Logo

På vulkaner i Italien

Vesuv - Stromboli - Etna

Den 24. august i år 79 e.Kr. blev en skæbnesvanger dag for indbyggerne i Pompeji. Her fandt historiens mest legendariske vulkanudbrud sted, da byerne Pompeji og Herculaneum blev begravet i tykke lag af aske og pimpsten i form af askelaviner.

På denne rejse til vulkaner i Syditalien besøger vi blandt andet udgravningerne af Pompeji, som begyndte tilbage i år 1748 og frem til i dag, hvor ca. 2/3 dele af byen er udgravet. Rejseleder Jane Oksbjerg er uddannet arkæolog og kan berette indgående om fundene af Vesuv og Pompeji.

Se dagsprogram
Regioner: Europa
Lande: Italien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
13. sep 20 til
20. sep 20
13.900 kr Jane Oksbjerg Ledige pladser Bestil rejse

De ulykkelige beboere i Pompeji, som ikke nåede at flygte er på en særegen måde foreviget i dødsøjeblikket. Vi besøger amfiteateret, badeanlægget, boligbyggerier og templer, og får et godt indtryk af, hvordan hverdagslivet udfoldede sig i Pompeji i romertiden.

På vulkanen Vesuv kan vi i 1000 meters højde se det dybe vulkankrater med dets mange svovlholdige dampe fra sprækker i vulkanen. Udsigten over Napoli er fantastisk, man forstår godt, at millioner af mennesker vælger at bo her trods risikoen for et nyt vulkanudbrud.

På Stromboli nord for Sicilien bestiger vi vulkanen, som er den mest aktive i Europa. Det er en tur på ca. tre timer og vi når op i 900 meters højde. På øen Vulcano lugter der af vulkan. Det er svovlholdige dampe som siver ud af sprækker i landskabet, og som de ca. 500 indbyggere på øen har vænnet sig til.

Etna på Sicilien er er 3323 m høj, og den er den højeste aktive vulkan i Europa samt en af de mest aktive. Vi tager op i ca. 2000 m. højde og herfra kan man mod gebyr komme yderlige højere op.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst og transport til hotellet. For de der har lyst går vi ud og finder et let måltid mad.

Måltider: Lette måltider eller snacks på flyet

Efter vores morgenmad begiver vi os få kilometer sydøst for Napoli til foden af vulkanen Vesuv, hvor vi finder den berømte by Pompeji.

Den 24. august i år 79 e.Kr. blev en skæbnesvanger dag for indbyggerne i Pompeji. Her fandt historiens mest legendariske vulkanudbrud sted, som begravede byerne Pompeji og Herculaneum i tykke lag af aske og pimpsten i form af askelaviner.

Vi besøger udgravningerne af Pompeji. De begyndte i 1748 og har stået på frem til i dag, hvor ca. 2/3 dele af byen er udgravet. De ulykkelige beboere, som ikke nåede at flygte, er på en særegen måde blev begravet i en blanding af pimpsten, aske og vand, som dannede en cementkapsel og forevigede dem i dødsøjeblikket. Der er fundet ca. 2000 indbyggere, hvilket man skønner har udgjort en 10. del af befolkningen.
Vi besøger amfiteateret, badeanlægget, boligbyggerier og templer, og vi forlader byen med et godt indtryk af hvordan hverdagslivet udfoldede sig i Pompeji i romertiden. For nogle mere barskt end for andre!

Efter en pause fortsætter vi til Vesuv. I 1.000 meters højde ser vi det dybe vulkankrater med dets mange svovlholdige dampe fra sprækker i vulkanen. Herfra er der en betagende udsigt ud over Napoli bugten, og det er ikke svært at forstå, at millioner af mennesker vælger at bo på siderne af bjerget til trods for den hvilende og faretruende vulkan.

Vesuv betyder ”den ikke udslukte” og det er så sandt som sagt. Det er nemlig ikke et spørgsmål om den kommer i udbrud igen, men hvornår! Geologer har beregnet den vulkanske aktivitet længere end 300.000 år tilbage.

Vandreturen tager omkring 1½ time.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

På en vulkanrejse til Italien hører også et besøg i Pozzuoli og Campi Flegrei, der ligger lige vest for Napoli og ud til Napolibugten. Navnet Campi Flegrei betyder de brændende marker. Den farligste vulkan er ikke den man kan se, men den som man ikke kan se, og som man står inde i. Hele området er et enormt vulkankrater med flere sovende vulkaner i landskabet. Vi ser den hyggelige fiskerby Pozzuoli, og vi kommer nær det berømte vulkankrater ”Solfatara”. Desværre kan man for øjeblikket ikke komme ind til selve kraterne efter en ulykke i 2017. 

Her eksploderede et superudbrud for 39.000 år siden og slyngede så enorme mængder af gasser og aske ud, at hele Europa fik isvintre i årevis, og i dag mener man, at det var dette udbrud, der udryddede neandertalerne i det meste af Europa. Disse vulkankratere er i dag lige så stor en trussel for selve Napoli som Vesuv.

Pozzuoli er byen hvor apostlen Paulus gik i land og Sofia Loren blev født. Navnet Pozzuoli betyder gul tuf, der stammer fra de vulkanske porøse sten, der eksporteres herfra til mange lande og bruges som byggemateriale.

Vi ser havnemolen ved det berømte Serapeum – tempel, som har hævet sig flere meter i takt med jordens bevægelser, nærmest som en dansende ballerina. Der er glødende magma(lava) i ca. 12 kilometers dybde under selve byen, og det er bevægelser i denne flydende stensmelte, der får jordens overflade til at hæve sig som et varmt brød i en bageovn. Det bekymrer ikke byens 300.000 indbyggere, der bor i denne vidunderlige by, som ligger ud til den nordlige del af Napolibugten. Frokosten kan nydes her.

Dette er en god halvdagsudflugt. 

Vi spiser middag sammen i Napoli, før vi tager færgen til Stromboli. Indkvartering i 2-personers kahytter.

 Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Stromboli er en aktiv vulkanø tilhørende den italienske øgruppe De Æoliske Øer i det Tyrrhenske hav nord for Sicilien. Der bor ca. 400 indbyggere på øen, der kun er på ca. 12 kvm.
Øen er eventyrlig smuk, og kombineret med vulkanens råhed har den været inspirationskilde for mange igennem historien. Øen optræder i Homers ”Odyssé”, Det er her at Jules Verne lader sine hovedpersoner komme ud i ”Rejsen til Jordens indre” og den lagde navn til Rosselinis storfilm ”Stromboli” med Ingrid Bergman i hovedrollen.

Vi ankommer og morgenen og starter med at tage på hotellet, hvor vi skal opholde os. Om eftermiddagen skal de, der har lyst bestige vulkanen som rejser sig over 900 m. over havets overflade.

Man kan vælge at gå med et stykke af vejen, nyde udsigterne og derefter vende om, da opstigningen kan være strabadserende. Hvis man vil med helt til toppen kommer man med en lokal vulkanguide og der er en merpris på 30 Euro. Fra toppen kan vi betragte hele den æoliske øgruppe. Turen op tager 2-3 timer. Vi tager en lille times pause på toppen, og når mørket falder på bliver turen ekstra spændende, og det er sandt at sige et fantastisk skue, når gasdampe og glødende lava-aske rødglødende sprutter op af vulkanen. Kun sjældent er der fare på færde. Nedturen tager cirka 1½ time. det kan være nødvendigt at tage turen tidligere på dagen afhængig af vejrudsigten, og man vil således ikke se krateret i mørke. 

En anden måde at opleve vulkanen på er at tage ud til Ristorante Osservatorio, der ligger nogle kilometer vest for selve hovedbyen San Vincenzo. Her kan man sidde og nyde vulkanens ildrøde lavaspringvand i de mange udbrud, der finder sted med intervaller fra et kvarter til en halv time.
En oplevelse er det også at køre dertil med de små trehjulede taxi på Stromboli.

Stromboli er den mest aktive vulkan i hele Europa, og selve vulkankeglen blev dannet for 15.000 år siden. Ifølge historien har vulkanen været aktiv de sidste 2500 år. Der forekommer dagligt mindre udbrud med en halv times mellemrum, men de sidste voldsomme udbrud var i 1907, 1912, 1919 og 1930.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Efter morgenmaden tager vi til øen Lipari. Lipari er 37 km2 og er dermed den største af øerne i den Æoliske øgruppe. Der bor ca. 11.000 lokale på øen, hvoraf de fleste bor i hovedbyen af samme navn, Lipari.

Om eftermiddagen spadserer vi rundt i den dejlige by med de skønne gamle gader. Lipari er helt unik fra Stromboli, men alligevel en charmerende ø med dens befolkning. Vi slentrer igennem hovedgaden ned til havnemolen med de mange forretninger. Øen er også kendt for den interessante pimpsten, som er så let, at den kan flyde på vandet.

Og så findes der på øen en forekomst af obsidian, som er vulkansk glas i en sort glasklar farve. Denne type glas er igennem tiderne blevet brugt til fremstilling af knive, spyd økser og sværd. Hvis tiden tillader det, vil vi tage en tur ud til pimpstenbruddet og obsidianstenbruddet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Denne dag starter med en dejlig lille sejltur til øen Vulcano.

Vi sætter kursen mod øen Vulcano. Skulle der, som vi nærmer os begynde at lugte lidt af rådne æg, så er det ikke nødvendigvis sidemanden, men derimod lugten fra de svovlholdige dampe som siver ud af vulkanen, indeholdende kuldioxid og svovlbrinte.

Vulcano er sammen med Stromboli den eneste af øerne, som har vulkansk aktivitet.
Vi starter vores dagsudflugt med vandring op til hovedkrateret af vulkanen. Det sidste store udbrud var i år 1890, men der er konstant aktivitet i krateret.

I den romerske mytologi var Vulcano smedjen for den romerske ildgud. Øen er ca. 21 km2 og har ca. 500 indbyggere. Vandringen op og ned af Vulcano tager 3-4 timer i alt. Efter vores vandretur bliver der mulighed for at vaske strabadserne af sig med en forfriskende dukkert i det azurblå hav.

Vi afslutter dagen med en fælles middag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi ankommer med flyvebåden til Milazzo om morgenen. Milazzo er den 3. største by på Sicilien og på grund af dens beliggenhed har den igennem historien altid været et vigtigt centrum. Byens rødder kan spores over 2500 år tilbage og byen optræder også i Homers ”odyssé”.

Byen bliver vores udgangspunkt, hvorfra vi tager med bus til den velkendte vulkan, Etna. Denne vulkan er 3323 m høj, hvilket er tre gange Vesuvs højde. Med sin højde indtager den 1. pladsen som Europas højeste aktive vulkan. Etna anses desuden for at være en af de mest aktive vulkaner i verden. Det kraftigste udbrud man i historien kender til var tilbage år 1669, hvor lavaen overstrømmede store dele af byen Catania, som ligger ved vulkanens østlige fod. Vulkanens form er opbygget af dens udbrud, som begyndte for mere end 600.000 år siden, men der har på stedet, været vulkanske aktiviteter i over 2 millioner år.

Vi tager op i ca. 2000 meters højde, og herfra kan man mod gebyr kommer højere op med en kabelbane og jeep. På vej til Etna stopper vi i den lille by, Fiumefreddo og besøger baron Franco Platania i hans gamle palads ”Castello degli Sciavo”, der blev verdensberømt fra de berømte Godfatherfilm med Marlon Brando og Al Pacino. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Catania, hvor vi overnatter på vores hotel.

Efter en begivenhedsrig uge på vulkaner afslutter vi ugen med en afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Transport til lufthavnen, hvor vi tager afsked med Italien og vender hjem mod Danmark.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
13. sep 20 til
20. sep 20
13.900 kr Jane Oksbjerg Ledige pladser Bestil rejse