Hvad søger du?

Langs Ravkysten

Fra Kaliningrad til Riga

Nordens guld – rav – har en hel kystlinje opkaldt efter sig. For hvis man tror, rav er noget, den heldige finder på en travetur langs den jyske vestkyst, så kan man godt tro om. 80% af verdens reserver af rav findes på en halvø ved den russiske enklave Kaliningrad. Den brydes i åbne miner – så meget rav er der.

Vi ser både brud og et museum om Nordens guld på denne rejse langs Østersøens ravkyst. Museet er indrettet i et smukt palads, og forstørrelsesglas giver os mulighed for at se forhistoriske dyrearter, indlejret i de gule skatte.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Langs Ravkysten
Regioner: Europa
Lande: Rusland Litauen Letland
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Et andet højdepunkt er turen på 100 km over den smalle landtange, som skiller Østersøen og Den Kuriske Bugt. Tangen har en usædvanlig flora og fauna, og vi besøger en fuglestation, der ringmærker hundredvis af fuglearter. Vi oplever også den dansende skov samt den betagende udsigt fra Europas næststørste klit.

På tangen krydser vi desuden grænsen til Litauen, men inden da har vi fået en unik indføring i byen Kaliningrad, eller Königsberg, som byen hed, da den tilhørte det preussiske kejserdømme. Vi ser sporene af tysk historie og oplever, hvordan de nye russiske indbyggere har bosat sig.

I Litauen besøger vi korshøjen ved Siauliai, hvor mere end 50.000 kors gør bakken til et katolsk pilgrimssted og samtidigt et symbol på litauisk nationalisme. Samme dag ser vi en missilbase, hvor atomraketter var vendt mod blandt andet Danmark under Den Kolde Krig. I dag er basen et spændende museum.

Ganske unikt er besøget hos den danske familie Hauptmann i Letland. De startede i 1990´erne en fabrik og fortæller om, hvordan det er gået – og om tilværelsen i Letland, for danske tilflyttere såvel som for russere og letter.

Vi besøger slottet Rundale – af mange kaldet Letlands svar på Versailles. Og vi har god tid i hovedstaden Riga, som er velbevaret og på Unescos liste over verdens kulturarv. På en rundtur ser vi blandt andet Europas største markedsplads, indrettet i en gammel hangar for Zeppelinere, samt eksempler på art deco arkitekturen, der kommer flot til udtryk netop i Riga.

Nogle højdepunkter:

  • Kaliningrad by og det gamle Königsberg
  • Udflugt til Samlandhalvøen hvor rav udvindes
  • Naturparken på Den Kuriske Tange
  • De imponerende sanddyner ved Østersøen
  • Kystbyen Klaipėda
  • Ravmuseet i Tiskevicius-paladset
  • Plokštinė missilbase og koldkrigsmuseum
  • Korshøjen ved Siauliai
  • Rundale-slottet – Baltikums Versailles
  • Letlands unikke hovedstad Riga

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra Kastrup. Efter flyskift i Warsawa ankommer vi til Kaliningrad sidst på eftermiddagen. Vi tjekker ind på hotellet, og under aftensmaden får vi informationer om de næste dages forløb.

Måltider: Aftensmad

Vi lægger ud med en byrundtur for at se historiske monumenter i det gamle Königsberg og seværdigheder i moderne Kaliningrad.

Formiddagen er helliget bymidten – både resterne af det gamle Königsberg og Kaliningrads nye centrum med indkøbsgader. Indledningsvist kører vi langs den østlige byvold, hvor vi passerer flere intakte fæstninger og byporte, bl.a. Dohnatårnet. Vi standser ved Friedländer Tor og besøger det lille bymuseum, hvor vi får en virtuel bytur i det gamle Königsberg.

Herefter fortsætter vi til Fiskerkvarteret med bygninger i gammel stil. Det er nogle af de første, spæde forsøg på genopbygning af den historiske bydel.

Til fods går turen over broen med hængelåsene til øen Kneiphof og den gamle domkirke, der blev skånet for sovjetmagtens ødelæggelser, fordi den huser Kants grav. Den kendte filosof opfattes stadig af de russiske indbyggere som "deres" bysbarn, og det i sådan en grad at man diskuterer at omdøbe byen til Kantograd!

Turen fortsætter forbi Sovjetternes Hus og efterkrigstidens hovedgade Leninskiy Prospekt (Steindamm), ud forbi zoologisk have til byens nordvestkvarter, som er næsten uberørt af krigen og sovjettiden.

Efter en velfortjent frokost i en hyggelig, lille restaurant i bydelen Mittelhufen kører vi til Amalienau. Her besøger vi museet Altes Haus. Vi får en rundvisning i en middelklasselejlighed fra omkring 1910, en meget atmosfærefyldt oplevelse, hvor man kan leve sig ind i en helt anden tidsalder.
Et stenkast derfra tager vi en lille promenade gennem det mondæne villakvarter, hvorefter bussen tager os til arbejderkvarteret Ratshof. På en kort slentretur i de små gader mellem rækkehuse fra før krigen kan man indsnuse sig atmosfæren fra det gamle Königsberg.

Dagens program afsluttes af med en kulinarisk rejse tilbage til den svundne tyske by: På Restaurant Solstenen i Roßgärter Tor venter der os en østpreussisk middag med Königsberger Klopse som hovedret.

Læs mere om Kaliningrad her

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi lægger ud på en heldagstur med bus til halvøen Samland, som ligger vest for Kaliningrad på kysten ud til Østersøen. Området er delvis skovklædt med spredte søer. Lidt længere oppe ad kysten besøger vi Jantarni (Palmnicken), hvor størstedelen af verdens rav bliver udvundet i kolossale, åbne stenbrud. Umiddelbart over stenbruddet er der en butik, hvor man kan købe smykker og ornamenter af rav.

Næste stop er Svetlogorsk (Rauschen), som anses for at være det smukkeste feriested i Samland. På en hyggelig spadseretur gennem byen kan vi nyde naturen og se det gamle vandtårn, byens vartegn.

Vi returnerer til Kaliningrad, hvor frokost er på egen hånd og eftermiddagen til fri disposition. Om aftenen kan man glæde sig til en middag på en lokal restaurant i Kaliningrad.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden forlader vi Kaliningrad og sætter kurs mod Litauen. På vejen opleves Den Kuriske Tange – en smal stribe land, som skiller Østersøen fra den Kuriske Bugt. På grund af den mangfoldige flora og fauna og dens funktion som stoppested for fugletrækket, er tangen blevet erklæret naturreservat på begge sider af grænsen til Litauen.

Ved Rybachy (Rossitten) besøger vi en fuglestation, hvor hundredvis af fuglearter indfanges, registreres og ringmærkes, inden de atter slippes fri. En speciel attraktion er den ”dansende skov”, med træer så vindblæste, at træstammerne bugter sig i alle retninger, og derfor synes at svæve midt i en dans.

Kort før grænsen er der mulighed for en forfriskende travetur på tværs af tangen til den store, hvide sandklit Efa, Europas næsthøjeste. Udsigten over Østersøen, lagunen og det smukke landskab er betagende.

Når vi kommer til Litauens grænse, kan vi forvente, at det tager 1½ til 2 timer at krydse, før vi ankommer til Nida. Her holder vi frokostpause, og der er tid til en slentretur i den hyggelige by med de traditionelle fiskerhuse. Besøget i Nida afsluttes med et besøg på museet for Thomas Mann, modtager af Nobelprisen i litteratur. Efter en køretur på lidt over en halv time krydser vi over til fastlandet med færge, og det tager kun et kvarter, før vi befinder os i Klaipėda og tjekker ind på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen starter med en lille udflugt med bus til Palanga og et besøg på en af byens vigtigste seværdigheder, ravmuseet i Tiskevicius-paladset. Det neoklassiske palads er fra 1894 og omgivet af en botanisk have, som også er en populær attraktion. Museet viser alle slags typer af rav, og ved brug af forstørrelsesglas kan man faktisk se forskellige forhistoriske dyrearter bevaret i de gule skatte, noget som giver os et glimt af livet før menneskeheden.

Efter en frokostpause i Palanga returneres til Klaipėda, Litauens trediestørste by og ikke mindst en vigtig havne- og færgeby på landets vestkyst. Klaipėda blev grundlagt af Den Tyske Orden i 1252. Byen var en udpost for Hansestaten og blev senere indlemmet i Preussen. Talrige huskarréer fra middelalderen er restaureret og giver os et indtryk af tiden under tysk dominans. Siden 1923 har byen tilhørt Litauen, men helt op til 2. Verdenskrig var flertallet af byens befolkning tysk. Et af byens vartegn, statuen af Änchen von Tharau, forsvandt under 2. Verdenskrig og blev først returneret fra Rusland i 1989. Vi slutter besøget af med en middag på en litauisk folklorerestaurant.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmad tjekker vi ud fra hotellet og begiver os ind i landet, til Nedre Litauens nationalpark. Dér, midt i den smukke vestlitauiske natur, får vi et glimt af en ikke så fjern fortid: Plokštinė missilbase er i dag et museum om Den kolde Krig. Basen rummer fire dybe raketsiloer, hvor R12-atomraketter med en længde på 23 meter stod rettet mod forskellige vestlige lande – heriblandt Danmark.

Videre tager vi til Litauens fjerdestørste by Siauliai, hvor vi holder en god, lang frokostpause, så der også er tid til at gå lidt på opdagelse.

Vi indleder eftermiddagens program med et besøg ved en stor seværdighed lige udenfor byen: Korshøjen ved Siauliai er et af de mest stemningsfulde steder i Litauen. Siden det 14. århundrede er tusindvis af kors blevet sat op her af religiøse pilgrimme. Både det russiske zarregime og det kommunistiske regime under den sovjetiske okkupation af landet ødelagde de fleste af de oprindelige kors, men hver gang byggede de katolske litauere dem op igen – i dag står der over 50.000 kors som vidner om det litauiske folks trofasthed.

Sidst på eftermiddagen aflægger vi et besøg på Kleboniškės frilandsmuseum. I de forskellige historiske bygninger er livet på landet i slutningen af det 19. århundrede genskabt for den besøgende, og foruden fuldt møblerede hjem kan man se samlinger af brugsgenstande og landbrugsredskaber fra den tid.

Kursen sættes herefter i retning af Letland. Efter en god times køretur krydser vi grænsen og fortsætter til byen Bauska, hvor vi tjekker ind på vores hotel.
Fælles middag på hotellet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag bestiger vi først borgen i Bauska. Borgen ligger i naturskønne omgivelser i udkanten af byen, ved bredden af to floder.

Lidt senere når vi frem til en af Letlands største seværdigheder, Rundale-slottet – Baltikums svar på Versailles. Slottet blev designet af den berømte italienske arkitekt Bartolomeo Rastrelli, skaberen af Vinterpaladset i St. Petersborg. Oprindelig tjente slottet som en sommerbolig for prinsen af Kurland, Ernst Johann von Bühren, som også var en af kejserinde Annas elskere. Det gav gode lommepenge, kan man se! Slottet, som ofte benyttes til officielle statsbesøg og store ceremonier, er et smukt og imponerende eksempel på barokarkitektur. Vi udforsker slottet og den idylliske park. I slottets café er der mulighed for at spise frokost.

Efter en lille times kørsel ankommer vi til provinsen Semgallens hovedstad, Jelgava. Byen, der er landets tredjestørste, blev slemt medtaget under 2. Verdenskrig, men blandt de få bevarede historiske bygninger er den kurlandske fyrstes vinterpalads. Det huser i dag landets Letlands Landbohøjskole. I udkanten af byen besøger vi den danske familie Hauptmanns metalvarefabrik, som far og søn etablerede i 90’erne, da de flyttede hertil fra Fyn. Sønnen Jakob tager imod og viser rundt på fabrikken, mens han fortæller om familiens erfaringer med at drive virksomhed, om arbejds- og leveforhold for almindelige arbejdere, forholdet mellem letter og russisktalende og meget andet.

Først på aftenen ankommer vi til Riga, hvor vi bliver indlogeret på hotellet. I aften er der fælles middag i en af hotellets restauranter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden stifter vi nærmere bekendtskab med Riga – hovedstaden er over 800 år gammel og fuld af kultur og historie.

Vi spadserer en tur gennem Centralmarkedet – Europas største indendørs markedsplads. Det har til huse i gamle tyske Zeppelin-hangarer, som den kejserlige tyske hær lod opføre ved Østersøkysten under 1. Verdenskrig. Efter krigen flyttede den lettiske regering bygningerne til deres nuværende plads, så de kunne tjene et fredeligere formål. Efter besøget på markedet fortsætter spadsereturen gennem den gamle bydel, hvor vi bl.a. ser Peterskirken (13. århundrede), domkirken, pulvertårnet, husene som tilhørte de rige købmænd Mencendorfa og Reitera samt den middelalderlige rådhusplads, som i 2003 blev genopbygget efter krigens og okkupationens ødelæggelser. Desuden passerer vi en række berømte bygninger som Svenskeporten og flere fine bygninger i gotisk-, barok- og jugendstil.

Eftermiddagen er fri.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen er til egen disposition. Brug tiden til at gå på opdagelse og se hvad Riga har at byde på – spadser gennem hovedstaden og nyd synet af alle dens arkitektoniske perler. Omtrent 40% af bygningerne er opført i jugendstil, noget som slår alle andre byer i verden.

Riga er også blevet lidt af et madmekka gennem de sidste år, så sørg for at få en lækker frokost på en af de mange restauranter – hvorfor ikke prøve saunarøget kylling med et moderne touch? En gammel madtradition landet har bevaret helt siden den sovjetiske okkupation.

Om aftenen venter en afskedsmiddag for hele gruppen på en lokal restaurant, for nu er tiden inde til at reflektere og dele de mange indtryk, som er blevet samlet på denne fantastiske tur.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Kørsel til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os