Hvad søger du?

Armenien

En overset perle med storslået natur og en rig kristen kultur

Armenien er et meget overset rejseland. Landet var det første, der indførte kristendommen som statsreligion i år 301, og et væld af smukke stenkirker vidner om Armeniens gamle kristne kultur. Kirkerne er vidt forskellige og ofte placeret med en fabelagtig beliggenhed i den smukke natur. Nogle kirker ligger på bjergtoppe med en formidabel udsigt, mens andre er gemt i huler, kløfter eller dybe skove.

Vi besøger en perlerække af kirker på denne rundrejse gennem det bjergrige sydøstlige Armenien. Undervejs oplever vi også det moderne Armenien i hovedstaden Yerevan. Vi udforsker en hulelandsby, kigger indenfor i en gammel karavanestation, beundrer et romersk tempel og smager på den lokale brandy. For blot at nævne et par af de mange oplevelser, vi har i vente i Armenien.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Armenien
Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
10. apr 23 til
17. apr 23
10.995 kr Zara Zakaryan-Olsen Ledige pladser Bestil rejse
26. aug 23 til
2. sep 23
11.490 kr Zara Zakaryan-Olsen Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi besøger landets dramatisk beliggende kirker
  • Vi kører ad flotte veje gennem bjergrige landskaber
  • Vi har god tid i den hyggelige hovedstad Yerevan
  • Vi bor to nætter i Goris for at udforske det afsidesliggende sydlige Armenien
  • Vi smager på det lækre lokale køkken. Læs mere om den armenske mad her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København.

Vi lander tidligt på natten, og kører direkte til vores hotel i Yerevan.  

Armeniens hovedstad Yerevan er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. I dag er det en moderne by med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle rødder. Der er året rundt operaer, koncerter og kulturelle begivenheder.

Efter en sen morgenmad  starter dagens program sidst på formiddagen. Vi kører en kort orienteringstur i byen og ser panoramaudsigten fra den højt beliggende ”Mother Armenia” statue. Vi besøger Cascade komplexet, ”Armeniens hængende haver”, der bl.a. har en stor samling glaskunst.

Om aftenen er der velkomstmiddag, og rejselederen fortæller om de næste dages program.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi besøger Genocide Museet, som informerer om det tyrkiske folkemord i Vestarmenien under 1. Verdenskrig. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

Vi fortsætter ud til Etchmiatsin, der ligger 20 km fra Yerevan. Området blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse som statsreligion i 301. I dag er det hovedsæde for den armenske apostolske kirke medet betydningsfuldt kloster og en domkirke. Etchmiadzin Katedralen er den ældste kristne kirke i Armenien. Den blev påbegyndt i det 4. årh. lige efter, at Armenien gik over til kristendommen. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel. Spor af dette tempel kan ses i krypten.

Vi besøger også kirken St. Hripsime. Hripsime var en ung romersk nonne, som sammen med unavngivne søstre blev dræbt under kong Trdat III og som nu er martyr og helgen. Kirken er fra 600-tallet. Hripsime er begravet i kirkens krypt.

Om eftermiddagen besøger vi en brandyfabrik og vi skal selvfølgelig have en smagsprøve på den berømte brandy.

Aftenen er på egen hånd, og man kan evt. gå til Republikpladsen, hvor der i sommermånederne mellem kl. 21.30 og 22.30 er et meget fascinerende show med vandkunst: Mange springvand belyst i skiftende farver springer i takt til musik. Pladsen er aften efter aften fyldt med armenere, der nyder forestillingen og køligheden efter en varm dag. Man kan også tilbringe en time om aftenen ved Operaen, hvor der er en mængde caféer og et rigt folkeliv. Som i Sydeuropa er hele familien, også de små børn, ude til sent på aftenen.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi begynder vores tur til det bjergrige og naturskønne område omkring Goris, ca. 250 km sydøst for Yerevan. Et område der byder på de mest pittoreske klostre, højt beliggende på randen af dybe kløfter.

Første stop er ved kirken Khor Virap. Kirken ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger ca. 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område).

Under kirken er den kælder/celle, hvor St. Gregorius sad indespærret i 12 år, indtil han blev løsladt for at helbrede den sindssyge konge, der havde fængslet ham. Senere omvendte St. Gregorius kongen til kristendommen. Vi får adgang til kælderen ad en lodret stige gennem en snæver skakt.

Vi spiser frokost på en lokal vingård, hvor vi naturligvis også får smagsprøver på den seneste høst, inden vi fortsætter mod Goris. 

Efter to timers kørsel kommer vi til en verden fyldt med blomster, floder, vandfald, huler og snedækkede bjergtinder. Turen går op i bjergene. Først gennem en kløft, som efterhånden udvider sig og åbenbarer klosterkomplekset Noravank højt oppe på klippen. Klosteret var et vigtigt religiøst og kulturelt center i det 12. årh. I klosteret er der tre kirker, der står side om side, samt to små gravkapeller og en særpræget lille to-etagers kirke, hvor en smal udvendig trappe fører til overetagen.

Efter frokost på en lokal vingård kører vi til Karahunj (Zorat Stones), også kaldet ”Stonehenge of Armenia”. Det er et gådefuldt sted. De 204 sten har muligvis udgjort et forhistorisk astronomisk observatorium, men nogen overbevisende forklaring om deres anvendelse findes ikke. 76 af stenene har åbninger nær ved toppen. Stenene er af basalt, den største vejer 10 tons. 39 sten er anbragt i en oval formation med hovedaksen på 43 m øst-vest.

Vi fortsætter herefter til Goris, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Goris, der har en smuk beliggenhed ved bredden af Vararik Floden, er den mest attraktive by i det sydlige Armenien. Byen nævnes som en af de regioner, der blev besejret af Kong Rusa i det 8. årh. Byen er omgivet af klippeformationer, der ligner en hær af sten. Navnet Goris betyder ”klippefyldt sted”. Byen er i virkeligheden en frugthave, et rekreativt sted, der er vokset til en by. Flere huse har træbalkoner.

Vi har flere flotte naturscenerier til gode. Vi kører til landsbyen Khndzoresk, der ligger i en område, der med rette kaldes ”Cappadokia of Armenia”. Her er masser af tidligere hulebeboelser i kalkstensklipperne og mange besynderlige klippeformationer. Hulerne har været beboet til langt op i forrige århundrede, men nu bruges de mest til opbevaring af korn, grønsager o.l. De blev dog kortvarigt beboede igen under krigen om Nagorno Karabagh i 1990'erne.

Hulerne ligger spredt i et forholdsvis stort område, hvilket indikerer, at her har levet en befolkning af en vis størrelse. De fleste af hulerne er ganske enkle, men der er også store huler i fornem udførelse. To kirker er udhugget i klipperne, de stammer begge fra 17. årh.

Sidst på formiddagen kører vi til det mest berømte kloster i landet; Tatev klosteret, som har en unik og dramatisk beliggenhed i bjergene. Vi kommer op til klostret med en nyanlagt kabelbane, den længste i verden.

Klostret har været bispesæde siden 8. årh. Stedet havde sin blomstringstid i det 14. og 15. årh. som lærdomssæde. På det tidspunkt boede omkring 1000 mennesker på klostret. Her var skoler for skrivning og miniaturemaleri. Omkring 10.000 håndskrevne bøger blev opbevaret her, og 264 landsbyer i 10 provinser betalte skatter til klostret.
Hele komplekset er omgivet af en mur. Både på nord- og østfacaden ses fremstillinger af slanger, da armenerne betragtede slanger som beskyttere af deres huse.

Vi kører den smukke vej tilbage til Goris, hvortil vi ankommer sidst på eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi forlader Goris og kører op i bjergene. Første stop er ved et middelalderligt karavanserai, Selim, meget velbevaret. Vi skal også se en større samling af de berømte korssten (khachkars) i Noraduz, hvor der er en gammel kirkegård. Disse korssten er vigtige kulturelle symboler for Armenien. De kan have en højde op til 3 meter og være meget kunstfærdigt udhugget. Korset i midten af stenen er gerne omgivet af plantemotiver og geometriske dekorationer. 

Turen går videre gennem flotte naturscenerier ved Sevan Søen, som vi sejler på, hvis vejret tillader det. Her nyder vi udsigten fra båden, mens vi får serveret lidt lette snacks. 

Vi ser også Hayravank klosteret, som er smukt beliggende ved Sevan Søen. 

Kørsel til Yerevan sidst på eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad og frokostpakke

Garni-templet, der ligger øst for Yerevan, er en virkelig perle fra det 1. årh. og det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid. Det ligger ligeledes ud til den dybe og imponerende flotte canyon med Azat Floden i bunden.

Vi tilbringer en times tid ved dette tempel. Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser: Resterne af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Her er inkorporeret romerske bade fra tidligere perioder. Udenfor templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager.

I nærheden af Garni ser vi klosterkomplekset Geghard, der delvis ligger i en klippehule ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt om ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde.

I Garni spiser vi vores afskedsmåltid hos en familie, der har omdannet deres have til en lille restaurant. De serverer lækre hjemmelavede specialiteter. Hvis vi er heldige, kan vi få demonstreret brødbagning i den nedgravede ovn.

Tilbage i Yerevan er der lidt fritid på egen hånd. Næste dag er der tidlig hjemrejse. 

Måltider: Morgenmad og frokost

Tidlig afrejse fra Armenien. 

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
10. apr 23 til
17. apr 23
10.995 kr Zara Zakaryan-Olsen Ledige pladser Bestil rejse
26. aug 23 til
2. sep 23
11.490 kr Zara Zakaryan-Olsen Ledige pladser Bestil rejse