Hvad søger du?

Vandreferie i Grønland

Ved indlandsisen i Kangerlussuaq

Naturmæssigt er Grønland ikke overgået af mange lande i verden. Fjeldet, isen og den arktiske natur er indrammet af uendeligheden. Den evige sol fra maj til september gør det tørre klima behageligt og vandrevenligt. I Kangerlussuaq er der fastlandsklima og arktisk ørken, hvilket gør at der oftest er sol og blå himmel og sjældent nedbør. De bløde fjeldformationer gør vandreture overskuelige og varierede.

Kangerlussuaq er et af de få steder i Grønland, hvor det er muligt at se moskusokser, rensdyr, polarræve og sneharer. Grønlandsfalk, fjeldryper, ravne og snespurvene med deres fine sang - er også synlige, hvis vi skærper opmærksomheden.

Se dagsprogram
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Området ved Kangerlussuaq er et af de få steder i Grønland, hvor det som rejsende er muligt at komme tæt på indlandsisen samt at gå på den. Det kommer vi naturligvis også til på denne rejse.

Vi bor på samme hotel, Hotel Kangerlussuaq, alle seks nætter, og dagsturene er arrangeret som loops i forskellige retninger med hver sin attraktion. Vi bevæger os i fjeldet ad stier og dyreveksler, der snor sig som et fletværk - rundt mellem hinanden - i en enestående natur. Vi bliver kørt, når vejstrækningen bliver triviel.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi kommer helt tæt på indlandsisen og vandrer en tur på den
  • På vores vandringer får vi mulighed for at se moskusokser, rensdyr, polarræve og sneharer
  • Vi bor på samme hotel alle seks nætter
  • Vi flyver med direkte fly til Grønland
  • Rejselederen Peter Hersted er født og opvokset i Grønland og har arrangeret rigtig mange vandreferier i området ved Kangerlussuaq

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Der er fire timers tidsforskel mellem Danmark og Grønland, så med cirka 4,5 timers flyvetid ankommer vi til Kangerlussuaq næsten samme tid, som vi er taget afsted. Det første man mærker, når man stiger ud af flyet, er den friske, tørre og stille luft i Kangerlussuaq, samt det klare og stabile vejr. I Kangerlussuaq har man fastlandsklima og dermed kolde vintre og gode lune somre. I de perioder hvor vi besøger Grønland, er vejret som regel solrigt, og vi kan forvente en dejlig vandretemperatur.

Vi indlogerer os og går vores første lille vandretur allerede samme dag, som vi ankommer. Vi går ad en af byens få asfaltveje mod havnen, drejer op i fjeldet og følger en sænkning i klippen og videre langs kammen af det, de lokale kalder ‘Køkken fjeldet’. Fra kammen og toppen åbner der sig et flot overblik over området og naturen. Herefter går vi ned ad stien tæt på lufthavnsbygningen og mod hotellet.

Dagens distance: 5 kilometer.

Måltider: Frokost (sandwich)

I dag går vi ad grusvejen op på bjerget Tacan og derfra ud i fjeldet til ”331”, det højeste punkt i området. Herfra har vi udsigt over søen Lake Ferguson, som er hjemsted for verdens nordligste roklub. Fra udsigtspunktet kan vi også skue den anden vej og se helt ind til indlandsisen, som en stor og hvidfarvet horisont mod den blå himmel.

Fra udsigten begiver vi os ned mod en lille sø ved navn Lille saltsø, hvor et amerikansk jagerfly forulykkede i 1968, efter piloten havde kastet sig ud med katapultsæde. Her ligger stadig vragdele, der vidner om denne begivenhed. Vi går, eller bliver hentet, retur af vejen mod byen og hotellet.

Dagens distance: 7 kilometer

Måltider: Morgenmad og frokost (sandwich)

Vi kører ad vejen mod indlandsisen. Målet er den markante kegleformede fjeldformation Sugarloaf.

