Hvad søger du?

Apulien og Nordgrækenland

Middelhavskultur på begge sider af Adriaterhavet

Oplev to mindre kendte områder af Italien og Grækenland på denne spændende kulturrejse. På Italiens hæl besøger vi de charmerende, runde trullihuse samt grottebyen Matera. Vi udforsker også barokbyen Lecce og de berømte drypstenshuler i Castellana, inden vi sejler med færge til Nordgrækenland, hvor flere store oplevelser venter. Ved Meteora ligger klostrene på utilgængelige klippetoppe, og i Pella og Vergina kan vi gå i Alexander den Stores fodspor. Undervejs dykker vi ned i både historien, kulturen og gastronomien. Vi smager på vine, oste, olivenolie og kager, de meget lækre specialiteter i begge lande, inden rejsen slutter i den hyggelige græske kulturby Thessaloniki.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
16. sep 22 til
27. sep 22
19.990 kr Povl Borre Andersen Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi ser borge, kirker og idylliske trullilandsbyer i Italien
  • Vi oplever barokbyen Lecce med den meget imponerende arkitektur
  • Vi ser slugter, klippeklostre og gamle stenbroer i Grækenland
  • Vi ser de kongelige grave i Vergina og mærker historiens vingesus
  • Vi har to hele dage i Thessaloniki, hædret af Unesco som ”City of gastronomy”

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly til Bari. Efter indkvartering på et centralt beliggende hotel i Bari, tager vi på en orienterende byvandring. Turens rute og længde afhænger af vores tid og energi efter rejse og indkvartering. Den kan f.eks. gå til byens hovedstrøg: Via Sparano da Bari og Piazza Aldo Moro ved banegården.

Måltider: Aftensmad

Vi kører i bus nordpå, og dagens første oplevelse er borgen Castel del Monte, som går tilbage til den tysk romerske kejser Frederik II’s tid i det 13. århundrede. Borgen ligger omgivet af udstrakte olivenlunde 540 m over havet på Murgia-højsletten. Såvel borgen som dets 8 tårne er ottekantede – og dette design er endnu ikke fuldt forstået. Fuldt forstået er heller ikke borgens funktion. Måske er der snarere tale om et jagtslot, og Federico II var netop forfatter til et værk om jagt med falke. Stedet kom på Unesco’s liste over verdensarv i 1996.

Efter besøget i Castel del Monte kører vi til Trani, hvor vi ser den meget egenartede katedral. Denne majestætisk høje kirke er i 3 niveauer og med en usædvanlig placering næsten i vandkanten. Stilen er romansk og opførelsen startede i 1099. Ved siden af kirken knejser kampanilen, klokketårnet, som et andet fyrtårn. De oprindelige bronzedøre er udstillet inde i kirken. Kirken er indviet til San Nicola Pellegrino, der var samtidig med kirkens opførelse – og som ikke må forveksles med San Nicola da Bari, som vi skal møde en anden dag et andet sted.

Vi slutter dagens oplevelser med besøg i en olivenvirksomhed. Her smager vi på de forskellige fine olier, der fremstilles på stedet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi indleder dagen med en byvandring til den gamle bydel og San Nicola-kirken i Bari. Kirken går tilbage til middelalderen i det 12. århundrede og er opført i en normannisk udgave af den romanske stilart. San Nicola, som vi kender som Sankt Nikolaj, har sin hovedkirke i Bari. Sankt Nikolajs martyrium skete i Myra i det nuværende Tyrkiet i det 4. årh. I det 11. århundrede kom hans jordiske rester til Bari, og de ligger nu i kirkens krypt. Sankt Nikolaj er en vigtig skikkelse i den østlige del af Europa, og spiller derfor en stor rolle for ortodokse kristne. Kirken dukker op som en åbenbaring på vejen gennem det smalle og slyngede gadenet i Baris karakteristiske gamle bydel

Frokosten indtager vi på en vingård uden for Bari, hvor vi smager på mad og vin fra Apulien.

Efter frokost går turen fra vingården til nogle af Italiens mest imponerende drypstenshuler ”Grotte di Castellana”. Det er en af Apuliens helt store seværdigheder. Grotterne blev først endeligt opdaget i 1930’erne. Vi er fra 60 – 120 m under jorden, og gangene strækker sig over knap 4 kilometer. Den rundvisning, vi skal på, vil være på ca. 1 km og vare ca. 1 time – med en temperatur på ca. 16 grader.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi tjekker ud fra vores hotel i Bari og tager på dagsudflugt i bus til 2 meget karakteristiske og forskellige byer, med hver sin historiske byggestil: Klippehuse/grotter i Matera og kalkede runde huse med kegleformede tage, såkaldte trulli, i Alberobello.

Matera, der kom på Unesco’s verdensarvsliste i 1993 og var europæisk kulturby i 2019, ligger i grænseområdet mellem regionerne Apulien og Basilicata. Alberobellos trulli er blevet Apuliens vartegn.

Både Matera og Alberobello vidner i høj grad om ældre tiders sociale armod og nødtørftig brug af det forhåndenværende som bolig, i begge tilfælde i direkte symbiose med naturens muligheder. Man huggede rum ud i klippen i Matera og samlede og stablede sten til hytter i Alberobello.

Sidst på dagen er der indkvartering for to nætter på hotel i Brindisi.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi tager toget på en udflugt til Lecce, Apuliens barokby. Vi starter med en byvandring med fokus på den såkaldte Lecce-barok fra det 17. og 18. århundrede, i Domkirken, Santa Croce-kirken og San Matteo-kirken. Der er tale om en ganske særlig meget dekoreret og symbolrig udgave af barokarkitektur, og stilen fra Lecce genfindes også i dag på Sicilien. Alle 3 kirker på programmet ligger tæt på hinanden. Det er først og fremmest kirkernes facader, der vil være i fokus, men tillader tiden det, ser vi ind i en af dem.

Herefter besøger vi værksted med de ganske særlige Lecce skulpturer i papmaché, på italiensk cartapesta. Disse skulpturer er udviklet til et højt kunstnerisk niveau i Lecce.

Efter frokost følger vi et link tilbage til de gamle romere med bl.a. det ret velbevarede amfiteater på Piazza Sant’ Oronzo. Anlægget går tilbage til ca. år 100 og rummede ca. 25.000 tilskuere. Det dannede ramme om alt fra dyrekampe til tvekampe mellem gladiatorer. Den endelige udgravning sluttede først i 1940.

Eftermiddagen afsluttes med et konditoribesøg, hvor vi smager på de herlige kager fra Lecce, på italiensk: pasticiotti leccesi.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om formiddagen er vi på en lille byvandring i Brindisi, hvor vi vender omkring anden af den gamle romerske landevej Via Appia, der gik fra Rom til Brindisi. Via Appia blev kaldt ”regina viarum” vejenes dronning og dens ældste del går tilbage til det 4. årh. f.Kr. Brindisi ved vejens ende var den romerske udskibningshavn til Grækenland. Så hvad er mere naturligt end også at sejle herfra til Grækenland.       

Vi kører til færgehavnen, og efter en forfriskende sejlads på ca. 9 timer går vi fra borde i Igoumenitsa i Nordgrækenland. Her venter vores græske bus og guide på at køre os til hotellet.
Vi har én overnatning i Igoumenitsa.

Måltider: Morgenmad

Vi kører til Kalambaka, og undervejs oplever vi det fantastiske Zagori-område. Vi ser slugter og floder, og vi ser de karakteristiske ældgamle stenbroer.

Vi besøger nogle af de spændende og særprægede landsbyer som f.eks. Kipi. Vi gør holdt i landsbyen Metsovo, der ligger i 1200 m’s højde midt i den storslåede natur. Denne landsby med skyggefulde træer og gedigne stenhuse, hvoraf mange er fra 18. årh., har bevaret sin traditionelle karakter. Metsovo betragtes som et af de mest maleriske steder i Grækenland.

Alle huse er bygget i den traditionelle arkitektoniske stil for Epirus provinsen: Mure af natursten og tage af træ og fliser. Byen er berømt i hele Grækenland for sine vingårde og de lokale oste (Metsovone og Metsovela).
Vi besøger Katogi-vingården, ejet af Averof-familien. Her smager vi lokale oste og vine og vi oplever desuden et Folklore Museum.

Efter besøget i Metsovo fortsætter vi til Kalambaka, en lille by bygget på skråningerne ved Meteora klipperne.

Vi har to overnatninger i Kalambaka

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi besøger i dag et af de mest betagende steder i Grækenland. Et sjældent geologisk fænomen ved foden af Pindos-bjergene. Meteora betyder ”ophængt i luften” og navnet er meget sigende, for her rejser dramatiske klippesøjler sig op fra de flade sletter, og på toppen af klipperne har munke gennem tiderne opført formidable klostre, hvor man kunne afsondre sig fra omverdenen og være i sikkerhed for fjender. Klostrene repræsenterer en unik kunstnerisk præstation, og beliggenheden er intet mindre end forrygende. Meteora klostrene er bygget under ret umulige forhold uden ordentlige veje, og indtil for nyligt blev alt – også munkene – hejst op til klostrene med svævebaner og tove. I dag kan vi dog udforske området ad veje, der snor sig mellem klipperne. Unesco har karakteriseret det hellige sted Meteora som et "menneskehedens monument, der skal opretholdes", hvorfor Meteora er optaget på Unescos kulturarvsliste.

Vi besøger to af områdets klostre. Vi kigger også indenfor i et ikonværksted, hvor vi hører om de teknikker, munkene bruger, når de fremstiller ikoner. Undervejs holder vi flere fotopauser, da udsigterne til de højtbeliggende klostre er fantastiske.

Tilbage i Kalambaka er der fritid med mulighed for at besøge Natural History & Mushroom Museum of Meteora.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmad i Kalambaka starter en af rejsens mest spændende dage. Vi kører til Pella, de makedonske kongers hovedstad og Alexander den Stores fødeby. Oprindelig lå byen ved havet, men nu ligger den langt inde i landet. Vi ser de imponerende mosaikker, der udsmykkede gulvene i paladset, og vi besøger også det nye museum i Pella.

Det næste stop er ved Veria, som apostlen Paulus har besøgt to gange. Her kan man se den tribune, hvorfra han prædikede. Efter frokostpause i Veria besøger vi et af de vigtigste arkæologiske steder i Grækenland og det vigtigste i det antikke Makedonien: Vergina. Byen fungerede som rigets første hovedstad. Adskillige vigtige fund er gjort her. Ikke mindst de rige kongegrave fyldt med gravskatte.

Vi ser rester af det monumentale palads, der er overdådigt dekoreret med mosaikker og malet stuk. Vi oplever også gravpladsen med mere end 300 tumuli-grave, flere af dem ober tre tusind år gamle. En af de kongelige grave er identificeret som Philip II´s, der erobrede alle de græske byer og banede vejen for sin søn, Alexander den Store.
Philip II og ikke mindst Alexander skabte den første stormagt i Europa, der på sit højeste strakte sig helt til Indien i øst og Egypten i syd. Senere regerede romerske kejsere den østlige del af riget fra dette sted, og i Osmannerriget var Vergina et vigtigt handelscentrum.

Philips grav blev fundet i 1977. Den består af to gravkamre med hvælvinger samt en fornem facade. Efter begravelsen af kongen blev det hele dækket af en stor jordhøj. Fundene fra graven indeholdt bl.a. et 8 kg tungt skrin af rent guld og en fint forarbejdet krans af egeblade ligeledes af rent guld. Desuden var der krigerudstyr såsom skjold, hjelm og benskinner. Disse ting ser vi på museet i Vergina.

Efter besøget her køres til Thessaloniki, hvor vi har de sidste 3 overnatninger.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om formiddagen tager vi på byrundtur, og noget af den foregår til fods i den gamle bydel.

Thessaloniki har en lang og farverig historie. Byen blev grundlagt i år 315 før vores tidsregning, og inden længe flokkedes handelsfolk til den nye by. Allerede i romertiden var Thessaloniki et vigtigt knudepunkt, og i den byzantinske og osmanniske periode var byen én af de rigeste handelsbyer i denne del af Middelhavet. Det var også en magtfuld by, og under Det Østromerske Kejserrige, blev Thessaloniki ofte beskrevet som ’med-hovedstad’ sammen med Konstantinopel.

Mange levn fra den rige historie kan stadig ses rundt om i byen, og ikke mindre end 15 af disse er optaget på Unescos kulturarvsliste. Blandt andet byens vartegn, Det Hvide Tårn på havnefronten. Tårnet beskrives i tekster tilbage fra det 12. århundrede, men den nuværende form er fra Ottomanperioden i 1400-tallet. Nogle historikere mener, at tårnet er designet af den berømte arkitekt Sinan, der står bag en række af de mest prominente bygninger i Istanbul.

Om eftermiddagen besøger vi Det Arkæologiske Museum, og vi får sat hele Grækenland-delen af turen i perspektiv. Det er et meget flot museum, et af de største i landet, med unikke mesterværker fra den gamle græske kunst, bl.a. en 2000 år gammel Afrodite statue.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Mange folkeslag har gennem århundrederne sat deres præg på Thessaloniki. Jøderne var frem til Anden Verdenskrig en af byens store befolkningsgrupper. Det får vi et indblik i, når vi denne morgen besøger byens jødiske museum. Gennem genstande, fotos og andre udstillinger fortæller museet historien om Thessalonikis jødiske befolkning, deres religion og hverdagsliv og ikke mindst deres betydning for byen.

Helt andre oplevelser venter på byens madmarkeder. Mad af gode råvarer spiller en vigtig rolle i den lokale kultur, og det er en fornøjelse at udforske de mange boder med traditionelle græske produkter som fetaost, oliven, skinke og pølse. Vi nyder duftene af de friske krydderurter, og vi får naturligvis også mulighed for at smage. Unesco har for nyligt hædret Thessalonikis gastronomiske kultur med titlen ”City of Gastronomy”. Det er den første by i Grækenland til at få denne titel.

Frokosten er på egen hånd, og der er flere gode lokale spisesteder i nærheden af madmarkedet. Efter frokost bliver der tid på gen hånd.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Formiddagen er til fri afbenyttelse, måske lidt shopping, et kirkebesøg eller en slentretur.
Først på eftermiddagen køres til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
16. sep 22 til
27. sep 22
19.990 kr Povl Borre Andersen Ledige pladser Bestil rejse