Hvad søger du?

Island Rundrejse - med Vestmannaeyjar

Vatnajökull, vulkaner, varme kilder, vandfald – vandringer og Vestmannaeyjar

Denne rejse langs Islands kyst går gennem storslåede landskaber og forbi magiske naturfænomener - læg så hertil et rigt fugleliv. Blandt mange højdepunkter er en sejltur på is-lagunen Jökulsarlon, ophold ved den kendte sø Myvatn, som bl.a. byder på spektakulær gåtur langs kraterkanten af en vulkan og afstresning i den lokale lagune.

Rejsen byder også på Vestmannaøerne, hvor vi spejder efter søpapegøjer og kommer ind midt i vulkanen Eldfell. Flere steder undervejs får vi tillige et indblik i vikingetiden og den danske historie i Island.

Se dagsprogram
11 dage Pris Rejseleder Status Information
10. jul 24 til
20. jul 24
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
13. aug 24 til
23. aug 24
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
3. sep 24 til
23. sep 24
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse

Island er kendt for sine 170 varme kilder, som skyldes, at skorpen mod klodens indre er tyndere end i Europa og Amerika. Men når et arktisk klima møder en geotermisk ø, er naturfænomenerne mange: eksploderende geysere, imponerende vulkaner og sprudlende vandfald, islaguner og utallige enorme gletsjere er en naturlig del af rundrejsen.

Det var også naturen, der fik Island i verdens søgelys i 2010. Dengang var det vulkanen Eyjafjallajökull, der satte en stopper for lufttrafik på halvdelen af kloden.

Island har et rigt fugleliv, og i sommermånederne kan vi være heldige at se malemukker, arktiske ænder, søpapegøjer og mange flere arter. Der er på rejsen mulighed for at tage på hvalsafari i Reykjavik, hvor rejsen slutter med tid på egen hånd.

Undervejs introduceres vi dybdegående til det islandske køkken, der hovedsageligt består af fisk og lam.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Med rejsens længde på 11 dage når vi godt rundt om den islandske kultur og natur
  • Vi sejler i amfibiebåd på gletsjersøen Jökulsarlon
  • Vi rejser i en lille og overskuelig gruppe på maks 20 gæster
  • Vi besøger flere museer undervejs
  • Vi undgår bevidst den Blå Lagune og nyder i stedet de mere autentiske blå naturbade i Myvatn

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Kastrup Lufthavn, medmindre andet er angivet. Vi krydser halvøen Reykjanes på vores vej til Islands længste fjord, Hvalfjördur. Bugten mellem Reykjavik of Hvalfjördur, Faxaflói, har en stor bestand af hvaler, og i bunden af hvalfjorden ligger en gammel hvalfangerstation, der efter mange år i bero nu er taget i brug igen.

Vi fortsætter til bygden Borganes. Her indkvarterer vi os på vores hotel, hvor vi har to nætter.

Måltider: Aftensmad.

Efter morgenmaden kører vi lidt ind i landet, til det geotermiske område Deildartunguhver. Dette er Islands største varme kilde. Hvert sekund vælter 180 liter vand frem, hvilket gør det til Europas kraftigste varme kildevæld. Vandet er 97 grader varmt. Det bruges blandt andet til opvarmning af huse i byen Akranes, der ligger 64 km væk.

Snorri Sturluson var middelalderens største forfatter og statsmand i Island. Han levede 1179-1241 og sad i Altinget som lovkyndig. Mest kendt er han i dag for ”Snorris Edda”. Han boede i Reykholt, og vi ser hans gamle udendørs varme bad, før vi besøger museet Snorrastofa, hvor vi får en rundvisning.

Vi gør holdt ved de to specielle vandfald Hraunfoss og Barnafoss, der har boret sig ud under en gammel lavamark. Der bliver i dag også tid til en kortere gåtur i det rå landskab, hvor vi vil kigge efter de mange stentyper og stenfarver man kan finde i egnen.

Om eftermiddagen og aftenen er der tid på egen hånd i Borgarnes eller Reykholt. Alt efter hvilket hotel vi benytter (det varierer fra tur til tur) kan man besøge det lokale udendørs svømmebad, proviantere i det lokale supermarked, tage et kig på den lille havn eller gå på et museum der forklarer hvordan nordmændene kom til Island samt en introduktion til sagaen om Egill Skallagrimsson.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi forlader det vestlige Island og kører i nordøstlig retning mod Akureyri. Naturen forandrer sig konstant foran os og efter en tur over højlandet, kører vi langs den spektakulære kyst, og passerer fiskerlandsbyer som Siglufjördur, Ólafsfjörður og Dalvik.

Vi gør et kort holdt ved en række gamle islandske tørvhuse. Glaumbær er en gammel præstegård der har været bosat siden middelalderen. Her får man virkeligt et indblik i de barske realiteter folk levede under helt frem til det 18. 19. århundrede.

I Siglufjördur skal vi have en rundvisning på sildemuseet, hvor vi vil lære om sildens historiske betydning for Island og byen. Vi smager på den gode sild på et stykke islandsk rugbrød (ikke som dansk!) med et glas Brennivín.

Akureyri er Islands næststørste by på små 20.000 indbyggere. Vi standser ved byens symbol, kirken, der troner frem på toppen af en bakke over byens centrum. Efter en kort gåtur gennem centrum kommer vi frem til dagens hotel, hvor vi indkvarterer os.

Efter aftensmaden er der mulighed for at besøge en af byens cafeer eller barer.

NB: På enkelte afgange bor vi i stedet ved fjorden og ikke i centrum.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Dagen starter med et holdt ved ”gudernes vandfald” Godafoss inden vi ankommer til Myvatn, hvor vi har en overnatning. (På enkelte afgange overnatter vi i kystbygden Húsavík.)

Søen Myvatn har mange underlige bugter og endnu flere mærkelige øer. Dette skyldes at Myvatn er forbundet til vulkansystemet omkring vulkanen Krafla, der har mange grene ud til søen. Vi kommer helt tæt på søen, hvorefter vi vandrer op på kraterkanten af vulkanen Hverfjall, der med sit næsten symmetriske krater rejser sig 463 meter op.

Vi kører videre til Dimmuborgir, et landskab fyldt med underlige formationer af lavasøjler, der er resterne af en gammel lavasø. Desuden er området er kendt for sit ekstremt rige arktiske fugleliv, og ud over at følge fuglene i det fri besøger vi et fuglemuseum placeret ude på en lille halvø midt i søen.

Om aftenen runder vi en god dag af i Nature Bath. Dette er Myvatns svar på Den Blå Lagune – bare mere ægte og autentisk. Vandet er 38 grader varmt og kommer fra 2500 meters dybde.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Afhængigt af, hvor vi har overnattet starter dagen enten med et besøg ved den spektakulære dal Asbyrgi eller ved vulkanen Krafla, hvorfra vi kan se kratersøen Víti og ud over den store lavamark, der strækker sig helt tilbage til Myvatn. Efter kørsel i mere barskt terræn kommer vi til Islands – og Europas – kraftigste vandfald, Dettifoss, som med garanti giver enhver besøgende et sug i maven.

Vi kører videre østpå, og kommer til en meget øde og gold egn af Island. Vi gør holdt i dalen Mödrudalur, hvorfra man i godt vejr kan spejde hele vejen til Vatnajökull og Herdubreid, også kaldt Dronningefjeldet.

Vi kører til vores hotel ved en af fjordene på østkysten, typisk enten i Egilsstadir eller ved Fáskrúðsfjörður.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Island er fyldt med specielle sten, mineraler og basaltformationer. Det får vi indtryk af på et spektakulært museum i det østlige Stödvarfjördur. Som ung pige begyndte Petra Ljösbjörg at samle sten; som husmor fortsatte hun; og som enke omdannede hun hus og have til en særpræget udstilling. I dag besøges museet af tusinder af rejsende hvert år, og vi har tid til at se museet og udforske stenene i den betagende natur omkring huset.

Fjordene i det østlige Island er omkredset af tårnhøje fjelde. Det får fjordene til at virke smalle og betagende. Vi standser i den lille fiskerlandsby Djupivogur, inden vi fortsætter langs sydkysten, hvor man flere steder har et enestående udsyn over havet mod syd og flere af Vatnajökulls gletsjertunger.

Jökulsarlon er en islagune beliggende imellem Europas største gletsjer Vatnajökull og havet. Vi kører på Islands hovedvej nummer 1 og har udsigt til gletsjerflodens blå isbjerge. Ikke sært, at Jökulsarlon har været brugt som kulisse for Hollywood-film som ”A view to a kill” og ”Die another day” samt ”Tomb Raider”, for det er et af Islands største naturfænomener. Vi sejler en tur på is-lagunen, som er et arktisk syn og oplevelse man sent vil glemme.

Overnatning på hotel ved Vatnajökull.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi kører vestpå langs kysten i det særprægede dramatiske landskab på det gletsjertrykkede fladland mellem Vatnajökull og havet. I klart vejr vil vi kunne følge Vatnajökulls mange gletsjertunger strække sig ned mod hovedvejen.

Efter et kort holdt i byen Kirkjubæjarklaustur kører vi igennem en lavamark, der tilhører den kendte vulkan Laki. Området er fyldt med fantastiske farver, grønt mos, rødt slagger og sort, vulkansk aske.

Ved byen Vik kommer vi forbi det berømte fuglefjeld Dyrholaey, som 3-4 måneder om året er et kendt tilholdssted for søpapegøjer. Vejen går forbi det storslåede vandfald Skogafoss, der med sin beliggenhed tæt ved havet - samt sin vinkel ofte danner flotte regnbuer. Oven for vandfaldet er det i godt vejr muligt at se hele vejen til Eyjafjallajökull. Det er gletsjeren, som i 2010 stoppede det halve af klodens lufttrafik, fordi en vulkan under gletsjeren gik i udbrud. 

På vej til dagens destination gør vi holdt ved det specielle vandfald Seljalandsfoss, hvor det er muligt at gå ind bag vandfaldet.

Vi har to overnatninger i Hvolsvöllur

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

For at komme til Vestmannaeyjar sejler vi en time og ankommer til den største og eneste beboede ø Heimaey.

Vestmannaeyjar er en lille vulkan-øgruppe, ud for den islandske sydkyst, der er skabt gennem udbrud for ca. 10.000 –12.000 år siden. Her yngler verdens største søpapegøje-koloni, der dog i disse år er af svingende størrelse på grund af fødemangel og klimaforandringer.

Desuden er Vestmannaeyjar kendt for det store vulkanudbrud i 1973, hvor hele Heimaey måtte evakueres.

Vi besøger det moderne, interaktive museum Eldheimar, hvor man kan følge hele udbruddets forløb, samt se et udgravet hus der blev dækket til af lava. Heimaeys mytiske vulkannatur indbyder til vandringer.

Vi vandrer til vulkanen Eldfell, og der er mulighed for at vandre et stejlt fjeld ved havnens indsejling der giver en flot udsigt over hele øen, byen og Eyjafjallajökull-gletsjeren inde på fastlandet.

Om aftenen sejler vi retur til fastlandet og kører mod Hvolsvöllur.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Et storslået mix af vandfald, geysere og naturreservater er i vente. Kort sagt: En ægte islandsk klassiker.

Inden da lægger vi dog vejen forbi det spændende og interaktive lava centre i Hvolsvöllur. 

Vi besøger det berømte vandfald Gullfoss, den eksploderende geyser, Strokkur og slutter af med en vandring i den UNESCO-bevarede Thingvellir nationalpark. Gåturen byder på både dansk og islandsk kulturhistorie, og under os er der et geologisk fænomen, for det er her, de tektoniske plader mellem Amerika og Europa mødes.

Vi ser også det flotte vulkankrater Kerið, som er meget anderledes end de andre vulkaner, som vi ser fra oven på denne rejse.

Litteratur fylder meget i islandsk identitet. I forstaden Mosfellsbær besøger vi den kendte islandske forfatter, Halldór Laxness' Hus. Laxness modtog i 1955 nobelprisen i litteratur. Han er kendt for at skildre og tage fat på samfundsnære temaer på en kontroversiel og satirisk måde.

Vi har to overnatninger i Reykjavik.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi begynder dagen med at danne os et overblik over byen med en byvandring. Hvis en forestilling ikke forhindrer det, kigger vi ind i foyeren i Harpa. Det spektakulære og moderne koncerthus er inspireret af den islandske basalt-natur og er designet af Henning Larsens Arkitekthus i samarbejde med Olafur Eliasson. 

Her fra er der tid på egen hånd – Reykjavik er kendt for en række spændende museer og shopping-muligheder i form af bl.a. lokal kunst og uldvarer.

Til dem der ikke har fået nok af de varme bade er det valgfrit at besøge Islands største svømmebad med fem forskellige saunaer og spabade og meget mere – alt sammen udendørs.

Det er også muligt at booke en hvalsafari, som, hvis vejret tillader det, tager dig til havs til en stor oplevelse. Læs her om hvalsafari-udflugten.

Udflugten til havs skal bookes og betales direkte hos udbyderen, se dette link

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Afhængig af hjemrejsetidspunktet er formiddagen på egen hånd inden vi hentes og køres i lufthavnen om eftermiddagen. Ankomst til Danmark om aftenen. 

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

11 dage Pris Rejseleder Status Information
10. jul 24 til
20. jul 24
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
13. aug 24 til
23. aug 24
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
3. sep 24 til
23. sep 24
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse