Logo

Island vandreferie – med Vestmannaeyjar

Vulkaner, varme kilder og vandfald

Denne vandreferie har både kortere og længere vandredage og kombinerer den bedste natur med kulturelle højdepunkter. Der er storslået arktisk natur i det sydlige og vestlige Island. Ved byen Hveragerdi vandrer vi blandt varme kilder og ender ved en varm flod hvor vi bader.

På vulkanøerne Vestmannayjar bestiger vi to vulkaner, og kan se efter søpapegøjer imens. I det sydlige Island ser vi flere vandfald og vandrer ind i en mytisk kløft, før vi bestiger fjeldet Stóra-Dímon med udsigt til den berømte vulkan Hekla og flere gletsjere. På vej mod Vestisland snydes vi ikke for Gullfoss, geyseren Strokkur eller den UNESCO-bevarede nationalpark Thingvellir.

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi besøger et museum, der er indrettet i et hus, der blev dækket af lava under det store udbrud Eldfell i 1973, og siden gravet fri.

På halvøen Snæfellsnes vandrer vi gennem lavamarker, forbi de mest spektakulære klippeformationer og langs kysten på en sort lava-strand.

Inden ankomst til Reykjavik ser vi hovedstaden fra fjeldet Esja, som er et yndet vandremål for lokalbefolkningen. Der afsættes en dag til byvandring i Reykjavik med efterfølgende tid på egen hånd. Efter den aktive uge slutter vi af med at blødgøre kroppen i den Blå Lagunes helsende bade.

Turen sværhedsgrad er 3 støvler, idet der kan forekomme stejlere vandrepassager, men ingen af turens vandringer er længere eller hårdere end 3-5 timer, før vi kommer til bussen eller til hotel/seværdighed. Man skal til tider ikke være for bange for højder eller smalle stier.

Enkelte vandringer kræver, at vi krydser en flod eller et vandsted, hvor vandresko kan blive våde.

Det opfordres derfor at man medbringer et par gamle kondisko, som må blive våde.

Højdepunkter:

  • Badning i en varm flod
  • Vandring på Vestmannaeyjar
  • Grotter, lavaformationer og lavastrande på halvøen Snæfellsnes
  • Den Blå Lagune

Sværhedsgrad: 3 støvler - læs mere om sværhedsgrader her

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra København til Keflavik.

Gennem lavamarker kører vi langs sydkysten mod dagens vandring. Spejder man mod syd er første landpunkt Sydpolen!

Vi gør holdt ved de geotermiske og svovlfyldte mudderpøle ved Seltún, som er indkredset af særprægede farverige røde, gule og grønne bakkeskråninger.

Vi fortsætter til byen Hveragerði, hvorfra dagens vandring starter. Byen og området er placeret i et yderst aktivt geotermisk område og kaldes også for ”De varme kilders hovedstad”.

Vi vandrer op i dalen Reykjadalur – røgdalen – og som navnet antyder, findes i dalen mange varme kilder, der viser sig med deres dampende vandskyer.

Efter ca. 3 km let opadgående vandring ankommer vi til en varm flod. Velfortjent hopper vi i den varme flod – garanti for en uforglemmelig oplevelse.

Efter dagens vandring begiver vi os mod færgen til den spektakulære vulkanøgruppe Vestmannaeyjar, der på afstand nærmest ser uindtagelig ud. Efter færgeoverfarten, der varer 35 min, finder vi vores hotel, hvor vi har to overnatninger.

Dagens vandring:
7 km; ca. 2-300 højdemeter; 3-4 timer

Overnatning: Vestmannaeyjar

Måltider: Aftensmad.

Vi tilbringer dagen på vulkanøen Heimaey, som er hovedøen og den eneste beboede ø i øgruppen Vestmannaeyjar. Med sine godt 4000 indbyggere, er byen Heimaey en ganske stor havneby i Island, som primært er drevet frem af en stærk fiskeindustri. Mange kan huske Vestmannaeyjar for vulkanudbruddet Eldfell i 1973, hvor øens 5000 beboere måtte evakueres i fiskebåde midt om natten. Det er derfor, man kalder øen for Islands Pompeji.

Dagen starter med en vandretur til Eldfells kraterkant. I byens udkant passerer vi gennem vulkanens lavamark på vej mod krateret. Her fornemmer man, hvordan dele af byen simpelthen er forsvundet og begravet i lava.

Turen fører os videre gennem vulkanens krater og op til Eldfells kraterkant. Her kan man stadigt fornemme at vulkanen er varm og damper – 44 år efter udbruddet!

Vi vandrer videre til øens højeste vulkan Helgafell, hvorfra man har den mest fantastiske udsigt over byen, øens lufthavn, de omkringliggende vulkanøer og fastlandet. På vej ned mod byen besøger vi museet Eldheimar, der fremviser et udgravet hus, samt skildrer hele episoden omkring vulkanudbruddet i 1973.
Heimaey har faktisk skrevet sig ind i historien en gang tidligere. I 1627 angreb pirater fra Algeriet byen og tog et par hundrede indbyggere med sig som fanger. Efter sigende var det en dansk sømand, der hjalp piraterne med at finde vej til Heimaey. Og den danske flåde var i hvert fald ikke i nærheden for at forsvare øen.

Om eftermiddagen er der tid på egen hånd. Der er mulighed for en kaffe eller shoppetur i byens centrum, et besøg i de varme bade - eller man kan tage udfordringen op og bestige øens højeste punkt, den 283 meter høje vulkanklippe Heimaklettur (hjemmeklippe) i havnens åbning.

Der er også mulighed for en oplevelsesværdig sejltur rundt om ø’erne (mod betaling). Efter aftensmaden går vi på søpapegøje-jagt i Herjólfsdalur. Søpapegøjerne er oftest lettest at se ved klippeudspringene om aftenen. Om dagen er de til vands for at fange føde og vender retur hen mod aftenen.

Dagens vandring:
Ca. 10 km; ca. 500 højdemeter; 4-5 timer

Overnatning: Vestmannaeyjar

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

Vi tager morgenfærgen til fastlandet.

Det Sydvestlige Island er omspændt af sagn fra saga-historierne.
I løbet af dagen hører vi små historier fra sagaerne og følger med ved at se på områderne, hvor sagaerne fandt sted.

Efter et stop ved vandfaldet Seljalandsfoss, hvor dem der tør kan vandre bag om vandfalde, bevæger vi os længere ind i landet bag Eyjafjallajökull i retning nationalparken Þórsmörk, som har en unik placering mellem tre gletsjere.

I udkanten af Þórsmörk besøger vi en speciel kløft, hvor træers rødder og grene skråner ud over os på kløftens kant. Mere eller mindre tørskoede når vi bunden af den smalle dybe kløft, som markeres af et flot vandfald.

Området er udgangspunktet for dagens vandring. På vej mod hotellet tager vi en sidste vandring op på fjeldet Stora-Dimon, som i gamle dage var en ø i det fladtrykte landskab. Herfra har man en fantastisk udsigt ud over Atlanterhavet, sydkysten, men ikke mindst højland og gletsjere.

Endvidere gør vi et holdt ved det nye og yderst moderne og interaktive Lava Centre i Hvolsvöllur.

Dagens vandring:
Ca. 12 km fordelt på 2 kortere og en længere vandring; ca. 5-6 timer; ca. 200 højdemeter.

Overnatning: Sydvestlandet

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

Dagen starter med en ægte islandsk klassiker. På rundturen ”Den Gyldne Cirkel” besøger vi det berømte vandfald Gullfoss, den eksploderende geyser, Strokkur, og slutter af med en vandring i den UNESCO-bevarede Thingvellir nationalpark.

Gåturen byder på nordisk kulturhistorie, for det er her, midt i den rå islandske natur, at ”Altinget”, verdens ældste parlament, har forsamlet sig siden år 930. Samtidigt tager gåturen os rundt i et geologisk fænomen, da det er her, de tektoniske plader mellem Amerika og Europa mødes.

Vi bevæger os gennem en kløft, der tydeligt afmærker den nordamerikanske plades begyndelse. I området kan man ikke undgå at bemærke den flotte sø ”Thingvellirvatn”.

Vores gåtur tager os også tæt på søen.

Dagen ender i vestlandet. På vej mod vestlandet kører vi af højlandsveje tæt forbi gletsjeren Langjökull.

Dagens vandring: 2-3 timer

Overnatning: Vestlandet/Snæfellsnes.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

Draget af den mytiske gletsjer Snæfellsjökull, der troner 1446 meter op på halvøens snude, ankommer vi for foden af gletsjeren.

Her ved halvøens sydlige kyst går vi flere ture langs de særprægede klippeformationer og sorte perlestensstrande og oplever det rige fugleliv, såsom arktiske terner og mallemukker.

På vej ud mod spidsen af Snæfellsnes tager vi dagens første vandring op til det ca. 5.000 år gamle krater Eldborg. Ved det gamle fiskerleje Arnarstapi finder vi den hullede klippeformation Gatklettur i vandkanten og den sjove trolde-stenfigur Bárdur, der er et symbol på, at det var her, sagaen ”Bárðar Snæfellsás” har sit udspil.
Kort fortalt handler sagaen bl.a. om bonden Bardr, der var halvt menneske og halv trold, og som blev beskytter af snæfell. Fra Arnarstapi går vi de 2,5 km til Hellnar og beskuer de mange usædvanlige lavaformationer på klippefremspringene. Vi ankommer til det lille kaffehus ”Fjöruhúsið café”, der ligger skjult af landet helt nede ved kysten. Er vi heldige får vi plads til at drikke en kaffe. Herfra kan man se den kendte basalt-udhuling og klippeformation ”Baðstofa”, der oversat betyder badstue.

På vores vej videre rundt om spidsen af Snæfellsnes , vandrer vi ned i Vatnshellir-grotten med en lokalguide. Vatnshellir er en vulkangrotte skabt for 8000 år siden. Den er opstået ved at skorpen, som er grottens loft, er størknet og det flydende lava inde i grotten er sivet ud efter vulkanudbruddet er ophørt. Vi går en tur på den sorte stenstrand Djúpalónssandur og Dritvik. De små vulkansten virker imponerende på den sorte strand. Vi kører videre rundt om halvøens spids og nyder naturen og udsigten ud over Breiðafjörður.

På vej retur til Borgarnes holder vi et stop ved ”måske mest” fotogene fjeld i Island, Kirkjufjell.

Dagens vandring:
Ca. 10 km fordelt på 2 vandringer; 200 højdemeter; 3-4 timer

Overnatning: Vestlandet/Snæfellsnes

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

Fra Borgarnes kører vi ind til det nærliggende Skorradalur. Her vandrer vi dagens første vandring op i fjeldet ved søen Skorradalsvatn på det berømte vandreled ”Sildarmannagötur”.

Vi kører videre ned i Hvalfjördur og kører mod Reykjavik gennem den smukke fjord. Reykjaviks skyline er præget af det ikoniske fjeld Esja, der troner 914 meter op på den anden side af bugten Faxaflói. Det er derfor ikke underligt de lokale har ”Esjan”, og den 780 meter høje top Tverfellshorn på Esja som et absolut yndet vandremål.
Vores mål er stenen ”Steinn”, som er vendepunktet for de fleste øvede vandrere. Fra Steinn er udsigten over Faxaflói og Reykjavik fænomenal, og i helt klart vejr kan man se helt til Snæfellsjökull ca. 100 km væk.

Dagens Vandring:
Sildarmannagötur 9,1 km ; 300 højdemeter 3 timer - Esja: 6 km; 600 højdemeter 4 timer

Overnatning: Reykjavik

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

Formiddagen byder på byvandring i verdens nordligste hovedstad.

På vejen passerer vi bl.a. den berømte Hallgrimmskirkja placeret højt på en bakketop. Vi ser parlamentsbygningen, der er bygget under dansk herredømme i 1881, og det moderne rådhus, der ligger ud til den fuglerige sø, Tjörnin.
Bag søen ser vi nogle af byens ældste huse og kommer samtidigt igennem den gamle kirkegård Fógetagarður.

Vi gør et stop i den gamle havn før vi passerer koncerthuset ”Harpa”. Det spektakulære og moderne koncerthus er inspireret af den islandske basalt-natur og er designet af Olafur Eliasson for Henning Larsens Arkitekthus. I ”gågaden” emmer der af sommerstemning, mens vi går forbi de mange farverige og flotte bygninger fyldt med nordisk kunst, design og håndværk.

Efter en velfortjent afskedsmiddag slutter vi dagen og vandreturen af med en dukkert i Den Blå Lagune. En kultur-vandretur kan ikke få en bedre afslutning, inden vi sidst på dagen køres i lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Dagens Vandring:
6-8 km.; 3 timer + tid på egen hånd

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Måltider: Morgenmad.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede