Hvad søger du?

Kultur og vandring i Marche

En ukendt perle i Italien

Mellem bjergkæden Appeninerne og Adriaterhavet ligger regionen Marche. Mindre kendte end naboerne Toscana og Umbrien, og det er kun godt, for så kan vi uforstyrret nyde Marches umådelige skønhed og gode mad.

Marche har alt fra rullende, grønne bakker til gule strande og blåt hav. Regionen har altid ligget udenfor historiens store vingeslag, men derfor har den alligevel sat sit præg. Renæssancemaleren Raphael boede her, komponisten Rossini blev født her – ja, selv nutidens store fodboldstjerne Messi har rødder her. Hans forfædre udvandrede fra Marche til Argentina.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Kultur og vandring i Marche
Regioner: Europa
Lande: Italien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
16. sep 22 til
23. sep 22
13.490 kr Niels Bjøl Ledige pladser Bestil rejse

Landskabet præges af vin, oliven og solsikker, og når Italien er kendt for gode og dyre sko, så stammer håndværket fra Marche. Kort sagt er denne ukendte perle oplagt til kultur og vandring.

Den befæstede by Urbino er en oplevelse med sine stejle og snoede gader. Det er også en universitetsby. I det hele taget er byerne undervejs som taget ud af middelalder og renæssance. Den hyggelige Ascoli Piceno har for eksempel stadig 50 tårne. Det smukke torv Piazza del Populo er omkranset af bygninger af skinnende travertin, og hele byens midte er på UNESCOs liste over kulturarv.

En fortryllet verden møder vi, når vi går under jorden i drypstenshulerne i Frasassi. De er blandt de mest storslåede grotter i verden – og endnu mere fascinerende er historien om, hvor tilfældigt de blev fundet i 1971. De største grotter ville sagtens kunne rumme Milanos katedral. Det siger lidt om den oplevelse, der venter.

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Ancona, hvor vi bliver vist rundt i den charmerende, gamle bydel. Ancona er Marche-provinsens største havneby. Vores tur starter ved den højtliggende Sankt Ciriaco Katedral og slutter nær rådhustorvet i hjertet af byen med udsigt til Adriaterhavet. Vores vandring gennem de snoede stræder giver følelsen af at være tilbage i en anden tid.

Efter byvandringen kører vi til vores hotel for de næste tre nætter i den pittoreske landsby Sassoferrato. Byen ligger placeret i et naturskønt område på toppen af en bakke, og med de blånende bjerge i horisonten. Vi spiser velkomstmiddag og rejselederen fortæller om programmet for de næste dage.

Måltider: Aftensmad

Vi kører til Naturparken Gola Della Rossa, hvor vi tager på en let vandretur i Marche regionens største, beskyttede parkareal. Naturparken befinder sig hjertet af regionen. En del af vandreturen foregår i Frasassi Kløften. Et af højdepunkterne er de mange huler langs bunden af dalen. Der er små stop på turen, og rig mulighed for at nyde de storslåede naturomgivelser. Vi spiser picnicfrokost undervejs.

Senere på eftermiddagen bliver vi kørt tilbage til hotellet.

Måltid: Morgenmad, picnicfrokost, aftensmad

Fra hotellet tager vi til den befæstede by Urbino. Byen stammer fra romersk tid og havde sin storhedstid i 1400-tallet, hvor hertug Federico di Montefeltro bl.a. lod opføre det store hertugpalads, Palazzo Ducale. Her kommer vi på en smuk byvandring rundt i den berømte maler Raphaels fødeby. Selve byen er gemt bag en høj bymur. Biler er parkeret udenfor byen, og al trafik sker til fods ad de stejle og snoede gader. Det højtliggende Ducale Palads giver karakter til hele sceneriet. 

Efter byvandringen er der tid til frokost på egen hånd.

Om eftermiddagen tager vi ud på en lokal vingård, hvor vi hører om vindyrkning og smager på de kendte vine. Tenuta Santi Giacomo E Filippo er en 360 hektars økologisk gård, der har produceret vine siden 2003. Den store vingård dyrker både grønne og røde druer og bruger innovative og eksperimenterende teknologi for at fremme vinens aroma. Vi tager derefter hjem til hotellet, hvor vi spiser middag

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi forlader vores hotel og kører til Frasassi grotterne. Her får vi en rundvisning i de mageløse grotter, som er nogle af de mest storslåede drypstenshuler i verden. Det er nogle af de største, tilgængelige drypstenshuler i Europa. Fascinerende underjordiske passager munder ud i helt surrealistiske hulelandskaber, der kan ligne store katedraler. En fortryllet verden, der får en til at tænke på verdens begyndelse. Det er et komplet, underjordisk ecosystem, hvor man stadig kan observere dannelsen af forskellige formationer, og man hører de små dryp, der i løbet af årtusinder har skabt dette arkitektoniske kongerige.

Første gang forskere og geologer stødte på grotterne var i 1948, hvor man fandt den første lille bid af de enorme grotter. I 1966 fandt man en passage til endnu bid, men det var først i 1971, at grotterne for alvor blev opdaget. Der var et hul i jorden, hvorfra der strømmede luft op. Nogle lokale mænd blev opmærksomme på, at der måske gemte sig noget interessant i bjerget. Det viste sig at være en indgang til den største af grotterne, som er mere end 200 meter dyb og sagtens kan rumme Milanos enorme katedral, Duomo.

Drypstenshulernes farver og former er meget velbevarede, da de ikke har været udsat for slitage eller sollys. Det er en helt eventyrlig oplevelse at gå gennem grotterne, som at være trådt ind i H.C. Andersens historie om Snedronningen. 

Frokost på egen hånd i byen Frasassi, hvor der også er tid til en slentretur. Senere kører vi til vores næste overnatningssted.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Læs mere om grotterne her:

Grotte di Frasassi består af et enormt netværk af grotter, huler, tunneller, og snævre passager, alt sammen skabt og formet gennem millioner af år. Formentlig er der stadig uopdagede grotter i området. Der er helt stille i grotterne, bortset fra dryplydene alle vegne.

Hulerne i Grotte di Frasassi byder på det ene naturskabte drypstens kunstværk efter det andet. Drypsten består af 2 dele: Stalaktitter, der hænger ned fra loftet som istapper - nogle på mere end 7 meter - og stalagmitter, der er endnu større og "vokser" op nedefra som søjler. Stalaktitter og stalagmitter skabes ved at regnvand siver igennem bjerget og efterlader bittesmå mængder hvid calcit, som stille og roligt formes. Det tager naturen omkring 100 år at skabe en stalaktit på størrelse med en cigaret.

Efter morgenmaden kører vi til Sibillini naturpark, som ligger i den sydlige del af Marche regionen. Vi vandrer op i Sibillini bjergene, hvor vi kan beundre de særprægede stenformationer Lame Rosse. De har en karakteristisk, rød farve og ligner spir og tårne som følge af en lang erosionsproces.

Efter vandreturen besøger vi byen Fiastra, en lille landsby ved den smukke sø af samme navn. Det krystalklare vand står i skarp kontrast til de grønklædte Sibillini bjerge, som indrammer landsbyen på smukkeste vis. Her er der tid til frokost på egen hånd.

Dagens vandring er på ca. 7 km. Højdeforskel 250 meter

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Afgang fra hotellet til Rubbiano, hvor vi vandrer i det naturskønne Gole dell’infernaccio. Kløfterne her er dannet af floden Tenna, som løber igennem Sibillini bjergene. En gammel kirke ligger med udsigt over kløften. Tidligere lå den så isoleret, at det kun var ganske få rejsende samt hyrderne i området, der kom til den. På vandringen gennem kløften ser vi flere vandfald.

Vi nyder en picnic frokost i de spektakulære omgivelser undervejs på turen. Tilbage på hotellet er der tid på egen hånd til at udforske området.

Dagens vandring er på ca. 9 km. Højdeforskel 300 meter

Måltider: Morgenmad, picnicfrokost og aftensmad

Vi kører til Ascoli Piceno, en utrolig smuk by, nærmest som en miniudgave af Firenze. På vej dertil gør vi holdt ved en travertin-grotte. Travertin er en smuk marmorart i gyldne og gulhvide farver. Den blev udhugget her for at forsyne hele Piceno området med byggemateriale.

Ascoli Piceno blev grundlagt af en lokal befolkning kaldet Piceni flere århundreder før Roms grundlæggelse. Byen lå på den vigtige Via Salaria, saltvejen, der forbandt Latium med saltproduktionsområderne ved Adriaterhavskysten.

Mange af bygningerne i den centrale historiske del af byen, er bygget af travertin, der er taget fra stenbrud i de omkringliggende bjerge. Den centrale renæssanceplads, Piazza del Popolo, er omgivet af en række bygninger, der benytter denne sten på fornemste måde. Et par blokke væk, Piazza Arringo eller Piazza dell'Arengo, lå byens administrative og religiøse centrum, omgivet af katedralen, biskoppens bolig og rådhuset. Ifølge gamle optegnelser var der i Ascoli Piceno omkring 200 tårne i middelalderen og i dag kan ca. 50 tårne stadig ses.

Vi besøger den berømte Caffé Meletti, som er er både bryggeri og café. Meletti familien har brygget den berømte likør fra anis-planten, som giver den en sødlig, lakridsagtig smag. Efter byturen checker vi ind på vores hotel. I løbet af dagen får vi også indtryk af de forskellige former for kunsthåndværk, der findes i byen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmad kører vi til Offida, en smuk by beliggende på en bakke i det sydlige Le Marche. På en guidet rundvisning i byen fornemmer vi, at det er et sted med en særlig charme fra fortiden. Kirken Santa Maria della Rocca (på klippen) er imponerende med sin middelalderlige struktur. Det ser ud som om kirken springer ud af selve klippen. Vi møder en af de dygtige damer, der beskæftiger sig med at fremstille delikate blonder. De indviklede designs er blevet udviklet her siden 1400-tallet.

Et andet 'håndværk', som Offida er kendt for, er vinfremstilling. Lokale produkter med druer, der kun findes i denne region, er meget værdsatte i hele Italien. Efter byvandringen kører vi til lufthavnen i Ancona og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
16. sep 22 til
23. sep 22
13.490 kr Niels Bjøl Ledige pladser Bestil rejse