Herfra vandrer vi bag om Sugarloaf langs stier og dyreveksler og når et forrygende vandfald, som lader smeltevand fra indlandsisen snævert passere i et brusende inferno mellem skarpt eroderede klipper. Området bærer tydeligt præg af moskusokserne færden og veksler, og hvis vi er heldige, ser vi dem. De går i flokke og stimler sammen i en rundkreds, når de mærker uro. Vi tager som to flokke bestik af hinanden og lader roen give os en oplevelse af de sjældne. Herefter vandrer vi venstre om Sugarloaf og følger elven langs smeltevandssletten og når tilbage på vejen mod byen.

Dagens distance: 7 kilometer

Måltider: Morgenmad og frokost (sandwich)

I dag bliver vi kørt ind gennem sandflugtsdalen, hvor en arktisk ørken lægger sletten flad. Vi kører mod indlandsisen uden at kunne nå helt frem. Vi går det sidste stykke mod den imponerende Russell gletsjer, der møder os, som en lodret isvæg, hvor den hvide is er farvet i blå og turkise nuancer, og smeltevandet vælter frem. Vi kan høre den arbejde med en masse knitren, når gletsjeren småkælver og stykker af is falder af.

Indlandsisen på Grønland er blevet listet som UNESCOs verdensarv og dækker i alt mere end 80% af Grønlands overfladeareal. Dog bliver den i skrivende stund mindre og mindre, da isen grundet klimaforandringerne smelter hurtigere end den dannes på ny.

Gletsjeren er aktiv og bevæger sig omkring 25 meter hvert eneste år. Vi betragter dette særsyn omkring en times tid, inden vi vandrer tilbage over klippen mod grusvejen og bilerne, der bringer os tilbage.

Dagens distance: 4 kilometer (er man til flere km kan man f.eks. vælge at blive sat af bussen undervejs og gå tilbage til hotellet.)

Måltider: Morgenmad og frokost (sandwich)

Vi bliver kørt op på Tacan fjeldet igen og vandrer derfra via Store Saltsø videre frem mod Granatfjeldet. En rigt varieret tur mellem dødishuller og randmoræner. Igen er chancerne store for at se både moskus og rensdyr og andre af områdets dyr: polarharen, ræve eller rensdyr, dukker også op, når vi mindst venter det.

Granatfjeldets lodrette front tegner tydelige spor og striber af grønligt kobberholdigt indhold. Nedenfor ligger store klippestykker og sten, hvor der gemmer sig fine røde granater (halvædelstene).

Om eftermiddagen tager vi retur igen til byen.

Dagens distance: 14 kilometer

Måltider: Morgenmad og frokost (sandwich)

Denne dag går turen helt ind og op på selve indlandsisen. Navnet Point 660 referer til, at stedet ligger 660 meter over havets overflade. 
Den 34 km lange grusvej, som fører til Punkt 660, er Grønlands længste. Det ligner en kæmpe grusgrav - hvor vejen stopper, og isen begynder. I brækket (overgang mellem land og isen) er det tydeligt, hvad der er sket de sidste år. Vi ser tydeligt de randmorænebakker, isen har efterladt ved sidste fremskud. Hvis man herfra vil forsætte østover, kan man gå i månedsvis uden at møde et andet menneske, før man til sidst vil nå Grønlands østlige kyst.

Strækningen til og fra Punkt 660 er imponerende. På vej tilbage kører vi parallelt og langs med iskanten og fornemmer de enorme kræfter, der her er på spil. Vi gør flere gange holdt for at betragte de fantastiske udsigter langs vejen.

Vi spiser afskedsmiddag på "Restaurant Roklubben".

Dagens distance: 4 kilometer (er man til flere km kan man f.eks. vælge at blive sat af bussen undervejs og gå tilbage til hotellet.)

Måltider: Morgenmad, frokost (sandwich) og aftensmad 

Ved middagstid begiver vi os tilbage mod København. Igen tager flyvningen ca. 4,5 timer.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os