Logo

Catalonien for alle sanser

Dalí, Gaudí og festdagen Sant Jordi

Dette er en helt unik rejse til en stolt nation med egen historie og sprog, kultur og gastronomi, identitet og mentalitet. En moderne nation, som bevarer og overleverer gamle traditioner til nye generationer. Traditioner som involverer drager, og roser, giganter, mennesketårne- og kævler som prutter julegaver! En nation, som sandsynligvis har verdens mest elskede fodboldklub F.C. Barcelona!

Men der er meget mere at opleve i Catalonien end Barcelona. Rejseleder er Denise Kristensen, der til dagligt sidder på Viktors Farmors kontor i Studstrup som flyansvarlig m.m. Denise tabte sit hjerte til Catalonien i 2011 og har selv designet alle detaljerne på denne rejse fra A til Å.

Regioner: Europa
Lande: Spanien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Rejsen til Catalonien, et selvstyrende område i den nordøstlige Spanien, er udviklet med den catalanske kultur som midtpunkt for at få en bedre forståelse for spørgsmålet: Hvad er Catalonien? Og påstanden: Catalonien er ikke Spanien!

Catalonien har siden 1979 været en selvstyrende region (Generalitat) i Spanien. Den er den rigeste og mest veludviklede af de 17 autonome regioner som udgør Spanien. Catalonien har eget parlament, egen regering og regionspræsident, men på flere vigtige områder, heriblandt økonomien, er det den spanske stat som har ”sidste ord.”

Catalonien er også ledende i gastronomi, og flere restauranter i Catalonien er blevet kåret som værende verdens bedste. Det smitter af i hele landet og de fleste landsbyer har kvalitets spisesteder, som serverer omegnens delikatesser.  På vores rejse kommer vi til at smage på mange lokale specialiteter, og skal bl.a. på picnic og vinsmagning på en familie ejet vingård samt opleve catalansk madlavning på tæt hånd.

Man kan ikke tale om kunst og arkitektur uden at nævne 2 ikoner indenfor disse områder: Salvador Dalí og Antoni Gaudí, og vi har et møde med begge herrer i vores program!

På den mere dystre side: Catalonien lider stadig under efterveerne af den spanske borgerkrig (1936 – 1939) og Francos fascistiske diktatur, som fandt sted fra 1937 til 1975. Vi får en fornemmelse af denne mørke tid under vores besøg til eksilmuseet tæt på grænsen til Frankrig. Tusindvis af mennesker måtte flygte over grænsen til Frankrig under krigen, og i de efterfølgende år under diktaturets undertrykkelse af det catalanske sprog, kultur og national identitet.

Undervejs oplever vi noget af Cataloniens smukke natur, både i bjerglandskaber og ved kysterne.

Vi rejser rundt i det nordøstlige Catalonien i disse regioner eller ”comarcas”: Baix Llobregat, Osona, El Gironès og L’Empordà (Baix og Alt), hvor vi ser, smager, mærker, dufter og lytter til Catalonien! Vi smager på catalanske specialiteter; går i Dalís fodspor; mærker hvordan det var at være på flugt og i eksil under den spanske borgerkrig; og opleve Cataloniens største festdag, Sant Jordi.

Max 19 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly til El Prat de Llobregat lufthavn i Barcelona. Velkommen til Catalonien!

Vi kører en lille halv times tid til vores første stop: Colònia Güell i Santa Coloma de Cervelló. Her oplever vi en industriel koloniby bygget i 1882 i modernistisk stil af entreprenøren og magnaten Eusebio Güell. Colònia’en blev konstrueret ganske enkelt til at huse tekstilarbejdere.

Eusebio Güell bestilte også en kirke af mesterarkitekten Antoni Gaudí. Kirken blev desværre aldrig færdigbygget, fordi pengene slap op da Güell døde, men krypten, som vi skal opleve, og som er én af Gaudís mindre kendt værker, er imidlertid en både stor og intim oplevelse. Krypten i Colònia Güell er én af de 7 værker, udført af Gaudí, som er registreret på UNESCO’s verdensarvsliste.

Vi spiser frokost før besøget i krypten og Colòniaen.

Efter besøget i Santa Coloma kører vi i knap 2 timer nordpå til den lille maleriske middelalderby by Rupit i 822m højde. Byen, som ser ud til at være skåret ud af bjerget, består faktisk af 2 landsbyer, som er smeltet sammen og nu hedder ”Rupit i Pruit”. De charmerende stenhuse stammer fra det 16. århundrede og det bliver svært at lægge kameraet fra os, når vi vandrer i de snævre gader og på den svævende træhængebro. Navnet Rupit kommer i øvrigt fra det latinske: Rupes, som betyder klippe.

Aftensmad og overnatning: Hotel Hostal Estrella

Måltider: frokost og aftensmad

Efter morgenmad får vi en hyggelig rundvisning i byen og hilser på nogle af byens handlende.   

I dag kan vi også glæde os til at opleve en ægte catalansk søndagstradition: ”El Vermut”. Helt enkelt: en søndags aperitivo bestående af Vermouth og dertilhørende snacks, som man deler med familie eller venner efter søndagsgudstjeneste og inden familiefrokosten.

Efter frokost drager vi på vandretur i det nærliggende smukke bjerglandskab af Collsacabra egnen.

Når tiden kommer til at forlade Rupit, kører vi små 100 km til vores hotel i Girona, hvor vi bor i 3 nætter.

Aftensmad og overnatning: Hotel Peninsular

Måltider: morgenmad, Vermut og aftensmad

Den 23. april er ”La diada de Sant Jordi”! Sant Jordi dagen fejres over hele Catalonien og er den smukkeste og hyggeligste fest i landet. Hele rejsen er faktisk designet rundt om denne dag, da den er én af grundsøjlerne af den catalanske kultur.

I dag genoplever man sagnet om den blodtørstige drage og den tapre ridder og finder ud af, hvad det har med roser og bøger og kærlighed at gøre. Glæd jer til denne smukke og glade dag! Oversættelse til dansk: Diada = festdag.

Girona med sine 2000 år historie er én af de mest interessante byer i Catalonien. Man bliver transporteret tilbage i tiden, når man går på de imponerende, velbevarede mure fra den 14 århundrede og kigger ned på de smalle gader, som indeholder smukke kirker og arkitektur fra romertiden, fra arabernes invasion, middelalderen, modernisme samt et smukt jødisk kvarter. Det vidste filmselskabet bag den verdenspopulære TV serie ”Game of Thrones” godt, og millioner af mennesker har fået øjnene op for denne perle af en by, efter de så Girona i serie 6 af ”Game of Thrones", hvor bl.a. danske Nikolaj Coster-Waldau medvirker.

Efter morgenmad tager vi ud og oplever, hvordan San Jordi fejres i Girona. Frokost er på egen hånd og om eftermiddagen samles vi igen til en guidede rundvisning i Gironas charmerende gamle bydel.

Aftensmad i Girona og overnatning på Hotel Peninsular

Måltider: morgenmad og aftensmad

I dag forlader vi byen for at køre en times tid mod Costa Bravas smukke kyst med krystalklart, turkisfarvet vand. Costa Brava betyder bogstaveligt talt ”den vilde eller forrevne” kyst, og blev først besøgt af udenlandske turister i 1950’erne.

Formiddagen byder på en vandretur på en lille strækning af Camí de Ronda (kyststier). Camí de Ronda er et stisystem på over 200km ved Costa Brava, der har sin oprindelse i det 19. århundrede. Stierne blev især betydningsfulde i efterkrigstiden, da Francos politi (Guardia Civil) brugte stierne til at fange smuglere i de økonomisk svære tider under diktaturet. I dag er stemningen på stierne en hel anden, og vi starter vores ca. 4 timers tur i Palafrugell, hvor vi går forbi mange betagende bugte og udkigspunkter på denne billedskønne ”Camí”.

Når bussen samler os op efter vandreturen vil næste punkt på programmet være meget passende efter vandreturen i den friske havluft: nemlig et møde med det lokale, catalanske køkken – eller dele af det -  skyllet ned med vin fra L’ Empordà, hvor vi nu befinder os. Middelhavskost, bl.a. det catalanske køkken, findes i øvrigt på UNESCO’s liste over den immaterielle kulturarv. Man finder det bedste af begge verdener i Catalonien: Både frodige bjerg- og vulkansklandskaber og rå klippekyst, og dette afspejles i gastronomien, som er omtalt som ”Mar i Muntanya” (hav og bjerg).

Senere på dagen får vi lov at hilse på en gruppe ”castellers”, som hører til tæt på Girona. Castellers er grupper (inkl. kvinder og børn) som bygger mennesketårne (castells) i forskellige formationer, og som er meget populære i Catalonien. Udover at bygge tårne i forskellige ”niveauer”, er den vanskelige kunst demontering af tårnene, og det er tit her, det går galt og tårnet falder som et hus af spillekort. Det er ikke for sarte sjæle. Desværre er april ikke sæson for offentlig opførsel af Castells, som plejer at være om sommeren, men vi får et indblik i, hvad der skal til af samarbejde, tillid og ledelse mellem gruppens medlemmer for at opnå succes. Castellersernes motto er i øvrigt: ” "Balance, mod, fornuft og styrke."

UNESCO erklærede d. 16. november 2010, at opbygningen af ​​Castells i Catalonien blandt de mesterværker af mundtlige og immateriel kulturarv af menneskeheden

Aftensmad i Salt og overnatning på Hotel Peninsular.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

I dag siger vi farvel til Girona og kører en god times tid nordpå op til den franske grænse til byen La Jonquera, hvor vi har en aftale på en rundvisning på Eksil Museet. At være på flugt fra eget land og i eksil pga. krig og forfølgelse er jo et tema, som berører os alle sammen, især i øjeblikket, og vi får et indblik i, hvordan det var at være catalaner under borgerkrigen og under Francos diktatur, som endte i 1975, men som i dag stadig spøger, bl.a. i kraft af den modvind, Catalonien og catalanernes nationale identitet møder fra centralmagten i Madrid.

Resten af dagen byder på en mere munter stemning, når vi efter en kort køretur, ankommer til vores frokostaftale, som er picnic og vinsmagning på en dejlig, familieejet gård i Peralada. Den charmerende unge værtspar købte i 2002 nogle vinmarker på landet uden egentlig at have nogle erfaringer. De tænkte meget over, hvordan stedet skulle drives for bedst at harmonisere med naturen omkring dem. De lægger stor vægt på bæredygtighed samt etisk hensyn og tager medarbejdernes sikkerhed meget alvorligt. De gør f.eks. brug af naturens egne metoder til at bekæmpe de planteædende insekter, frem for at brug giftige pesticider. Det hører vi mere om på gården.

Efter besøget på vingården kører vi i ca. 20 minutter til vores hotel, som ligger i et fredfyldt, naturskønt område med imponerende udsigter over Alt Empordà. Her får vi tid til at filosofere over dagens oplevelser og nyde Can Xiquets skønne omgivelser og super restaurant.

Overnatning og aftensmad på Can Xiquet

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

I dag skal vi bogstavelig talt vandre i Salvador Dalís fodspor, og se og mærke landskabet og naturen, som var så vigtig en del af Dalí, og som han var så passioneret over. Når vi i morgen besøger Dalís museum i Figueres, vil vi opleve utallige kunstværker, med associationer til Alt Empordàs natur.  Vi kører til nationalparken Cap de Creus – en spektakulær tur igennem bjergene til den forrevne kyst med de forunderlige stenformationer. Cap de Creus er en stor national park hvor både landet og havet er beskyttet. Det har et rigt plante- fugle- og havliv.

Vi vandrer et par timer og beundrer de fantastiske geologiske formationer, som siges at være helt unikke i verden fra et geologisk perspektiv. Formationer som kan ses i Dalís værker i morgen.

Cadaques er næste stop: En smuk lille fiskerby med idylliske hvidmalede huse, hvor Dalí færdedes meget i sin barndom. Vi går rundt i de charmerende gader, som oser af kunst, besøger den betagende, sengotiske kirke, og spiser frokost, inden vi kører over til Portlligat og besøger Salvador Dalí og hans elskede muse og kone, Gala. (læs: deres bolig!)

Portlligat er en fredfyldt lille bugt tæt på Cadaques, hvor Dalí byggede sit hus, og hvor han boede sammen med Gala i 40 år. Dalí har malet flere af sine største værker her, og man kan godt forstå hvorfor, når man står i Portlligat. Vi får en rundvisning i huset, som er umuligt at beskrive med ord, så det må I glæde jer til at opleve!

Om Tramunta’en

Det siges at norden vinden som blæser fra Pyrenæerne i Alt Empordà: Tramuntana vinden, påvirker mennesket, som færdes på dens vej; den blæser ind i deres psyke og får dem til at agere ”anderledes”! Det hedder ”tocat per la Tramuntana” – ”berørt af Tramunta’en” – og det har Dalí i den grad været, mener mange af hans landsmænd! En anden som også siges at være ”tocat” er Ferran Adriá, verdenens bedste kok fra bl.a. den verdenskendt elBulli restaurant der lå i Roses i Alt Empordà. Det må være noget om det!

Aftensmad: Pals og overnatning på Hotel Garbí

Måltider: morgenmad og aftensmad

I dag skal vi besøge hele to ”hovedstater” i Baix og Alt Empordà: La Bisbal d’Empordà og Figueres.

Dagens oplevelser begynder med et besøg på det traditionelle fredagsmarked, som optager største part af den charmerende gamle bydel i biskoppernes by: La Bisbal d’Empordà. Markedet har sin oprindelse helt tilbage til 1322, dog kan varerne garanteres at være helt holdbare!

Byen er bygget over den romerske boplads Fontanetum, og blev fra d. 11. århundrede sæde for Gironas biskopper. Biskoppernes slotspalads i den gamle bydel er en ikonisk bygning for byens borgere. Et fint eksempel på catalansk middelalder arkitektur, bygningen har oplevet lidt af hvert igennem dens historie som f.eks. fængsel under borgerkrigen og diktaturet.

Når man nævner La Bisbal i Catalonien, tænker man straks på ”keramik” og ”antikviteter”. Byen har nemlig haft en keramikproduktion siden den 17. århundrede grundet den rige, røde lerjord i omegnen, og beboernes dygtige håndværk, som er bragt videre fra generation til generation.

La Bisbal er også kendt som antikviteternes by, og centrum for den catalanske folkedans La Sardana med tilhørende musik: cobla. La Sardana danses overalt i landet, ved festlige lejligheder, eller blot på en byplads en søndag efter gudstjenesten.

Vi får en rundvisning på et keramik værksted, og hører om keramikkens betydning for byen over årene.

Frokost er på egen hånd i én af byens mange hyggelige restauranter. Der kan varmt anbefales at smage på den lækre, lokale kage som hedder ”Bisbalenc”, hos la Pastisseria Sans.

Nu forlader vi hovedstaten i Baix Empordà og kører i en lille times tid til hovedstaten i Alt Empordà, som er Figueres. Navnet Figueres betyder figentræer, fordi der voksede mange af disse træer i området.

Som de fleste større byer i Catalonien, har romerriget haft bosteder i dette område, men byen blev for alvor vigtig, da Sant Ferran slottet skulle opføres i 17 hundrede tallet. Det tog ca. 4 tusinde arbejdere 13 år blot at bygge ydermurene. Slottet og slotspladsen har en omkreds på 5,6 km. Det er den største fæstning i Europa. Efter Barcelona faldt til fascisterne under borgerkrigen i januar 1939, blev Figueres republikkanernes sidste højborg i Catalonien, og var derfor mål for massivt bombardement af Franco-styrkerne.

Mange bygninger i Figueres blev ødelagt i borgerkrigen, inklusiv byens teaterbygning, som brændte ned.

Salvador Dalí blev født i Figueres i 1904 og har altid holdt af sin fødeby og især teatret – det var her, han holdte sin første kunstudstilling. Dalí sørgede for at genopbygge teatret og i 1974 åbnede han sit eget ”Teater Museum” i bygningen, som efter Prado museet i Madrid er Spaniens mest besøgt museum. Dalí har selv bestemt hver eneste detalje af udførelsen af byggeriet, samt hvordan udstillingen skulle se ud. Dalí døde i 1989 og ligger begravet i museet, få meter fra kirken, hvor han blev døbt.

På vores besøg i Figueres får vi en rundvisning på Dalís særdeles fabelagtige teater museum, og efterfølgende tid til på egen hånd til at fordybe os i geniets surrealistiske verden. Prøv f.eks. at gætte hvilke værker, er inspireret af klipperne vi så på vores vandretur i går. Efter museet kører vi tilbage til vores hotel i Calella de Palafrugell.

Afskedsmiddag og overnatning Hotel Garbí

Måltider: morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden, og inden vi tager afsked med Costa Brava, har vi et par timer til at udforske nærmiljøet i Palafrugell bugten. Calella de Palafrugell var en gamle fiskerby, inden turismen ”tog over”, men har ikke desto mindre beholdt sin charme. Om lørdagen holdes der et frugt- og grøntsags marked, hvor de lokale handler.

Vi spadserer op til den smukke botaniske have ved Cap Roig. Her venter der ca. 1000 forskellige blomstrende middelhavs vækster, samt en spektakulær udsigt over kysten fra klippen. I haven er der også skulpturer og et lille kastel, bygget i starten af det 20. århundrede. Et eventyrligt sted hvor natur, kunst, kultur og historie smelter sammen – det perfekte sted at sige ”Adéu Catalunya” – farvel Catalonien!

Transfer til El Prat de Llobregat lufthavn i Barcelona (ca. 2 timer) og hjemrejse.

Måltider: morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede