Hvad søger du?

Umbrien - Julerejse

Unik rejse i smukke Umbrien

På denne julerejse oplever vi det autentiske Umbrien, når journalist og forfatter Lene Brøndum tager os med på en rejse rundt i regionen, hvor hun bor med sin familie. Vi kommer tæt på lokalbefolkningen i de små labyrintiske bjergbyer, hvor mændene nyder livet på torvet, mens bedstemødrene ælter pasta fra bunden i de åbne køkkendøre. Vi skal på besøg hos lokale producenter, opleve Abbazia di Montelabate klostret, besøge smukke middelalderbyer og meget andet, inden vi mætte og livsglade slentrer hjem til hotellet gennem de middelalderlige gyder. Så tag med, familien Brøndum åbner dørene til en række unikke natur-, kultur og madoplevelser i Italiens grønne hjerte.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Umbrien - Julerejse
Regioner: Europa
Lande: Italien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
19. dec 22 til
26. dec 22
14.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Journalist og forfatter Lene Brøndum tager os med til steder i Umbrien, som få får lov at opleve.
  • Vi spiser julemiddag hos familien Brøndum samt en Italiensk 7-retters julefrokost på 1. juledag.
  • Vi går på opdagelse i julemarkedet i Gubbio.
  • Vi besøger lokale producenter af f.eks. ost, vin, pølse og olivenolie.
  • Vi tager på udflugt til Assisi, hvor den danske munk Theodor viser os rundt.

Maks 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra Danmark til Italien, hvor vi vil blive hentet af vores rejseleder og kørt til Montone, en skøn middelalderby i 482 meters højde.

Montone er med sine godt 1600 indbyggere på listen over Italiens 20 smukkeste byer, og det med rette. Overalt hvor man færdes indenfor de gamle bymure, er huse, veje og kirker nænsomt restaureret med stor respekt for fortiden. Byen er en sand perle med sine brostensbelagte gader og balkoner draperet med farverige blomster, der snor sig i takt med de bugtede gader.

Efter indlogering er det tid til en espresso eller drink på piazzaen, inden vi går retur til hotellet til en 3-retters aftenmenu.

Måltider: Aftensmad

Vi starter dagen med en gåtur i området omkring Montone, hvor Lene vil fortælle om livet i området, der gennem århundreder ikke har været for sarte sjæle. Befolkningen arbejder stadig den dag i dag hårdt og længe, men som også er både varme, imødekommende og hjælpsomme.

Efter frokost får vi guidet bytur i Montone. Byen menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyranner - som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det.

Om aftenen spiser vi en 3-retters menu på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag skal vi dykke ned i den italienske madkultur. Vi starter hos den lokale osteproducent, Antonello Monni, der er tredje generation i en familiedrevet virksomhed, der gennem årtier har produceret velsmagende fåreoste. Antonello elsker at eksperimentere og være kreativ, men samtidig værner han om de gamle ostemager-traditioner. Vi får en rundvisning og skal selvfølgelig smage på nogle af familiens oste.

Herefter kører vi til Umbertide, hvor det lokale marked i dag er stillet op med boder overalt i den lille bymidte. På markedet kommer tomaterne direkte fra producenten på Sicilien. Auberginerne er høstet samme morgen – sammen med løgene og peberfrugterne, der ligger i store grøn/gule og røde bunker. Figenfrugterne ligger søde og saftige og venter blot på at blive brækket forsigtigt midt over, så man kan nyde det rødgrønne frugtkød. Her er altid et væld af lækre specialiteter at vælge imellem, og vi køber hver især ind til frokosten, som vi spiser undervejs på en lille gåtur langs Tiberen.

Vel tilbage på hotellet er der tid til lidt afslapning, inden vi sidst på eftermiddagen tager vi på besøg hos Poggio Maiolo, en lokal vinproducent, der laver vine på druerne fra Chardonnay, Syrah og Pinot Nero. Vi skal høre om produktionen og selvfølgelig smage på udvalgte vine.

Herefter tager vi direkte på besøg hos Alberto Bracchini, der er anden generation i en stolt tradition af pølsemagere. Alberto har lovet af lave en helt speciel og traditionel umbrisk middag til os med et udvalg af sine charcuterie og hjemmegrillede udskæringer. Hvis vi er heldige, vil Albertos mor også have lavet en lille dessert til os.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag kører vi til byen Assisi, der ligger placeret på en højbakketop. Den danske digter Johannes Jørgensen gjorde byen verdenskendt, da han skrev sin store biografi om den hellige Frans, som åbnede verdens øjne for byen og indledte pilgrims- og turiststrømmen. Den hellige Frans af Assisi var en rig klædehandlers søn, der fandt Gud og skabte en ny munkeorden Franzikaner munkene/ gråbrødrene, der nu er en verdensomspændende orden.

Vi skal på byrundtur i Assisi, hvor vi blandt andet skal op og se den imponerende slot Rocca Maggiore, der ligger højt over byen.

I Assisi mødes vi med den danske munk Theodor, der personligt vil vise os rundt i den smukke Basilica di San Francesco, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom en af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over! Theodor selv kender kirken særdeles godt, da den tilhører Fransiscanerordenen, som han har været en del af i flere end 30 år.

Frokosten i dag spises på egen hånd. 

