Vi bruger påskelørdag til at se nærmere på byen Chora, der troner højt over Patmos.
Til fods går vi ad de smalle gader til Johannes klostret. Kirken har fresker og forgyldte ikoner, hvoraf nogle kan dateres tilbage til det 12. århundrede. På museet er der en unik samling af byzantinske skatte. Der er dokumenter tilbage fra det 6. århundrede – og et ikon malet af El Greco. I ikon-værkstedet får vi fornemmelsen af, hvordan ikoner bliver omhyggeligt restaureret.
Frokosten serveres på en af restauranterne i Chora, hvorefter vi besøger Nikolaidis Hus. Især efter 1500-tallet byggede skibsejere og handelsmænd store villaer, hvor de kunne ”flashe” deres rigdom og beskytte sig mod pirater. Nikolaidis Hus i tre etager er et af dem.
Vi besøger også Simandiris hus. Otte generationer af familien Simadiris har fyldt dette traditionelle Patmos hus med antikviteter, møbler, malerier og mosaikker. Når man træder ind gennem den tykke trædør er det som at træde ind i anden verden fra den tid, hvor Venedig dominerede Ægæerhavet.
Ud på eftermiddagen går bussen tilbage til vores hotel i Skala.
Eventuel middag er på egen hånd denne aften, og der er god tid, inden vi kører til Johannesklostret til midnatsceremoni.
Hver påskelørdag tændes den hellige ild i Jerusalem. Den fragtes med fly til Grækenland og fordeles til to religiøse steder. Den ene fakkel ender på Patmos, hvor den opbevares i klostrets inderste indtil kl. 24, hvor midnatsklokkerne kimer og ilden bæres frem for hundredvis af mennesker på den indre gårdsplads. ”Christós E Nesti” lyder det fra alle sider. Kristus er opstanden. Atmosfæren er elektrisk. Og nu er det tid til at fejre den store begivenhed. Folk begiver sig til restauranter, hvor der er dækket op til Margaritsa, en suppe lavet af indvolde af lam, dild, løg, salat. Suppen smager fremragende.
Javist er det sent at spise middag efter midnat – og javist lyder det umiddelbart sært at spise suppe af indvolde. Men sådan gør de nu engang på Patmos, så hvorfor ikke smage med og opleve stemningen?
Vi laver midnatssuppen som et tilkøb. Efter ceremonien kører bussen til hotellet, og fortsætter derpå de få hundrede meter til den restaurant, hvor man kan runde dagen af med den græske tradition: Margaritsa. Pris per person 250 kroner.
Måltider: Morgenmad og frokost