Hvad søger du?

Umbrien – nye sider af Italien

12 dage med tid til fordybelse

Umbrien er langt væk fra den voldsomme trængsel og alarm. Regionen har ingen kystlinje, til gengæld er der bølgende landskaber og små byer, der hver især er små mesterværker: Hyggelige torve, små paladser, gamle bymure, tårne fra middelalderen, smukke kirker – og ikke mindst en gæstfri befolkning.

På denne rejse sætter vi tempoet ned, så det kommer i takt med tilværelsen i Umbrien. På 12 dage har vi både tid til at møde lokale producenter og til at gå på opdagelse på egen hånd. Vi får forrygende, gastronomiske oplevelser og vender hjem med en helt ny indsigt i, hvad Italien kan tilbyde, når man går et spadestik dybere.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
3. jun 23 til
14. jun 23
16.690 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly

Det lader sig gøre fordi vores rejseledere, forfatter og journalist Lene Brøndum og hendes mand, lærer og musiker Michael Brøndum, bor i Umbrien og har et stort og passioneret lokalkendskab.

Under hele opholdet bor vi på samme hotel i byen Montone, det nyrenoverede hotel Fortebraccio, der ligger lige udenfor den middelalderlige mur, der omgiver Montone, og udsigten over det smukke landskab er fortryllende.

På udflugter henføres vi af stemningen i en række klassiske byer. Montone er på listen over Italiens 20 smukkeste byer. Deruta er kendt for glaseret keramik. Spello er en overset perle med bymur, hængende blomsterbede og buede, stejle gyder. Gubbio er en af Italiens bedst bevarede middelalderbyer. Og Citta de Castello har altid været et sted, hvor kendte kunstnere mødtes. Der er også en udflugt til Trasimeno-søen.

En dag med spektakulære oplevelser bringer os op til et kloster, der er hugget ind i klippen, og ned i en grotte - inden vi ender ved et vandfald. Klostret kan kun nås fra den udvendige klippeside – men trappen er sikker. Det er en gåtur på 6 kilometer, men der er luft i dagsprogrammerne til små ture på egen hånd. 

Smagen af Umbrien får vi blandt andet hos lokale producenter, der sætter os ind i olivenoliens, ostens og vinens finesser. Og hele rejsen afsluttes med en 3-retters afskedsmiddag til toner fra Valentino på harmonika, Moreno, der har sunget med Pavarotti, og Ivano, der spiller på efeu-blad!

Du skal vælge denne rejse med Viktors farmor fordi:

  • Under hele opholdet bor vi på det skønne Hotel Fortebraccio i Montone
  • Vi ser keramikfremstilling i den kendte keramikby Deruta
  • Vi oplever den maleriske lille by Spello, en sand perle med italiensk charme
  • Vi besøger det særprægede kloster Eremo di Santa Maria Giacobbe, der er udhugget i klipperne
  • Vi besøger Castiglione del Lago, en lille middelalderby beliggende ved Trasimeno Søen
  • Vi er til ostesmagning og vinsmagning og får smagt på mange skønne italienske egnsretter

Se også vores julerejse og nytårsrejse til Umbrien. 

Max 19 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Kastrup til Rom, hvor vi stiger på bussen og kører til det smukke Umbrien – også kaldet Italiens grønne hjerte. Herefter går turen til Montone, hvor vi indlogeres på hotel Fortebraccio. Køreturen fra Rom til Montone tager omkring 3 timer.

Om aftenen serveres 3-retters middag på vores hotel. 

Måltider: Aftensmad

I dag tager vi på byvandring i Montone. For de, der har lyst til en ekstra gåtur i den fantastiske natur omkring byen, er det også muligt. Montone er med sine godt 1600 indbyggere på listen over Italiens 20 smukkeste byer, og det med rette. Overalt hvor man færdes indenfor de gamle bymure, er huse, veje og kirker nænsomt restaureret med stor respekt for fortiden.

Byen hører til under Perugia-provinsen i Umbrien. Montone menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyranner – som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det.

Den lille landsby er ikke specielt kendt blandt turister, men byen er en sand perle med sine snoede brostensbelagte gader og balkoner med farverige blomster.

Der er frokostpause i Montone, og her kan man frit vælge mellem byens hele 7 restauranter, der alle laver forrygende god mad.

Om aftenen serveres aftenmenu på vores hotel. 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I Deruta finder man den ene keramikbutik efter den anden. Den typiske "Deruta stil" fornægter sig ikke, når man går en tur igennem byen. Mange af kunstværkerne er dyre, men også meget flotte og håndværk af høj klasse. I perioder kan det lade sig gøre at komme ind og se værkstederne, hvor keramikken bliver lavet.

I 1290 betalte San Nicoló kirken i Deruta sin skat til Domkirken med vaser i stedet for rede penge. Men det er i renæssancen af majolica-produktionen for alvor bliver kendt i området. Majolica er glaseret keramik.

I det tidligere Francesco-konvent i Deruta er der et keramik-museum – ligesom der i sanctuariet Madonna dei Bagni er en samling på over 600 ex-voto i majolica. Ex-voto er nådegaver, som man efterlader i kirken, når en helgen, Madonna´en eller Gud har hørt din bøn, helbredt eller reddet dig.

Efter at have oplevet Deruta (og spist frokost enten i fællesskab eller på egen hånd) kører vi på besøg hos Domiziono, der laver moderne keramik, og er berømt i hele Italien for deres hånddekorerede borde mm. Vi får lov til at kigge med i virksomheden og ser, hvordan det hele bliver til.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden beriger vores rejseleder os med foredraget ”Fra vugge til grav”, en fortælling om Umbriens kultur og befolkning.

Herefter er resten af dagen fri til udforskning og oplevelser på egen hånd. Brug dagen til afslapning, opdagelser i naturen eller besøg i Montone. Det kan også anbefales at besøge Umbertide, der ligger cirka 8 km fra vores hotel. Det er muligt at komme dertil med bus eller taxi.

Om aftenen besøger vi Alberto Bracchini, der er 2. generation i en stolt tradition af pølsemagere. Alberto har lovet af lave en helt speciel og traditionel umbrisk middag til os med et udvalg af sine fantastiske charcuterie og hjemmegrillede udskæringer. Hvis vi er heldige, vil Albertos mor også have en lille dessert til os – selvom al erfaring siger, at der efter hovedretten sjældent er plads til mere.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Ved hver eneste by i Umbrien tror man, at den næste umuligt kan være dejligere end den forrige, men så ser man Spello, hvor turen i dag går til. Spello er en lille perle, der i er overset af de fleste turister. Men med sine hængende blomsterbede og buede gyder er Spello billedskøn, især om foråret, hvor hele byen er indsvøbt i blomster. Vi smutter gennem byporten Porta Consolare og fortsætter ad den stejle Via Consolare, forbi maleriske, ukalkede huse til Spellos største seværdighed: Santa Maria Maggiore-kirken med Pinturicchios fresker i Cappella Baglioni. Herfra fortsætter Spellos hovedgade, Via Cavour, til Piazza della Repubblica med det gotiske rådhus i Spellos centrum.

Eftermiddagen er til fri afbenyttelse.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag kører vi til Pale, hvor vi først går op til Eremo di Santa Maria Giacobbe. Det er et gammelt kloster, der er hugget ind i klipperne, og som kun kan bestiges fra den udvendige klippevæg. En udfordrende, men sikker, trappe hugget ind i de naturlige klipper leder op til den smukke bygning, der gennem århundreder har tjent som retrætepost for munke og nonner, der ønskede at leve i stilhed og herigennem komme tættere på Gud. Klostret er meget smukt og har fresker, der dateres tilbage til det 12. århundrede.

Vel nede får vi et guidet besøg i Grotte di Pale. En smuk lille grotte, der blev opdaget allerede i det 12. århundrede. Grotten er opdelt i flere rum, hvoraf det ene betragtes som en sand arkitektonisk juvel.

Herefter går vi ned gennem et meget specielt naturområde, hvor vi følger det smukke Cascate Del Menotre-vandfald (samlet vandring 6 km).

Undervejs på turen spiser vi vores medbragte madpakke. Det er muligt at tilkøbe picnic. Pris 12 euro inkl. lækre lokale salamier, oste, friskbagt brød, olier, pesto, frugt og drikkevarer. Skal ikke bestilles hjemmefra.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden får vi besøg af Paolo Morbidoni, der er præsident for sammenslutningen af olivenolie-producenter i Umbrien. Paolo lærer os at kende forskel på god og dårlig olivenolie. For en god olivenolie er sundt fedt, og det er en af de væsentligste grunde til Middelhavsmadens store sundhedsgavnlige og sygdomsforebyggende effekt.

I Italien er der ikke mange retter, hvor olien ikke indgår, og mange italienske familier med respekt for sig selv laver da også deres egen olivenolie hvert eneste efterår. For ingen olie smager bedre, end den man selv har været med til at lave, lyder ræsonnementet.

Men hvad er det ved disse gyldne dråber, der gør dem så uundværlige i det italienske køkken?

Vi hører om de forskellige typer af oliven, der dyrkes i Umbrien, lærer om processerne fra frugt til olie, og vi får samtidig en række gode råd til, hvordan man finder de bedste olivenolier. Undervejs skal vi selvfølgelig smage på nogle af de allerbedste olier fra området. Heri¬blandt ikke færre end 3 lokale olier, der er kåret som Italiens bedste!

Resten af dagen er fri til udforskning og oplevelser på egen hånd. 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Castiglione di Trasimeno ved Lago di Trasimeno, Italiens fjerdestørste sø, der er omkranset af sølvgrønne olivenlunde. Søen er cirka 45 kilometer i omkreds, men opnår alligevel på sit dybeste sted en dybde på kun seks meter.
Castiglione del Lago er bygget på en kalkstenklippe og ligger på østsiden af Trasimeno søen. Arkæologiske fund i området peger på, at etruskerne formentlig var de første til at bosætte sig her. Byens oprindelse går tilbage til det 6. århundrede f.Kr.

Byen er ikke stor, men den er et smukt eksempel på en middelalderby med bymure og et intakt gammelt centrum med smukke historiske bygninger. Også rådhuset og slottet Della Corgna Dukes fra samme tid er velbevaret. På slottet kan man se fresker malet af Giovanni Antonio Pandolfi og Salvio Salvini. Den mest fascinerende bygning i den lille landsby er uden tvivl slottet, der med sine fire tårne repræsenterer et af de mest bemærkelsesværdige eksempler på militærkunst i Umbrien.

Ved søen kan man slentre langs bredden, spise på en god restaurant eller tage en sejltur ud til Isola Polvese, en af søens to øer, hvor der både er dejlige gåture, smukke bygninger og mulighed for at få en skøn frokost.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi den lokale osteproducent, Antonello Monni, der er 3. generation i en familiedrevet virksomhed, der gennem årtier har produceret fantastiske fåreoste. Antonello elsker at eksperimentere og være kreativ, men samtidig værner han om de gamle ostemager-traditioner. Vi får en rundvisning, og derefter smager vi på nogle af de udmærkede oste, som familien producerer.

Herefter besøger vi Poggio Maiolo, en lokal vinproducent, der laver vine på druerne fra Chardonnay, Syrah og Pinot Nero. Vi hører om produktionen og skal selvfølgelig smage på udvalgte vine.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Citta di Castello, der er en by præget af renæssance-arkitektur. Byen, der formentligt har rødder tilbage til etruskertiden, blev første gang ødelagt af østgoterne under kong Totila. Efter genopbygningen var den først kendt som Castrum Felicitatis, hvilket senere blev til Civitas Castelli, som ligger tæt op ad det nuværende navn.

Byen var gennem århundreder et vigtigt knudepunkt for kunst, og mange kunstnere har været bosat her: Raphael, Luca Signorelli, Giorgio Vasari og Rosso Fiorentino for blot at nævne nogle af de mest kendte. I dag har Città di Castello stadig et levende kulturliv, og byder på mange gode kunstoplevelser og museer.

Efter frokostpausen kører vi hjem, og resten af eftermiddagen er fri til udforskning og oplevelser på egen hånd. Brug dagen til afslapning, aktiviteter på hotellet, opdagelser i naturen, udforskning af de nærliggende byer Montone og Umbertide.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag kører vi til Gubbio, der er en af de mest intakte middelalderbyer i Italien. Dens historie er rig på religiøse begivenheder og personligheder, der gør den til en af de mest besøgte byer af de katolske pilgrimme. Byen ligger majestætisk knejsende på Monte Iginos bjergskråninger. Den er en af Umbriens ældste byer og også blandt de mest kendte i regionen. Gubbio er en middelalderby præget af mørkegrå sten, snævre gader og gotisk arkitektur. En stor del af husene i Gubbio er fra det 14. og 15. århundrede, og de var oprindelig boliger for velhavende købmænd. Husene har ofte en ekstra dør mod gaden og ganske tæt på hoveddøren. Denne ekstra dør er smallere og noget over gadeniveau. En sådan dør kaldes en porta dei morti, fordi det blev sagt, at den kun blev anvendt til at bære døde fra huset. Det er efter al sandsynlighed næppe sandt, men historien lever sejlivet videre. Mest af alt fordi der ikke er enighed om en alternativ forklaring på disse ekstra døre. Vi starter turen over byen, hvor Gubbios helgen Sant Ubaldi ligger begravet.

Frokostpause i Gubbio. Der vil være mulighed for fælles frokost i en lokal trattoria, der i 2016 blev udnævnt til den bedste egnstraditionelle restaurant i hele Italien. Pris 25 euro. Skal ikke bestilles hjemmefra.

For de, der har lyst, vil det være muligt at vandre tilbage til Gubbio via en gammel viadukt, der i middelalderen forsynede Gubbio med frisk vand. En tur på ca. 4 km. Herefter går turen hjemad igen.

Om aftenen serveres tre retters afskedsmiddag på vores hotel. Under middagen får vi besøg af tre af Umbriens bedste musikere, Valentino på harmonika, Moreno, der har sunget med Luciano Pavarotti, og Ivano, der spiller på noget så usædvanligt som efeu-blad!

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
3. jun 23 til
14. jun 23
16.690 kr Lene Brøndum Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly