Logo

Milde Moldau

Rundrejse i Tjekkiet

Midt i Europa ligger smørhullet Tjekkiet med en markant og overvældende historisk arv. Byer med arkitektur fra gotikken, renæssancen og barokken ligger som perler på en snor. For eksempel Cesky Krumlov, der er omslynget af Moldau og på Unescos liste over verdens kulturarv. Eller Telc, hvor byens torv omkranses af en ubrudt række huse fra 1500-tallet. Eller Tabor, hvor husene i den indre by har underjordiske kældre, der er forbundet med hinanden. Det vrimler kort sagt med gode grunde til at besøge Tjekkiet.

Oven i købet kan du gøre det i selskab med en guide, der tager dig med bag facaden af det historiske og kulturelle land i hjertet af Europa. Hun inviterer for eksempel på tjekkiske specialiteter i sin egen lejlighed i Prag. Og på bryllupskage i landsby, der er så idyllisk, at den er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Regioner: Europa
Lande: Tjekkiet
8 dage Pris Rejseleder Status Information
22. apr 19 til
29. apr 19
9.900 kr Janne Mortensen Bestil rejse

Janne Mortensen bor delvis i Prag og taler tjekkisk. Moderen var fra Tjekkiet, faderen var dansk. Janne blev født i Prag, men af politiske årsager kunne familien ikke bosætte sig i Tjekkoslovakiet. Derfor blev Jannes opvækst og arbejdsliv i Danmark. Da hun blev pensioneret for få år siden tog hun det som en mulighed for at flytte til Tjekkiet. Siden har hun udforsket landet og har nu sammensat en helt igennem unik rejse af en uges varighed.

Oplevelserne ligger især i det sydlige Tjekkiet, primært i Böhmen, men med afstikker ind i Mähren. Ølsmagning og knödel med ingefær er blandt smagsoplevelserne, og den gode soldat Svejk, Jan Huus og Gustav Mahler blandt de historiske personer, vi stifter bekendtskab med. 

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Efter ankomsten og indlogering på hotellet  går vi en tur op til det lokale vinbjerg, hvor der har været dyrket vin siden 1300-tallet. Vi smager den lokale vin i kombination med tjekkisk ost eller pølse. Dernæst besøger vi rejseleder Janne i hendes lejlighed og smager nogle tjekkiske specialiteter.
Om aftenen er der mulighed for at mødes til aftensmad på Jannes lokale restaurant, eller selv opleve Prags aftenliv.

Måltider: Frokost.

Vores bus henter os ved hotellet og vi sætter kurs mod sølvbyen Kutna Hora med Barbarakirken, der er på UNESCO's liste. Byen fik af kejseren tildelt retten til at producere sølvmønter. Det gik så godt for byen, at man besluttede sig til at bygge en kirke, der i størrelse skulle overgå kirken på Prags borg. Det kom den nu ikke til, for sølvet slap op. Men kirken er imponerende, og har I nogensinde set et orgel oppefra og kigget ned i orgelpiberne?

Vi spiser på restaurant opkaldt efter levemanden Dadicky, der efter sigende lærte tjekkerne at ryge tobak. Stedets knødel med ingefær er en specialitet, som man gerne rejser langt for at smage.

Næste stop er Jihlava, Tjekkiet ældste sølvmineby, grundlagt som mineby i 1200-tallet.
Komponisten Gustav Mahler er født og opvokset i byen og vi skal bo på hotel Gustav Mahler. Det er nu ikke hans barndomshjem, men i stedet et gammelt dominikansk kloster, der nu er hotel.

Byen Jihlava har naturligvis også sit eget bryggeri. Bryggeriet ligger ud til byens torv, som er et af de største i Tjekkiet. Vi tager en runde på torvet og får fortalt om en tragisk hændelse knyttet til Tjekkiets historie.

Derefter er der tid til at besøge bryggeriet, hvor vi først får en rundvisning af den entusiastiske brygger, der gavmildt deler smagsprøver ud.
Aftensmaden spiser vi i bryggeriets restaurant.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

 

Første stop er Jannes yndlingsby, Telc. Hele byen er på UNESCO's liste og det forstår man godt når man står på byens torv omkranset af en ubrudt række af huse fra 15 hundrede tallet, der mirakuløst alle er blevet bevaret frem til i dag.

Vi spiser ved torvet bag byens klokketårn inden vi drager videre.

I Tjekkiet spiser man fisk juleaften. Store karper, der op mod jul sælges levende på lokale markeder.
Fra Telc kører vi derfor til byen Trebon for at udforske den tjekkiske juletradition. Der er omfattende dambrug omkring den smukke by, og her opdrættes de karper, som alle tjekkere spiser juleaften. Vi ser byen og nogle af dambrugene og besøger den lokale fiskehandel.

