Vi forlader vores hotel og kører til Frasassi grotterne. Her får vi en rundvisning i de mageløse grotter, som er nogle af de mest storslåede drypstenshuler i verden. Det er nogle af de største, tilgængelige drypstenshuler i Europa. Fascinerende underjordiske passager munder ud i helt surrealistiske hulelandskaber, der kan ligne store katedraler. En fortryllet verden, der får en til at tænke på verdens begyndelse. Det er et komplet, underjordisk ecosystem, hvor man stadig kan observere dannelsen af forskellige formationer, og man hører de små dryp, der i løbet af årtusinder har skabt dette arkitektoniske kongerige.
Første gang forskere og geologer stødte på grotterne var i 1948, hvor man fandt den første lille bid af de enorme grotter. I 1966 fandt man en passage til endnu bid, men det var først i 1971, at grotterne for alvor blev opdaget. Der var et hul i jorden, hvorfra der strømmede luft op. Nogle lokale mænd blev opmærksomme på, at der måske gemte sig noget interessant i bjerget. Det viste sig at være en indgang til den største af grotterne, som er mere end 200 meter dyb og sagtens kan rumme Milanos enorme katedral, Duomo.
Drypstenshulernes farver og former er meget velbevarede, da de ikke har været udsat for slitage eller sollys. Det er en helt eventyrlig oplevelse at gå gennem grotterne, som at være trådt ind i H.C. Andersens historie om Snedronningen.
Frokost på egen hånd i byen Frasassi, hvor der også er tid til en slentretur. Senere kører vi til vores næste overnatningssted, klosteret Sant’Urbano. Klosteret stammer fra år 1000 og er et flot eksempel på romersk arkitektur. Det ligger med smukke udsigter til den omgivende natur. Der serveres middag på klosteret, og vi får en lille rundvisning.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Læs mere om grotterne her:
Grotte di Frasassi består af et enormt netværk af grotter, huler, tunneller, og snævre passager, alt sammen skabt og formet gennem millioner af år. Formentlig er der stadig uopdagede grotter i området. Der er helt stille i grotterne, bortset fra dryplydene alle vegne.
Hulerne i Grotte di Frasassi byder på det ene naturskabte drypstens kunstværk efter det andet. Drypsten består af 2 dele: Stalaktitter, der hænger ned fra loftet som istapper - nogle på mere end 7 meter - og stalagmitter, der er endnu større og "vokser" op nedefra som søjler. Stalaktitter og stalagmitter skabes ved at regnvand siver igennem bjerget og efterlader bittesmå mængder hvid calcit, som stille og roligt formes. Det tager naturen omkring 100 år at skabe en stalaktit på størrelse med en cigaret.