Logo

Specialrejse til Polsk Østpreussen

Charmerende byer og Europas sidste urskov

De charmerende, gamle byer ligger tæt i det østlige Polen. Der er skrevet væsentlige kapitler af verdenshistorien her. Og ikke mindst: Her ligger Europas sidste urskov.

Derfor er et højdepunkt på denne rejse en tidlig morgensafari på udkig efter vildtlevende, europæiske bison. Vi deles i to små grupper, som hver får en stedkendt naturguide med ud i Bialowieza-skoven, der er delt mellem Polen og Hviderusland.

I samme område spiser vi frokost på kroen ”Ved verdens ende”. Den drives af efterkommere af tatarerne, et folkeslag, der oprindeligt hørte hjemme i Gobi-ørkenen, men gradvist blev tvunget vestpå af Djengis Khan og hans efterkommere.

Se dagsprogram
8 dage Pris Rejseleder Status Information
11. okt 20 til
18. okt 20
12.700 kr Uffe Gardel Udsolgt Forespørg
13. okt 20 til
20. okt 20
12.700 kr Jane Oksbjerg Én plads tilbage Bestil rejse
14. okt 20 til
21. okt 20
12.700 kr Susanne Behrens Garanteret afrejse Bestil rejse
29. mar 21 til
5. apr 21
Afventer pris Uffe Gardel Ledige pladser Bestil rejse Påskerejse
2. maj 21 til
9. maj 21
Afventer pris Allan Spangsberg Nielsen Ledige pladser Bestil rejse

Men selv om vi sidder ved verdens ende og er på udkig efter bison, så er vi kun få hundrede kilometer fra Danmark. Det kan vi minde hinanden om, når vi er på byvandring i Gdansk. I de snævre gader med smukke huse hører vi om byens omtumlede historie – og vi kommer helt op til nutiden, når vi slutter ved porten til skibsværftet. Det var her, Lech Walesa gik i spidsen for de strejker, der førte til den frie fagforening Solidaritet.

Det var faktisk verdenshistorie. Og mere historie: Ulveskansen var Hitlers hemmelige hovedkvarter under Anden Verdenskrig. Det var her Hitler blev forsøgt dræbt med en bombe den 20. juli 1944. Vi besøger Ulveskansen, hvor de mosgroede bunkere fortæller verdenshistorie.

Et andet historisk mindesmærke er den imponerende fæstning Malbork. Herfra dominerede Den Tyske Orden hele Østersøkysten i middelalderen. Den Tyske Orden var en udløber af korstogene. Den var slagkraftig og pengestærk – det sidste mærkede Valdemar Atterdag, der i 1346 solgte Estland til ordenen for at få penge i sin slunkne kasse. Malbork er i dag på Unescos liste over verdensarv.

Vi runder turen af med en formiddagsrundtur i den polske hovedstad Warszawa.

Max 14 deltagere! (i 2021 er max på 20 deltagere)

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra Kastrup om aftenen og ankomst til Gdansk.

Indkvartering to nætter på centralt beliggende hotel.

Måltider: Aftensmad

Vi begynder rejsen i den gamle hansestad Gdansk, det tidligere Danzig. Gdansk er det eneste sted, hvor man endnu kan leve sig fuldt og helt ind i, hvordan en rig Østersø-købstad så ud for 300 år siden. Vi går gennem den indre by med dens snævre gyder fyldt med barok- og renæssancehuse, mens vi hører om byens omtumlede historie, og vi ser selvfølgelig også den berømte middelalderlige kran, som i dag er byens vartegn.

Vi går ad den fine rav-gade Mariacka-gaden, og ser den imponerende middelalderkirke Mariakirken. Vi slutter ved den berømte låge ved Lenin skibsværftet i Gdansk, hvor Lech Walesa sammen med sine kolleger strejkede i august 1980 og til sidst fik lov at oprette den frie fagforening Solidaritet, der i sidste ende var med til at vælte kommunismen i Polen.

Vi bor i det historiske bycentrum, hvor vi også spiser vores første middag sammen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter at have checket ud fra hotellet kører vi østpå for at se Den Tyske Ordens gamle hovedborg, Marienburg, i dag Malbork. Herfra regerede Den Tyske Orden i den sene middelalder over hele den sydlige Østersøkyst, lige fra Danzig i vest til Königsberg i øst (i dag Kaliningrad). Korsriddernes gamle ordensborg er et enormt kompleks af bygninger, faktisk verdens største bygningsværk i mursten, komplet med kloster, tykke mure, voldgrav og en vindebro. Stormesterens palads anses for at være det ypperste eksempel på sengotisk stil. Borgen er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Bagefter kører vi gennem det gamle Østpreussen og finder vores hotel i Kadyny.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi forlader vores hotel og kører først til byen Olsztyn, hvor vi spiser frokost i den charmerende gamle bydel. Byen er et af de steder, hvor den berømte astronom Nikolaj Kopernikus har boet og arbejdet. Han var i nogle år byens militærguvernør og havde sin residens på slottet, som er bygget af de tyske ordensriddere.

Efter frokost aflægger vi slottet et kort besøg og kører derefter videre østpå til byen Ketrzyn, hvor vi overnatter; undervejs besøger vi valfartskirken i Swieta Lipka (tysk: Heiligelinde), et mesterværk i tysk barok.

Måltider: Morgenmad og frokost

Straks efter morgenmaden kører vi ud til resterne af Ulveskansen, Hitlers hemmelige hovedkvarter under Anden Verdenskrig. Det var her, grev Claus von Stauffenberg den 20. juli 1944 forsøgte at myrde Hitler med en bombe. Tyskerne prøvede at ødelægge anlægget under deres tilbagetrækning, tilbage, men de mosgroede, flere etager høje bunkere ligger her stadig og fortæller verdenshistorie.

Efter besøget i Ulveskansen sætter vi kurs mod byen Bialystok helt ude østpå (190 km). Ved ankomsten får vi en rundtur i byen, som er præget af, at vi er helt ovre østpå nu: Her er russisk-ortodokse kirker og et hviderussisk mindretal.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden kører vi på en rundtur i landskabet øst for Bialystok, hvor vi blandt andet skal se sporene af den muslimske tatariske befolkning, der kom hertil allerede i 1300-tallet. Undervejs ser vi flere ortodokse kirkegårde og ortodokse kirker, ved siden af de katolske, i de små landsbyer, vi passerer. Vi ser moskéen i Bohoniki, synagogen i Krynki og endnu en moské i Kruszyniany, hvor vi spiser frokost på tatar-kroen ”Ved Verdens Ende”.

Se evt. de gode fotos og beskrivelser i disse links:

Bohoniki

Krynki

Kruszyniany

Podlasie

Efter frokost kører vi til Bialowieza-skoven, hvor vi overnatter tæt ved naturreservatet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Bialowieza er Europas sidste urskov og den er delt mellem Polen og Hviderusland. Skoven er på UNESCOs verdensarvsliste. Vi bliver delt i to og kommer med to af de dygtige Bialowieza-guider ud for at se, om vi kan opstøve nogle af de vildtlevende europæiske bisoner. Der er størst chancer for at se bisonerne på en udflugt meget tidligt om morgenen. Efter morgenmaden besøger vi det naturhistoriske museum, der handler om skoven.

Efter frokost kører vil til Polens hovedstad, Warszawa (235 km), hvor vi overnatter. Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Warszawa blev bogstaveligt talt jævnet med jorden ved slutningen af Anden Verdenskrig. Alt er genopbygget, så man igen kan opleve den gamle bydel med bytorvet (Rynek Strego Miasta), kongeslottet og de mange gader, fyldt med gamle bygninger.

Vi får et indtryk af byen, inden vi midt på eftermiddagen kører til lufthavnen for at begynde hjemrejsen.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
11. okt 20 til
18. okt 20
12.700 kr Uffe Gardel Udsolgt Forespørg
13. okt 20 til
20. okt 20
12.700 kr Jane Oksbjerg Én plads tilbage Bestil rejse
14. okt 20 til
21. okt 20
12.700 kr Susanne Behrens Garanteret afrejse Bestil rejse
29. mar 21 til
5. apr 21
Afventer pris Uffe Gardel Ledige pladser Bestil rejse Påskerejse
2. maj 21 til
9. maj 21
Afventer pris Allan Spangsberg Nielsen Ledige pladser Bestil rejse