Logo

Armenien og Georgien

Kirker, klostre og natur i to ældgamle kristne lande

Armenien har en rigt varieret natur med bjerge og højsletter, tætte skove og blødt formede dale med fjerne flokke af kvæg. Om efteråret gløder træer og bjergsider i høstfarver. Køreturene gennem disse landskaber går til oldgamle kirker og klostre. Georgien er som Armenien et meget naturskønt land med dramatiske bjerge og brusende floder - og et ældgammelt vinland. I Georgien oplever vi også flot beliggende kirker, dramatiske kløfter og ikke mindst Kaukasus bjergene. Også her slog den tidlige kristendom rod på sin helt egen måde og vi får indblik i landets historie, der er ukendt for de fleste.

Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien Georgien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Armenien var det første land til at indføre kristendommen som statsreligion i år 301. Bygningerne står solidt plantede i harmoni med den omgivende natur, og de udstråler ro og værdighed.

En særlig oplevelse i Armenien er de meget lækre måltider. Den armenske mad er en blanding af smagsoplevelser inspireret af både øst og vest. Friske råvarer, solmodne frugter og grøntsager, og ofte er maden krydret med friske vilde bjergurter. Ostene er specielt lækre tillige med de store tynde brød, lavash, der bages i en jordovn. Vi får lejlighed til at se, hvordan disse brød bliver bagt.

En amerikansk filantrop med armenske rødder begyndte i 2002 at skyde penge i et stort projekt: I en klippe i Yerevan var et kongreshus fra Sovjettiden. Det smuldrede hen og trængte til en kærlig hånd. Den gav Gerard Cafesjian, der bekostede en total renovering. Resultatet er et imponerende kunstmuseum med et ydre, der prompte har givet det tilnavnet "Armeniens hængende haver". 572 trappetrin leder op ad museets tag, og undervejs er der utrolige udsigter over Yerevan. Museets indre rummer en samling på mere end 5.000 værker af glas. På alle vores rejser til Armenien forsøger vi at indlægge et besøg på dette fantastiske museum.

Vinfremstilling er en vigtig del af den nationale identitet. I landets frugtbare dale  har georgierne dyrket vindruer i omkring 8000 år. Mere end 500 druesorter findes kun i Georgien, og landet var blandt de første i verden til at producere vin. I Kakheti oplever vi de ældgamle vinkældre og smager på vinen direkte fra de underjordiske lerbeholdere ”kvevri”.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Armenien her

Læs praktiske oplysninger om rejser til Georgien her

Også afrejser i 2018 - se dem her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Byrundtur. Yerevan er en af de ældste byer i verden og blev grundlagt i 782 f.Kr af kong Argishti I. I dag er Yerevan en moderne hovedstad med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle rødder.

Vi kører op for at se en panoramaudsigt over byen. Efter frokost besøges Historisk Museum. Vi ser Republikpladsen med springvandet, der springer til lyden af musik om aftenen.

Etchmiatsin ligger 20 km fra Yerevan og blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse i 301. Her er et betydningsfuldt kloster og en domkirke. Etchmiadzin Katedralen er den ældste kristne kirke i Armenien og blev påbegyndt i det 4.årh. lige efter at landet var gået over til kristendommen. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel.

Vi besøger St. Hripsime-kirken. Hripsime var en ung romersk nonne, som blev dræbt under kong Trdat III. Kirken er fra 600-tallet. Hripsime er nu helgen og begravet i kirkens krypt. Tredje kirke på dagsprogrammet er den nærliggende Zvartnots St. George Kirke. Den har oprindelig været i 3 etager, bygget i 600-tallet, men efter et jordskælv i år 930 faldt det meste sammen. Der står fornemt dekorerede søjler tilbage. På en af kapitælerne er der udskåret en ørn. Dagens tre kirker er alle på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Om eftermiddagen besøges Cascade komplekset, ”Armeniens hængende haver”, der bl.a. har en stor samling glaskunst.

Arkitekten bag var Yerevans stadsarkitekt, Jim Torosyan. Komplekset er en monumental udvendig trappe med springvand på hvert niveau. Indendørs forbindes etagerne med rulletrapper, og der er udstillingsrum, gårde, og udendørs haver på hver etage alle forskønnet med kunstværker med referencer til Armeniens historie og kulturarv.
Store dele af kunsten er doneret af private samlere (udenlands armeniere).

Der er skiftende udstillinger langs rulletrapperne eller de 571 trappetrin og en flot butik med udvalgte souvenirs i den dyre ende.

Vi besøger et klosterkompleks Geghard, der delvis ligger i en klippehule. Beliggenheden er formidabel, ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt omkring ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne. Alle udhugget og udsmykket af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde.

Lige i nærheden ligger en lille perle fra det 1. årh.; Garni-templet. Et hedensk tempel, der er det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid. Det ligger lige ud til den dybe og imponerende flotte kløft med Azat Floden i bunden.
Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser. Vi kan se rester af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Uden for templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager.

Tilbage i Yerevan besøger vi Vernissage Markedet, hvor der sælges antikviteter og kunsthåndværk mm.

Khor Virap-kirken ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område). Under kirken er en kælder-celle, hvor St. Gregorius sad indespærret i 12 år.

Han blev herefter løsladt for at helbrede den sindssyge konge, der havde fængslet ham, og som han få år senere omvendte til kristendommen. Vi får adgang til kælderen ad en stige gennem en snæver skakt.

Efter to timers kørsel kommer vi til en verden fyldt med blomster, floder, vandfald, huler og snedækkede bjergtinder. Turen går op i bjergene, først gennem en kløft, som efterhånden udvider sig og åbenbarer klosterkomplekset Noravank højt oppe på klippen. I klosteret står 3 kirker side om side samt to små gravkapeller og en særpræget lille to-etagers kirke med en smal udvendig trappe op til overetagen.

Vi forlader Yerevan. Turen går nu videre med smukke panoramaudsigter til Lake Sevan og til bjergområdet ved Dilijan. I Dilijan spiser vi frokost hos lokal familie.

Efter frokost slentrer vi en tur gennem Sharambeyan gaden i den gamle bydel i Dilijan.

Vi besøger det interessante klosterkompleks Haghartsin, der ligger meget naturskønt. Her findes nogle af de berømte korssten.

Indkvartering og middag på ”Best Western Paradise Resort” i Dilijan.

Vi oplever et af landets mest berømte klostre, Haghpat (10. - 13. årh.) Klosterkomplekset  ligger i fuldendt harmoni med den omgivende natur. Vi spiser frokost i Armenien, før vi kører over grænsen til Georgien og direkte til Tbilisi. Her indkvarteres vi på hotel. Om aftenen spiser vi georgisk velkomstmiddag på lokal restaurant.

Vi får indtryk af den gamle bydel i Tbilisi. Området Abanotubani er berømt for svovlbade med bygninger i asiatisk stil samt for husene fra 19. årh. med flot udskårne træbalkoner.

Over byen knejser den kæmpemæssige statue ”Mother Georgia”. Vi tager med kabelbane op til Narikala Fæstningen. Vi spadserer gennem nogle af de snævre gyder i den gamle bydel til Sioni Katedralen (11.årh.) og Anchiskhati kirken i basilika-stil. Det er byens ældste kirke (6. årh.).
Efter frokost med typiske georgiske retter er der tid til et besøg på Nationalmuseet, der for nylig er genåbnet efter flere års renovering. Det indeholder bl.a. en imponerende samling guldornamenter fra før-kristen tid. Alle genstande bliver meget smukt præsenteret.

Vi kører Georgiens vindistrikt Kakheti provinsen, nord-øst for Tbilisi. Undervejs aflægger vi besøg i Bodbe Klostret.

Vi indkvarteres i den befæstede by Signaghi, der ligger på bjergskråningerne. Vi slentrer en tur i byen og nyder udsigten over Kaukasus Bjergene og Alazani Dalen. Turen fortsætter til Gurjaani. På det lokale museum ser vi mange genstande knyttet til vinproduktionen, og vi ser hvordan den georgiske delikatesse ”churchkhela” bliver fremstillet. I en landsby nær Gurjani spiser vi frokost hos en privat familie og smager deres lækre hjemmelavede retter og ikke mindst vin.

Tilbage i Signaghi besøger vi museet, der bl.a. indeholder malerier af den berømte georgiske kunstner Pirosmani.

En smuk køretur fører os til bjergbyen Kazbegi,  beliggende på skråningerne af Kaukasus. Vi kører ad ”Georgian Military Highway”, en ældgammel rute, der er blevet lovprist af mange poeter og forfattere. Undervejs besøger vi Ananuri, et befæstet kloster med smuk beliggenhed. Overnatning på hotel i Kazbegi.

Hvis vejret tillader det, skifter vi bussen ud med 4-hjulstrækkere for at køre ad den stejle vej op til den pittoreske Gergeti Trinity Church i 2170 m højde. I klart vejr har vi en chance for at få et glimt af Georgiens 3. højeste bjerg, Mt. Kazbegi (5047 m). Har man lyst til at vandre noget af vejen i stedet for at køre, er der mulighed for det.

Efter frokost i Kazbegi kører vi den smukke vej tilbage til Tbilisi.

Afskedsmiddag og overnatning i Tbilisi.

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
11. okt 17 til
22. okt 17
15.700 kr Irene Hellvik Udsolgt Forespørg
13. okt 17 til
24. okt 17
15.700 kr Nana Sofia Hansen Udsolgt Forespørg
Viktors Farmor baggrundsbillede