Sidst på dagen fortsætter vi til Cesky Krumlov, hvor vi har 2 overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost.

Vi har dagen til fri disposition i Cesky Krumlov. Hele byen er fredet og erklæret bevaringsværdig af UNESCO. Byen er virkelig fantastisk og man kan ikke blive træt af at beundre de gamle huse. Vi skal selv bo i et af dem.

Dagen kan for eksempel bruges på at besøge det meget store slot, der rejser sig over byen med sit karakteristisk bemalede tårn, og på at gå en tur i den idylliske park. Eller besøge museet for maleren Egon Schiele, der boede i byen i en periode. Eller tage en kanotur på Moldau (Vltava), der snor sig gennem byen og nærmest omkranser den.

Byen har sit eget bryggeri, hvor der brygges den gode øl, Eggersberg. Og her er også en rigtig god restaurant. Så måske er det der vi mødes den ene af aftenerne.

Måltider: Morgenmad.

Kl. 9 forlader vi Cesky Krumlov. Første stop er den lille, idyllisk beliggende landsby, Holasovice. Den er på UNESCO's liste. Byen ligger afsides, og det er nok derfor, at byens gårde er blevet bevaret og står uændrede fra dengang, de blev opført i begyndelsen af 1800 tallet. Det er muligt at komme ind og se en af gårdene.
Og så skal vi ikke snyde os for at smage på de specielle, små tjekkiske bryllupskager, som indehaverens mor på Holasovicka Hospoda er fantastisk til at lave.

Videre til Prachatice, hvis byplan minder om opbygningen af et sneglehus.
Vi spiser frokost på torvet og har mulighed for at gå rundt og nyde byens smukke huse og se, hvor Jan Huus, der blev brændt som kætter på bålet i Constanz i 1415, gik i skole.

Næste stop er byen Pisek med Tjekkiets ældste bro. Karlsbroen i Prag er nemlig ikke Tjekkiets ældste bro. Pisek betyder sand, og måske er der en udstilling af sandskulpturer nede ved floden.

Dagen slutter i Tabor, hvor vi skal bo i to nætter. Tabor betyder lejr på tjekkisk, og byen er anlagt som en krigslejr med krogede gader. Det gjorde det nemmere at forsvare byen mod fjendtlige angreb.

Måltider: Morgenmad, frokost.

Om formiddagen går vi under jorden. I byens underjordiske kældre. Alle huse i den indre by har dybe kældre, der er forbundet med hinanden og har tjent som tilflugtssteder i krigstid og som forrådskammer i fredstid. Vi går en rundtur under husene ved byens torv.

Så kører vi med bussen til de to slotte Orlik og Zvikov, der ligger smukt ud til floden Moldau (Vltava), hvor den er opdæmmet og danner en stor sø.

Vi spiser frokost på bryggeriet ved slottet Zvikov. Bryggeriet fremstiller 9 forskellige øl, og det er muligt at kommet helskindet igennem at smage alle 9, fordi man kan bestille en smagsprøve bestående af 9 små glas!

Når vi er kommet tilbage til Tabor, kan vi måske nå en tur på chokolademuseet, eller blot købe et stykke af stedets fantastiske chokolade, inden aftensmaden, som I selv vælger blandt byens flere, gode restauranter.

Måltider: Morgenmad, frokost.

På vej mod Prag besøger vi den idylliske landsby Hrusice, hvor vi skal spise frokost og stifte bekendtskab med den gode soldat Svejk.

Lige uden for Prag besøger vi den smukke park i Pruhonice med dens over 2000 rhododendronbuske, mange sjældne træer og 40 km vandrestier. Der er naturligvis også Pruhoniceslottet. Det er fra 1300-tallet, men er ombygget flere gange.

Pruhonice er "bare" et almindeligt slot og ikke - ligesom parken - fundet bevaringsværdig af Unesco. Vi har nogle timer til rådighed i parken og vi bestemmer selv, om vi vil gå, sidde på en bænk og nyde parken eller sidde ved den gode slotscafe, hvorfra der er en flot udsigt over parken.

Vi er tilbage i Prag sidst på eftermiddagen. I kan bruge denne sidste aften til at udforske byen, men I kan også vælge at følges med rejseleder Janne ud til klostret Brevnov, der har været munkekloster siden år 900. Der er dog ikke noget tilbage fra den tid, bortset fra den hellige kilde. Men kirken fra 1700-tallet er bestemt seværdig med et fantastisk bemalet kirkerum. Munkene er her stadig og brygger efter Jannes mening Prags allerbedste øl, som kan nydes med aftensmad i klosterets restaurant. 

Måltider: Morgenmad, frokost.

Vi flyver hjem fra Prag.

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
22. apr 19 til
29. apr 19
9.900 kr Janne Mortensen Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede