Logo

Kultur og vandring i Umbrien

Tæt på det autentiske Italien

Italiens grønne hjerte er sået til med stier, der fører over store og små bjerge, gennem frodige skove og olivenlunde og forbi blomstrende marker. Livsstilen er generelt traditionel. I de små, labyrintiske landsbyer nyder mændene livet på torvet, mens man gennem de åbne køkkendøre kan se bedstemødrene i fuld gang med at ælte pasta til dagens måltid.

Og på denne vandreferie kommer vi tæt på det autentiske Umbrien, når rejseleder Lene Brøndum tager os med på en unik tur rundt i regionen. Hun bor her nemlig sammen med sin familie. Det er en tur med smuk, frodig natur tilsat ældgammel, italiensk kultur – og så smager vi det bedste fra det umbriske landkøkken.

Se dagsprogram
8 dage Pris Rejseleder Status Information
17. okt 20 til
24. okt 20
11.900 kr Lene Brøndum Udsolgt Forespørg
17. apr 21 til
24. apr 21
11.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse
1. maj 21 til
8. maj 21
11.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse
18. sep 21 til
25. sep 21
11.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse

Trøfler og tøfler er en dårlig kombination - men trøfler og vandresko lader sig gøre i Umbrien, og vi er på jagt efter disse jordens diamanter sammen med en jæger og hans trøffelhund. Bagefter fortsætter vi på en vandring, som slutter ved en villa med en skøn udsigt. Her venter frokosten – selvfølgelig med masser af trøfler.

Vi kommer tæt på lokalbefolkningen. For eksempel midt på ugen, hvor vi dykker ned i italiensk madkultur, først på det bugnende, lokale marked, senere hos Antonello, der giver smagsprøver på sine hjemmelavede oste. Senere hos vinhuset Poggio Maiolo, der serverer udvalgte vine, og til sidst hos Alberto, der trakterer med en traditionel, umbrisk middag. Ja, måske har hans mor endog tryllet en dessert frem. Det ved vi først, når vi er bænket.

Vi sejler på Trasimeno-søen, lægger til ved en af øerne og vandrer på fine stier. En anden dag begynder med rundvisning på et kloster og fortsætter med en vandring i et landskab med mange udsigter. Og en tredje dag er der udsigt til middelalderstemning, når vi udforsker Perugia, som er en af Italiens ældste byer.

Hele ugen bor vi på samme hotel i byen Montone, der for nylig blev kåret til at være blandt de 20 smukkeste byer i Italien. Det nyrenoverede hotel Fortebraccio ligger lige udenfor den middelalderlige mur, der omgiver Montone, og udsigten over det smukke landskab er fortryllende.

Derfor skal du vælge vandreturen i Umbrien med Viktors Farmor:

  • Vi bor hele ugen i en af Italiens smukkeste byer, Montone
  • Vi sejler på Lago di Trasimeno og tager en vandring på en af øerne
  • Vi er på trøffeljagt med trøffeljæger og ægte trøffelhud
  • Vi besøger Antonello, der producerer fine fåreoste, og vi smager på ostene
  • Vi er på byvandring i Perugia, Umbriens hovedby og en af de smukkeste middelalderbyer i Italien

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Kastrup til Rom, hvor vi møder vores rejseleder og kører til Montone, en usædvanlig smuk middelalderby i 482 meters højde. Køreturen tager ca. tre timer.

Montone er med sine godt 1600 indbyggere på listen over Italiens 20 smukkeste byer, og det med rette. Overalt hvor man færdes indenfor de gamle bymure, der for århundreder siden blev bygget for at beskytte byens borgere, er huse, veje og kirker nænsomt restaureret med stor respekt for fortiden. Byen er en sand perle med sine bugtede brostensbelagte gader og balkoner med farverige blomster.

Efter indlogering er det tid til en espresso eller drink på piazza’en, inden vi går retur til hotellet til en tre retters aftenmenu.

Måltider: Aftensmad

Vi starter første vandredag efter morgenmaden. Turen går til en af Umbriens smukkeste dale, Valle di Carpina – et 190 km² stort naturområdet mellem Tiber-floden og højderyggen af Umbrien-Marche Appenninerne.

Turen bringer os forbi hele to gamle fæstninger, Cardanetto og Rocca di Aries gennem et varieret landskab med små vandfald, forskelligartede skove og klipper. Vi går på en god grusvej uden for mange stigninger og undervejs er vi måske heldige at se spor efter både vildsvin, hulepindsvin og ulve, der lever i området. Vandreruten er 12 km, men det er også muligt at gå en kortere rute på 7 km.

Lene fortæller om livet i området, der gennem århundreder ikke har været for sarte sjæle – og som stadig den dag i dag har en befolkning, der er vant til at arbejde hårdt og længe, men som også er både varme, imødekommende og hjælpsomme.

Efter frokost tager vi på en lille bytur i Montone. Byen menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyranner - som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det.

Den korte vandring: 7 km.
Den længere vandring: 12 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens heldagstur går til Lago di Trasimeno, Italiens fjerdestørste sø, der er omkranset af sølvgrønne olivenlunde. Søen er cirka 45 kilometer i omkreds, men opnår alligevel på sit dybeste sted en dybde på blot seks meter. Vi starter med at gå i fodsporene af Hannibal, feltherren fra Karthago, der netop her i 217 f.Kr. under den 2. Puniske Krig besejrede en større romersk hærenhed, anført af konsul Gajus Flaminius.

Herefter sejler vi ud på Isola Maggiore, en af søens tre øer. Efter en frokostpause vandrer vi ad en af de mange fine vandrestier på øen. Hvis ikke man ønsker at vandre på øen, kan man i stedet slappe af, og nyde de smukke omgivelser. 

Undervejs på turen spiser vi vores medbragte madpakke. Det er muligt at tilkøbe picnic til denne tur. Pris 12 euro inkl. lækre lokale salamier, oste, friskbagt brød, olier, pesto, frugt og drikkevarer. Skal ikke bestilles hjemmefra.

Dagens første vandring: 4 km.
Vandring på øen Maggiore: 4 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi klostret Abbazia di Montelabate, der stammer fra det 9. århundrede, måske endog tidligere. Vi får en rundvisning på det gamle og meget smukke kloster, hvor der i dag blandt andet produceres olivenolie, ost og forskellige bælgfrugter.
Klostret har gennem århundreder været hjem for Benediktiner-munkeordenen, der forskede i naturlægeurter og fremstilling af naturmedicin.

Efter rundvisningen går vi ud på dagens vandretur, en 7 km lang rundtur uden de store stigninger, men med de mest fantastiske udsigtspunkter.

Undervejs på turen spiser vi vores medbragte madpakke. Det er også til denne tur muligt at tilkøbe picnic.

Dagens vandring: 7 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi dykker ned i den italienske madkultur, og vi starter det vigtigst sted, nemlig på det lokale fødevaremarked! Varerne her overgår alt. For det er her, italienerne køber ind – og når vi taler om mad i Italien, går man ikke på kompromis med hverken pris eller kvalitet! Det er her, vi finder sjælen i det italienske køkken!

På markedet kommer tomaterne direkte fra producenten på Sicilien. Auberginerne er høstet samme morgen – sammen med løgene og peberfrugterne, der ligger i store grøn/gule og røde bunker. Figenfrugterne ligger søde og saftige og venter blot på at blive brækket forsigtigt midt over, så man kan nyde det rødgrønne frugtkød. Her er altid et væld af lækre specialiteter at vælge imellem, og vi køber hver især ind til frokosten.

Herefter besøger vi den lokale osteproducent, Antonello Monni, der er 3. generation i en familiedrevet virksomhed, der gennem årtier har produceret fantastiske fåreoste. Antonello elsker at eksperimentere og være kreativ, men samtidig værner han om de gamle ostemager-traditioner. Vi får en rundvisning og skal selvfølgelig smage nogle af de fantastiske oste, som familien producerer. Vejen hjem byder på 4 km vandring, og undervejs gør vi stop for at spise den mad, vi hver især har købt på det lokale marked.

