Logo

Armenien

En overset perle mellem Kaukasus og Persien

Rundrejsen har hovedvægt på det bjergrige og naturskønne område i det sydøstlige Armenien. Her findes landets mest dramatisk beliggende kloster, Tatev Monastery, og her kan vi se ældgamle stensætninger ved Karahunj, ”Stonehenge of Armenia”, der stadig giver anledning til mange gætterier. Armenien har en rig og varieret natur med bjerge og højsletter, tætte skove og blødt formede dale med flokke af kvæg så langt øjet rækker. Om foråret oplever vi et flor af vilde blomster. Om efteråret gløder træer og bjergsider i høstfarver. På rejsen 2. september ser vi VM-kvalifikationskampen i herrefodbold mellem Armenien og Danmark.

Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Køreturene gennem disse landskaber går til oldgamle kirker og klostre. Armenien var det første land, der indførte kristendommen som statsreligion i år 301. Bygningerne står solidt plantede i harmoni med den omgivende natur, og de udstråler ro og værdighed.

En særlig oplevelse i Armenien er de meget lækre måltider. Den armenske mad er en blanding af smagsoplevelser inspireret af både øst og vest. Friske råvarer, solmodne frugter og grøntsager ofte krydret med friske vilde bjergurter. Ostene er specielt lækre tillige med de store tynde brød, lavash, der bages i en jordovn. Vi får lejlighed til at se, hvordan disse brød bliver bagt.

En amerikansk filantrop med armenske rødder begyndte i 2002 at skyde penge i et stort projekt: I en klippe i Yerevan var bygget et kongreshus i Sovjettiden. Det smuldrede hen og trængte til en kærlig hånd. Den gav Gerard Cafesjian, som bekostede en total renovering. Resultatet er et imponerende kunstmuseum med et ydre, der prompte har givet det tilnavnet "Armeniens hængende haver". 572 trappetrin leder op ad museets tag, og undervejs ser vi utrolige udsigter over Yerevan. Museets indre rummer en samling på mere end 5.000 værker af glas. På alle vores rejser til Armenien forsøger vi at indlægge et besøg på dette fantastiske museum.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Armenien her

Læs mere om den armenske mad her

Også afrejser i 2018 - se dem her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København.

Armeniens hovedstad Yerevan er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr.

I dag er det en moderne by med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle rødder. Der er året rundt operaer, koncerter og kulturelle begivenheder.

Efter en kort nattesøvn starter dagens program sidst på formiddagen.

Vi kører en kort orienteringstur i byen og ser panaramaudsigten fra den højt beliggende ”Mother Armenia” statue.

Vi besøger museet for folkekunst og herefter Cascade komplexet, ”Armeniens hængende haver”, der bl.a. har en stor samling glaskunst.

Efter et besøg på Historisk Museum er vi godt rustet til at opleve dette eventyrlige land.

Om aftenen er der velkomstmiddag, og rejselederen fortæller om de næste dages program.

Vi tager ud til Etchmiatsin, der ligger 20 km fra Yerevan. Området blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse som statsreligion i 301. I dag er det hovedsæde for den armenske apostolske kirke medet betydningsfuldt kloster og en domkirke. Etchmiadzin Katedralen er den ældste kristne kirke i Armenien. Den blev påbegyndt i det 4. årh. lige efter, at Armenien gik over til kristendommen. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel. Spor af dette tempel kan ses i krypten.

Vi besøger kirken St. Hripsime. Hripsime var en ung romersk nonne, som sammen med unavngivne søstre blev dræbt under kong Trdat III og som nu er martyr og helgen. Kirken er fra 600-tallet. Hripsime er begravet i kirkens krypt.

Fritid til frokost på egen hånd, hvorefter vi besøger Genocide Museet, som informerer om det tyrkiske folkemord i Vestarmenien under 1. Verdenskrig. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

Efter middagen om aftenen kan man evt. gå til Republikpladsen, hvor der i sommermånederne mellem kl. 21.30 og 22.30 er et meget fascinerende show med vandkunst: Mange springvand belyst i skiftende farver springer i takt til musik. Pladsen er aften efter aften fyldt med armenere, der nyder forestillingen og køligheden efter en varm dag.

Man kan også tilbringe en time om aftenen ved Operaen, hvor der er en mængde caféer og et rigt folkeliv. Som i Sydeuropa er hele familien, også de små børn, ude til sent på aftenen.

NB: På rejsen 2. september ser vi denne dag VM-kvalifikationskampen i herrefodbold mellem Armenien og Danmark.

Vi starter dagen med et besøg hos en berømt instrumentmager, Master Karn. Han laver især ”duduks”, som er nogle specielle armenske fløjter.

Herefter begynder vi vores tur til det bjergrige og naturskønne område omkring Goris, ca. 250 km sydøst for Yerevan. Et område der byder på de mest pittoreske klostre, højt beliggende på randen af dybe kløfter.

Første stop er ved kirken Khor Virap. Kirken ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger ca. 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område).

Under kirken er den kælder/celle, hvor St. Gregorius sad indespærret i 12 år, indtil han blev løsladt for at helbrede den sindssyge konge, der havde fængslet ham. Senere omvendte St. Gregorius kongen til kristendommen. Vi får adgang til kælderen ad en lodret stige gennem en snæver skakt.

Efter to timers kørsel kommer vi til en verden fyldt med blomster, floder, vandfald, huler og snedækkede bjergtinder.

Turen går op i bjergene. Først gennem en kløft, som efterhånden udvider sig og åbenbarer klosterkomplekset Noravank højt oppe på klippen. Klosteret var et vigtigt religiøst og kulturelt center i det 12. årh. I klosteret er der tre kirker, der står side om side, samt to små gravkapeller og en særpræget lille to-etagers kirke, hvor en smal udvendig trappe fører til overetagen.

Vi har mulighed for at spise frokost i en særpræget café indrettet i en klippehule tæt på vejen. Vi får en let og meget lækker frokost med lokal ost tilsat vilde krydderurter, yoghurt, salater mm. Og som altid lavash, det tynde lækre brød bagt i en ovn i jorden.

I en hule i nærheden, Areni Cave, er der fundet 7000 år gamle lædersandaler og flere andre ting, der beviser, at her har boet mennesker på et meget tidligt tidspunkt.

Vi kører videre og gør holdt ved Karahunj (Zorat Stones), også kaldet ”Stonehenge of Armenia”, som er et gådefuldt sted. De 204 sten har muligvis udgjort et forhistorisk astronomisk observatorium, men nogen overbevisende forklaring om deres anvendelse findes ikke. 76 af stenene har åbninger nær ved toppen. Stenene er af basalt, den største vejer 10 tons.

Vi kører herefter til Goris, hvor vi overnatter på hotel.

Vi kører til Tatev Monastery, det mest berømte kloster i landet med en unik og dramatisk beliggenhed i bjergene. Vi kommer op til klostret med en nyanlagt kabelbane, den længste i verden.

Klostret har været bispesæde siden 8. årh. Stedet havde sin blomstringstid i det 14. og 15. årh. som lærdomssæde. På det tidspunkt boede omkring 1000 mennesker på klostret. Her var skoler for skrivning og miniaturemaleri. Omkring 10.000 håndskrevne bøger blev opbevaret her, og 264 landsbyer i 10 provinser betalte skatter til klostret.

Hele komplekset er omgivet af en mur. Både på nord- og østfacaden ses fremstillinger af slanger, da armenerne betragtede slanger som beskyttere af deres huse.

Vi har flere flotte naturscenerier til gode, og undervejs får vi mulighed for at smage på honningen i en landsby.

Vi ser Selim caravanserail og kommer til de flotte områder omkring Sevan Søen.

Vi har to overnatninger på hotel i Dilijan, en grøn by i skoven.

Vi går en tur i den gamle del af byen. Vi besøger Haghardzin Klostret, og der bliver også tid til en vandretur i skoven.

Fritid til frokost på egen hånd, hvorefter vi besøger Dilijan Musum og en kunstskole for børn.

Vi besøger sanatoriebyen Tsakhkadzor og tager her en stolelift til Teghenis Bjerget. Her vandrer vi en tur.

På vejen til Garni gør vi hold for at se den menneskeskabte hule Tosik Cave, der ligger i landsbyen Arinj.

Garni-templet, der ligger øst for Yerevan, er en virkelig perle fra det 1. årh. og det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid. Det ligger ligeledes ud til den dybe og imponerende flotte canyon med Azat Floden i bunden.

Vi tilbringer en times tid ved dette tempel. Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser: Resterne af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Her er inkorporeret romerske bade fra tidligere perioder. Udenfor templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager.

I nærheden af Garni ser vi klosterkomplekset Guegard, der delvis ligger i en klippehule ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt om ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde.

I Garni spiser vi afskedsmiddagen hos en familie, der har omdannet deres have til en lille restaurant. De serverer lækre hjemmelavede specialiteter. Hvis vi er heldige, kan vi få demonstreret brødbagning i den nedgravede ovn.

Tidlig transfer til lufthavnen, ankomst til København om formiddagen.

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
13. okt 17 til
20. okt 17
9.900 kr Zara Zakaryan-Olsen Udsolgt Forespørg
Viktors Farmor baggrundsbillede