Logo

Spanien - Vandreferie i Picos de Europa

Ad ukendte stier i det nordlige Spanien - inkl. to overnatninger i Bilbao

Oplev den storeslåede bjergkæde indefra: Dens hemmeligheder og smukke natur langt væk fra turist-strømmen. En rejse dybt ind i et af Europas mest naturskønne områder. Picos de Europa er en af Europas velbevarede hemmeligheder. De takkede, sprækkede, skrævende bjerge ligger i det nordlige Spanien, og byder på de mest spektakulære vandrestier, man kan tænke sig. At vandre her er at rejse dybt ind i et af de mest naturskønne områder i Europa. Sværhedsgrad: 3 støvler.

8 dage Pris Rejseleder Status Information
9. jun 18 til
16. jun 18
12.900 kr Betina Randskov Bestil rejse
30. jun 18 til
7. jul 18
13.600 kr Marianne Lucht Bestil rejse
1. sep 18 til
8. sep 18
12.300 kr Gudik Holm Bestil rejse De første og de sidste dage er byttet om på denne afgang.

En teori om navnet er, at når man kom sejlende fra Det Ny Amerika, så var de forrevne klippetoppe den første landkending, man fik af Europa. Under alle omstændigheder er det i dag et område, der kendes på sin natur, sine gamle bjergbyer, et fremragende køkken, den rene luft – og stilheden.

Udgangspunktet er Bilbao, hvor vi ser det verdensberømte Guggenheim kunstmuseum.  Vi oplever desuden den smukke bymidte gennem en gastronomisk gåtur fra tapas-bar til tapas-bar.

Mere unik arkitektur ser vi i badebyen Comillas, hvor Gaudi (ja, ham fra Barcelona) byggede endnu en særpræget ejendom.

Turens vandringer tager os til afsides bjergbyer, langt fra det Europa vi kender. Til byen Bulnes, for eksempel, går der slet ingen veje. Kun en tunnelbane. En særlig oplevelse er Ruta del Cares, som er en af Spaniens smukkeste vandrestier. Jo længere frem ad stien man kommer, jo mere slutter de stejle klippesider sig om stien og floden Cares, der løber nedenfor.

Undervejs smager vi egnens specialiteter – såvel oste som krydrede pølser og cider.

Sværhedsgrad: 3 støvler - læs mere om sværhedsgrader her

Læs praktiske oplysninger om rejser til Spanien her

Helpension (dog halvpension dag 2 i Bilbao)

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afhentning: Transport (15-20 min.) til vores centralt beliggende Hotel i Bilbao. Indkvartering.

Om aftenen mødes vi til en lækker velkomstmiddag i Bilbao.

Måltider: Aftensmad

 

Efter morgenmaden tager vi på to timers guidet rundvisning blandt nogle af Bilbaos største seværdigheder. Guiden afslutter turen foran Guggenheim-museet, som herefter besøges på egen hånd med audio-guides.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition. Den guidede tur har forhåbentlig givet en spændende forsmag på, hvad tiden i den smukke by kan bruges til. Måske snuse rundt i den gamle bydels kringlede gader, måske shoppe - eller måske gå på opdagelse på lokale markeder, hvor man kan finde spændende souvenirs og lokale specialiteter.

Om aftenen tager vi på pinchos-tur. Bilbao er kendt for sine delikate tapas, og der findes næppe en bedre måde at opleve byen end, nærmest i bogstavelig forstand, at smage sig igennem den.
Vi afhentes på hotellet af en lokal gourmet-guide, som viser rundt i den gamle bys kringlede gader. Vi stopper på nogle pinchos-barer, hvor vi får præsenteret en pincho og det medfølgende glas vin. Samtidig øser guiden ud af sin viden om Bilbao, byens udvikling, om hvorfor gastronomi er så vigtig for baskerne - og om hvordan denne særegne kultur blev skabt. En spændende, anderledes og helt unik måde at opleve byen på.

Efter fire pinchos er vi klædt godt på til selv at fortsætte turen, hvis sulten er større og energien er til mere! Man kan også slentre en tur langs Bilbaos nu så berømte flod-promenade fra den gamle bydel til det storslåede og futuristiske Guggenheim-museum.

Måltider: Morgenmad, aftensmad

Efter morgenmaden kører vi mod Picos de Europa (ca. 2,5 timer - ca. 5 timer inkl. planlagte stop).

Langs den smukke kyststrækning besøger vi blandt andet én af Spaniens smukkeste landsbyer, Santillana del Mar, hvor der er tid på egen hånd til at udforske stenbelagte gader og gamle stenhuse.

Byen er flere gange
kåret som Spaniens smukkeste by og hele byen blev fredet allerede i 1889. Byen er som et museum med stenbelagte gader og huse, kirker mv. Biler er forment adgang i byen, hvilken hurtigt
hensætter besøgende til en svunden tid. De mest kendte bygninger i byen er “la Colegiata de Santa Juliana”, “el Palacio de Velarde” og “la Torre del Merino”.

Hvis man ikke er sart kan det anbefales at aflægge et besøg på byens tortur-museum.

Vi mødes til en let frokost i Santillana del Mar med lækre lokale specialiteter og et par glas vin/øl at skylle ned med.

Vi kører nu til badebyen Comillas, hvor Barcelona arkitekten Antonio Gaudi satte sit præg ved at opføre en særegen ejendom, El Capricho, som vi skal på rundvisning i.

Herefter går turen til bjergene gennem en slugt, hvor de enorme klippesider rejser sig tæt på hver side af bussen, til bjergbyen Potes. Byen er centrum for aktiv-turisme i Picos de Europa og er samtidig en hyggelig by. Den gamle stenby er yderst velbevaret og langs de stenbelagte gader findes flere spændende specialbutikker, hvor man kan prøve lokalområdets berømte oste og likører - som vi i øvrigt nok skal lære at kende de næste dage.

Herefter kører vi til hotellet, som ligger midt i den smukke natur, omgivet af høje bjerge og skove. Kun flodens rislen bryder stilheden.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Lokalguiden møder os på hotellet.

Den lokale guide har stor interesse for og viden om områdets fauna, blomster, planter og ikke mindst historie. På dagens vandring fortæller guiden spændende historier fra området, og viser det varierede dyre- og planteliv med alt fra ørne til finurlige insekter og sjældne planter. Han vil også kunne hjælpe med at komme tæt på de fantastiske dyr.

Kabelbanen i Fuente Dé bringer os lynhurtigt op i ca. 2 km’s. højde. Verden er en helt anden på toppen. Her begynder dagens ca. 15 km. lange vandring.

Undervejs spises den medbragte picnic.
Vandreturen er let, men umådelig smuk, og går omkring et af de største bjergmassiver i Picos de Europa. Samtidig går turen lettere nedad, så kræfterne bliver bestemt ikke brugt allerede den første dag.

Vi passerer en række små-beboelser, som i årtier har set sådan ud og vi har således chancen for at komme helt tæt på bjergbefolkningens hverdag, som i store træk ser ud som den gjorde for 100 år siden.

Efter indlogering på hotellet i bjerglandsbyen Sotres er dagens strabadser endnu ikke helt overstået. Egnen omkring Sotres er kendt i hele Spanien for sine oste, og i Sotres besøger vi et af områdets bedste mejerier. Det er ikke et mejeri fyldt med rustfrit stål: Osten lagres nemlig i en gammel stenhytte, som udefra ikke ligner en “modningsplads” for en af Spaniens bedste oste, men snarere et gammelt ly for bjerghyrder.
Osten fragtes herop på æselryg og udvikler sig me-e-eget langsomt i den kolde og fugtige hytte. Her prøves osten i de autentiske rammer, som får osten til at smages endnu bedre, og da vi nu befinder os i regionen Asturien, er det selvfølgelig inklusiv et glas sidra. Det er nærmest obligatorisk i denne region.

Herefter ro, fred - måske en kold øl inden middagen, som er en klassisk bjergmenu.

Vi har to overnatninger i Sotres.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

Dagens vandring på 10 km går til den isolerede og idylliske bjergby, Bulnes.

Flere steder undervejs kan man beskue det smukke bjergmassiv, Naranjo de Bulnes.
Klippen har sit navn (naranjo = appelsintræ) fra den orange farve som aftensolen sender direkte ind på den 500 meter lodrette bjergside. Bjerget er nærmest mytisk og historierne om klippens kraft er interessante. Ved foden af bjerget ligger et refugium, hvorfra man kan nyde synet af alverdens bjergbestigere, der træner til mere eksotiske bestigninger i eksempelvis Himalaya. Årsagen til bjergets popularitet er den 500 meter lodrette klippeside, som er en stor udfordring for selv de dygtigste. Og så spiller det også ind, at bjerget ligger i Europa og er lettere tilgængeligt. Derfor kan man ved foden se bittesmå “edderkopper”, som kæmper sig op af den drabelige mur. Et imponerende syn.

Vælger man ikke at vandre til foden af Naranjo de Bulnes, er der flere muligheder for at se klippen fra afstand.

Bulnes var en af Spaniens mest afsondrede byer - indtil for få år siden, hvor man byggede en tunnelbane, som i dag er byens livsnerve. Der går stadig ingen veje til byen, og det kommer der sandsynligvis aldrig til, da den ligger i ganske uvejsomt terræn. Men smukkere beliggenhed findes næppe.

Bulnes er delt i to, en nedre og øvre del, og her er ikke så meget andet et lave end at nyde nærheden af naturen, ko-klokkernes bimlen og åens rislen. Byen er smukt vedligeholdt, og de gamle stenhuse giver en unik stemning af at være lang væk fra den moderne verden.

Guiden fortæller om byens historie og vi får lejlighed til at kigge nærmere på landsbylivet uden biler, traktorer og andre støjende maskiner.

Hvis kræfterne er til det kan man skippe tunnelbanen og i stedet gå de sidste 4 km til Poncebos. En fantastisk smuk tur, dog ad en smallere sti.

Om aftenen nyder vi en bjergmenu.

Transporttiden fra foden af tunnelbanen til hotellet er ca. 15 min.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad 

Turens længste, men måske mest spektakulære vandring. Ruten er let og relativ flad hele vejen. Såfremt 21 km. alligevel bliver for meget, kan der bestilles en taxi de sidste ca. 8 km. mellem Cain og Posada de Valdeon.

I Poncebos starter én af Spaniens smukkeste og mest berømte vandreruter, Ruta del Cares. Stien som følges, er bred og forholdsvis flad og bjergene som omgiver ruten er betagende.

Desto nærmere man kommer byen Cain, jo tættere slutter de stejle klippesider sig om stien og Cares-floden og skaber et til stadighed smukkere og smukkere syn.

Ruta del Cares har en interessant historie og guiden viser steder, som har haft betydning for ruten, som ikke blev trådt til for turisternes skyld.

Tidligere fandtes en stor koloni af både ulve og bjørne: De er desværre fordrevet til andre, mindre besøgte egne, men fangstmetoderne kan stadig ses, hvis man ved hvor man skal lede. Ørne og andre rovfugle vil der være rig lejlighed til opleve.

Frokost i Caín inden de sidste 8 km. mod Posada de Valdeon vandres.

Posada de Valdeon er på mange måder Castilla y León-regionen’s svar på byen Potes i Cantabrien. Posada de Valdeon er dog langt mindre kommerciel og fremstår på mange måder som den altid har gjort. Hyggelig, autentisk og med lokalprodukter af høj international standard. “Verdens bedste køer” græsser her, for kød af mærket “Valle de Esla” kommer til dels herfra. Valle de Esla-kød er flere gange kåret til verdens bedste oksekød, og vi kan - helt gratis - hilse på og tage billeder af disse berømte køer.

Om eftermiddagen ser vi byens 8 smukke horreos, som er gamle tørrehuse og køleskabe, hvor man tidligere opbevarede frugter og afgrøder. De står stadig som smukke minder - flere benyttes stadig. Samtidig besøges den lille idylliske kirke fra 1600-tallet.

Man kan ikke tage fra Castilla y León regionen uden at have prøvet “embutidos”. Embutidos er en fællesbetegnelse for pølser som chorizo, lomo og cecina, og her i området laver man de bedste af slagsen. Middagen inkluderer selvfølgelig disse.

Middag og overnatning i Posada de Valdeon.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Rejsens sidste vandring er en anelse sværere end de foregående dage. Midtvejs er der planlagt en lækker frokost i det grønne (hvis vejret tillader det), forberedt af en af Posada de Valdeon’s gode restauranter, med lækre lokale specialiteter.

Er kræfterne ved at slippe op, kan det lade sig gøre blot at vandre de sidste 6-8 lette kilometer denne dag og blive kørt til picnic-stedet i 4x4 taxi.

Dagen starter med en opstigning, men så snart march-højden er nået, er ruten let og går lettere nedad mod udgangspunkt i Fuente Dé.

Vi befinder os nu på sydsiden af Picos de Europa og faunaen og floraen er anderledes her, end hvad vi hidtil har set. Store dele af området er opdyrket, men samtidig går turen gennem større skove. En smuk rute med fantastiske udsigtsposter over dalen.

Når turen bider sig selv i halen, ved kabelbanen i Fuente Dé, overnatter vi på det samme hotel som den første dag i bjergene.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Busturen til lufthavnen tager ca. 3 timer.

Undervejs gøres et kort holdt ved den lille, yndefulde kirke Santa Maria de Lebeña, og håber de åbner dørene for os. Trods kirkens lille størrelse skal man ikke lade sig narre af dens historiske betydning. Kirken stammer helt tilbage fra det 10. århundrede, men gennemgik i 1896 en gennemgribende renovering, hvor bl.a. slidte sten blev udskiftet og tårnet blev tilføjet. Helt tilbage fra de tidligere år af spaniernes tilbageerobring af den Iberiske halvø, har klostret haft stor betydning, både religiøst og politisk.

Ligeledes gøres holdt til frokost, hvor vi spiser en picnic i en hyggelig landsby ved nordkysten.

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
9. jun 18 til
16. jun 18
12.900 kr Betina Randskov Bestil rejse
30. jun 18 til
7. jul 18
13.600 kr Marianne Lucht Bestil rejse
1. sep 18 til
8. sep 18
12.300 kr Gudik Holm Bestil rejse De første og de sidste dage er byttet om på denne afgang.
Viktors Farmor baggrundsbillede