Logo

Umbrien i høstfarver

Skønne dage i Italiens grønne hjerte

Der er ikke meget, der er smukkere, end når efterårets røde, gule, orange og brune farver dækker Umbriens landskaber, og en orange solnedgang blandes med den blå himmel og indhyller sletten i varmedisen fra den endnu solbagte jord.

Lyder det som et skønlitterært værk? Det er det ikke. Vi sætter bare scenen for rejsen i høst til Umbrien, Italiens grønne hjerte. Umbrien er knap så kendt som naboregionen Toscana, men skønheden er udtalt. Umbrien er gennemsyret af historie, kunst og kultur, og har flere bakketop-byer og gamle slotte, end man kan tælle.

Se dagsprogram
Regioner: Europa
Lande: Italien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
28. okt 20 til
4. nov 20
12.400 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse
27. okt 21 til
3. nov 21
12.490 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse

Overalt finder man vandrestier, der fører gennem olivenlunde, over små og store bjerge, gennem frodige skove og forbi blomstrende marker. I regionen findes også Lago di Trasimeno, en af Italiens største søer, samt pilgrimsbyen Assisi, kendt for Den Hellige Frans og tiggerordenen franciskanerne.

På denne unikke rejse oplever vi de små labyrintiske bjergbyer i Umbrien, når regionen er klædt i sine smukkeste efterårsfarver. Vi bor hele ugen på et stemningsfyldt hotel i byen Montone, der for nylig blev kåret til at være blandt de 100 smukkeste byer i støvlelandet. Hotellet ligger lige udenfor byens middelalderlige mur, og udsigten fra hotellet er fortryllende.

Udflugterne bringer os til ukendte perler som Rasiglia, der ofte omtales som Umbriens Venedig, samt Torgiano, der er kendt for både vine og olivenolie. Som altid i Italien er måltiderne skønne, og midtvejs på rejsen strækker vi benene med en tur i et skønt, varieret landskab.

Rejsen er skræddersyet i samarbejde med danske Lene og Michael Brøndum, der bor i Umbrien og kender regionen særdeles godt. Deres lokalkendskab sikrer en masse gode oplevelser. For eksempel trøffelfesten i Montone, keramikeren Antonio Gabrielli og slagteren Alberto Bracchini, der serverer umbriske specialiteter og helstegt pattegris for os.

Et særligt dansk indslag får vi i pilgrimsbyen Assisi, hvor den danske munk Theodor viser os rundt i den smukke Basilica di San Francesco. Han har 30 år i franciskanerordenen bag sig.

Og så skal vi lige have afskeden med: Den sidste middag indtager vi til toner fra Valentino på harmonika, Moreno, der har sunget med Luciano Pavarotti, og Ivano, der spiller på noget så usædvanligt som efeu-blad! Det bliver svært at sige farvel til Umbrien næste dag.

Derfor skal du rejse til Umbrien med Viktors Farmor:

  • Vi bor en den charmerende bjergby, Montone, på hele turen.
  • Vi oplever den årlige Festa del Bosco med kunst, musik, mad og sang
  • Vi ser keramikfremstilling i den kendte keramikby Deruta
  • Vi har en dag i Rasiglia, Umbriens Venedig
  • På en udflugt til Assisi møder vi den danske munk Theodor, der viser os rundt
  • Vi oplever egnens uovertrufne gastronomi, bl.a. får vi helstegt pattegris og trøfler

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Kastrup til Rom. Her modtages vi af vores rejseleder og kører til vores hotel i Montone. Køreturen varer ca. 3 timer, og undervejs får vi fortalt om Italiens grønne hjerte, der for mange er en ukendt region, men som betegnes som en af de mest autentiske og uspolerede regioner i hele Italien.

Efter indtjekning hotellet mødes vi til en drink, og rejselederen fortæller mere om ugens spændende program.

Måltider: Aftensmad

I Italien er der kun få retter, hvori olivenolien ikke indgår. Mange italienske familier med respekt for sig selv laver da også deres egen olivenolie hvert eneste efterår. Vi dykker ned kulturen bag olivenoliens gyldne dråber, og starter derfor dagen på olivenmuseet Lungarotti, hvor vi får en guidet rundvisning.

Herefter går vi på oplevelse i den lille middelalderby Torgiano, der udover at være kendt for sin olie også er aldeles anerkendt for vine – især Torgiano Rosso Riserva, der prydes af den højeste kvalitetsmærkning nemlig DOCG. Torgiano blev grundlagt af etruskerne, og den ældste del af byen er stadig den dag i dag omringet af den gamle bymur.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I Deruta finder man den ene keramikbutik efter den anden. Den typiske "Deruta stil" fornægter sig ikke når man går en tur igennem byen. Mange af kunstværkerne er dyre, men også meget flotte og håndværk af høj klasse. I perioder kan det lade sig gøre at komme ind og se værkstederne hvor keramikken bliver lavet.

I 1290 betalte San Nicoló kirken i Deruta sin skat til Domkirken med vaser i stedet for rede penge. Men det er i renæssancen at Majolica-produktionen for alvor bliver kendt i området. Majolika er glaseret keramik.

I det tidligere Franciskaner-kloster i Deruta er der et keramik-museum - ligesom der i Sanctuarium Madonna dei Bagni er en samling på over 600 ex-voto keramikgenstande. Sanctuarium er stedet, hor relikvier opbevares, og ex voto er nådegaver, man efterlader i kirken, når en helgen, madonna'en eller Gud har hørt din bøn, helbredt eller reddet dig.

Efter frokostpause i Deruta kører vi på besøg hos Le Crete di PaSo, hvor Antonio Gabrielli og hans familie laver keramik på gammeldags facon. Vi skal se, hvordan de arbejder og høre om den lille familievirksomhed.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag bliver vi i Montone, hvor byens store efterårsfest, Festa del Bosco, er i fuld gang. Her er boder med svampe og trøfler. Salamier og ristede kastanjer. Hjemmelavede marmelader og honning. Frugter og bær i alle afskygninger. Her er sang og dans – og en stemning af varme, glæde og nærvær.

Vi vandrer lidt rundt i gaderne og bliver en del af sceneriet – og mon ikke der er mulighed for at købe lidt godt med hjem.

Om aftenen spiser vi på en af de lokale tavernaer, hvor de lokale mamma’er står i køkkenet og ælter pasta fra bunden og laver traditionelle retter. Efter et velsmagende måltid slentrer vi hjem til hotellet gennem de stemningsfulde, middelalderlige gyder.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden tager vi på en lille vandring i Valle di Carpina – et skønt naturområde lige udenfor Montone.

Her går vi gennem et varieret landskab med både skov og klippeterræn i en varieret og dyrerig natur. Vi går på en god grusvej uden for mange stigninger, og undervejs er vi måske heldige at se spor efter både vildsvin, hulepindsvin og ulve, der lever i området.

Vel hjemme igen giver Lene os et foredrag om trøflen. Denne fine svamp, bruges af gourmetkokke i hele verden, og kaldes også jordens diamant. Den har en vigtig rolle i det umbriske køkken. Både den sorte og den hvide trøffel er at finde i de skovene – hvis man altså ved, hvor man skal lede. Efter foredraget skal vi selvfølgelig have frokost med trøffel.

Om eftermiddagen er det muligt at suge til sig af de musiske og kulturelle indslag ved Montones store høstfest.

Om aftenen spiser vi 3-retters middag på vores hotel, der naturligvis er med trøfler.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Rasiglia, en usædvanlig charmerende middelalderby, der ofte bliver kaldet Umbriens lille Venedig.

Rasiglia kan dateres tilbage til det 12. århundrede – og byen adskiller sig fra andre skønne, umbriske byer, da vandet gennem århundreder har haft enorm betydning. Ved at udnytte tilstedeværelsen af vand startede man allerede i det 12. århundrede aktiviteter forbundet med tekstilindustrien med både vævning og fremstilling og farvning af uld, som sikrede byens overlevelse gennem århundreder.

Efter en gåtur rundt i de smukke gader med utallige små gadekær, vandløb, vandfald og vandmøller kører vi til Foligno, hvor vi begynder med en spadseretur rundt i byen, inden vi holder frokostpause.

Foligno er en hyggelig, historisk by der ligger midt i dalen, Valle Umbra, ved Topino-floden og den gamle romerske hovedvej Via Flaminia, som forbinder Rom med østkysten af Italien. Byens navn stammer fra den romerske gudinde Fulginia. Men det er den kristne helgen Sankt Feliciano, der lægger navn til byens domkirke, som vi også kommer forbi på byrundturen.

Foligno er en af de meget få umbriske byer, der ikke befinder sig på toppen af en bakke eller et bjerg. Den ligger hvor floden bryder ud i dalen i et område, hvor der blev udført omfattende dræning af de store sumpområder. Først under romertiden, derefter i det 15. og 16. århundrede og endelig i det 19. århundrede.

Byen er endnu en ukendt perle i det grønne Umbrien. Den blev grundlagt i 800 f.kr. af de oprindelige umbrere. og har af flere omgange haft stor betydning i Umbrien, både af militære og transportmæssige årsager. Byens lange historie giver rig mulighed for at opleve de forskellige perioder i Umbriens historie og byggestil. Byens historiske centrum består fortrinsvis af bygninger fra forskellige perioder (især fra 1100-tallet frem til 1700-tallet).

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til Assisi, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom er et af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over!

Byen gjorde den danske digter Johannes Jørgensen verdenskendt, da han skrev sin store biografi om den hellige Frans. Bogen åbnede verdens øjne for byen og indledte pilgrims- og turiststrømmen.

Assisi er den dag i dag kendt for den hellige Frans af Assisi, en rig klædehandlers søn, der finder Gud og skaber en ny munkeorden, franciskanerne, der nu er en verdensomspændende orden (også kaldet gråbrødre). Det er en stor oplevelse at besøge Assisi, der ligger placeret på en høj bakketop. Som gæst i byen bliver man muligvis en smule udfordret, da byen i høj grad har gader og stræder, der alle synes at gå opad (hvad de naturligvis ikke gør).

I Assisi mødes vi med den danske munk Theodor, der personligt vil vise os rundt i den smukke Basilica di San Francesco. Theodor selv kender kirken særdeles godt, da den tilhører franciskanerordenen, som han har været en del af i mere end 30 år.

Afskedsmiddagen (med lille rundvisning) spiser vi hos den lokale slagter Alberto Bracchini, der er 2. generation i en stolt tradition af pølsemagere. Alberto vil servere et traditionelt umbrisk måltid for os med et udvalg af charcuterie og fantastisk hjemmegrillet porchetta (helstegt pattegris).

Under middagen er der lokal musik og dans, idet vi får besøg af tre af Umbriens bedste musikere, Valentino på harmonika, Moreno, der har sunget med Luciano Pavarotti og Ivano, der spiller på noget så usædvanligt som efeu-blad!

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Fuld af gode oplevelser går turen til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
28. okt 20 til
4. nov 20
12.400 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse
27. okt 21 til
3. nov 21
12.490 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse