Logo

Påske på Patmos

Ortodoks tradition på en smuk ø

Hver påskelørdag tændes den hellige ild mirakuløst hos den ortodokse patriark i Jerusalem. Den fragtes med fly til Grækenland og fordeles til to religiøse steder. Den ene fakkel ender på Patmos, hvor den opbevares i klostrets inderste indtil kl. 24, hvor midnatsklokkerne kimer og ilden bæres frem for hundredvis af mennesker i den indre gårdsplads. ”Kristus er opstanden” lyder det fra alle sider. Atmosfæren er elektrisk. Bagefter begiver folk sig til restauranter, hvor der er dækket op til Margaritsa, en suppe lavet af indvolde af lam, dild, løg, salat. Suppen smager fremragende. Kunne du tænke dig at opleve dette? Vi har sikret os et antal hotelværelser og tilbyder nu en rejse på 7 dage på den hellige, græske ø Patmos, hvor apostelen Johannes tilbragte sine sidste år.

Regioner: Europa
Lande: Grækenland
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

På rejsen oplever vi de ceremonier, der hører påsken på Patmos til: Skærtorsdag opfører munke den traditionsbundne vask af apostlenes fødder. Langfredag aften er der fakkel-optog. Og klimaksen er lørdag ved midnat, som i den ortodokse kirke regnes som det tidspunkt, hvor Kristus genopstår. Vi er med til dette bevægende øjeblik på Johannesklostret.

Men der er andre højdepunkter på rejsen. Vi ser klippehulen, hvor apostelen Johannes nedskrev sin åbenbaring. Vi ser museet på Johannes-klosteret, hvor der findes uvurderlige ikonmalerier og meget gamle Bibler. Simadiris Hus giver indtryk af, hvordan rige skibsejere og handelsfolk har levet. Og på udflugter får vi et solidt indtryk af den meget smukke ø. Der er ingen lufthavn på Patmos, man kan kun sejle dertil. Det gør kun øen mere fascinerende, og den er blevet udnævnt til at være Europas mest idylliske sted at bo af et amerikansk rejsemagasin.

Læs praktiske oplysninger om rejsen her

Max 20 deltagere.

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København til Kos – med mellemlanding i Athen. Vi flyver fra København kl. 11:30 og er på Kos kl. 17:25.

Om aftenen middag på restaurant i nærheden af vort hotel. Overnatning på hotel på Kos.

Kl 11:00 tager vi færgen fra Kos til den lille ø Lipsi. Her har vi 1½ time, inden færgen Patmos Star sejler os til Patmos, hvor vi er fremme kl 15:30.

Indkvartering og middag i byen Skara.

Om formiddagen: Munke fra Johannes-klosteret opfører en farverig og meget traditionsbunden udgave af Jesu vask af disciplenes fødder. Det foregår i byen Chora, der ligger højt på en bakketop med fabelagtige udsigter over Patmos.

Ad brostensbelagte gader går vi til Simadiris hus. Otte generationer af familien Simadiris har fyldt dette traditionelle Patmos hus med antikviteter, møbler, malerier og mosaikker. Når man træder ind gennem den tykke trædør er det som at træde ind i anden verden fra den tid, hvor Venedig dominerede Ægæerhavet.

Frokosten bliver på en restaurant i Chora, hvorpå vi kører en rundtur på den sydlige del af Patmos. Vi ser en vin- og olivenplantage ved byen Grikos, og er tilbage i Skala ud på eftermiddagen.

Middag er på egen hånd.

Dagens udflugt går til den nordlige del af Patmos. Undervejs er der frokost på en hyggelig og velrenommeret taverne ved Lambi strand.

Vi er tilbage i Skala midt på eftermiddagen. Butikkerne har ikke lukket, selv om det er Langfredag.

Middag er på egen hånd, og midt på aftenen er der procession gennem Skalas gader. Den går ud fra kirken midt i byen, og det kan anbefales at få dette indtryk af græsk påsketradition med.

En kort bustur tager os til den klippehule, hvor Johannes Åbenbaring blev skrevet i årene 95-97 efter Kristus. Apostelen Johannes undslap forfølgelser af kristne i Lilleasien og tilbragte de sidste to år af sit liv på Patmos. Her modtog han åbenbaringer som en elev nedskrev. Klippehulen er et betydeligt valfartssted i dag. Blandt andet kan man se den klippe, han siges at have brugt som hovedpude.

Vi fortsætter til Chora, som ligger højt på en bakke med panorama-udsigt over hele Patmos. Først besøger vi Zoodoho Pigi nonneklostret, bygget i 1607. På den ene side af den brostens-belagte gårdsplads er kirken, hvor vi ser ikoner og fresker fra det 17. århundrede.

Vi fortsætter til fods ad de smalle gader til Johannes klostret. Kirken har fresker og forgyldte ikoner, hvoraf nogle kan dateres tilbage til de 12. århundrede. På museet er der en unik samling af byzantinske skatte. Der er dokumenter tilbage fra det 6. århundrede – og et ikon malet af El Greco.

Vi håber, det bliver muligt at kigge indenfor i klostrets ikon-værksted, hvor vi i givet fald får fornemmelsen af, hvordan ikoner bliver omhyggeligt restaureret.

Frokosten er på en taverne, og vi slutter dagen med at besøge Nikolaidis Hus. Især efter år 1500 byggede skibsejere og handelsmænd store villaer, hvor de kunne ”flashe” deres rigdom og beskytte sig mod pirater. Nikolaidis Hus er et af dem.

Sidst på eftermiddagen går bussen tilbage til vort hotel i Skala, og så er der tid på egen hånd, inden rejsens største oplevelse: Midnats-ceremonien på Johannesklostret.

Hver påskelørdag tændes den hellige ild i Jerusalem. Den fragtes med fly til Grækenland og fordeles til to religiøse steder. Den ene fakkel ender på Patmos, hvor den opbevares i klostrets inderste indtil kl. 24, hvor midnatsklokkerne kimer og ilden bæres frem for hundredvis af mennesker i den indre gårdsplads. ”Christós E Nesti” lyder det fra alle sider. Kristus er opstanden. Atmosfæren er elektrisk. Og nu er det til at fejre den store begivenhed. Folk begiver sig til restauranter, hvor der er dækket op til Margaritsa, en suppe lavet af indvolde af lam, dild, løg, salat. Suppen smager fremragende. Og vi runder selvfølgeligt påskelørdag af med en gang margaritsa.

Dagen er sat af til at nyde Patmos på egen hånd. En vandretur kan stærkt anbefales. Der er en del ruter at vælge imellem.

Der er middag på en lokal restaurant om aftenen.

Formiddagen er på egen hånd. Klokken 14 sejler færgen fra Patmos til Kos, hvor vi er fremme kl 16:45 og indkvarteres på hotel.

Middag på en lokal restaurant.

Tidlig transfer til lufthavn for fly tilbage til København. Vi flyver kl 06:35 fra Kos og er i København 10:45.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede