Logo

Island vandreferie – med Vestmannaeyjar

Vulkaner, varme kilder og vandfald

Der er storslået arktisk natur på denne vandreferie i det sydlige og vestlige Island. Ved byen Hveragerdi vandrer vi blandt varme kilder og ender ved en varm flod hvor vi bader. På vulkanøerne Vestmannayjar bestiger vi to vulkaner, og kan se efter søpapegøjer imens. Vi besøger et museum, der er indrettet i et hus, der blev dækket af lava under det store udbrud Eldfell i 1973, og siden gravet fri. Island vandreferie – med Vestmannaeyjar har både kortere og længere vandredage, og kombinerer den bedste natur med kulturelle højdepunkter. Turens sværhedsgrad er 3 støvler, idet der kan forekomme stejlere vandrepassager, men ingen af turens vandringer er længere eller hårdere end 3-5 timer.

8 dage Pris Rejseleder Status Information
23. jun 18 til
30. jun 18
Afventer pris Oddrun Gudmundsdottir Bestil rejse

I det sydlige Island ser vi utallige vandfald og vandrer ind i en mytisk kløft, før vi bestiger et knap 700 m højt fjeld med udsigt til den berømte vulkan Hekla og flere gletsjere. På vej mod Vestisland snydes vi ikke for Gullfoss, geyseren Strokkur eller den UNESCO-bevarede nationalpark Thingvellir.

På halvøen Snæfellsness vandrer vi gennem lavamarker, forbi de mest spektakulære klippeformationer og langs kysten på en sort lava-strand.

I Hvalfjördur vandrer vi op til Islands højeste vandfald, der falder 198 meter dybt ned i en slugt. Inden ankomst til Reykjavik ser vi hovedstaden fra fjeldet Esja, som er et yndet vandremål for lokalbefolkningen.

Der afsættes en dag til byvandring i Reykjavik med efterfølgende tid på egen hånd. Efter den aktive uge slutter vi af med at blødgøre kroppen i den Blå Lagunes helsende bade.

Turens sværhedsgrad er 3 støvler, men ingen af turens vandringer er længere eller hårdere end 3-5 timer, før vi kommer til bussen eller til hotel/seværdighed. Man skal til tider ikke være for bange for højder eller smalle stier. Enkelte vandringer kræver, at vi krydser en flod eller et vandsted, hvor vandresko kan blive våde.

Sværhedsgrad: 3 støvler - læs mere om sværhedsgrader her

Læs praktiske oplysninger om rejser til Island her

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra København til Keflavik.

Gennem lavamarker kører vi langs sydkysten mod dagens vandring. Spejder man mod syd er første landpunkt Sydpolen! Vi gør holdt ved de geotermiske og svovlfyldte mudderpøle ved Seltún, som er indkredset af særprægede farverige røde, gule og grønne bakkeskråninger.

Vi fortsætter til byen Hveragerði, hvorfra dagens vandring starter. Byen og området er placeret i et yderst aktivt geotermisk område og kaldes også for ”De varme kilders hovedstad”.

Vi vandrer op i dalen Reykjadalur – røgdalen – og som navnet antyder, findes i dalen mange varme kilder, der viser sig med deres dampende vandskyer. Efter ca. 3 km let opadgående vandring ankommer vi til en varm flod. Velfortjent hopper vi i den varme flod – garanti for en uforglemmelig oplevelse.

Efter dagens vandring begiver vi os mod færgen til den spektakulære vulkanøgruppe Vestmannayjar, der på afstand nærmest ser uindtagelig ud. Efter færgeoverfarten, der varer 35 min, finder vi vores hotel, hvor vi har to overnatninger.

Dagens vandring:

7 km; ca. 2-300 højdemeter; 3-4 timer

Overnatning: Vestmannayjar

Vandring på Vestmannaeyjar

Vi tilbringer dagen på vulkanøen Heimaey, som er hovedøen og den eneste beboede ø i øgruppen Vestmannaeyjar. Med sine godt 4000 indbyggere, er byen Heimaey en ganske stor havneby i Island, som primært er drevet frem af en stærk fiskeindustri.

Mange kan huske Vestmannaeyjar for vulkanudbruddet Eldfell i 1973, hvor øens 5000 beboere måtte evakueres i fiskebåde midt om natten. Det er derfor, man kalder øen for Islands Pompeji.

Dagen starter med en vandretur til Eldfells kraterkant. I byens udkant passerer vi gennem vulkanens lavamark på vej mod krateret. Her fornemmer man, hvordan dele af byen simpelthen er forsvundet og begravet i lava. Turen fører os videre gennem vulkanens krater og op til Eldfells kraterkant. Her kan man stadigt fornemme at vulkanen er varm og damper – 44 år efter udbruddet!

Vi vandrer videre til øens højeste vulkan Helgafell, hvorfra man har den mest fantastiske udsigt over byen, øens lufthavn, de omkringliggende vulkanøer og fastlandet. På vej ned mod byen besøger vi museet Eldheimar, der fremviser et udgravet hus, samt skildrer hele episoden omkring vulkanudbruddet i 1973.

Heimaey har faktisk skrevet sig ind i historien en gang tidligere. I 1627 angreb pirater fra Algeriet byen og tog et par hundrede indbyggere med sig som fanger. Efter sigende var det en dansk sømand, der hjalp piraterne med at finde vej til Heimaey. Og den danske flåde var i hvert fald ikke i nærheden for at forsvare øen.

Om eftermiddagen er der tid på egen hånd. Der er mulighed for en kaffe eller shoppetur i byens centrum, et besøg i de varme bade - eller man kan tage udfordringen op og bestige øens højeste punkt, den 283 meter høje vulkanklippe Heimaklettur (hjemmeklippe) i havnens åbning.
Efter aftensmaden går vi på søpapegøje-jagt i Herjólfsdalur. Søpapegøjerne er oftest lettest at se ved klippeudspringene om aftenen. Om dagen er de til vands for at fange føde og vender retur hen mod aftenen.

Dagens vandring:

Ca. 10 km; ca. 500 højdemeter; 4-5 timer

Overnatning: Vestmannaeyjar

Vi tager morgenfærgen til fastlandet. Ved dagens første stop ser vi en kort film, der fortæller om Eyjafjallajökull-udbruddet 2010, og om, hvordan en bonde og hans familie klarede sig, da det stod klart, et udbrud var over dem.

Kort efter ankommer vi til Skogarfoss, et 25 meter bredt og 60 meter højt vandfald. Vandfaldet er udgangspunkt for dagens første vandring. Ved siden af vandfaldet fører en trappe op til toppen. Herfra vandrer vi videre op og ind i landet langs floden, og oplever det ene unikke vandfald efter det andet, før vi vender om. På nedturen har man i gode dage en fantastisk udsigt ud over Atlanterhavet og sydkysten.

Det Sydvestlige Island er omspændt af sagn fra saga-historierne. I løbet af dagen hører vi små historier fra sagaerne og følger med ved at se på områderne, hvor sagaerne fandt sted. Vi bevæger os længere ind i landet bag Eyjafjallajökull i retning nationalparken Þórsmörk, som har en unik placering mellem tre gletsjere. I udkanten af Þórsmörk besøger vi en speciel kløft, hvor træers rødder og grene skråner ud over os på kløftens kant. Mere eller mindre tørskoede når vi bunden af den smalle dybe kløft, som markeres af et flot vandfald.

På dagens sidste vandring tester vi formen ved at bestige det 678 meter højde fjeld Þríhyrningu – på dansk ”trekanten” eller fjeldtoppe. Fra toppen har man udsigt til vulkaner, gletsjere og hele det sydvestlige fladland – netop i det område hvor Njals saga har sit udspil.

Dagens vandring:

I alt 12-15 km; ca. 5-6 timer; ca. 800 højdemeter

Overnatning: Sydvestlandet

Dagen starter med en ægte islandsk klassiker. På rundturen ”Den Gyldne Cirkel” besøger vi det berømte vandfald Gullfoss, den eksploderende geyser, Strokkur, og slutter af med en vandring i den UNESCO-bevarede Thingvellir nationalpark.

Gåturen byder på nordisk kulturhistorie, for det er her, midt i den rå islandske natur, at ”Altinget”, verdens ældste parlament, har forsamlet sig siden år 930. Samtidigt tager gåturen os rundt i et geologisk fænomen, da det er her, de tektoniske plader mellem Amerika og Europa mødes. Vi bevæger os gennem en kløft, der tydeligt afmærker den nordamerikanske plades begyndelse. I området kan man ikke undgå at bemærke den flotte sø ”Thingvellirvatn”. Vores gåtur tager os også tæt på søen.

Dagen ender i vestlandet. På vej mod vestlandet kører vi af højlandsveje tæt forbi gletsjeren Langjökull.

Dagens vandring: 2-3 timer

Overnatning: Vestlandet/Snæfellsness.

Draget af den mytiske gletsjer Snæfellsjökull, der troner 1446 meter op på halvøens snude, ankommer vi for foden af gletsjeren. Her ved halvøens sydlige kyst går vi flere ture langs de særprægede klippeformationer og sorte perlestensstrande og oplever det rige fugleliv, såsom arktiske terner og mallemukker.
Kirken Budir er en øde og isoleret trækirke, placeret tæt på havets klipper og med Snæfellsjökull som baggrund. Det er her Tina Dickow er gift! Fra den nyder vi udsigten ud over havet og op mod gletsjeren.

Ved det gamle fiskerleje Arnarstapi finder vi den hullede klippeformation Gatklettur i vandkanten og den sjove trolde-stenfigur Bárdur, der er et symbol på, at det var her, sagaen ”Bárðar Snæfellsáss” har sit udspil. Kort fortalt handler sagaen bl.a. om bonden Bardr, der var halvt menneske og halv trold, og som blev beskytter af snæfell.

Fra Arnarstapi går vi de 2,5 km til Hellnar og beskuer de mange usædvanlige lavaformationer på klippefremspringene. Vi ankommer til det lille kaffehus ”Fjöruhúsið café”, der ligger skjult af landet helt nede ved kysten. Er vi heldige får vi plads til at drikke en kaffe. Herfra kan man se den kendte basalt-udhuling og klippeformation ”Baðstofa”, der oversat betyder badstue.

På vores vej videre rundt om spidsen af Snæfellsness , vandrer vi ned i Vatnshellir-grotten med en lokalguide. Vatnshellir er en vulkangrotte skabt for 8000 år siden. Den er opstået ved at skorpen, som er grottens loft, er størknet og det flydende lava inde i grotten er sivet ud efter vulkanudbruddet er ophørt.

Vi går en tur på den sorte stenstrand Djúpalónssandur og vandrer videre langs kysten til stranden Dritvik. De små vulkansten virker imponerende på den sorte strand. Vi kører videre rundt om halvøens spids og nyder naturen og udsigten.

Dagens sidste vandring finder sted lige uden for fiskerbyen Stykkisholmur, hvorfra vi har udsigt til skærgården i Breiðafjörður.

Dagens vandring:

Ca. 10 km.; 200 højdemeter; 3-4 timer

Overnatning: Vestlandet/Snæfellsness

Vi kører mod Reykjavik og bevæger os gennem den sceniske Hvalfjördur, og gør holdt i bunden af fjorden, hvor vi skal vandre op til Islands højeste vandfald Glymur. Turen op til det 198 meter høje vandfald tager os ind gennem en grotte og videre over en flod. Glymurs fald fører dybt ned i en kløft, og for at få et godt blik af vandfaldet i dets fulde højde vandrer vi videre op langs flodens østlige bred, hvorfra man har det bedste udsyn. Vi vandrer op over vandfaldet og finder et sted at passere floden for at vandre ned via den vestlige bred. Herfra har vi en fantastisk udsigt til Hvalfjördur.

Reykjaviks skyline er præget af det ikoniske fjeld Esja, der troner 914 meter op på den anden side af bugten Faxaflói. Det er derfor ikke underligt de lokale har ”Esjan”, og den 780 meter høje top Tverfellshorn på Esja som et absolut yndet vandremål. Vores mål er stenen ”Steinn”, som er vendepunktet for de fleste øvede vandrere. Fra Steinn er udsigten over Faxaflói og Reykjavik fænomenal, og i helt klart vejr kan man se helt til Snæfellsjökull ca. 100 km væk. Har man mandsmod kan man tage turen de sidste 180 meter til toppen i mere klippefyldt terræn.

Dagens Vandring:

Glymur: 3,8 km; 280 højdemeter 3 timer

Esja: 6 km; 600 højdemeter 4 timer

Overnatning: Reykjavik

Formiddagen byder på byvandring i verdens nordligste hovedstad. På vejen passerer vi bl.a. den berømte Hallgrimmskirkja placeret højt på en bakketop. Vi ser parlamentsbygningen, der er bygget under dansk herredømme i 1881, og det moderne rådhus, der ligger ud til den fuglerige sø, Tjörnin. Bag søen ser vi nogle af byens ældste huse og kommer samtidigt igennem den gamle kirkegård Fógetagarður.

Vi gør et stop i den gamle havn før vi passerer koncerthuset ”Harpa”. Det spektakulære og moderne koncerthus er inspireret af den islandske basalt-natur og er designet af Olafur Eliasson for Henning Larsens Arkitekthus. I ”gågaden” emmer der af sommerstemning, mens vi går forbi de mange farverige og flotte bygninger fyldt med nordisk kunst, design og håndværk.

Efter en velfortjent afskedsmiddag slutter vi dagen og vandreturen af med en dukkert i Den Blå Lagune. En kultur-vandretur kan ikke få en bedre afslutning, inden vi sidst på dagen køres i lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Dagens Vandring: 6-8 km.; 3 timer + tid på egen hånd

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
23. jun 18 til
30. jun 18
Afventer pris Oddrun Gudmundsdottir Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede