Logo

Fra Vesuv til Etna

Store naturoplevelser på de Lipariske øer

Den 24. august i år 79 e.Kr. blev en skæbnesvanger dag for indbyggerne i Pompeji. Her fandt historiens mest legendariske vulkanudbrud sted, da byerne Pompeji og Herculaneum blev begravet i tykke lag af aske og pimpsten i form af askelaviner.

På denne rejse til vulkaner i det sydlige Italien besøger vi blandt andet udgravningerne af Pompeji, som begyndte tilbage i år 1748 og frem til i dag, hvor ca. 2/3 dele af byen er udgravet. Rejseleder Jane Oksbjerg er uddannet arkæolog og kan berette indgående om fundene af Vesuv og Pompeji.

Se dagsprogram
Regioner: Europa
Lande: Italien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
30. maj 22 til
6. jun 22
11.990 kr Jane Oksbjerg Ledige pladser Bestil rejse

De ulykkelige beboere i Pompeji, som ikke nåede at flygte er på en særegen måde foreviget i dødsøjeblikket. Vi besøger amfiteateret, badeanlægget, boligbyggerier og templer, og får et godt indtryk af, hvordan hverdagslivet udfoldede sig i Pompeji i romertiden.

På vulkanen Vesuv kan vi i 1000 meters højde se det dybe vulkankrater med dets mange svovlholdige dampe fra sprækker i vulkanen. Udsigten over Napoli er fantastisk, man forstår godt, at millioner af mennesker vælger at bo her trods risikoen for et nyt vulkanudbrud.

På Stromboli nord for Sicilien bestiger vi vulkanen, som er den mest aktive i Europa. Det er en tur på ca. tre timer og vi når op i 900 meters højde. På øen Vulcano lugter der af vulkan. Det er svovlholdige dampe som siver ud af sprækker i landskabet, og som de ca. 500 indbyggere på øen har vænnet sig til.

Etna på Sicilien er er 3323 m høj, og den er den højeste aktive vulkan i Europa samt en af de mest aktive. Vi tager op i ca. 2000 m. højde og herfra kan man mod gebyr komme yderlige højere op.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst og transport til hotellet. For de der har lyst går vi ud og finder et let måltid mad.

Måltider: Lette måltider eller snacks på flyet

Efter vores morgenmad begiver vi os få kilometer sydøst for Napoli til foden af vulkanen Vesuv, hvor vi finder den berømte by Pompeji.

Den 24. august i år 79 e.Kr. blev en skæbnesvanger dag for indbyggerne i Pompeji. Her fandt historiens mest legendariske vulkanudbrud sted, som begravede byerne Pompeji og Herculaneum i tykke lag af aske og pimpsten i form af askelaviner.

Vi besøger udgravningerne af Pompeji. De begyndte i 1748 og har stået på frem til i dag, hvor ca. 2/3 dele af byen er udgravet. De ulykkelige beboere, som ikke nåede at flygte, er på en særegen måde blev begravet i en blanding af pimpsten, aske og vand, som dannede en cementkapsel og forevigede dem i dødsøjeblikket. Der er fundet ca. 2000 indbyggere, hvilket man skønner har udgjort en 10. del af befolkningen.
Vi besøger amfiteateret, badeanlægget, boligbyggerier og templer, og vi forlader byen med et godt indtryk af hvordan hverdagslivet udfoldede sig i Pompeji i romertiden. For nogle mere barskt end for andre!

Efter en pause fortsætter vi til Vesuv. I 1.000 meters højde ser vi det dybe vulkankrater med dets mange svovlholdige dampe fra sprækker i vulkanen. Herfra er der en betagende udsigt ud over Napoli bugten, og det er ikke svært at forstå, at millioner af mennesker vælger at bo på siderne af bjerget til trods for den hvilende og faretruende vulkan.

Vesuv betyder ”den ikke udslukte” og det er så sandt som sagt. Det er nemlig ikke et spørgsmål om den kommer i udbrud igen, men hvornår! Geologer har beregnet den vulkanske aktivitet længere end 300.000 år tilbage.

Vandreturen tager omkring 1½ time.

Om aftenen går vi om bord på den båd, der skal sejle os til Stromboli. Indkvartering i 2-personers kahytter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Stromboli er en aktiv vulkanø tilhørende den italienske øgruppe De Æoliske Øer i det Tyrrhenske hav nord for Sicilien. Der bor ca. 400 indbyggere på øen, der kun er på ca. 12 kvm.
Øen er eventyrlig smuk, og kombineret med vulkanens råhed har den været inspirationskilde for mange igennem historien. Øen optræder i Homers ”Odyssé”, Det er her at Jules Verne lader sine hovedpersoner komme ud i ”Rejsen til Jordens indre” og den lagde navn til Rosselinis storfilm ”Stromboli” med Ingrid Bergman i hovedrollen.

Vi ankommer og morgenen og starter med at tage på hotellet, hvor vi skal opholde os. Om eftermiddagen skal de, der har lyst bestige vulkanen som rejser sig over 900 m. over havets overflade.

Man kan vælge at gå med et stykke af vejen, nyde udsigterne og derefter vende om, da opstigningen kan være strabadserende. Hvis man vil med helt til toppen kommer man med en lokal vulkanguide og der er en merpris på 30 Euro. Fra toppen kan vi betragte hele den æoliske øgruppe. Turen op tager 2-3 timer. Vi tager en lille times pause på toppen, og når mørket falder på bliver turen ekstra spændende, og det er sandt at sige et fantastisk skue, når gasdampe og glødende lava-aske rødglødende sprutter op af vulkanen. Kun sjældent er der fare på færde. Nedturen tager cirka 1½ time. det kan være nødvendigt at tage turen tidligere på dagen afhængig af vejrudsigten, og man vil således ikke se krateret i mørke. 

En anden måde at opleve vulkanen på er at tage ud til Ristorante Osservatorio, der ligger nogle kilometer vest for selve hovedbyen San Vincenzo. Her kan man sidde og nyde vulkanens ildrøde lavaspringvand i de mange udbrud, der finder sted med intervaller fra et kvarter til en halv time.
En oplevelse er det også at køre dertil med de små trehjulede taxi på Stromboli.

Stromboli er den mest aktive vulkan i hele Europa, og selve vulkankeglen blev dannet for 15.000 år siden. Ifølge historien har vulkanen været aktiv de sidste 2500 år. Der forekommer dagligt mindre udbrud med en halv times mellemrum, men de sidste voldsomme udbrud var i 1907, 1912, 1919 og 1930.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Efter morgenmaden tager vi til øen Lipari. Lipari er 37 km2 og er dermed den største af øerne i den Æoliske øgruppe. Der bor ca. 11.000 lokale på øen, hvoraf de fleste bor i hovedbyen af samme navn, Lipari.

Om eftermiddagen spadserer vi rundt i den dejlige by med de skønne gamle gader. Lipari er helt unik fra Stromboli, men alligevel en charmerende ø med dens befolkning. Vi slentrer igennem hovedgaden ned til havnemolen med de mange forretninger. Øen er også kendt for den interessante pimpsten, som er så let, at den kan flyde på vandet.

Og så findes der på øen en forekomst af obsidian, som er vulkansk glas i en sort glasklar farve. Denne type glas er igennem tiderne blevet brugt til fremstilling af knive, spyd økser og sværd. Hvis tiden tillader det, vil vi tage en tur ud til pimpstenbruddet og obsidianstenbruddet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Denne dag starter med en dejlig lille sejltur til øen Vulcano.

Vi sætter kursen mod øen Vulcano. Skulle der, som vi nærmer os begynde at lugte lidt af rådne æg, så er det ikke nødvendigvis sidemanden, men derimod lugten fra de svovlholdige dampe som siver ud af vulkanen, indeholdende kuldioxid og svovlbrinte.

Vulcano er sammen med Stromboli den eneste af øerne, som har vulkansk aktivitet.
Vi starter vores dagsudflugt med vandring op til hovedkrateret af vulkanen. Det sidste store udbrud var i år 1890, men der er konstant aktivitet i krateret.

I den romerske mytologi var Vulcano smedjen for den romerske ildgud. Øen er ca. 21 km2 og har ca. 500 indbyggere. Vandringen op og ned af Vulcano tager 3-4 timer i alt. Efter vores vandretur bliver der mulighed for at vaske strabadserne af sig med en forfriskende dukkert i det azurblå hav.

Vi afslutter dagen med en fælles middag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi ankommer med flyvebåden til Milazzo om morgenen. Milazzo er den 3. største by på Sicilien og på grund af dens beliggenhed har den igennem historien altid været et vigtigt centrum. Byens rødder kan spores over 2500 år tilbage og byen optræder også i Homers ”odyssé”.

Byen bliver vores udgangspunkt, hvorfra vi tager med bus til den velkendte vulkan, Etna. Denne vulkan er 3323 m høj, hvilket er tre gange Vesuvs højde. Med sin højde indtager den 1. pladsen som Europas højeste aktive vulkan. Etna anses desuden for at være en af de mest aktive vulkaner i verden. Det kraftigste udbrud man i historien kender til var tilbage år 1669, hvor lavaen overstrømmede store dele af byen Catania, som ligger ved vulkanens østlige fod. Vulkanens form er opbygget af dens udbrud, som begyndte for mere end 600.000 år siden, men der har på stedet, været vulkanske aktiviteter i over 2 millioner år.

Vi tager op i ca. 2000 meters højde, og herfra kan man mod gebyr kommer højere op med en kabelbane og jeep. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Catania, hvor vi overnatter på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Catania, den næststørste by på Sicilien, ligger ved foden af vulkanen Etna. Efter ødelæggelserne ved et jordskælv i 1693 blev byen genopbygget i barok byggestil. Den gamle bydel står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Vi skal selvfølgelig se på nogle af disse pragtbygninger. Men først skal vi opleve byens berømte fiskemarked.

Vi står tidligt op for at besøge A 'Piscaria (La Pescheria), det berømte fiskemarked i Catania. Det er et af de største fiskemarkeder i Italien. Der er mest livligt og animeret mellem kl. 7 og kl. 9, men det varer til først på eftermiddagen.

Fiskemarkedet er en helt utrolig attraktion i Catania, med et kæmpe udvalg af forskellige fisk og skaldyr, ja alt godt fra havet. Alle størrelser og formere af fisk sælges, fra små sardiner til kæmpestore tunfisk. I flere af boderne inviteres man til at smage på varerne.

Der er en travl og farverig atmosfære på markedet, der er beliggende i Piazza Alonzo di Benedetto, tæt på byhavnen,

Fiskerne forsøger at tiltrække købere med deres høje stemmer og masser af gestikuleren. I nærheden findes der også frugt- og grøntboder samt oste og svampe fra bjerglandsbyerne omkring Etna.

Efter besøget på fiskemarkedet, ser vi nærmere på byens smukke bygningsværker og vi oplever den særlige puls og charme, som byen er kendt for.

Piazza del Duomo, byens centrale plads, ligger i hjertet af Catania. En smuk bue af sicilianske barokke mesterværker omgiver pladsen.
Genopført i 1700 på stedet for den ældre middelalderlige piazza, har den nuværende piazza meget den samme rolle som centrum af byen, som den havde tidligere.
Det er et vigtigt mødested for lokalbefolkningen, og byens vigtigste gader løber sammen her. Så det er faktisk svært at gå vild i Catania! I midten af Piazza står den fine elefantfontæne fra 1736. Selvom den blev bygget som en efterligning af Berninis Minerva-elefant i Rom, giver den minder om Catanias historiske fortid.
Den er nemlig udført af gamle bygningsrester af lava og stammer tilbage fra romerne. Den gamle egyptiske obelisk på elefantens ryg, dekoreret med hieroglyffer, blev bragt fra Egypten til Italien.

Øst for pladsen står den storslåede Norman-katedral, dedikeret til skytshelgen og beskytter af byen, St. Agatha. Den blev bygget på resterne af et romersk badeanlæg.

Vores tur gennem Catania fører os også til Piazza Stesicoro, en af de vigtigste og mest populære pladser i den gamle bydel på grund af dens centrale beliggenhed og dens nærhed til det typiske marked "Fera o 'Luni".

På den ene side af pladsen, under vejoverfladen, i cirka ti meters dybde, kan man se en del af det romerske amfiteater. Det blev udgravet i det tidlige tyvende århundrede. Men det meste af teatret ligger stadig gemt under byen.

Der bliver tid på egen hånd, før vi om aftenen samles til afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

På sidstedagen er formiddagen fri, hvorefter vi kører til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
30. maj 22 til
6. jun 22
11.990 kr Jane Oksbjerg Ledige pladser Bestil rejse