Vel tilbage på hotellet er der tid til afslapning, inden vi sidst på eftermiddagen er på besøg hos Poggio Maiolo, en lokal vinproducent, der laver vine på druerne fra Chardonnay, Syrah og Pinot Nero. Vi hører om produktionen og skal selvfølgelig smage på udvalgte vine. Hvis man har 3 km mere i benene, kan vejen ud til vinproducenten foretages til fods. Har benene brug for et hvil, holder bussen klar til at køre afsted.    

Herefter besøger vi Alberto Bracchini, der er 2. generation i en stolt tradition af pølsemagere. Alberto har lovet af lave en helt speciel og traditionel umbrisk middag til os med et udvalg af sine fantastiske charcuterie og hjemmegrillede udskæringer. Hvis vi er heldige, har Albertos mor også lavet en lille dessert til os – selvom al erfaring siger, at der efter hovedretten sjældent er plads til mere.

Dagens vandring: 4-7 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag vandrer vi på Monte Cedrone, et godt 750 meter højt bjerg i det nordlige Umbrien.

Inden vandringen er vi på en trøffeljagt på jordene, der tilhører Borgo Montecedrone. Her afhænger distancen af, hvor hurtigt vi finder trøflen. Trøflen har en vigtig rolle i det umbriske køkken – og både den sorte og den hvide trøffel er at finde i de umbriske skove – men man skal vide, hvor man skal lede. Trøffeljægeren Marco har sagt ja til at tage os med på jagt efter disse jordens diamanter – en jagt, der naturligvis foregår med hjælp fra en ægte trøffelhund.

Efter trøffeljagten begiver vi os ud på dagens vandring, der starter ved det gamle kloster Eremo Buonriposo. Ønsker man ikke at vandre, kan man blive hvor trøflen er fundet, da gruppen kommer her tilbage. 

Efter turen, der tager et par timer, vender vi tilbage til Borgo Montecedrone, en skøn villa, der ligger på bjerget. Her venter dagens frokost – selvfølgelig med masser af trøfler!

Herefter går turen tilbage til Montone.

Aftensmaden indtages på egen hånd i en af Montones hele 7 restauranter, der alle byder på fortræffelig mad. For de, der har lyst, arrangerer vores rejseleder gerne en fælles middag. Skal ikke bestilles hjemmefra.

Dagens vandring: 5 km (udover trøffeljagten).

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag går vores udflugt til Perugia, hovedbyen i Umbrien. Perugia er med sine næsten 170.000 indbyggere den største by i Umbrien. Den gamle by har en 9 kilometer byport rundt om det historiske centrum, og har siden 1973 været hjemsted for Umbria Jazz festival, der er den største af sin art i hele Italien.

Perugia, en af Italiens ældste byer, er grundlagt af etruskerne og sikkert lige så gammel som Rom. I 295 f. kr. blev Perugia romersk, og derfor er der overalt romerske bygningsværker oven på de etruskiske. Men i de sidste 400 år er der ikke meget, der har ændret sig. Gaderne er så smalle og stejle, at selv bilens 1. gear knap kan klare dem og med så mange ensretninger, at man kører i ring.

Universitetet i Perugia, der blev grundlagt i 1308, er et af Europas ældste. Med godt 40.000 studerende fra hele verden, omkring en fjerdedel af byens befolkning, sætter studentermiljøet sit tydelige præg på byen i form af en ung og international atmosfære.

Perugia er med sin unikke beliggenhed på et højdedrag midt i den smukke, umbriske dal en af Italiens allerbedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer. Med sin rolige livsrytme og klassiske, italienske charme byder den besøgende på en overflod af skønhed, historie, kunst, arkitektur, vin og gastronomi. Vi bruger dagen på at udforske byen på kryds og tværs.

Om aftenen spiser vi en lækker afskedsmiddag på vores hotel. Under middagen er der lokal musik og dans, idet vi får besøg af tre af Umbriens bedste musikere, Valentino på harmonika, Moreno, der har sunget med Luciano Pavarotti og Ivano, der spiller på noget så usædvanligt som efeu-blad!

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Kørsel til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
17. okt 20 til
24. okt 20
11.900 kr Lene Brøndum Udsolgt Forespørg
17. apr 21 til
24. apr 21
11.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse
1. maj 21 til
8. maj 21
11.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse
18. sep 21 til
25. sep 21
11.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse