Logo

Påske på Patmos

Ortodoks tradition på en smuk ø

Hver påskelørdag tændes den hellige ild mirakuløst hos den kristne, ortodokse patriark i Jerusalem. Den fragtes med fly til Grækenland og fordeles til to religiøse steder. Den ene fakkel ender på Patmos, hvor den opbevares i det gamle klosters inderste indtil kl. 24, hvor midnatsklokkerne kimer, og ilden bæres frem for hundredvis af mennesker på den indre gårdsplads.

Kunne du tænke dig at opleve dette? Vi har sikret os et antal hotelværelser og tilbyder nu en rejse på 7 dage på den hellige, græske ø Patmos, hvor apostlen Johannes tilbragte sine sidste år.

Se dagsprogram
Regioner: Balkan Europa
Lande: Grækenland
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

På rejsen oplever vi de ceremonier, der hører påsken på Patmos til: Skærtorsdag opfører munke den traditionsbundne vask af apostlenes fødder. Langfredag aften er der fakkel-optog. Og klimakset er lørdag ved midnat, som i den ortodokse kirke regnes som det tidspunkt, hvor Kristus genopstår. Vi er med til dette bevægende øjeblik. Det skal tilføjes, at den græske påske ikke falder sammen med den danske. Påsken i Grækenland i 2021 ligger i maj.

Men der er andre højdepunkter på rejsen. Vi ser klippehulen, hvor apostlen Johannes nedskrev sin åbenbaring. Vi får et kig bag dørene på ikon-værkstedet på Johannes-klostret. Simadiris Hus giver indtryk af, hvordan rige skibsejere og handelsfolk har levet. Og udflugter tager os rundt til skønne udsigter og afsides kirker på Patmos.

Patmos har ingen lufthavn – og ønsker ikke at få det. Derfor tager det tid at komme til øen. Til gengæld hersker der en særlig stemning. Patmos er sin egen: Uforstyrret, ustresset, uimponeret. Og smuk, smilende, seværdig.

Bemærk: Sejlplaner for færger i Grækenland, og planer for de sædvanlige påskefejringer på Patmos, er ikke bekræftede endnu. Eventuelle ændringer kan få indflydelse på dagsprogram og pris. Men Viktors Farmor regner med at dette dagsprogram holder. Vi har gennemført rejsen flere gange tidligere.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Du kommer til midnats-ceremoni på Johannesklostret
  • Du oplever påskestemning på en lille, græsk-ortodoks ø
  • Du kommer godt rundt om smukke Patmos i Det Ægæiske Hav
  • Du bor på samme hotel under hele opholdet
  • Du har god tid til at nyde et lille, græsk samfund

Max 18 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København til Athen.

Når vi lander, venter en bus uden for den internationale lufthavn, og kører os straks til havnen i Pireaus, hvor vi checker ind på Blue Star færgen til Patmos. Vi lægger til kaj i den lille hovedby Skala kl 22:30, og går de 500 meter til vores hotel, der er klar til sen indtjekning.

Der er to restauranter på færgen, hvor man kan købe sin middag.

Efter god tid til morgenmad begynder vi med en orienteringstur med lokalguide i Skala. Byen slynger sig rundt om en lille vig og er øens naturlige havn. Vi er til fods, men byen er ikke større end som så, og efter halvanden time har vi fået et godt indtryk af byens muligheder. Efter en kop græsk kaffe tager vi på udflugt.

Først kommer vi forbi vindmøllerne, som engang var landmærke for De Ægæiske øer. Dernæst standser vi ved nonneklostret Evangelismos, som ligger med en flot udsigt ud over havet. Klostret er bygget så sent som 1937 og er i dag et af de største klostre i Grækenland.

Frokosten er for egen regning, og vi finder et passende sted og tidspunkt til en pause. Resten af turen går til 3 afsidesliggende små kirker. Det lille Sicamya ligger i en grøn lund. Man mener, det var her, apostlen Johannes gennemførte hemmelig kristendåb af sine følgere.

Helt mod nord på Patmos tages vi tilbage i tid. Sådan føles det i hvert fald, når vi kommer til Kalogeron, ”Munkenes enge”. Vi ser kapellet til jomfru Marias Himmelfart, opført af en eremit i 1798. Og vi runder af ved kirken St. Nikolaos, hvor vægge og lofter er dækket af fresker med bibelske motiver.

Middag på restaurant i Skala om aftenen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om formiddagen: Munke fra Johannes-klosteret opfører en farverig og meget traditionsbunden udgave af Jesu vask af disciplenes fødder. Det sker på en åben torveplads i byen Chora, og vi tager dertil i god tid, så vi kan få en god plads.

Efter en times tid er det slut, og hvis der er cafeer åbne i Chora, kan vi tage tid til en kop kaffe. Ellers begiver vi os til bussen og kommer på udflugt med lokalguide til den sydlige del af Patmos. Frokosten er inkluderet. Den serveres på en restaurant ved bugten Grikos.

Vi er tilbage ved hotellet ud på eftermiddagen, og der er tid på egen hånd. Middagen er i Skala by.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi besøger den klippehule, hvor apostlen Johannes opholdt sig i sine sidste leveår. Han endte på Patmos i året 93 efter Kristus, på flugt fra kejser Domitians kristenforfølgelser. Her kan man se den sten, han hvilede sit gamle hoved mod, og forestille sig, hvordan han har nedskrevet – eller dikteret – Johannes Åbenbaring. Dette sidste kapitel i Det Ny Testamente er i hvert fald skrevet af Johannes af Patmos. Samme person? Det forskes der stadig i!

Derpå tager vi en udflugt til den nordlige del af Patmos. Med på udflugten er indregnet en frokost på en taverne ved stranden Lambi. Navnet betyder ”det som skinner”, og ordet kommer af, at stranden er belagt med sten i alle farver. De glatte stens reflektioner af sollyset har givet navnet.

Vi er tilbage i Skala midt på eftermiddagen. Resten af dagen er til egen disposition, men det kan anbefales at gå ud ved 20-tiden om aftenen. Så begynder Langfredags optog, og grækerne er ude i gaderne. På Patmos er der to optog, som til sidst mødes ved en af kirkerne i Skala by.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi bruger påskelørdag til at se nærmere på byen Chora, der troner højt over Patmos.

Til fods går vi ad de smalle gader til Johannes klostret. Kirken har fresker og forgyldte ikoner, hvoraf nogle kan dateres tilbage til det 12. århundrede. På museet er der en unik samling af byzantinske skatte. Der er dokumenter tilbage fra det 6. århundrede – og et ikon malet af El Greco. I ikon-værkstedet får vi fornemmelsen af, hvordan ikoner bliver omhyggeligt restaureret.

Frokosten serveres på en af restauranterne i Chora, hvorefter vi besøger Nikolaidis Hus. Især efter 1500-tallet byggede skibsejere og handelsmænd store villaer, hvor de kunne ”flashe” deres rigdom og beskytte sig mod pirater. Nikolaidis Hus i tre etager er et af dem.

Vi besøger også Simandiris hus. Otte generationer af familien Simadiris har fyldt dette traditionelle Patmos hus med antikviteter, møbler, malerier og mosaikker. Når man træder ind gennem den tykke trædør er det som at træde ind i anden verden fra den tid, hvor Venedig dominerede Ægæerhavet.
Ud på eftermiddagen går bussen tilbage til vores hotel i Skala.

Eventuel middag er på egen hånd denne aften, og der er god tid, inden vi kører til Johannesklostret til midnatsceremoni.

Hver påskelørdag tændes den hellige ild i Jerusalem. Den fragtes med fly til Grækenland og fordeles til to religiøse steder. Den ene fakkel ender på Patmos, hvor den opbevares i klostrets inderste indtil kl. 24, hvor midnatsklokkerne kimer og ilden bæres frem for hundredvis af mennesker på den indre gårdsplads. ”Christós E Nesti” lyder det fra alle sider. Kristus er opstanden. Atmosfæren er elektrisk. Og nu er det tid til at fejre den store begivenhed. Folk begiver sig til restauranter, hvor der er dækket op til Margaritsa, en suppe lavet af indvolde af lam, dild, løg, salat. Suppen smager fremragende.

Javist er det sent at spise middag efter midnat – og javist lyder det umiddelbart sært at spise suppe af indvolde. Men sådan gør de nu engang på Patmos, så hvorfor ikke smage med og opleve stemningen?

Vi laver midnatssuppen som et tilkøb. Efter ceremonien kører bussen til hotellet, og fortsætter derpå de få hundrede meter til den restaurant, hvor man kan runde dagen af med den græske tradition: Margaritsa. Pris per person 250 kroner.

Måltider: Morgenmad og frokost

Dagen er på egen hånd. Der er tid til at slappe af og reflektere over de sidste dages oplevelser. Eller måske tid til en vandretur på øen. Butikker og cafeer vil holde åbent.

Om aftenen mødes vi – hvis ikke før – til middag på en lokal restaurant.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Det er 2. påskedag – efter den græske kalender – og lige over middag skal vi med færgen Blue Star tilbage til Athen. Vi lægger til i Pireaus kl 21:00 og en bus tager os til et nærtliggende hotel, hvor vi indkvarteres for en enkelt nat.

Måltider: Morgenmad

Om formiddagen transfer til Athens internationale lufthavn til flyet hjem til København.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os