Om aftenen spiser vi på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi klostret Abbazia di Montelabate, der stammer fra det 9. århundrede, måske endog tidligere. Vi får en rundvisning på det gamle og meget smukke kloster, hvor der i dag blandt andet produceres olivenolie, ost og forskellige bælgfrugter.
Klostret har gennem århundreder været hjem for Benediktiner-munkeordenen, der forskede i naturlægeurter og fremstilling af naturmedicin.

Efter rundvisningen spiser vi vore medbragte madpakker og går en lille tur i området omkring klostret.

Vel hjemme igen dykker vi sidst på eftermiddagen ned kulturen bag olivenoliens gyldne dråber. Vi skal nemlig have et ægte olie-smagningskursus, ledet af Paolo Morbidoni, der er præsident for sammenslutningen af olivenolieproducenter i Umbrien. Paolo vil ikke blot lære os at smage på olivenolier, men også fortælle om de mange sundhedsmæssige aspekter ved olien, om produktionen og i det hele taget sørge for, at vi får stor viden om de gyldne dråber.

Om aftenen spiser vi en 3-retters menu på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går vores udflugt til Perugia, hovedbyen i Umbrien. Perugia er med sine næsten 170.000 indbyggere den største by i Umbrien. Den gamle by har ca. 9 kilometer byport rundt om det historiske centrum.

På denne tid på året byder Perugia på et stort julemarked, hvor udstillere fra hele Italien er kommet til byen med hvert deres rigt og spændende udvalg af julepynt, kunsthåndværk, chokolader, trøfler, salamier, olier, vin, street food og meget andet.

Perugia er en af Italiens ældste byer og ifølge legenden grundlagt af Noah. Men det ville nok have været svært for ham at nå helt fra Araratbjerget i Lilleasien, hvor han strandede med sin ark. I virkeligheden er Perugia grundlagt af etruskerne og sikkert lige så gammel som Rom. I 295 f. kr. blev Perugia romersk, og derfor er der overalt romerske bygningsværker oven på de etruskiske. Men i de sidste 400 år er der ikke meget, der har ændret sig. Gaderne er så smalle og stejle, at selv bilens første gear knap kan klare dem og med så mange ensretninger, at man kører i ring.

Perugia er med sin unikke beliggenhed på et højdedrag midt i den smukke umbriske dal en af Italiens bedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer, som med sin rolige livsrytme og klassiske, italienske charme byder den besøgende på en overflod af skønhed, historie, kunst, arkitektur, vin og gastronomi. Vi bruger dagen på at udforske byen på kryds og tværs.

Frokosten indtages på egen hånd. 

Om aftenen spiser vi en traditionel, italiensk og hjemmelavet julemiddag hjemme hos vores guide Lene og hendes familie, der har inviteret os ind i familiens hjem denne særlige aften. Og mon ikke der venter os en lille juleoverraskelse undervejs?

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til Gubbio, hvor vi udover en skøn vandretur skal se verdens største juletræ. Juletræet med lys i smukke farver, er lagt op ad Monte Inginos skråninger – og træet, som er optaget i Guinness' rekordbog, er så stort, at det nemt kan ses det fra luften med sine hele 650 meter i højden og 350 meter i bredden.

Juletræet er selvsagt ikke den eneste attraktion i julen i Gubbio. For Gubbio er det ideelle sted at blive ført ind i julekrybbens forunderlige verden – for sjældent vil man møde så mange julekrybber som i middelalderbyen Gubbio. Julekrybben er en næsten 800 år gammel tradition, der begyndte med en idé, som den hellige Frans af Assisi fik i den lille landsby Greccio – og som i dag er en uomtvistelig og uundværlig del af den italienske jul.

Vi starter turen over byen med et besøg hos byens helgen Sant Ubaldo, der ligger begravet i en glaskiste i Basilika di Sant Ubaldo.

Tilbage i Gubbio er der tid til at spise frokost, og se nærmere byen, der er særdeles velbevaret. Dens historie er rig på religiøse begivenheder og personligheder, som gør den til en af de mest besøgte byer af de katolske pilgrimme. Byen som ligger majestætisk knejsende på Monte Inginos bjergskråninger, er en af Umbriens ældste byer - og måske også en af de mest kendte i regionen. Gubbio er en middelalderby præget af mørkegrå sten, snævre gader og gotisk arkitektur. En stor del af husene i Gubbio er fra det 14. og 15. århundrede og var oprindelige boliger for velhavende købmænd. Husene har ofte en ekstra dør mod gaden og ganske tæt på hoveddøren. Denne ekstradør er smallere og noget over gadeniveau. En sådan dør kaldes en porta dei morti, fordi det blev sagt, at den kun blev anvendt til at fjerne døde fra huset. Det er efter al sandsynlighed imidlertid næppe sandt, men historien lever sejlivet videre – mest af alt fordi der ikke er enighed om en alternativ forklaring på disse ekstra døre.

I Gubbio spiser vi frokost hos il Lepre, hvor indehaver Stefano vil forkæle os med en ægte italiensk julefrokost bestående af hele 7 retter.

Om aftenen serveres middag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Med kufferten fuld af gode minder og oplevelser går turen til lufthavnen, hvor vores fly venter på at flyve os hjem igen.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
19. dec 22 til
26. dec 22
14.990 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly