Logo

Myternes Grækenland

Odyssé på Peloponnes

Grækenland som vi kender det. Hyggelige byer med små torve og tavernaer. Forrevne klippekyster med store udsigter. Fine strande. Azurblåt vand. Oliven. Ouzo.

Den berømte, græske gæstfrihed – filoxenia – lever i bedste velgående på Peloponnes. Når man slentrer rundt i de små landsbyer, kan man opleve at blive budt på friskbagt brød, de gode oliven eller et glas af den lokale vin. Der er altid fisk på menukortet, sværdfisk, sardiner samt andet godt fra havet, som f.eks. blæksprutter og rejer, og så er der de krydrede pølser og lammekødsretterne, som er et kapitel for sig. Gode salater med fetaost, sorte oliven og solmodne tomater fås overalt, og frugt kan man også glæde sig til.

Se dagsprogram
Regioner: Europa
Lande: Grækenland
8 dage Pris Rejseleder Status Information
8. okt 20 til
15. okt 20
12.990 kr Vagn Olsen Udsolgt Forespørg
13. okt 20 til
20. okt 20
12.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
31. okt 20 til
7. nov 20
12.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse
18. apr 21 til
25. apr 21
12.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
5. maj 21 til
12. maj 21
12.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse

Alene ankomsten dertil er spektakulær. Vi kører over Korinther-kanalen med de lodrette klippesider, der reelt adskiller Peloponnes fra det græske fastland. Peloponnes byder også på drypstenshuler, og på byen, de kalder ”Grækenlands Gibraltar”.

Men mest af alt byder den på myter. Herkules, prins Paris, Agamemnon, Odysseus, Sparta, Mykene, Epidaurus.

Vi lægger ud i elegante Nafplion, som er en af de smukkeste byer i Grækenland. Herfra går rejsen til det mytologiske Mykene, der ligger højt på et bjerg, samt teatret i Epidauros, der har en fabelagtig akustik.

Kalamata er kendt for sine sorte oliven, og Mystras var engang den næstvigtigste by i Byzans - efter Konstantinopel, i dag er den lille by på UNESCOS liste over verdensarv. Til sidst bor vi i den maleriske by Limeni helt mod syd. Her strækker halvøen Mani sig ud som et naturskønt område, der giver panorama-udsigter på en vandretur.

Vi sejler i de imponerende drypstenshuler i Pirgos Diros og runder det hele af i Monemvasia, der ligger helt unikt og med sine smalle, brolagte gyder giver et sidste indtryk af olympiske dimensioner.

Du skal vælge denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever Mystras, en stemningsfuld landsby i bjergene, med en utrolig historie
  • Vi nyder den græske mad med fisk, lammekød og dejlige salater
  • Vi sejler ind i drypstenshulerne i Diros
  • Vi oplever den rå natur og de interessante tårne på halvøen Mani
  • Vi har en udflugt til den eventyrlige ø Monemvasia, også kaldet Grækenlands Gibraltar

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Athen, hvorpå vi straks kører mod Korinther-kanalen. Den skærer sig gennem den snævre landtange og deler halvøen Peloponnes fra hovedlandet i Grækenland. Kanalen blev bygget i 1893.

Vi kører videre til havnebyen Nafplion, en elegant by med en pittoresk havn, beliggende mellem to borge. Det er en af de smukkeste byer i Grækenland. Nafplion var hovedstaden i den første hellenistiske republik fra starten af den græske revolution i 1821 og til 1834. Nu er Nafplion hovedby i Argolis regionen. Her er et livligt caféliv og flere interessante forretninger. Langs havnefronten er der mange små tavernaer, de fleste med fine fiskespecialiteter. Indkvartering to nætter på hotel i Nafplion.

Måltider: Aftensmad

Vi besøger det mytologiske Mykene. Mykene civilisationen dominerede det østlige Middelhav fra 15. til 12 århundrede før Kristus, og der er imponerende ruiner fra den vigtige by. Mykene er ikke et slot eller et palads. Det er en borg, på toppen af en klippe, og der er over 30 meters højdeforskel fra hovedporten op til kongens modtagelsessal, 272 meters højde over havet.
Homér fortæller, at Agamemnon, lederen af det store togt mod Troja, var konge af Mykene. Homér beskriver også, at Mykene er Odysseus´ hjem. Så der er ingen tvivl om, at Mykene spillede en stor rolle i den græske kultur.

Byen blev udgravet af Heinrich Schliemann i slutningen af 1870´erne. Kong Agamemnon har været meget rig, og der blev gjort store guldfund, blandt andet en dødsmaske, som Schliemann mente måtte være Agamemnons. Fyrstegrave i bronzealderen var i det hele taget forbløffende rige.

Inden for borgmurene fandt man seks dybe skaktgrave, hver markeret af en stenstele med reliefdekoration. Gravene indeholdt bl.a. guldmasker lagt over de dødes ansigter. I 1300-tallet f.Kr. blev Mykene stærkt befæstet med mure på op til 6 m tykkelse. Senere blev hovedporten flyttet mod vest og udsmykket med et unikt kalkstensrelief med to løver, den såkaldte løveport. Løveporten er beskrevet af Homér, og det var en stor triumf for Schliemann, at den fandtes i virkeligheden.

Vi ser en interessant såkaldt bikube-grav på Panagitsa-bakken ved Mykene, Den kaldes-Skatkammeret i Atreus eller Agamemnons grav, og den er fra bronzealderen omkring 1250 f.Kr. Stenoverliggeren over døren vejer 120 tons og er dermed den største i verden.

Epidaurus Teatret er berømt for symmetri og skønhed såvel som for den helt unikke akustik. Selv ganske sagte tale fra scenen kunne fint høres af de op til 15.000 tilskuere.

Denne dag bliver der også tid til en vinsmagning, og der produceres meget velsmagende vine på Peloponnes.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Kalamata er den næststørste by på Peloponnes. Herfra eksporteres rosiner, oliven og olivenolie. De store sorte oliven, man kan købe herhjemme, kommer ofte fra Kalamata området. Vi satser på at nå en smagning af olivenolie denne dag.
Kalamata er en vigtig by for økonomien på Peloponnes. Byen domineres af den højtliggende fæstning fra det 13 århundrede.

Vi er tæt på det antikke Sparta på det sydlige Peloponnes. Taygetos-bjergets majestætiske tinde knejser over dalen med de mange orange- og olivenlunde. Der er fine naturoplevelser. Foruden de smukke bjerge er der også dybe kløfter, charmerende olivenlunde og vinmarker.

Vi besøger den stemningsfulde landsby Mystras i bjergene. Her er stenhuse og snævre gader, og der er storslåede udsigter, og den fine duft af cyprestræerne hænger i luften. Og mere end det: Mystras har en utrolig historie. Efter korstogene blev Mystras centrum for et selvstyrende område. På kort tid blev byen den mest betydningsfulde i det byzantinske imperium – efter Konstantinopel. Her er velbevarede byzantinske kirker, og rester af et palads med stærke mure. Den mest berømte kirke er Agios Demetrios, hvor man kronede den sidste byzantinske kejser, Konstantin Paleologos,. I et lille kloster på området bor der nogle få nonner. Hos dem kan der normalt købes godt kunsthåndværk samt forfriskninger.

I storhedstiden i 1300- og 1400-tallet boede der omkring 30.000 mennesker i byen. Der var aktivitet overalt, og på markedspladsen solgte Orientens købmænd deres varer til borgerne.

Mystras forblev beboet også under osmannisk styre, og først da Grækenland var blevet selvstændigt i 1832 blev byen forladt. Man flyttede til en ny by, Sparta, neden for bjerget. I dag er Mystras et af de vigtigste arkæologiske steder i Grækenland, og stedte er erklæret verdens kulturarv af UNESCO. 

Tag badetøjet med i dag, da vi håber at kunne holde en badepause i løbet af dagen.

Vi har to overnatninger i Taygetos-området.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi oplever fine levn fra landets historie. På det arkæologiske museum ser vi genstande fra bronzealderen op til romerske tid. Vi gør stop i forskellige små charmerende landsbyer.

I en typisk landsby er der gerne et torv, som er det livlige centrum med små butikker, caféer og restauranter. Vi kan se på folkelivet, mens vi drikker vores kaffe i skyggen af platantræerne. Ældre mænd nyder deres ouzo. Nogle af dem har levet halvdelen af deres liv i Canada, og er nu vendt tilbage for at nyde det varmere klima i deres fødeby. Bønderne kører forbi med deres pickup eller traktor, læsset med sække med oliven og appelsiner. Lige ved siden af torvet ligger der gerne et lille marked, hvor man kan købe friske grønsager, planter og friske fisk. Det er altid en afslappende oplevelse at tage en times tid i en lille landsby og se på folkelivet.

Også i dag bør vi medbringe badetøjet, da der bliver mulighed for en forfriskende svømmetur i havet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Areopoli, en af de ældste landsbyer på halvøen Mani, og hovedstad i det historiske center Itilos. Den gamle del af byen har snævre snoede gader og befæstede tårnhuse. Der er både smukke huse af natursten og gamle fint restaurerede huse malet i klare og stærke farver. Byen har i dag kun omkring 1000 indbyggere, og der er en meget charmerende atmosfære i de smalle gader og på de små torve med udendørs caféer.

Et marmorrelief i en af murene på torvet fortæller om den 17. marts 1821. Den dag rejste den lokale leder Petros Mavromichaelis sit flag med råbet ”Sejr eller død”, og startede dermed Den græske Uafhængighedskrig mod tyrkerne.

Halvøen Mani rummer mere end 800 tårne og tårnhuse og 1000 kirker fra den byzantinske periode, så det er et område med en historie og tradition, der går langt tilbage.

De næste to overnatninger bliver enten i Areopoli eller i landsbyen Limeni, der ligger malerisk ved klippekysten. Byen har et smukt restaureret tårnhus, der ligger ved den lille havn.

Og vi tager en badepause undervejs i dagens program.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi får et indtryk af det meget særprægede landskab på Mani halvøen. Her er meget anderledes end i de øvrige områder på Peloponnes, idet her er meget tørt, barsk og stenet.

Vi kører sydpå til landsbyen Germa. Der er kun få huse, men landsbyen har en af områdets fineste byzantinske kirker, Agios Nikolaos fra det 11. århundrede.

Herfra tager vi på en vandretur til det forladte kloster Spiliotissa. Klostret er højt beliggende med fantastiske panoramaudsigter.

Senere på dagen besøger vi hulerne i Diros. Hulerne er en del af en underjordisk flod, og vi sejler ind i dem i små både. Her er utrolige formationer af stalagmitter og stalaktitter. Arkæologiske udgravninger har vist, at hulerne har været benyttet til kultsted i stenalderen, omkring 12.000 år f.Kr. Men de er endnu ældre, da det menes, de har været beboet af neandertalere for mere end 40.000 år siden. Man har udforsket 5000 m2 af hulerne, men den kendte del af hulerne er 6 gange større. Nogle mener, at hulerne strækker sig helt ind til Taygetos Bjerget og til Sparta.

Nedenfor indgangen til hulerne ligger Diros Bugten med krystalklart vand.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til vores hotel i Limeni.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Monemvasia er i virkeligheden en lille ø, der er forbundet med Peloponnes via en ret smal bro.
Beliggenheden er eventyrlig. Man kan ikke se byen fra landsiden, for den er gemt bag en klippe, der skyder op af vandet som en kæmpe kolos på 100 meter. Men på sydøstsiden øverst oppe på en stejl klippe, ligger byen Monemvasia, en ældgammel by med en fæstning, grundlagt i det 6. århundrede.

Byen har kun én byport, der gjorde den uindtagelig for de pirater, der i en lang årrække hærgede området ud for denne kyst. Byens grundlæggere kom fra Sparta. Glansperioden var mellem det 10. og 12. århundrede, og Monemvasia var et vigtigt handelscenter i den byzantinske periode.

I dag er byen interessant, fordi den er et sjældent eksempel på en historisk bebyggelse, der til stadighed har været beboet. Folkelivet udfolder sig i en unik, lokal arkitektur. De fleste gader er helt smalle og brolagte og derfor naturligt nok gågader. Mange kunstnere har slået sig ned i byen. Den mellemste del af byen består af middelalderbyen med sammenbyggede huse i ren venetiansk stil. Den nederste del af byen har ruiner af bymuren med tårne og bastioner. Monemvasia kaldes også for Grækenlands Gibraltar.

Efter besøget kører vi til Sparta, hvor vi overnatter den sidste nat. Vi håber at få tid til et besøg på olivenoliemuseet i Sparta, men det afhænger af ankomsttidspunktet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen i Athen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
8. okt 20 til
15. okt 20
12.990 kr Vagn Olsen Udsolgt Forespørg
13. okt 20 til
20. okt 20
12.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
31. okt 20 til
7. nov 20
12.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse
18. apr 21 til
25. apr 21
12.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
5. maj 21 til
12. maj 21
12.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse