Hvad søger du?

Kultur og vandring på Sicilien

Autentisk og charmerende - største ø på Italien

At opleve den italienske ø Sicilien står øverst på manges bucket list, og det er ikke så mærkeligt. Det var her, filosoffen Platon og matematikeren Arkimedes vandrede rundt næsten 400 år f.Kr. og grublede over, hvorledes den perfekte stat opbygges, og hvordan den matematiske gåde finder sin logik. Det er her, man finder Europas største aktive vulkan. Det er også her, at man finder en overflod af skøn mad og et let vindblæst middelhavsklima, som giver grobund for citroner, pistacienødder og mandeltræer, og desuden gør det muligt at vandre uden at smelte væk under solen. På rejsen ser vi nærmere på det østlige Sicilien, der er umådelig rig på både historie, natur og kultur.

Se dagsprogram
8 dage Pris Rejseleder Status Information
18. mar 23 til
25. mar 23
13.990 kr Lene Brøndum Udsolgt Forespørg
26. mar 23 til
2. apr 23
13.990 kr Lene Brøndum Udsolgt Forespørg
19. okt 23 til
26. okt 23
14.990 kr Lene Brøndum Få pladser tilbage Bestil rejse Direkte fly
11. nov 23 til
18. nov 23
13.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse

Derfor skal du vælge denne rejse med Viktors Farmor:

  • Rejseleder Lene Brøndum tager os med på en unik rejse i det østlige Sicilien
  • Vi besøger lokale producenter af vin, olivenolie, pistacie og oste
  • Vi oplever Europas største aktive vulkan, Etna
  • Vi vandrer i det smukke naturområde Pantalica
  • Vi besøger den smukke by Noto, som er en rendyrket barokby fyldt med udsmykkede palæer
  • Vi bor på en charmerende agriturismo. Klik her for at besøge Agriturismo Badiulas hjemmeside

Max 19 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Københavns Lufthavn til Catania. Oftest med en mellemlanding. Efter ankomst til vores agriturismo mødes vi til en drink og gennemgang af ugens program.

Måltider: Aftensmad

Vi starter rejsen med et besøg hos den lokale osteproducent Santo, der har lovet at vise os, hvordan man laver både ost og ricotta på ægte gammeldags siciliansk manér; nemlig i en stor støbejernsgryde over åben ild! Vi får selvfølgelig lov til at smage på det hele, mens Santo fortæller sin og familiens historie som osteproducenter; en historie der går mange generationer tilbage og som for Santo er en stor ære at kunne videreføre.

Efter besøget hos Santo kører vi til Noto, som er en rendyrket barokby fyldt med udsmykkede palæer og religiøse bygninger. Byen går for at være en af de smukkeste på Sicilien. Det oprindelige Noto blev ødelagt i 1693 efter et voldsomt jordskælv, som ramte store dele af det østlige Sicilien. Da byen skulle genopbygges, herskede den barokke stilperiode Europa, og næsten alle bygninger blev derfor opført i barokstil. At byen er så rendyrket i sin arkitektur gør den meget speciel, og det er overvældende at gå rundt blandt de enorme bygninger, der imponerer med deres storslåethed og næsten majestætiske stemning.

Om eftermiddagen skal vi besøge Cantina Modica di San Giovanni; en lokal vin- og olivenolieproducent, der gennem mere end 200 år har produceret vin og olivenolie. Vi får en rundvisning, og vi skal selvfølgelig smage på nogle af de produkter, som familien laver.

Aftensmaden spiser vi på vores hotel.

Dagens byvandring: ca. 4-7 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til den hyggelige by Ragusa; en by som er delt i to områder. Byen indeholder en øvre del på et fladt plateau, Superiore, og en nedre del på en lille bakketop, Ibla. Et jordskælv i 1693 er årsag til opdelingen.

Fordi nogle indbyggere efter jordskælvet nægtede at forlade den oprindelige by, Ibla, til fordel for den nyetablerede by, Superiore, er byen i dag opdelt. Især den ældste Ibla-bydel er berømt og tiltrækker mange besøgende, men også den mere moderne Superiore-bydel er bestemt et besøg værd. Hele byen byder på mange snævre karakteristiske gader og charmerende bygninger, og det er en fornøjelse at spadsere rundt og opleve den dejlige atmosfære, som hersker i byen, og samtidig betragte de flotte barokbygninger.

Efter at have spist frokost på egen hånd kører vi videre, så vi får en helt unik oplevelse i en romersk katakombe, Grotta delle Trabacche, der dateres tilbage til det 4. århundrede e.Kr.

Dagens byvandring: ca. 4-7 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til byen Siracusa, hvor Platon og Archimedes holdt til ca. år 400 f.Kr. Siracusa blev grundlagt som en græsk koloni og havde sin storhedstid i oldtiden som en af de mægtigste byer i verden. Faktisk var den at sammenligne med Athen og Sparta. Byen omtales stadig som den største græske by på Sicilien og er i dag rig på arkæologiske fund fra den græske og romerske periode – både på det arkæologiske museum og rundtomkring i byen, hvor man bl.a. kan se ruinerne fra templet Apollo.

Den antikke bydel ligger meget malerisk på halvøen Ortigia, som er Siracusas historiske centrum og dermed den mest spændende del af byen. Byen inviterer til at gå på eventyr og fare vild i de smalle gader samt betragte byens gamle kirker og interessante kunst. På vores besøg på Ortiga lægger vi vejen forbi halvøens berømte fiskemarked, hvor vi bliver mødt af en eksplosion af farver, dufte og autentiske smage, og hvor vi måske kan være heldige at se lokale fiskere sidde og rense søpindsvin.

Vi skal selvfølgelig også besøge Neapolis Arkæologiske Park, hvor vi blandt andet ser det gamle stenbrud, som i dag betegnes som et Paradis. Sådan har det dog ikke altid været; utallige krigsfanger har her slidt sig ihjel for at skære stenblokke ud af bjerget, så man kunne bygge templer og paladser. Et nok så spændende sted er arenaen i det romerske amfiteater fra det 2. og 3. århundrede e.Kr., hvor der har fundet både dyre- og gladiatorkampe sted.

Dagens byvandring: ca. 4-7 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til nekropolis-området Pantalica; et stort naturområde ca. 30 kilometer vest for Siracusa. Området, der trækker tråde tilbage til bronzealderen, er et klippefyldt område i ca. 400 meters højde. Pantalica rummer en stor naturlig skønhed; ikke mindst på grund af den dybe kalksten-kløft udskåret i årtusinder af floderne Anapo og Calcinara. Det er derfor heller ikke nogen overraskelse, at UNESCO har optaget området samt Siracusa på Verdensarvslisten.

Området har været beboet siden det 13. århundrede f.Kr., hvor folk fra kysterne flyttede hertil efter at være blevet fortrængt af udefrakommende grupper. Der er i området bevaret ca. 5.000 grave, som er indhugget højt oppe på siderne af kløften, hvilket er et yderst imponerende syn. De stejle sider af slugten giver plads til en frugtbar dal med en stor variation af flora – herunder vild salvie og timian, kæmpe fennikel samt et væld af forskellige træer.

Faunaen er ikke mindre imponerende, og er vi heldige kan vi se ræve, hulepindsvin, harer, kongeørne og vandfalke. Undervejs gør vi holdt og spiser vores medbragte madpakker (Det er også muligt at tilkøbe picnic til denne tur. Picnicen består af lækre lokale specialiteter. Skal ikke bestilles hjemmefra).

Dagens vandring: ca. 7 km

Måltider: Morgenmad og aftensmad

En af de ting, som mange forbinder med Sicilien, er vulkanen Etna. Dette med god grund. Etna er Europas største aktive vulkan og måler hele 3.323 meter (mod Vesuvs 1.281 meter). Derudover er Etna en af verdens mest aktive af sin slags, men, som de siger i Catania, så er det ”en god vulkan”, fordi den ofte ’damper af’ i stedet for at ophobe et underjordisk tryk. Vi skal selvfølgelig også opleve den imponerende vulkan.

Vi tager på rejsens længste vandretur, der gennem et helt unikt landskab fører os op på Etna. Turen er en naturoplevelse i absolut verdensklasse. Den imponerende højde, det måneagtige kraterlandskab og ikke mindst dens jævnlige aktivitet har sat vulkanen på UNESCO’s Verdensarvsliste. Heroppe har vi en formidabel udsigt ud over et storslået og uberørt naturlandskab. Undervejs spiser vi vores medbragte madpakker (Det er også muligt at tilkøbe picnic til denne tur. Picnicen består af lækre lokale specialiteter. Skal ikke bestilles hjemmefra).

På vejen hjem kører vi forbi en lille lokal pistacie-producent i hjertet af Siciliens pistaciedistrikt, Bronte, hvor vi hører om produktionen af denne lille fantastiske grønne nød, som er en uundværlig ingrediens i det sicilianske køkken.

Dagens vandring: ca. 8 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til Catania. Catania, som er en del af UNESCOs Verdensarvsliste, er en by i mørke farver, eftersom huse, veje og monumenter er bygget næsten udelukkende af lavasten. Den er dog også fuld af lys og sol med 2.528 timers solskin om året – det højeste gennemsnit i Italien.

Catania er en gammel by af græsk oprindelse (Katane) og blev grundlagt på ruinerne af en forhistorisk landsby af indvandrere fra Grækenland i 729 f.Kr. Den allerførste kerne, akropolis, blev opført på det område, hvor benediktiner-klosteret i dag ligger. Siden blev der bygget templer, en væddeløbsbane, et gymnasium, akvædukter og termalbade. I løbet af de næste århundreder fulgte Catania de øvrige historiske tildragelser på Sicilien og havde kun det ene særlige kendetegn, som bestod i byens tætte forhold til vulkanen.

Byens historie afhænger nemlig i lige så høj grad af vulkanens luner som af menneskelige forhold. Etna giver liv, men også død og ødelæggelse, og den har ofte overrasket cataneserne med pludselige udbrud eller jordrystelser.

Dagens byvandring: ca. 4-7 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Med kufferten fuld af gode oplevelser går turen mod Catania Lufthavn, hvor flyet mod Danmark venter os.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
18. mar 23 til
25. mar 23
13.990 kr Lene Brøndum Udsolgt Forespørg
26. mar 23 til
2. apr 23
13.990 kr Lene Brøndum Udsolgt Forespørg
19. okt 23 til
26. okt 23
14.990 kr Lene Brøndum Få pladser tilbage Bestil rejse Direkte fly
11. nov 23 til
18. nov 23
13.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse