Hvad søger du?

Vandreferie i Picos de Europa

Ad ukendte stier i det nordlige Spanien - inkl. to overnatninger i Bilbao

Picos de Europa er en af Europas velbevarede hemmeligheder. De takkede, sprækkede, skrævende bjerge ligger i det nordlige Spanien, og byder på de mest spektakulære vandrestier, man kan tænke sig. At vandre her er at rejse dybt ind i et af de mest naturskønne områder i Europa.

En teori om navnet er, at når man kom sejlende fra Det Ny Amerika, så var de forrevne klippetoppe den første landkending, man fik af Europa. Under alle omstændigheder er det i dag et område, der kendes på sin natur, sine gamle bjergbyer, et fremragende køkken, den rene luft – og stilheden.

Se dagsprogram
8 dage Pris Rejseleder Status Information
1. jun 23 til
8. jun 23
16.590 kr Lea Landsted Ledige pladser Bestil rejse
3. jul 23 til
10. jul 23
15.990 kr Hugo Nielsen Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly
24. aug 23 til
31. aug 23
16.990 kr Lukas Bo Lützer Ledige pladser Bestil rejse
2. sep 23 til
9. sep 23
16.990 kr Betina Randskov Ledige pladser Bestil rejse

Turens vandringer tager os til afsides bjergbyer, langt fra det Europa vi kender. Til byen Bulnes, for eksempel, går der slet ingen veje. Kun en tunnelbane. En særlig oplevelse er Ruta del Cares, som er en af Spaniens smukkeste vandrestier. Jo længere frem ad stien man kommer, jo mere slutter de stejle klippesider sig om stien og floden Cares, der løber nedenfor.

Undervejs smager vi egnens specialiteter – såvel oste som krydrede pølser og cider.

På vej tilbage til Baskerlandet ser vi i badebyen Comillas, hvor Gaudi (ja, ham fra Barcelona) byggede endnu en særpræget ejendom.

Turen rundes flot af i Bilbao, hvor vi ser det verdensberømte Guggenheim kunstmuseum. Vi oplever desuden den smukke bymidte gennem en gastronomisk gåtur fra tapas-bar til tapas-bar.

Sværhedsgrad: 2-3 støvler. Læs mere om sværhedsgrader her.

Hvorfor skal jeg vælge denne rejse?

  • Stort set alle måltider er inkluderet
  • God tid i Bilbao med besøg på Guggenheim Museet
  • Stor fleksibilitet, hvis en skade el. ømme ben gør, at man vil gå lidt mindre
  • Meget med i prisen
  • Flere kulturelle sights - bl.a. Gaudí hus El Capricho med rundvisning
  • Spændende byrundtur i Bilbao med besøg i Philippe Starcks Alhóndiga

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver typisk tidligt, så vi kan nå helt ud i bjergene allerede første dag.

Efter ankomst til Bilbao kører vi direkte (2,5 timer) til vores hotel i smukke omgivelser i Picos de Europa-bjergene. 

Lokalguiden møder os på hotellet. Den lokale guide har stor interesse for og viden om områdets fauna, blomster, planter og ikke mindst historie. 

Om aftenen nyder vi en bjergmenu.

Måltider: Aftensmad

Vi skal i dag gå turens måske mest spektakulære vandring. Ruten er let og relativ flad hele vejen. Såfremt 22 km. alligevel bliver for meget, kan der bestilles en taxi de sidste ca. 10 km. mellem Cain og Posada de Valdeon.

I Poncebos starter én af Spaniens smukkeste og mest berømte vandreruter, Ruta del Cares. Stien som følges, er bred og forholdsvis flad og bjergene som omgiver ruten er betagende.

Desto nærmere man kommer byen Cain, jo tættere slutter de stejle klippesider sig om stien og Cares-floden og skaber et til stadighed smukkere og smukkere syn.

Ruta del Cares har en interessant historie og guiden viser steder, som har haft betydning for ruten, som ikke blev trådt til for turisternes skyld.

Tidligere fandtes en stor koloni af både ulve og bjørne: De er desværre fordrevet til andre, mindre besøgte egne, men fangstmetoderne kan stadig ses, hvis man ved hvor man skal lede. Ørne og andre rovfugle vil der være rig lejlighed til opleve.

Frokost i Caín inden de sidste 10 km. mod Posada de Valdeon vandres.

Posada de Valdeon er på mange måder Castilla y León-regionen’s svar på byen Potes i Cantabrien. Posada de Valdeon er dog langt mindre kommerciel og fremstår på mange måder som den altid har gjort. Hyggelig, autentisk og med lokalprodukter af høj international standard. “Verdens bedste køer” græsser her, for kød af mærket “Valle de Esla” kommer til dels herfra. Valle de Esla-kød er flere gange kåret til verdens bedste oksekød, ligesom byen også huser et prisvindende mejeri.

I byen ses otte smukke horreos, som er gamle tørrehuse og køleskabe, hvor man tidligere opbevarede frugter og afgrøder. De står stadig som smukke minder - flere benyttes stadig. 

Man kan ikke tage fra Castilla y León regionen uden at have prøvet “embutidos”. Embutidos er en fællesbetegnelse for pølser som chorizo, lomo og cecina, og her i området laver man de bedste af slagsen. Middagen inkluderer selvfølgelig disse.

Vi har to nætter i Posada de Valdeon.

Dagens vandring: 12-22 km. Meget flad etape.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Posada de Valdeon ligger i en smuk dal omkranset af høje bjerge, og vi vandrer i dag en rundtur i højderne, hvorfra man kan beskue landsbyen og dalen højt oppefra. På de højtbeliggende sletter græsser får og køer fra forår til efterår. 

Om eftermiddagen er der tid til flere vandrekilometer i dette vandremekka, hvis benene tillader det, eller til blot at nyde tilværelsen i byen, hvor alt går sin stille gang i et mageligt tempo, inden vi sætter os til bords til endnu et velfortjent måltid.

Dagens vandring: 12 km. i middel terræn.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Vandringen i dag er en anelse sværere end de foregående dage. Midtvejs er der planlagt en lækker frokost i det grønne (hvis vejret tillader det), forberedt af en af Posada de Valdeon’s gode restauranter, med lækre lokale specialiteter.

Er kræfterne ikke til dagens opstigning, kan det lade sig gøre blot at vandre de sidste 6-8 lette kilometer denne dag og blive kørt til picnic-stedet i 4x4 taxi. (ikke inkluderet)

Vi befinder os nu på sydsiden af Picos de Europa og faunaen og floraen er anderledes her, end hvad vi hidtil har set. Store dele af området er opdyrket, men samtidig går turen gennem større skove. En smuk rute med fantastiske udsigtsposter over dalen.

Vi overnatter ved foden af kabelbanen i Fuente Dé, og de imponerende omgivelser indbyder blot til at sidde og nyde udsigten.

Dagens vandring: 13 km. 500 meter opad, 600 meter nedad.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Kabelbanen i Fuente Dé bringer os lynhurtigt op i ca. 2 km’s. højde. Verden er en helt anden på toppen. Her begynder dagens ca. 15 km. lange vandring, den højest beliggende vandreetape på turen.

Vandreturen er let, men umådelig smuk, og går omkring et af de største bjergmassiver i Picos de Europa. Ruten er relativ let med en lettere nedadgående hældning.

Efter indlogering på hotellet i bjerglandsbyen Sotres er dagens strabadser endnu ikke helt overstået. Egnen omkring Sotres er kendt i hele Spanien for sine oste, og i Sotres besøger vi et af områdets bedste mejerier. Det er ikke et mejeri fyldt med rustfrit stål: Osten lagres nemlig i en hule, som udefra ikke ligner en “modningsplads” for en af Spaniens bedste oste.

Osten fragtes heropfra mejeriet og udvikler sig  langsomt i den kolde og fugtige grube. Tilbage på mejeriet smager vi osten i de autentiske rammer, som kun får osten til at smages endnu bedre, og da vi nu befinder os igen i regionen Asturien, er det selvfølgelig inklusiv et glas sidra.

Herefter ro, fred - måske en velfortjent kold øl inden middagen, som er en klassisk bjergmenu, efter en veludført og imponerende vandretur i Picos de Europa’s imponerende natur.

Dagens vandring: 15 km. Højdemeter: 300 meter opad, 900 meter nedad.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

Vi vandrer op til den isolerede og idylliske bjergby Bulnes. En tur på ca. 4 km. Bulnes var en af Spaniens mest afsondrede byer - indtil man byggede en tunnelbane, som i dag er byens livsnerve. Der går stadig ingen veje til byen, og det kommer der sandsynligvis aldrig til, da den ligger i ganske uvejsomt terræn. 

Herfra tager vi tunnelbanen til Poncebos, hvorfra vi fortsætter i bus mod Bilbao.

Vi kører til Comillas, hvor den catalanske arkitekt Antonio Gaudi satte sit præg ved at opføre en særegen ejendom, El Capricho, som vi ser og får rundvisning i. Inden da nyder vi en frokost i kystbyen.

Herefter kører vi til Bilbao-forstaden Portugalete for at betragte den flotte Vizcaya-hængefærge fra 1893, der forbinder denne bydel med Getxo og som er verdens ældste eksisterende af sin slags.

Om aftenen tager vi på pinchos-tur. Bilbao er kendt for sine delikate tapas, og der findes næppe en bedre måde at opleve byen end, nærmest i bogstavelig forstand, at smage sig igennem den.
Vi afhentes på hotellet af en lokal gourmet-guide, som viser rundt i den gamle bys kringlede gader. Vi stopper på nogle pinchos-barer, hvor vi får præsenteret en pincho og det medfølgende glas vin. Samtidig hører vi om Bilbao, byens udvikling, om hvorfor gastronomi er så vigtig for baskerne - og om hvordan denne særegne kultur blev skabt. 

Efter fire pinchos er vi klædt godt på til selv at fortsætte turen, hvis sulten er større og energien er til mere! Man kan også slentre en tur langs Bilbaos nu så berømte flod-promenade fra den gamle bydel til det storslåede og futuristiske Guggenheim-museum.

Morgenens vandring: 4 km. 450 meter opad.

Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad

Efter morgenmaden tager vi på ca. to timers rundvisning blandt nogle af Bilbaos største seværdigheder. Vi står til sidst foran Guggenheim-museet, som herefter besøges på egen hånd med audio-guides.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition. Den guidede tur har forhåbentlig givet en spændende forsmag på, hvad tiden i den smukke by kan bruges til. Måske snuse rundt i den gamle bydels kringlede gader, måske shoppe - eller måske gå på opdagelse på lokale markeder, hvor man kan finde spændende souvenirs og lokale specialiteter.

Se Viktors Farmors forslag til aktiviteter i Bilbao. 

Måltider: Morgenmad, aftensmad

Det er tid til at sige farvel til Baskerlandet. Vi flyver hjem via enten Amsterdam eller Paris. På nogle afgange er det en morgenafgang, andre op ad dagen. 

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
1. jun 23 til
8. jun 23
16.590 kr Lea Landsted Ledige pladser Bestil rejse
3. jul 23 til
10. jul 23
15.990 kr Hugo Nielsen Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly
24. aug 23 til
31. aug 23
16.990 kr Lukas Bo Lützer Ledige pladser Bestil rejse
2. sep 23 til
9. sep 23
16.990 kr Betina Randskov Ledige pladser Bestil rejse