Hvad søger du?

Historiske Østpreussen

Polen med Gdansk, Ulveskansen og Europas sidste urskov

De charmerende, gamle byer ligger tæt i det østlige Polen. Der er skrevet væsentlige kapitler af verdenshistorien her. Og ikke mindst: Her ligger Europas sidste urskov.

Derfor er et højdepunkt på denne rejse en tidlig morgensafari på udkig efter vildtlevende, europæiske bison. Vi deles i to små grupper, som hver får en stedkendt naturguide med ud i Bialowieza-skoven, der er delt mellem Polen og Hviderusland.

I samme område spiser vi frokost på kroen ”Ved verdens ende”. Den drives af efterkommere af tatarerne, et folkeslag, der oprindeligt hørte hjemme i Gobi-ørkenen, men gradvist blev tvunget vestpå af Djengis Khan og hans efterkommere.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Historiske Østpreussen
Regioner: Europa
Lande: Polen
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Men selv om vi sidder ved verdens ende og er på udkig efter bison, så er vi kun få hundrede kilometer fra Danmark. Det kan vi minde hinanden om, når vi er på byvandring i Gdansk. I de snævre gader med smukke huse hører vi om byens omtumlede historie – og vi kommer helt op til nutiden, når vi slutter ved porten til skibsværftet. Det var her, Lech Walesa gik i spidsen for de strejker, der førte til den frie fagforening Solidaritet.

Det var faktisk verdenshistorie. Og mere historie: Ulveskansen var Hitlers hemmelige hovedkvarter under Anden Verdenskrig. Det var her Hitler blev forsøgt dræbt med en bombe den 20. juli 1944. Vi besøger Ulveskansen, hvor de mosgroede bunkere fortæller verdenshistorie.

Et andet historisk mindesmærke er den imponerende fæstning Malbork. Herfra dominerede Den Tyske Orden hele Østersøkysten i middelalderen. Den Tyske Orden var en udløber af korstogene. Den var slagkraftig og pengestærk – det sidste mærkede Valdemar Atterdag, der i 1346 solgte Estland til ordenen for at få penge i sin slunkne kasse. Malbork er i dag på Unescos liste over verdensarv.

Vi runder turen af med en formiddagsrundtur i den polske hovedstad Warszawa.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra Kastrup om formiddagen og ankomst til Gdansk. 

Vi spiser vores første middag sammen. 

Måltider: Aftensmad

Vi begynder rejsen i den gamle hansestad Gdansk, det tidligere Danzig. Gdansk er det eneste sted, hvor man endnu kan leve sig fuldt og helt ind i, hvordan en rig Østersø-købstad så ud for 300 år siden. Vi går gennem den indre by med dens snævre gyder fyldt med barok- og renæssancehuse, mens vi hører om byens omtumlede historie, og vi ser selvfølgelig også den berømte middelalderlige kran, som i dag er byens vartegn.

Vi går ad den fine rav-gade Mariacka-gaden, og ser den imponerende middelalderkirke Mariakirken. Vi slutter ved den berømte låge ved Lenin skibsværftet i Gdansk, hvor Lech Walesa sammen med sine kolleger strejkede i august 1980 og til sidst fik lov at oprette den frie fagforening Solidaritet, der i sidste ende var med til at vælte kommunismen i Polen.

Om eftermiddagen kører vi østpå for at se Den Tyske Ordens gamle hovedborg, Marienburg, i dag Malbork. Herfra regerede Den Tyske Orden i den sene middelalder over hele den sydlige Østersøkyst, lige fra Danzig i vest til Königsberg i øst (i dag Kaliningrad). Korsriddernes gamle ordensborg er et enormt kompleks af bygninger, faktisk verdens største bygningsværk i mursten, komplet med kloster, tykke mure, voldgrav og en vindebro. Stormesterens palads anses for at være det ypperste eksempel på sengotisk stil. Borgen er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Bagefter kører vi gennem det gamle Østpreussen og finder vores hotel i Olsztyn.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører til østpå til valfartskirken i Swieta Lipka (tysk: Heiligelinde), et mesterværk i tysk barok.

Efter frokost i Ketzryn kører vi ud til resterne af Ulveskansen, Hitlers hemmelige hovedkvarter under Anden Verdenskrig. Det var her, grev Claus von Stauffenberg den 20. juli 1944 forsøgte at myrde Hitler med en bombe. Tyskerne prøvede at ødelægge anlægget under deres tilbagetrækning, tilbage, men de mosgroede, flere etager høje bunkere ligger her stadig og fortæller verdenshistorie.

Overnatning i Ketzryn. 

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden sætter vi kurs mod byen Bialystok helt ude østpå (190 km).

Vi spiser frokost i byen efterfuldt af en byrundtur. Byen er præget af, at vi er helt ovre østpå nu: Her er russisk-ortodokse kirker og et hviderussisk mindretal.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden kører vi på en rundtur i landskabet øst for Bialystok, hvor vi blandt andet skal se sporene af den muslimske, tatariske befolkning, der kom hertil fra Centralasien allerede i 1300-tallet. Igennem århundreder fastholdt de deres traditioner, men mens sproget gradvist blev glemt, så holdt de religionen ved lige. Derfor ser vi fine moskeer af træ i landsbyerne Bohoniki og Kruszyniany.

Det er i sidstnævnte by, vi finder den charmerende tatar-kro ”Ved Verdens Ende”, hvor vi spiser frokost.

Men inden frokosten har vi besøgt den lille by Krynki, som engang havde en stor, jødisk befolkning og blomstrende handel. I 1905 dannedes en jødisk arbejderbevægelse, der udråbte egen republik som modvægt til det hårde, russiske zarstyre. Byen havde også lommer af jøder, der forsøgte at tage kampen op mod nazisterne under 2. verdenskrig, men det var en umulig kamp. I dag er der intet jødisk samfund tilbage i Krynki.

Til sidst kører vi til Bialowieza-skoven, hvor vi overnatter tæt ved naturreservatet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Bialowieza er Europas sidste urskov og den er delt mellem Polen og Hviderusland. Skoven er på UNESCOs verdensarvsliste. Vi bliver delt op i mindre grupper og kommer med nogle af de dygtige Bialowieza-guider ud for at se, om vi kan opstøve nogle af de vildtlevende europæiske bisoner. Der er størst chancer for at se bisonerne på en udflugt meget tidligt om morgenen. Efter morgenmaden besøger vi det naturhistoriske museum, der handler om skoven.

Husk at medbringe en kikkert til bisonsafari. 

Efter frokost kører vil til Polens hovedstad, Warszawa (235 km), hvor vi overnatter. Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Warszawa blev bogstaveligt talt jævnet med jorden ved slutningen af Anden Verdenskrig. Alt er genopbygget, så man igen kan opleve den gamle bydel med bytorvet (Rynek Strego Miasta), kongeslottet og de mange gader, fyldt med gamle bygninger.

Vi får et indtryk af byen, inden vi midt på eftermiddagen kører til lufthavnen for at begynde hjemrejsen.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os