Hvad søger du?

Myternes Grækenland

Odyssé på Peloponnes

Grækenland som vi kender det. Hyggelige byer med små torve og tavernaer. Forrevne klippekyster med store udsigter. Fine strande. Azurblåt vand. Oliven. Ouzo.

Men mest af alt er Peloponnes myter. Agamemnon, Menelaos, den skønne Helene, Achilleus, prins Paris, Odysseus. Og så velkendte stednavne som Sparta, Mykene, Epidaurus.

Alene ankomsten dertil er spektakulær. Vi kører over Korinther-kanalen med de lodrette klippesider, der reelt adskiller Peloponnes fra det græske fastland.

Den berømte, græske gæstfrihed – filoxenia – lever i bedste velgående på Peloponnes. Når man slentrer rundt i de små landsbyer, kan man opleve at blive budt på gode oliven eller et glas af den lokale vin.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Myternes Grækenland
Regioner: Balkan Europa
Lande: Grækenland
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Overalt fås den græske salat, med store, solmodne tomater og fetaost. Ofte er der fisk på menukortet, sværdfisk, sardiner samt andet godt fra havet, som f.eks. blæksprutter og rejer.

Vi lægger ud i elegante Nafplion, som er en af de smukkeste byer i Grækenland. Herfra går rejsen til det mytologiske Mykene, der ligger højt på et bjerg, samt teatret i Epidauros, der har en fabelagtig akustik.

Helt mod syd strækker halvøen Mani sig ud som et naturskønt område, der giver panorama-udsigter. Vi bor i den maleriske by Areopoli, der har skrevet sig ind i den uofficielle historie om Grækenlands frihedskamp. På en udflugt går vi rundt i den næsten forladte by Vathia, kendt for sine tårne, og vi bruger eftermiddagen i en bedårende lille by, der ligger i en bugt med krystalklart vand.

Monemvasia ligger helt unikt. Det er en klippe, der rejser sig lodret, og mod syd er der en lille flade, hvor middelalderens by blev bygget. Med sine smalle, brolagte gyder er Monemvasia en oplevelse – og vi bor oven i købet midt i byen i to nætter.

Du skal vælge denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi hører myterne om de græske helte og deres bedrifter.
  • Vi oplever historiske steder som Mykene, Epidauros, Messini og Sparta
  • Vi har 2 nætter i Nafplio, en af de smukkeste byer i Grækenland
  • Vi oplever den rå natur og de interessante tårne på halvøen Mani
  • Vi bor i den eventyrlige by Monemvasia, også kaldet Grækenlands Gibraltar

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Athen, hvorpå vi straks kører mod Korinther-kanalen. Den skærer sig gennem den snævre landtange og deler halvøen Peloponnes fra hovedlandet i Grækenland. Kanalen blev bygget i 1893.

Vi kører videre til havnebyen Nafplion, en elegant by med en pittoresk havn, beliggende mellem to borge. Det er en af de smukkeste byer i Grækenland. Nafplion var hovedstaden i den første hellenistiske republik fra starten af den græske revolution i 1821 og til 1834. Nu er Nafplion hovedby i Argolis regionen. Her er et livligt caféliv og flere interessante forretninger. Langs havnefronten er der mange små tavernaer, de fleste med fine fiskespecialiteter. Indkvartering to nætter på hotel i Nafplion.
Middagen er på en restaurant midt i den hyggelige gamle by.

Måltider: Aftensmad

Vi starter dagens program med at køre til Epidaurus Teatret, der er berømt for symmetri og skønhed såvel som for den helt unikke akustik. Selv ganske sagte tale fra scenen kunne fint høres af de op til 15.000 tilskuere.

Dagens højdepunkt er det mytologiske Mykene. Mykene civilisationen dominerede det østlige Middelhav fra 15. til 12 århundrede før Kristus, og der er imponerende ruiner fra den vigtige by. Mykene er ikke et slot eller et palads. Det er en borg, på toppen af en klippe, og der er over 30 meters højdeforskel fra hovedporten op til kongens modtagelsessal, 272 meters højde over havet. Homér fortæller, at Agamemnon, lederen af det store togt mod Troja, var konge af Mykene. Homér beskriver også, at Mykene er Odysseus´ hjem. Så der er ingen tvivl om, at Mykene spillede en stor rolle i den græske kultur.

Byen blev udgravet af Heinrich Schliemann i slutningen af 1870´erne. Kong Agamemnon har været meget rig, og der blev gjort store guldfund, blandt andet en dødsmaske, som Schliemann mente måtte være Agamemnons. Fyrstegrave i bronzealderen var i det hele taget forbløffende rige.

Inden for borgmurene fandt man seks dybe skaktgrave, hver markeret af en stenstele med reliefdekoration. Gravene indeholdt bl.a. guldmasker lagt over de dødes ansigter. I 1300-tallet f.Kr. blev Mykene stærkt befæstet med mure på op til 6 m tykkelse. Senere blev hovedporten flyttet mod vest og udsmykket med et unikt kalkstensrelief med to løver, den såkaldte løveport. Løveporten er beskrevet af Homér, og det var en stor triumf for Schliemann, at den fandtes i virkeligheden.

Vi ser en interessant, såkaldt bikube-grav i en bakke lidt væk fra hovedporten. Den kaldes Atreus´ Skatkammer eller Agamemnons grav, og den er fra bronzealderen omkring 1250 f.Kr. Stenoverliggeren over døren vejer 120 tons og er dermed den største i verden.

Vi kører tilbage til Nafplion ud på eftermiddagen, så der bliver et par timer med mulighed for at opleve den hyggelige by på egen hånd inden middagen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til det antikke Messini, som er et meget velbevaret område. En by, der havde sin storhedstid i nogle århundreder før Kristus, og som siden gik i glemmebogen – indtil arkæologer begyndte at grave. Der er bl.a. et stadion, hvor man sagtens kan forestille sig datidens bryde- og boksekampe finde sted, mens tilskuerpladserne var fuldt besatte.

Vejen til Messini går over Taygetos-bjergene. Det er en køretur, som giver store udsigter og bringer os op i 1100 meters højde, inden det går nedad igen og vi når frem til Messini.

Efter besøget i Messini går vejen mod halvøen Mani, og vi passerer Kalamata, den næststørste by på Peloponnes. Herfra eksporteres rosiner, oliven og olivenolie. De store sorte oliven, man kan købe herhjemme, kommer ofte fra dette område. Kalamata er en vigtig by for økonomien på Peloponnes. Dagens frokost bliver i Kalamata. Sidst på dagen når vi frem til byen Areopoli, en af de ældste landsbyer på halvøen Mani, og hovedstad i det historiske center Itilos. Den gamle del af byen har snævre snoede gader og befæstede tårnhuse. Der er både smukke huse af natursten og gamle fint restaurerede huse malet i klare og stærke farver. Byen har i dag kun omkring 1000 indbyggere, og der er en meget charmerende atmosfære i de smalle gader og på de små torve med udendørs caféer.

Et marmorrelief i en af murene på torvet fortæller om den 17. marts 1821. Den dag rejste den lokale leder Petros Mavromichaelis sit flag med råbet ”Sejr eller død”, og startede dermed Den græske Uafhængighedskrig mod tyrkerne.

Halvøen Mani rummer mere end 800 tårne og tårnhuse og 1000 kirker fra den byzantinske periode, så det er et område med en historie og tradition, der går langt tilbage.

Først på aftenen tager vi en kort orienteringstur gennem byens smalle gader. Middagen er på en af byens mange restauranter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag får vi indtryk af det meget særprægede landskab på Mani halvøen. Her er meget anderledes end i de øvrige områder på Peloponnes, idet her er meget tørt, barsk og stenet.

Først besøger vi hulerne i Diros. Hulerne er en del af en underjordisk flod, og vi sejler ind i dem i små både. Her er utrolige formationer af stalagmitter og stalaktitter. Arkæologiske udgravninger har vist, at hulerne har været benyttet til kultsted i stenalderen, omkring 12.000 år f.Kr. Men de er endnu ældre, da det menes, de har været beboet af neandertalere for mere end 40.000 år siden. Man har udforsket 5000 m2 af hulerne, men den kendte del af hulerne er 6 gange større. Nogle mener, at hulerne strækker sig helt ind til Taygetos Bjerget og til Sparta.

Dernæst kører vi til den sydlige spids af Mani. Byen Vathia var engang klanfamiliernes fæstning, som beskyttede Mani mod angreb og i realiteten medførte, at osmannerne aldrig erobrede dette hjørne af Grækenland. I dag er der 6 indbyggere tilbage. Vi går en tur og hører den utrolige historie om stedet. Hvis I har set fotos af tårnene på Mani – så er de næsten med sikkerhed fra Vathia.

På vej tilbage passer det med et ophold i den hyggelige lille by Limeni. Her er et par restauranter, der ofte har friskfanget fisk på menuen. Der er krystalklart vand til dem, der gerne vil have en dukkert i havet. Og ud på eftermiddagen kører bussen tilbage til vores hotel.

Middagen er på egen hånd. Der er flere restauranter i centrum af Areopoli at vælge imellem.

Måltider: Morgenmad

Gytheio er en hyggelig fiskerby, som er en god ramme for kaffepause. Så tager vi sidste nøk ud til kysten og klippeøen Monemvasia. Vi indkvarteres på et hotel, der er indrettet i bygninger fra det 17. århundrede. Indehaveren er en kvindelig advokat, som lod sin begejstring for kunst og arkitektur lede sig til at købe og istandsætte gamle bygninger i middelalderbyen Monemvasia.

Monemvasia er i virkeligheden en lille ø, der er forbundet med Peloponnes via en ret smal bro. Beliggenheden er eventyrlig. Man kan ikke se byen fra landsiden, for den er gemt bag en klippe, der skyder op af vandet som en kæmpe kolos på 100 meter. Men mod sydøst, øverst oppe på en stejl klippe, ligger den ældgamle by med en fæstning, grundlagt i det 6. århundrede.

Byen har kun én byport, der gjorde den uindtagelig for de pirater, der i en lang årrække hærgede i Ægæerhavet. Byens grundlæggere kom fra Sparta. Glansperioden var mellem det 10. og 12. århundrede, og Monemvasia var et vigtigt handelscenter i den byzantinske periode.

I dag er byen interessant, fordi den er et sjældent eksempel på en historisk bebyggelse, der til stadighed har været beboet. De fleste gader er helt smalle og brolagte og derfor naturligt nok gågader. Mange kunstnere har slået sig ned i byen. Den mellemste del af byen består af middelalderbyen med sammenbyggede huse i ren venetiansk stil. Den nederste del af byen har ruiner af bymuren med tårne og bastioner. Monemvasia kaldes også for Grækenlands Gibraltar.

Middag på en af byens restauranter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

På en udflugt fra Monemvasia besøger vi et byzantinsk kapel.
Udflugten indebærer også en let frokost med friske og typisk græske produkter som oliven, tomater og brød på en vingård, Malvasia Winery Tsimbidi. Her smager vi på 4 forskellige vine. Der produceres meget vin på Peloponnes, men særligt området omkring Monemvasia er kendt for sine vine. Og har været det i århundreder, takket være især druesorten malvasia. På engelsk hedder druen malmsay, og Shakespeare beskriver malmsay-vin i sine teaterstykker, så kendskabet til vine fra dette hjørne af Grækenland går langt tilbage.

Vi er tilbage i Monemvasia midt på eftermiddagen, og der er tid til at nyde byens cafeer eller forretninger inden middagen.

Måltider: Morgenmad, picnic og aftensmad

Vi kører ind i landet til det ny Sparta, og fortsætter til foden af Taygetos bjergene, 6 kilometer udenfor Sparta. Her ligger den stemningsfulde by Mystras.

Efter korstogene blev Mystras centrum for et selvstyrende område. På kort tid blev byen den mest betydningsfulde i det byzantinske imperium – efter Konstantinopel. Her er velbevarede byzantinske kirker, og rester af et palads med stærke mure. Den mest berømte kirke er Agios Demetrios, hvor man kronede den sidste byzantinske kejser, Konstantin. I et lille kloster på området bor der nogle få nonner. Hos dem kan der normalt købes godt kunsthåndværk samt forfriskninger.

I storhedstiden i 1300- og 1400-tallet boede der omkring 30.000 mennesker i byen. Der var aktivitet overalt, og på markedspladsen solgte Orientens købmænd deres varer til borgerne.

Mystras forblev beboet også under osmannisk styre, og først da Grækenland var blevet selvstændigt i 1832 blev byen gradvist forladt. Man flyttede til en ny by, Sparta, neden for bjerget. I dag er Mystras et af de vigtigste arkæologiske steder i Grækenland, og stedet er erklæret verdens kulturarv af UNESCO.

Der bliver også tid til et besøg på det arkæologiske område for antikkens Sparta, der var kendt for sit militær.

Indkvartering på et hotel i Sparta. Middagen er på en restaurant.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi mod Athens lufthavn.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os