelm og benskinner. Disse ting ser vi på museet i Vergina, inden turen går tilbage mod Thessaloniki.

Vi afslutter dagen på behørig vis med en god afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi flyver først ud på eftermiddagen, så der er god tid til at nyde Thessaloniki på egen hånd og måske få ordnet det sidste indkøb, inden turen går mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad.

Alle planlagte afgange

5 dage Pris Rejseleder Status Information
21. sep 22 til
25. sep 22
9.990 kr Allan Spangsberg Nielsen Ledige pladser Bestil rejse
13. okt 22 til
17. okt 22
9.990 kr Frederik Skovby Larsen Ledige pladser Bestil rejse