Logo

Kultur og vandring i Umbrien - nytårsrejse

Fejr nytår i Italien

På denne nytårs-vandretur kommer du helt tæt på det autentiske Umbrien, når journalist og forfatter Lene Brøndum tager os med på en unik rejse rundt i regionen, hvor hun bor med sin familie. Du vil ikke blot få fantastiske natur-, kultur-, og madoplevelser, du vil også komme usædvanligt tæt på lokalbefolkningen i de små labyrintiske bjergbyer, hvor mændene nyder livet på torvet, mens bedstemødrene laver pasta fra bunden i de åbne køkkendøre.

Hver dag byder på forrygende oplevelser, og vi vil således både komme på besøg hos lokale producenter, opleve et fantastisk kloster og tage på skønne vandreture, inden vi mætte og livsglade slentrer hjem til hotellet gennem de middelalderlige gyder. Så tag med, når vi besøger Italiens grønne hjerte – vi tør godt love, at du aldrig har prøvet noget lignende!

Se dagsprogram
8 dage Pris Rejseleder Status Information
28. dec 21 til
4. jan 22
14.990 kr Lene Brøndum Udsolgt Forespørg

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi bor hele ugen i en af Italiens smukkeste byer, Montone
  • Vi er på byvandring i Perugia, Umbriens hovedby og en af de smukkeste middelalderbyer i Italien
  • På en udflugt til Assisi møder vi den danske munk Theodor, der viser os rundt
  • Vi er til ostesmagning og vinsmagning og får smagt på mange skønne italienske egnsretter
  • Vandretur til en af Umbriens smukkeste dale, Valle di Carpina

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Danmark til Italien med en mellemlanding i München. Efter at have fået udleveret vores bagage og være kommet gennem tolden, bliver vi modtaget af vores rejseleder, der sammen med os kører med bussen til vort hotel i Montone.

På turen vil vores rejseleder fortælle om Italiens grønne hjerte, der for mange er en ukendt region, men som betegnes som en af de mest autentiske og uspolerede regioner i hele Italien.

Efter indtjekning på vores hotel mødes vi til en drink, hvor vores rejseleder vil fortælle mere om ugens spændende program.

Måltider: Aftensmad

I dag skal vi dykke ned i den italienske madkultur og vi starter et af de vigtigste steder; nemlig det lokale fødevaremarked! Varerne her overgår alt, du førhen har set. For det er her, italienerne køber ind – og når vi taler om mad i Italien, går man ikke på kompromis med hverken pris eller kvalitet!
På markedet kommer tomaterne direkte fra producenten på Sicilien. Auberginerne er høstet samme morgen – sammen med løgene og peberfrugterne, der ligger i store grøn/gule og røde bunker. Figenfrugterne ligger søde og saftige og venter blot på at blive brækket forsigtigt midt over, så man kan nyde det rødgrønne frugtkød. Her er altid et væld af lækre specialiteter at vælge imellem, og vi køber hver især ind til frokosten.

Hen på eftermiddagen besøger vi den lokale osteproducent, Antonello Monni, der er 3. generation i en familiedrevet virksomhed, der gennem årtier har produceret fantastiske fåreoste. Antonello elsker at eksperimentere og være kreativ, men samtidig værner han om de gamle ostemager-traditioner. Vi får en rundvisning og skal selvfølgelig smage nogle af de fantastiske oste, som familien producerer.

Fra ostesmagningen tager vi på besøg hos Poggio Maiolo, hvor vi skal møde Valeria, en lokal vinproducent, der laver vine på druerne fra Chardonnay, Syrah og Pinot Nero. Vi skal høre om produktionen og selvfølgelig smage på udvalgte vine.

Herefter tager vi direkte på besøg hos Alberto Bracchini, der er 2. generation i en stolt tradition af pølsemagere. Alberto har lovet af lave en helt speciel og traditionel umbrisk middag til os med et udvalg af sine fantastiske charcuterie og et udvalg af hjemmegrillet udskæringer. Hvis vi er heldige, vil Albertos mor også have lavet en lille dessert til os – selvom al erfaring siger, at der efter hovedretten sjældent er plads til mere.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag kører vi til Assisi, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom er et af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over! Byen, som den danske digter Johannes Jørgensen gjorde verdenskendt, da han skrev sin store biografi om den hellige Frans, som åbnede verdens øjne for byen og indledte pilgrims- og turiststrømmen.

Dagens vandring foregår i byen, hvor vi blandt andet skal op og se den imponerende Rocca Maggiore, der ligger højt over byen.

Assisi er den dag i dag kendt for den hellige Frans af Assisi, en rig klædehandlers søn, der finder Gud og skaber en ny munkeorden Franzikaner munkene/ gråbrødrene, der nu er en verdensomspændende orden. Byen, der ligger placeret på en høj bakketop, er en fantastisk oplevelse at besøge. Som gæst i byen bliver man muligvis en smule udfordret, da byen i høj grad har gader og stræder, der alle synes at gå opad (hvad de naturligvis ikke gør), men den er bestemt et besøg værd!

I Assisi mødes vi med den danske munk Theodor, der personligt vil vise os rundt i den smukke Basilica di San Francesco, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom en af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over! Theodor selv kender kirken særdeles godt, da den tilhører Fransiscanerordenen, som han har været en del af i flere end 30 år.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til en af Umbriens smukkeste dale, Valle di Carpina – et 190 km² stort naturområdet mellem Tiber-floden og højderyggen af Umbrien-Marche Appenninerne.

Turen bringer os forbi den gamle fæstning Rocca di Aries gennem et varieret landskab med små vandfald, forskelligartede skove og klipper. Vi går på en god grusvej uden for mange stigninger og undervejs er vi måske heldige at se spor efter både vildsvin, hulepindsvin og ulve, der lever i området. Vandreruten er 12 km, men det er også muligt at gå en kortere rute på 7 km. Lene vil undervejs fortælle om livet i området, der gennem århundreder ikke har været for sarte sjæle – og som stadig den dag i dag har en befolkning, der er vant til at arbejde hårdt og længe, men som også er både varme, imødekommende og hjælpsomme.

Efter frokost tager vi på en lille bytur i Montone. Byen menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyranner - som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det. Der vil i dag være tilbud om fællesfrokost i Montone, pris 25 euro. Frokosten skal ikke tilvælges hjemmefra.

Om aftenen fejrer vi det nye års komme med god mad, musik og hvem ved; måske lidt dans på piazzaen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag kører vi til Gubbio, der er en af de mest intakte middelalderbyer i Italien. Dens historie er rig på religiøse begivenheder og personligheder, der gør den til en af de mest besøgte byer af de katolske pilgrimme. Byen ligger majestætisk knejsende på Monte Iginos bjergskråninger. Den er en af Umbriens ældste byer og også blandt de mest kendte i regionen. Gubbio er en middelalderby præget af mørkegrå sten, snævre gader og gotisk arkitektur. En stor del af husene i Gubbio er fra det 14. og 15. århundrede, og de var oprindelig boliger for velhavende købmænd. Husene har ofte en ekstra dør mod gaden og ganske tæt på hoveddøren. Denne ekstra dør er smallere og noget over gadeniveau. En sådan dør kaldes en porta dei morti, fordi det blev sagt, at den kun blev anvendt til at bære døde fra huset. Det er efter al sandsynlighed næppe sandt, men historien lever sejlivet videre. Mest af alt fordi der ikke er enighed om en alternativ forklaring på disse ekstra døre. Vi starter turen over byen, hvor Gubbios helgen Sant Ubaldi ligger begravet.

For de, der har lyst, vil det være muligt at vandre tilbage til Gubbio via en gammel viadukt, der i middelalderen forsynede Gubbio med frisk vand. En tur på ca. 4 km.

Frokostpause og tid på egen hånd i Gubbio. Der vil være mulighed for fælles frokost i en lokal trattoria, der er en af de bedste egnstraditionelle restauranter i Umbrien. Pris 25 euro. Skal ikke bestilles hjemmefra.

Herefter går turen hjemad igen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi klostret Abbazia di Montelabate, der stammer fra det 9. århundrede, måske endog tidligere. Vi får en rundvisning på det gamle og meget smukke kloster, hvor der i dag blandt andet produceres olivenolie, ost og forskellige bælgfrugter.
Klostret har gennem århundreder været hjem for Benediktiner-munkeordenen, der forskede i naturlægeurter og fremstilling af naturmedicin.

Efter rundvisningen går vi ud på dagens vandretur, en 7 km lang rundtur uden de store stigninger, men med de mest fantastiske udsigtspunkter.

Det vil til denne tur være muligt at tilkøbe madpakke. Pris 12 euro inkl. lækre lokale salamier, oste, friskbagt brød, olier, pesto, frugt og drikkevarer. Skal ikke bestilles hjemmefra. Undervejs på turen spiser vi vores medbragte madpakke.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går vores udflugt til Perugia, hovedbyen i Umbrien. Perugia er med sine næsten 170.000 indbyggere den største by i Umbrien. Den gamle by har en 9 kilometer byport rundt om det historiske centrum, og har siden 1973 været hjemsted for Umbria Jazz festival, der er den største af sin art i hele Italien.

Perugia, en af Italiens ældste byer, er grundlagt af etruskerne og sikkert lige så gammel som Rom. I 295 f. kr. blev Perugia romersk, og derfor er der overalt romerske bygningsværker oven på de etruskiske. Men i de sidste 400 år er der ikke meget, der har ændret sig. Gaderne er så smalle og stejle, at selv bilens 1. gear knap kan klare dem og med så mange ensretninger, at man kører i ring.

Perugia er med sin unikke beliggenhed på et højdedrag midt i den smukke, umbriske dal en af Italiens allerbedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer. Med sin rolige livsrytme og klassiske, italienske charme byder den besøgende på en overflod af skønhed, historie, kunst, arkitektur, vin og gastronomi. Vi bruger dagen på at udforske byen på kryds og tværs – og skal blandt andet på gåtur i et meget smukt og anderledes kunstnerkvarter, som de færreste kender til.

Om aftenen serveres tre retters afskedsmiddag på vores hotel. Under middagen får vi besøg af tre af Umbriens bedste musikere, Valentino på harmonika, Moreno, der har sunget med Luciano Pavarotti, og Ivano, der spiller på noget så usædvanligt som efeu-blad!

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Med kufferten fuld af gode minder og oplevelser går turen til lufthavnen, hvor vores fly venter på at flyve os hjem igen. Vi flyver via München. 

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
28. dec 21 til
4. jan 22
14.990 kr Lene Brøndum Udsolgt Forespørg