Logo

Catalonien for alle sanser

Dalí, Gaudí og festdagen Sant Jordi

Dette er en helt unik rejse til en stolt nation med egen historie og sprog, kultur og gastronomi, identitet og mentalitet. En moderne nation, som bevarer og overleverer gamle traditioner til nye generationer. Traditioner som involverer drager, og roser, giganter, mennesketårne- og kævler som prutter julegaver! En nation, som sandsynligvis har verdens mest elskede fodboldklub F.C. Barcelona!

Men der er meget mere at opleve i Catalonien end Barcelona. Rejseleder er Denise Kristensen, der til dagligt sidder på Viktors Farmors kontor i Studstrup som flyansvarlig m.m. Denise tabte sit hjerte til Catalonien i 2011 og har selv designet alle detaljerne på denne rejse fra A til Å.

Se dagsprogram
Regioner: Europa
Lande: Spanien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
22. apr 19 til
29. apr 19
14.500 kr Denise Kristensen Bestil rejse

Rejsen til Catalonien, et selvstyrende område i den nordøstlige Spanien, er udviklet med den catalanske kultur som midtpunkt for at få en bedre forståelse for spørgsmålet: Hvad er Catalonien? Og påstanden: Catalonien er ikke Spanien!

Catalonien har siden 1979 været en selvstyrende region i Spanien. Den er den rigeste og mest veludviklede af de 17 autonome regioner som udgør Spanien. Catalonien har eget parlament, egen regering og regionspræsident, men på flere vigtige områder, heriblandt økonomien, er det den spanske stat som har ”sidste ord.”

Catalonien er også ledende i gastronomi, og flere restauranter i Catalonien er blevet kåret som værende verdens bedste. Det smitter af i hele landet og de fleste landsbyer har kvalitets spisesteder, som serverer omegnens delikatesser.  På vores rejse kommer vi til at smage på mange lokale specialiteter, og skal bl.a. på picnic og vinsmagning på en familie ejet vingård samt opleve catalansk madlavning på tæt hånd.

Man kan ikke tale om kunst og arkitektur uden at nævne 2 ikoner indenfor disse områder: Salvador Dalí og Antoni Gaudí, og vi har et møde med begge herrer i vores program!

På den mere dystre side: Catalonien lider stadig under efterveerne af den spanske borgerkrig (1936 – 1939) og Francos fascistiske diktatur, som fandt sted fra 1939 til 1975. Vi får en fornemmelse af denne mørke tid under vores besøg til eksilmuseet tæt på grænsen til Frankrig. Hundredtusindvis af mennesker måtte flygte over grænsen til Frankrig under krigen, også kaldt ”La Retirada”. I de efterfølgende knap 40 år under diktaturet, har det catalanske sprog, kultur og national identitet lidt enormt pga. undertrykkelse.

Undervejs oplever vi noget af Cataloniens smukke natur, både i bjerglandskaber og ved kysterne.

Vi rejser rundt i det nordøstlige Catalonien i disse kommuner eller ”comarcas”: Girona, Alt Empordà, Osona & Baix Llobregat,  hvor vi ser, smager, mærker, dufter og lytter til Catalonien! Vi smager på catalanske specialiteter; går i Dalís fodspor; mærker hvordan det var at være på flugt og i eksil under den spanske borgerkrig; og opleve Cataloniens største festdag, Sant Jordi.

 

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til El Prat de Llobregat lufthavn i Barcelona.

Velkommen til Catalonien!

Vi kører i ca. 2 timer til hovedstaden i Girona regionen, som har samme navn. Her skal vi skal bo i 2 nætter. Girona er med sin 2000 år gamle historie er én af de mest interessante byer i Catalonien. Man bliver transporteret tilbage i tiden, når man går på de imponerende, velbevarede mure fra den 14. århundrede. Herfra er der udsigt til de smalle labyrintgader, som indeholder smukke kirker og arkitektur fra romertiden, fra arabernes invasion, middelalderen, modernisme samt et stemningsfuldt jødisk kvarter. Det vidste filmselskabet bag den verdenspopulære TV serie ”Game of Thrones” godt, og millioner af mennesker har fået øjnene op for denne perle af en by, efter de så Girona i sæson 6 af ”Game of Thrones", hvor bl.a. danske Nikolaj Coster-Waldau medvirker. Vi ser katedralen med Europas bredeste gotiske skib, vi hører om fluer og kabbalah og bliver inviteret til at kysse løvindens bagdel!

Rejsen starter med indkvartering på vores hotel og derefter spiser vi frokost på én af byens hyggelige restauranter. Senere på eftermiddagen får vi en guidet rundvisning i Gironas charmerende gamle bydel.

Aftensmad og overnatning på det 4* Hotel Carlemany

Måltider: Frokost og aftensmad

Den 23. april er ”La diada de Sant Jordi”.  Sant Jordi festdagen fejres over hele Catalonien og er den smukkeste og hyggeligste fest i landet. Hele rejsen er faktisk designet rundt om denne dag, da den er én af grundsøjlerne af den catalanske kultur. Sant Jordi = Sankt Georg = Sankt Jørgen.

I dag genoplever man sagnet om den blodtørstige drage og den tapre ridder og finder ud af, hvad det har med roser og bøger og kærlighed at gøre. Glæd jer til denne smukke og glade dag! På dansk oversættes diada til festdag.

Efter morgenmad tager vi ud sammen og oplever, hvordan San Jordi fejres i Girona.

Der vil efterfølgende være tid på egen hånd til at spise frokost og udforske byen.

Senere på dagen får vi lov at hilse på en gruppe ”castellers”, som hører til tæt på Girona. Castellers er grupper som bygger mennesketårne (castells) i forskellige formationer. De er en gammel og betydningsfuld del af den catalanske kultur. Udover at bygge tårne i forskellige ”niveauer”, er den vanskelige kunst demontering af tårnene, og hvis det går galt, falder tårnet som et hus af spillekort. Men så starter de forfra! Desværre er april ikke sæson for offentlig opførsel af Castells, som plejer at være til byfesterne i løbet af sommeren, men vi får et indblik i, hvad der skal til af samarbejde, tillid og ledelse mellem gruppens medlemmer for at opnå succes. Castellersernes motto er i øvrigt: ” "Balance, mod, fornuft og styrke."

UNESCO erklærede d. 16. november 2010, at opbygningen af Castells i Catalonien blandt de mesterværker af mundtlige og immateriel kulturarv af menneskeheden

Aftensmad spiser vi enten i form af picnic på castellernes træningssted eller på en restaurant i byen inden en opvisning.

Overnatning på det 4* Hotel Carlemany

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag siger vi farvel til Girona og kører en god times tid nordpå op til den franske grænse til byen La Jonquera, hvor vi har en aftale om en rundvisning på Eksil Museet. At være på flugt fra eget land og i eksil pga. krig og forfølgelse er jo et tema, som berører os alle sammen – især i øjeblikket, og vi får et indblik i, hvordan det var at være catalaner under borgerkrigen og under Francos diktatur. Det endte i 1975, men det spøger stadig i dag, bl.a. i kraft af den modvind, Catalonien og catalanernes nationale identitet møder fra centralmagten i Madrid. Museet er i øvrigt, enestående i sin art i hele Spanien.

Resten af dagen byder på en mere munter stemning, når vi efter en kort køretur, ankommer til vores frokostaftale. Vi skal på picnic og vinsmagning på en dejlig, familieejet gård i Peralada. Det charmerende unge værtspar købte i 2002 nogle vinmarker på landet uden egentlig at have nogle erfaringer. De tænkte meget over, hvordan stedet skulle drives for at harmonere bedst muligt med naturen omkring dem. De lægger stor vægt på bæredygtighed samt etiske hensyn og tager medarbejdernes sikkerhed meget alvorligt. De gør f.eks. brug af naturens egne metoder til at bekæmpe de planteædende insekter, frem for at bruge giftige pesticider. Det hører vi mere om på gården.

Efter besøget på vingården kører vi i ca. 20 minutter til vores hotel, som ligger i et fredfyldt, naturskønt område med imponerende udsigter over Alt Empordà. Her får vi tid til at filosofere over dagens oplevelser og nyde Can Xiquets skønne omgivelser og super restaurant.

Aftensmad og overnatning på det 4*Hotel Can Xiquet

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag skal vi bogstavelig talt vandre i Salvador Dalís fodspor. Vi skal se og mærke landskabet og naturen, som var han særligt passioneret omkring. Det var en vigtig del af Dalí. Når vi i morgen besøger Dalís museum i Figueres, vil vi opleve utallige kunstværker med associationer til Alt Empordàs natur.  Vi kører til nationalparken Cap de Creus – en spektakulær tur igennem bjergene til den forrevne kyst med de forunderlige stenformationer. Cap de Creus er en stor national park hvor både landet og havet er beskyttet. Det har et rigt plante-, fugle- og havliv.

Vi vandrer ca. et par timer og beundrer de fantastiske geologiske formationer, som siges at være helt unikke i verden fra et geologisk perspektiv. Formationer som kan ses i Dalís værker på Dalí museet.

Herefter kører vi syd på mod Cadaques: en charmerende lille fiskerby med idylliske hvidmalede huse, hvor Dalí færdedes meget i sin barndom. Vi går rundt i de smalle og stejle skifferbelagte gader, som oser af kunst. Og vi besøger den betagende, sengotiske kirke, og huset i art nouveau stil: Casa Blaua. Pas på ikke at efterlade dit hjerte her – byen har nemlig sådan en afslappende og idyllisk stemning, som man vil have svært ved at slippe! Vi spiser frokost på en restaurant i Cadaques.

Om Tramunta’en

Det siges, at Tramuntana – nordenvinden som blæser fra Pyrenæerne i Alt Empordà – påvirker mennesket, som færdes på dens vej; den blæser ind i deres psyke og får dem til at agere ”anderledes”! Det hedder ”tocat per la Tramuntana” – ”berørt af Tramunta’en” – og det har Dalí i den grad været, mener mange af hans landsmænd! En anden som også siges at være ”tocat” er Ferran Adriá, verdenens bedste kok fra bl.a. den verdenskendte elBulli restaurant der lå i Roses i Alt Empordà. Det må være noget om det!

Aftensmad og overnatning på det 4* Hotel Can Xiquet

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag skal vi besøge hovedstaten i Alt Empordà: Figueres.

Navnet Figueres betyder figentræer og har navn efter de mange figentræer, der voksede i området. Som de fleste større byer i Catalonien har Romerriget haft bosteder i dette område. Byen blev for alvor vigtig, da Sant Ferran slottet skulle opføres i 1700-tallet. Det tog ca. 4 tusinde arbejdere 13 år blot at bygge ydermurene. Slottet og slotspladsen har en omkreds på 5,6 km. Det er den største fæstning i Europa. Efter Barcelona faldt til fascisterne under borgerkrigen i januar 1939, blev Figueres republikkanernes sidste højborg i Catalonien, og var derfor mål for massivt bombardement af Franco-styrkerne.

Mange bygninger i Figueres blev ødelagt i borgerkrigen, inklusiv byens teaterbygning, som brændte ned. Kunstneren Salvador Dalí blev født i Figueres i 1904 og har altid holdt af sin fødeby og især teatret – det var her, han som barn, holdte sin første kunstudstilling. Dalí sørgede for at genopbygge teatret og i 1974 åbnede han sit eget ”Teater Museum” i bygningen, som efter Prado museet i Madrid er Spaniens mest besøgt museum. Dalí har selv bestemt hver eneste detalje af udførelsen af byggeriet, samt hvordan udstillingen skulle se ud. Dalí døde i 1989 og ligger begravet i museet, få meter fra kirken, hvor han blev døbt.

På vores besøg i Figueres får vi en rundvisning på Dalís særdeles fabelagtige teater museum, og efterfølgende tid til på egen hånd til at fordybe os i geniets surrealistiske verden. Prøv f.eks. at gætte hvilke værker, er inspireret af klipperne vi så på vores vandretur i går.

Når bussen samler os op, er vores sanser sikkert blevet rørt af Dalís imponerende værker! Næste punkt på programmet byder på endnu et kreativt indslag: nemlig et møde med det lokale, catalanske køkken – eller dele af det - skyllet ned med vin fra L’ Empordà, hvor vi nu befinder os. Middelhavskost, bl.a. det catalanske køkken, findes i øvrigt på UNESCO’s liste over den immaterielle kulturarv. Man finder det bedste af begge verdener i denne egen af Catalonien: både frodige bjerg- og vulkansklandskaber og rå klippekyst. Dette afspejles i gastronomien i denne del af Catalonien, som er omtalt som ”Mar i Muntanya” (hav og bjerg).

Efter frokost kører vi til vores charmerende hotel ved Costa Brava en stenkast fra stranden og havet, hvor vi kan slappe af til lyden af bølgerne.

Aftensmad og overnatning på det 3* Hotel Terramar

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

I dag har vi fornøjelsen af at opleve Costa Bravas smukke kyst med krystalklart, turkisfarvet vand. Costa Brava betyder bogstaveligt talt ”den vilde eller forrevne” kyst. Den blev første gang besøgt af udenlandske turister i 1950’erne, mens der stadig var diktatur i Spanien.

Formiddagen byder på et besøg i den smukke botaniske have ved Cap Roig – en velholdt botanisk have beliggende højt op på klipperne med en imponerende udsigt over Costa Bravas små bugter og klippeøer. Udover at kunne nyde over 1000 forskellige eksotiske planter finder man et lille kastel, bygget i starten af det 20. århundrede og en skulpturpark på grunden. Haven er bl.a. brugt til en festival om sommeren med optræden af mange verdenskendte musikere. Et eventyrligt sted hvor natur, kunst, kultur og historie smelter sammen.

Efter besøget på Cap Roig skal vi på vandretur på en lille strækning af Camí de Ronda (kyststier). Camí de Ronda er et stisystem på over 200km ved Costa Brava, der har sin oprindelse i det 19. århundrede. Stierne blev især betydningsfulde i efterkrigstiden, da Francos politi (Guardia Civil) brugte stierne til at fange smuglere i de økonomisk svære tider under diktaturet. I dag er stemningen på stierne en hel anden, og vi starter vores tur i Palafrugell, hvor vi går forbi mange betagende bugte og udkigspunkter på denne billedskønne ”Camí”.

Vores lokalguide finder et stop undervejs i én af de hyggelige bugter, hvor vi spiser frokost på egen hånd og hygger ved vandet.

Derefter tager vi tilbage til vores hotel, hvor der vil være tid til afslapning eller en gåtur på egen hånd inden aftensmad.

Overnatning på det 3* Hotel Terramar

Måltider: Morgenmad  og aftensmad

Efter morgenmaden tager vi afsked med Costa Brava for at køre knap 2 timer indlands mod ”Catalunya interiør” til den lille maleriske middelalderby Rupit i 822m højde. Byen, som ser ud til at være skåret ud af bjerget, består faktisk af 2 landsbyer, som er smeltet sammen og nu hedder ”Rupit i Pruit”. De charmerende stenhuse stammer fra det 16. århundrede og det bliver svært at lægge kameraet fra os, når vi vandrer i de snævre gader og på den svævende træhængebro. Navnet Rupit kommer i øvrigt fra det latinske: Rupes, som betyder klippe.

I dag kan vi glæde os til at opleve en ægte catalansk søndagstradition: ”El Vermut”. Helt enkelt: en søndags aperitivo bestående af Vermouth og dertilhørende snacks, som man deler med familie eller venner efter søndagsgudstjeneste og inden familiefrokosten. Til lejligheden har vi bedt om en ”Vermut Plus” så den kombineres med frokost.

Efter frokost drager vi på vandretur i det nærliggende smukke bjerglandskab af Collsacabra egnen, og derefter går vi opdagelsen i den lille middelalderby, som har knap 300 indbyggere.

Aftensmad og overnatning på det 3* Hotel Hostal Estrella

Måltider: Morgenmad, Vermut og aftensmad

Efter morgenmaden siger vi farvel til Rupit og kører knap 2 timers tid til vores sidste men ikke mindst vigtige stop: Colònia Güell i Santa Coloma de Cervelló. Her oplever vi en industriel koloniby bygget omkring 1882 i modernistisk stil af entreprenøren og magnaten Eusebio Güell. Colònia’en blev ganske enkelt konstrueret til at huse tekstilarbejdere.

Eusebio Güell bestilte også en kirke af mesterarkitekten Antoni Gaudí. Kirken blev desværre aldrig færdigbygget, fordi pengene slap op, da Güell døde. Men krypten, som vi skal opleve – ét af Gaudís mindre kendt værker – er imidlertid en både stor og intim oplevelse. Krypten er ét af de 7 værker udført af Gaudí, som er registreret på UNESCOs verdensarvsliste.

Vi spiser frokost i Colònien, inden vi kører til Barcelona lufthavn og tager afsked med Catalonien.

Måltider: Morgenmad & frokost

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
22. apr 19 til
29. apr 19
14.500 kr Denise Kristensen Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede