Hvad søger du?

Kaliningrad

Fra Gdansk gennem det gamle Østpreussen

Kaliningrads historie begyndte som et fort i midten af 1200-tallet, men den blev med tiden en vigtig tysk hansestad under navnet Königsberg og siden hovedstad i det tidligere hertugdømme Preussen. Først mod slutningen af Anden Verdenskrig blev byen erobret af Sovjetunionen, og i 1946 fik den sit nuværende navn efter det sovjetiske statsoverhoved Mikhail Kalinin.

Kaliningrad-enklaven mellem Polen og Litauen var under Den Kolde Krig helt lukket for besøgende fra Vesten, og ingen vidste med sikkerhed, hvad der var blevet af den gamle hansestad. Men på denne rejse for vi syn for sagen, når vi besøger den fascinerende kulturby i grænselandet mellem Rusland og Europa.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Kaliningrad
Regioner: Europa
Lande: Rusland Polen
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi starter i den velbevarede hansestad Gdansk, hvis gamle bydel giver et fantastisk indtryk af livet i en handelsby langs Østersøen for flere hundreder år siden. Ved den enorme gamle korsridderbog Malbork gå vi endnu længere tilbage i historien, inden vi fortsætter til Hitlers hemmelige hovedkvarter fra Anden verdenskrig og den smukke barokkirke Swieta Lipka.

Vel fremme i Kaliningrad udforsker vi byens mange historiske bygninger. Vi besøger også et enestående ravmuseum og kigger selv efter rav på stranden. Med en særlig tilladelse får vi lov til at opleve den ellers lukkede flådeby Baltijsk, der blev grundlagt af svenskerne i 1600-tallet. Historie fylder meget på denne rejse. Men vi nyder også den smukke natur langs Østersøkysten, besøger småbyer og hører om fuglelivet i det Unesco-beskyttede naturreservat Rybatjij. Naturen hører vi mere om på det spændende Oceanografiske Museum, hvor de også har en russisk ubåd, og der bliver naturligvis tid til at nyde Kaliningrad på egen hånd.

Rejsens højdepunkter:

  • Gåtur gennem Gdansk velbevarede historiske bydel
  • Korsridderborgen Malbork, der er på UNESCOs kulturarvsliste
  • Se Hitlers hemmelige hovedkvarter, hvor han nær var blevet dræbt af et attentat
  • Vi udforsker Kaliningrads rige historie, der har dybe tyske rødder
  • Vi kigger også efter rav på stranden og besøger et enestående ravmuseum
  • Med særtilladelse besøger vi den historiske flådeby Baltijsk, der ellers er lukket for offentligheden
  • Udforsk Østersøkystens rige natur og fugleliv

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi begynder rejsen i den gamle hansestad Gdansk, det tidligere Danzig. Gdansk er det eneste sted, hvor man endnu kan leve sig fuldt og helt ind i, hvordan en rig Østersø-købstad så ud for 300 år siden. Vi går gennem den indre by med dens snævre gyder fyldt med barok- og renæssancehuse, mens vi hører om byens omtumlede historie, og vi ser selvfølgelig også den berømte middelalderlige kran, som i dag er byens vartegn.

Vi bor i det historiske bycentrum, hvor vi også spiser vores første middag sammen.

Måltider: Aftensmad

Efter at have checket ud fra hotellet kører vi østpå for at se Den Tyske Ordens gamle hovedborg, Marienburg, i dag Malbork. Herfra regerede Den Tyske Orden i den sene middelalder over hele den sydlige Østersøkyst, lige fra Danzig i vest til Königsberg (i dag Kaliningrad) i øst. Korsriddernes gamle ordensborg er et enormt kompleks af bygninger, faktisk verdens største bygningsværk i mursten, og er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Bagefter kører vi gennem det gamle Østpreussen og finder vores hotel i Kadony.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi resterne af Ulveskansen, Hitlers hemmelige hovedkvarter under Anden Verdenskrig. Det var her, grev Claus von Stauffenberg den 20. juli 1944 forsøgte at myrde Hitler med en bombe. Tyskerne forsøgte at ødelægge anlægget, da de trak sig tilbage, men de mosgroede, flere etager høje bunkere ligger her stadig og fortæller verdenshistorie.

På vej til Ulveskansen besøger vi valfartskirken i Swieta Lipka (tysk: Heiligelinde), et mesterværk i tysk barok. Efter besøget i Ulveskansen sætter vi kurs mod den russiske enklave Kaliningrad, hvor vi bor de kommende dage.

Læs mere om Kaliningrad her. 

Måltider: Morgenmad og frokost

Kaliningrad-enklaven var under Den Kolde Krig helt lukket for besøgende fra Vesten, og ingen vidste rigtig, hvad der var blevet af den gamle hansestad Königsberg. I dag kan vi få syn for sagn. Husene fra hansetiden er væk, men meget andet fra den tyske tid er bevaret; vore dages Kaliningrad er en levende by med russiske mennesker og tyske huse. Vi tager på rundtur i byen og besøger selvfølgelig den restaurerede domkirke med filosoffen Immanuel Kants grav.

Vi besøger også byens Ravmuseum med dets enestående udstilling om det forstenede harpiks naturhistorie og kulturhistorie.

Vi spiser frokost på en restaurant i byen.

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag ser vi, hvor al ravet kommer fra: I Kaliningrad er rav nemlig ikke kun noget, man samler ved stranden; det udvindes i en regulær mine. Vi søger tilladelse hos myndighederne til at besøge den lukkede flådeby Baltijsk (tysk: Pillau), hvor den russiske Østersøflåde i dag har sit hovedkvarter; det var her, at de sidste krigsflygtninge i foråret 1945 blev reddet fra den fremrykkende Røde Hær; mange af dem endte i Danmark. Får vi adgang, skal vi se både den ret velbevarede by og citadellet, som blev grundlagt i 1600-tallet af svenskerne, da de huserede her.

Vi spiser aftensmad, når vi er tilbage i Kaliningrad.

OBS: For at kunne sikre, at alle i gruppen får tilladelse til at besøge Baltijsk, skal vi bruge navne og pasoplysninger mindst 60 dage før besøget i Baltijsk. Ved senere tilmelding kan vi ikke garantere, at alle får tilladelse.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen i dag er til fri disposition. Lokalguiden kommer med forslag til, hvordan man kan udnytte dagen.

Måltider: Morgenmad

Vi tager tidligt fra hotellet, for vi skal på eventyr langs Østersøkysten. Vi begynder med at besøge den lille by Svetlogorsk (tysk: Rauschen) ved kysten, som med sine hyggelige gader og gamle træhuse stadig har en umiskendelig atmosfære af preussisk kur- og badeby.

Bagefter kører vi ud ad Den Kurlandske Landtange med dens store sandklitter og fyrretræsskove. Denne landtange er en flot naturpark, som består af en smal stribe land, der skiller Østersøen fra den kurlandske Bugt. Her er en mangfoldig flora og fauna, og mange fugle migrerer hertil. Stedet er derfor erklæret som naturreservat. Undervejs gør vi holdt ved ”Den Dansende Skov”, et mærkeligt naturfænomen hvor vind og sand har fået træerne til at vokse i forvredne former.

På Den Biologiske Station i Rybatjij langt ude på tangen lærer vi om fuglenes liv i naturreservatet på landtangen, som er opført på UNESCOs Verdensarvsliste.

Vi spiser frokost på en lokal fiskerestaurant.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden checker vi ud fra hotellet, før vi tager ned til havnen og besøger Kaliningrads Oceanografiske Museum, der fortæller om verdenshavenes historie og natur. Ved kajen ligger en sovjetisk ubåd og forskningsskibet Vitjas; de er begge en del af museets udstilling.

Efter at have spist frokost kører vi til lufthavnen.

Måltider: Morgenmad og frokost

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os