Logo

Kultur og vandring i Umbrien - julerejse

Unik julerejse i Italien

På denne jule-vandretur kommer du helt tæt på det autentiske Umbrien, når journalist og forfatter Lene Brøndum tager os med på en unik rejse rundt i regionen, hvor hun bor med sin familie. Du vil ikke blot få fantastiske natur-, kultur-, og madoplevelser, du vil også komme usædvanligt tæt på lokalbefolkningen i de små labyrintiske bjergbyer, hvor mændene nyder livet på torvet, mens bedstemødrene laver pasta fra bunden i de åbne køkkendøre.

Hver dag byder på forrygende oplevelser, og vi vil således både komme på besøg hos lokale producenter, opleve et fantastisk kloster og tage på fantastiske vandreture, inden vi mætte og livsglade slentrer hjem til hotellet gennem de middelalderlige gyder. Så tag med, når vi besøger Italiens grønne hjerte – vi tør godt love, at du aldrig har prøvet noget lignende!

Se dagsprogram
8 dage Pris Rejseleder Status Information
19. dec 21 til
26. dec 21
13.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse Julerejse

Dette ikke blot en fantastisk julerejse, men også en unik og uovertruffen mulighed for at stifte bekendtskab med den skønne italienske kultur og livsstil, når familien åbner døren til oplevelser, man som turist på egen hånd ikke kommer i nærheden af.

Vi kommer tæt på lokalbefolkningen. For eksempel midt på ugen, hvor vi dykker ned i italiensk madkultur, først på det bugnende, lokale marked, senere hos Antonello, der giver smagsprøver på sine hjemmelavede oste. Senere hos vinhuset Poggio Maiolo, der serverer udvalgte vine, og til sidst hos Alberto, der trakterer med en traditionel, umbrisk middag. Ja, måske har hans mor endog tryllet en dessert frem. Det ved vi først, når vi er bænket.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi bor hele ugen i en af Italiens smukkeste byer, Montone
  • Vi er på byvandring i Perugia, Umbriens hovedby og en af de smukkeste middelalderbyer i Italien
  • På en udflugt til Assisi møder vi den danske munk Theodor, der viser os rundt
  • Vi er til ostesmagning og vinsmagning og får smagt på mange skønne italienske egnsretter
  • Vandretur til en af Umbriens smukkeste dale, Valle di Carpina

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra Danmark til Italien, hvor vi vil blive hentet af vores rejseleder og kørt til Montone, en usædvanlig smuk middelalderby i 482 meters højde.

Montone er med sine godt 1600 indbyggere på listen over Italiens 20 smukkeste byer, og det med rette. Overalt hvor man færdes indenfor de gamle bymure, der for århundreder siden blev bygget for at beskytte byens borgere, er huse, veje og kirker nænsomt restaureret med stor respekt for fortiden. Byen er en sand perle med sine brostensbelagte gader og balkoner draperet med farverige blomster, der snor sig i takt med de bugtede gader.

Efter indlogering er det tid til en espresso eller drink på piazzaen, inden vi går retur til hotellet til en tre retters aftenmenu.

Måltider: Aftensmad

Vi starter første vandredag efter morgenmaden. Turen går til en af Umbriens smukkeste dale, Valle di Carpina – et 190 km² stort naturområdet mellem Tiber-floden og højderyggen af Umbrien-Marche Appenninerne.

Turen bringer os forbi hele to gamle fæstninger, Cardanetto og Rocca di Aries gennem et varieret landskab med små vandfald, forskelligartede skove og klipper. Vi går på en god grusvej uden for mange stigninger og undervejs er vi måske heldige at se spor efter både vildsvin, hulepindsvin og ulve, der lever i området. Vandreruten er 12 km, men det er også muligt at gå en kortere rute på 7 km.

Lene fortæller om livet i området, der gennem århundreder ikke har været for sarte sjæle – og som stadig den dag i dag har en befolkning, der er vant til at arbejde hårdt og længe, men som også er både varme, imødekommende og hjælpsomme.

Efter frokost tager vi på en lille bytur i Montone. Byen menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyranner - som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det.

Den korte vandring: 7 km.
Den længere vandring: 12 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag kører vi til Assisi, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom er et af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over!

Byen, som den danske digter Johannes Jørgensen gjorde verdenskendt, da han skrev sin store biografi om den hellige Frans, som åbnede verdens øjne for byen og indledte pilgrims- og turiststrømmen.

Dagens vandring foregår i byen, hvor vi blandt andet skal op og se den imponerende Rocca Maggiore, der ligger højt over byen.

Assisi er den dag i dag kendt for den hellige Frans af Assisi, en rig klædehandlers søn, der finder Gud og skaber en ny munkeorden Franzikaner munkene/ gråbrødrene, der nu er en verdensomspændende orden. Byen, der ligger placeret på en høj bakketop, er en fantastisk oplevelse at besøge. Som gæst i byen bliver man muligvis en smule udfordret, da byen i høj grad har gader og stræder, der alle synes at gå opad (hvad de naturligvis ikke gør), men den er bestemt et besøg værd!

I Assisi mødes vi med den danske munk Theodor, der personligt vil vise os rundt i den smukke Basilica di San Francesco, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom en af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over! Theodor selv kender kirken særdeles godt, da den tilhører Fransiscanerordenen, som han har været en del af i flere end 30 år.

Frokosten i dag spises på egen hånd. Om aftenen spiser vi 3 retters middag på vort hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag skal vi dykke ned i den italienske madkultur og vi starter et af de vigtigste steder; nemlig det lokale fødevaremarked! Varerne her overgår alt, du førhen har set. For det er her, italienerne køber ind – og når vi taler om mad i Italien, går man ikke på kompromis med hverken pris eller kvalitet!

På markedet kommer tomaterne direkte fra producenten på Sicilien. Auberginerne er høstet samme morgen – sammen med løgene og peberfrugterne, der ligger i store grøn/gule og røde bunker. Figenfrugterne ligger søde og saftige og venter blot på at blive brækket forsigtigt midt over, så man kan nyde det rødgrønne frugtkød. Her er altid et væld af lækre specialiteter at vælge imellem, og vi køber hver især ind til frokosten.

Herefter besøger vi den lokale osteproducent, Antonello Monni, der er 3. generation i en familiedrevet virksomhed, der gennem årtier har produceret fantastiske fåreoste. Antonello elsker at eksperimentere og være kreativ, men samtidig værner han om de gamle ostemager-traditioner. Vi får en rundvisning og skal selvfølgelig smage nogle af de fantastiske oste, som familien producerer.

Vejen hjem foretager vi på gåben (ca. 4 km). Vel tilbage på hotellet er der tid til lidt afslapning, inden vi sidst på eftermiddagen tager vi på besøg hos Poggio Maiolo, en lokal vinproducent, der laver vine på druerne fra Chardonnay, Syrah og Pinot Nero. Vi skal høre om produktionen og selvfølgelig smage på udvalgte vine.

Herefter tager vi direkte på besøg hos Alberto Bracchini, der er 2. generation i en stolt tradition af pølsemagere. Alberto har lovet af lave en helt speciel og traditionel umbrisk middag til os med et udvalg af sine fantastiske charcuterie og et udvalg af hjemmegrillet udskæringer. Hvis vi er heldige, vil Albertos mor også have lavet en lille dessert til os – selvom al erfaring siger, at der efter hovedretten sjældent er plads til mere.

Hos Alberto får vi selskab af tre af Umbriens bedste musikere, Valentino på harmonika, Moreno, der har sunget med Luciano Pavarotti og Ivano, der spiller på noget så usædvanligt som efeu-blad!

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi klostret Abbazia di Montelabate, der stammer fra det 9. århundrede, måske endog tidligere. Vi får en rundvisning på det gamle og meget smukke kloster, hvor der i dag blandt andet produceres olivenolie, ost og forskellige bælgfrugter.
Klostret har gennem århundreder været hjem for Benediktiner-munkeordenen, der forskede i naturlægeurter og fremstilling af naturmedicin.

Efter rundvisningen går vi ud på dagens vandretur, en 7 km lang rundtur uden de store stigninger, men med de mest fantastiske udsigtspunkter.

Undervejs på turen spiser vi vores medbragte madpakke. Det er også til denne tur muligt at tilkøbe picnic.

Dagens vandring: 7 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går vores udflugt til Perugia, hovedbyen i Umbrien. Perugia er med sine næsten 170.000 indbyggere den største by i Umbrien. Den gamle by har ca. 9 kilometer byport rundt om det historiske centrum, og har siden 1973 været hjemsted for Umbria Jazz festival, der er den største af sin art i hele Italien.

På denne tid på året byder Perugia på et stort julemarked, hvor udstillere fra hele Italien er kommet til byen med hvert deres rigt og spændende udvalg af julepynt, kunsthåndværk, chokolader, trøfler, salamier, olier, vin, street food og meget andet.

Perugia er en af Italiens ældste byer og ifølge legenden grundlagt af Noah. Men det ville nok have været svært for ham at nå helt fra Araratbjerget i Lilleasien, hvor han strandede med sin ark. I virkeligheden er Perugia grundlagt af etruskerne og sikkert lige så gammel som Rom. I 295 f. kr. blev Perugia romersk, og derfor er der overalt romerske bygningsværker oven på de etruskiske. Men i de sidste 400 år er der ikke meget, der har ændret sig. Gaderne er så smalle og stejle, at selv bilens 1. gear knap kan klare dem og med så mange ensretninger, at man kører i ring.

Perugia er med sin unikke beliggenhed på et højdedrag midt i den smukke umbriske dal en af Italiens allerbedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer, som med sin rolige livsrytme og klassiske, italienske charme byder den besøgende på en overflod af skønhed, historie, kunst, arkitektur, vin og gastronomi. Vi bruger dagen på at udforske byen på kryds og tværs.

Frokosten indtages på egen hånd. Om aftenen spiser vi en traditionel italiensk julemiddag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til Gubbio, hvor vi udover en skøn vandretur skal se verdens største juletræ. Juletræet med lys i smukke farver, er lagt op af Monte Inginos skråninger – og træet, som er optaget i Guinness' rekordbog, er så stort, at det nemt kan ses det fra luften med sine hele 650 meter i højden og 350 meter i bredden.

Juletræet er selvsagt ikke den eneste attraktion i julen i Gubbio. For Gubbio er det ideelle sted at blive ført ind i julekrybbens forunderlige verden – for sjældent vil man møde så mange julekrybber som i Gubbio, der en af italiensk bedst bevarede middelalderbyer. Julekrybben er en næsten 800 år gammel tradition, der begyndte med en idé, som den hellige Frans af Assisi fik i den lille landsby Greccio – og som i dag er en uomtvistelig og uundværlig del af den italienske jul.

Vi starter turen over byen, hvor vi begiver os ud påen cirka 7,5 km rundtur til Gola del Bottaccione. Undervejs går vi på en gammel viadukt, der i middelalderen forsynede Gubbio med frisk vand. Vi vil se fantastiske lag af sedimentære bjergarter, der blandt andet ifølge flere internationale forskere har været med til at bevise, at det var en meteorit, der forårsagede dinosaurernes forsvinden.

Tilbage i Gubbio er der tid til at spise frokost, og se nærmere byen, der er en af de mest intakte middelalderlige byer, som overhovedet kan besøges i Italien. Dens historie er rig på religiøse begivenheder og personligheder, der gør den til en af de mest besøgte byer af de katolske pilgrimme.

Byen som ligger majestætisk knejsende på Monte Inginos bjergskråninger, er en af Umbriens ældste byer - og måske også en af de mest kendte i regionen. Gubbio er en middelalderby præget af mørkegrå sten, snævre gader og gotisk arkitektur. En stor del af husene i Gubbio er fra det 14. og 15. århundrede og var oprindelige boliger for velhavende købmænd. Husene har ofte en ekstra dør mod gaden og ganske tæt på hoveddøren. Denne ekstradør er smallere og noget over gadeniveau. En sådan dør kaldes en porta dei morti, fordi det blev sagt, at den kun blev anvendt til at fjerne døde fra huset. Det er efter al sandsynlighed imidlertid næppe sandt, men historien lever sejlivet videre – mest af alt fordi der ikke er enighed om en alternativ forklaring på disse ekstra døre.

Om aftenen serveres 3 retters afslutningsmiddag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Med kufferten fuld af gode minder og oplevelser går turen til lufthavnen, hvor vores fly venter på at flyve os hjem igen.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
19. dec 21 til
26. dec 21
13.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse Julerejse