Logo

Eventyrrejse til Armenien

Mød armenerne på deres hjemmebane

Skru op for sanserne og mød armenerne på deres hjemmebane. Det er essensen af dette eventyr i det lille land i Kaukasus. Vi bogstaveligt talt vader ind i private hjem og får en unik oplevelse af mennesker og kultur – alt sammen takket være de gode kontakter, vi har efter at have lavet rejser til Armenien i næsten 20 år.

I det område, der kaldes ”lille Schweiz”, besøger vi en landsby med en russisk minoritet, molokkanerne, og spiser frokost hos en af byens familier. Næste dag er det en kunstner, der lægger hjem og tallerkener til vort besøg. En tredje frokost er hos en værtsfamilie, der serverer økologisk mad og tager os med i egen vinkælder, hvor den hjemmelavede vin opbevares i store tønder.

Se dagsprogram
Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien
13 dage Pris Rejseleder Status Information
14. sep 20 til
26. sep 20
Afventer pris Zara Zakaryan-Olsen Ledige pladser Bestil rejse

En fjerde frokost er hos en familie, der har indrettet en lille restaurant i deres have. Her kan vi se, hvordan man fremstiller det lækre armenske brød ”Lavash” i nedgravet ovn. Familien fortæller om forskellige krydderier, som de bruger til frokosten, og har man lyst, kan måltidet afsluttes med et glas lokal abrikos vodka.

Ud over denne gæstfrihed tager vi på opdagelse i hovedstaden Yerevan, hvor vi blandt andet ser museet for det armenske folkemord og det arkitektoniske underværk ”Armeniens hængende haver”.

Andre højdepunkter er verdens længste kabelbane på 5,7 km, verdens største samling manuskripter, verdens første officielle, kristne kirke – og meget mere.

Et sted spiser vi frokost i en café, der er indrettet i en klippehule, hvorpå vi tager til en gammel vingrotte, der først for nylig blev opdaget, og som menes at være 6500 år gammel. Rejsen byder desuden på en fridag i Yerevan, der er en hyggelig by med næsten parisisk stemning.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi rejser mod Armeniens hovedstad, Yerevan.

Vi lander i Yerevan tidlig morgen. Herefter har vi en kort transfer fra lufthavnen til vores hotel, hvor vi hviler os efter flyturen. Senere tager vi på en orienteringstur i byen, og måske ser vi et enkelt at de interessante museer.

Yerevan er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. I dag er det en moderne by med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle rødder. Der er året rundt operaer, koncerter og kulturelle begivenheder.

Armeniens hovedstad Yerevan er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. I dag er det en moderne by med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og med sans for historien og de gamle rødder. Der er nu året rundt operaer, koncerter og kulturelle begivenheder.
Vi besøger Matenadaran – et museum og videnskabeligt institut for antikke manuskripter. Museet huser ca. 20.000 antikke manuskripter, flere af dem smukt illustrerede. Det er verdens største samling antikke manuskripter.

Vi besøger Cascasekomplexet, ”Armeniens hængende haver”. En amerikansk filantrop med armenske rødder begyndte i 2002 at skyde penge i et stort projekt: I en klippe i Yerevan var bygget et kongreshus i Sovjettiden. Det smuldrede hen og trængte til en kærlig hånd. Den gav Gerard Cafesjian, som bekostede en total renovering. Resultatet er et imponerende kunstmuseum med et ydre, der prompte har givet det tilnavnet "Armeniens hængende haver". 572 trappetrin leder op ad museets tag, og undervejs ser vi utrolige udsigter over Yerevan. Museets indre rummer en samling på mere end 5.000 værker af glas.

Efter fællesmiddagen om aftenen kan man evt. gå til Republikpladsen, hvor der i sommermånederne mellem kl. 21.30 og 22.30 er et meget fascinerende show med vandkunst: Mange springvand belyst i skiftende farver springer i takt til musik. Pladsen er aften efter aften fyldt med armenere, der nyder forestillingen og køligheden efter en varm dag.

Dagen starter med besøg på et marked, hvor der findes et bredt udvalg af armenske frugter, konfekt og andre lækkerier.  Armenien er kendt for sin lækre chokolade.

Herefter går turen til Genocide Memorial, hvor vi besøger det tilhørende museum, som er et mindesmærke for det store tyrkiske folkedrab på 1,5 millioner armenere, som startede i 1915 under 1. verdenskrig. Det er bedre kendt som det armenske holocaust. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

Vi besøger en af verdens ældste katedraler, Echmiadzin, der ligger 20 km fra Yerevan. Området blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse som statsreligion i 301. I dag er det hovedsæde for den armenske apostolske kirke med et betydningsfuldt kloster og en domkirke. Den blev påbegyndt i det 4. årh. lige efter, at Armenien gik over til kristendommen, hvilket gør den til den første officielle kristne kirke i verden. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel. Spor af dette tempel kan ses i krypten. Katedralen er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og er et specielt pilgrimssted for alle armeniere rundt om i verden.

Vi spiser frokost i etniske omgivelser hos en værtsfamilie, der er tilknyttet ”Cross of Armenian Unity”. Vi får et let økologisk måltid, hvorefter vi går ned til vinkælderen, hvor den hjemmelavede vin opbevares i nogle store tønder. Hos denne familie kan man også få et indtryk af tæppevævning og få lidt forklaring om armensk madlavning. Selve organisationen er en NGO, der yder humanitær hjælp til forældreløse børn og hjælper dem til at uddanne sig og integrere sig i det sociale liv. Der er en lille butik med småting, som børnene har fremstillet.

Efter frokosten besøger vi en brandyfabrik i Yerevan, og vi skal selvfølgelig have en smagsprøve på den berømte brandy.

Vi kører til Aragatsotn provinsen, hvor vi besøger Amberd borgen fra det 7. århundrede. Den er smukt beliggende i 2300 meters højde, og har en spændende historie bag sig. Borgen der blev bygget under bronzealderen som sommerbolig for kongerne.

Vi fortsætter udflugten til vindistriktet Armas Estate, som har et karakteristisk landskab.  Den vulkanske jord i området er rig på kalksten, kalcium, kvælstof, svovl og andre mineraler, som giver unikke egenskaber og aromaer til vinstokkene.

Vi besøger vinmarkerne, og får mulighed for at smage både rød- og hvidvin samt en lækker rosévin. Den strålende og intense farve af denne vin kommer fra den oprindelige Karmrahyut-drue, der betyder "rød juice" på armensk.

Efter vinsmagningen og rundturen i vindistriktet, bliver der serveret frokost i området. Efter frokosten får vi muligheden for at smage en speciel te med Karmrahyut-vin af kopper dækket med sukker.

Overnatning i Haghpat.

Efter morgenmaden kører vi til landsbyen Haghpat, hvor vi besøger et kloster fra det 10. århundrede, som er optaget på Unescos liste over verdens kulturarv.

Vi fortsætter med en udflugt til den lille landsby Odzun, hvor vi skal se på bier og smage den dejlige honning med hjemmelavet tærte og juice.
Herefter fortsætter vi til skovbyen Dilijan. Undervejs besøger vi en landsby beboet af en russisk minoritet, molokkanerne. Vi spiser frokost hos en af landsbyens familier.

Dilijan bliver også kaldt for det lille Schweiz i Armenien, fordi der er et helt andet klima end i det øvrige Armenien. Her er en fantastisk frisk luft, og hele området er dækket af en dyb og tæt skov med forbavsende rig vegetation.

Vi tager på en kort byrundtur i Dilijan, hvor vi bl.a. besøger den gamle bydel. Overnatning i Dilijan.

Vi kører til landsbyen Aghavnavank, hvor vi starter vores lille vandretur på ca. 2 timer. Vi vandrer mod Aghavnavank klosteret, som er fra det 13. århundrede. Vandreturen går igennem Dilijan National Park, som har en fantastisk natur med et flor af vilde blomster, bl.a. vibeæg og ærenpris.

Efter vandreturen besøger vi en kunstner, som bor i Dilijan. Her får vi muligheden for at beundre hans kunstværker, og desuden får vi serveret en dejlig frokost i hans hjem.

Valgfrit: Besøg Sevanavank klosteret som blev bygget i år 874 af King Ashot. Klosteret var ifølge historikere et vigtigt pilgrimscenter. Her er en fantastisk panorama udsigt fra halvøen, hvor klosteret er beliggende. Turen afsluttes med en kort bådtur på søen.

Vi overnatter i Sevan.

Efter morgenmaden på hotellet kører vi til byen Yeghegnadzor. På vejen stopper vi ved et gammelt karavanserai i Selim passet, hvor vi tager en kort vandretur. Selim-passet var et velbesøgt sted for silkevejshandlere tilbage i det 14. århundrede. Selim-passet ligger i 2400 meters højde, hvilket giver os en flot panorama udsigt ned over dalen. Vi spiser en let frokost efter vandreturen.

Vi fortsætter mod Yeghegnadzor, hvor vi skal besøge et lokalt hjem. Her får vi vist, hvordan man laver ost i denne region, og vi får også mulighed for at deltage i denne proces. Desuden vil der blive serveret en dejlig kop hjemmelavet kaffe.

Vi forsætter til byen Hermon, hvor vi skal overnatte.

Vi tager ud til Karahunj (Zorat Stones), også kaldet ”Stonehenge of Armenia”, som er et 6000 år gammel og gådefuldt sted. De 204 sten har muligvis udgjort et forhistorisk astronomisk observatorium, men nogen overbevisende forklaring om deres anvendelse findes ikke. 76 af stenene har åbninger nær ved toppen. Stenene er af basalt, den største vejer 10 tons.
Herefter kører vi mod byen Tatev. På vejen besøger vi landsbyen Shinuhayr, hvor vi bliver introduceret i de traditionelle måder at væve tæpper på.

Vi skal se Tatev Monastery, det mest berømte kloster i landet med en unik og dramatisk beliggenhed i bjergene. Vores vej op til klosteret, der er fra det 9. århundrede, er lidt alternativ, da vi skal med verdens længste kabelbane derop. Kabelbanen, der forbinder Tatev med byen Halidzor, er 5,7 km lang. På den 12 minutter lange tur kan vi nyde den storslåede udsigt over Vorotan floden og de omkringliggende bjergkæder. Udsigten fra Tatev klosteret i 1600 meters højde er ligeledes meget betagende.

Klostret har været bispesæde siden 8. årh. Stedet havde sin blomstringstid i det 14. og 15. årh. som lærdomssæde. På det tidspunkt boede omkring 1000 mennesker på klostret. Her var skoler for skrivning og miniaturemaleri. Omkring 10.000 håndskrevne bøger blev opbevaret her, og 264 landsbyer i 10 provinser betalte skatter til klostret.
Hele komplekset er omgivet af en mur. Både på nord- og øst facaden ses fremstillinger af slanger, da armenerne betragtede slanger som beskyttere af deres huse. Vi kører til byen Goris, hvor vi skal overnatte.

Vi besøger Khndzoresk landsbyen, som er meget speciel på grund af dens mange huler. Det var umuligt for befolkningen i det østlige Armenien at bygge huse her på grund af de mange bjergskråninger. Derfor måtte man ty til andre metoder ved at udhugge huler, som de boede i. Disse huler var beboet helt indtil år 1950. De har været brugt som tilflugtssted i urolige tider.
Vi vandrer i ca. 1,5 time i området omkring Khndzoresk. Vandreturen tager os over en 160 meter lang hængebro. Fra broen er der en hel fantastisk udsigt ud over slugten.

Efter vandreturen fortsætter vi til klosterkomplekset Noravank. Klosteret var et vigtigt religiøst og kulturelt center i det 12. årh. I klosteret er der tre kirker, der står side om side, samt to små gravkapeller og en særpræget lille toetagers kirke, hvor en smal udvendig trappe fører til overetagen.

Vi spiser frokost i en helt speciel lille café, der er indrettet i en klippehule. Herefter besøger vi Areni landsbyen, som er kendt for deres vin. Dette område af Armenien antages for at være et af ​​de ældste vinområder i verden, da en 6500 år gammel vingård for nylig blev opdaget. Vi besøger den gamle vingrotte.

Vi fortsætter til Khor Virap kirken, som ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger ca. 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område).

Efter en oplevelsesrig dag kører vi til Yerevan, hvor vi har rejsens sidste 3 overnatninger.

Fridag i Yerevan. Dagen kan bruges på egen hånd. Rejselederen vil komme med forslag til hvordan dagen kan anvendes. Måske er der mulighed for at komme til opera, koncert eller folkloreforestilling.

Vi besøger klosterkomplekset Geghard, der delvis ligger i en klippehule ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt om ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde. Klosterkomplekset er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.
Herefter tager vi på en let vandretur langs Azat floden, hvor vi har en flot udsigt over Khosrov national park.

Efter vandreturen besøger vi Garni-templet, der ligger øst for Yerevan: Det er en virkelig perle fra det 1. årh. og det eneste tilbageværende tempel fra før kristen tid. Det ligger ligeledes ud til den dybe og imponerende flotte canyon med Azat Floden i bunden.

Vi tilbringer en times tid ved dette tempel. Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser: Resterne af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Her er inkorporeret romerske bade fra tidligere perioder. Uden for templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager. Dette tempel er ligeledes optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Vi spiser en lækker frokost hos en armensk familie, der har indrettet en lille restaurant i deres have. Her har vi også mulighed for at overvære, hvordan man fremstiller det lækre armenske brød ”Lavash” i den nedgravede ovn. Familien vil også fortælle os om forskellige krydderier, som de bruger til frokosten. Og de der har lyst, kan afslutte måltidet med at nyde et glas lokal abrikos vodka i den hyggelige have.

Efter frokosten kører vi tilbage til Yerevan. På vejen tilbage besøger vi en yazidi-landsby, hvor vi får lidt at vide om dette mindretals traditioner og livsstil.

Sidste overnatning i Yerevan.

Efter en oplevelsesrig rejse til Armenien kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

13 dage Pris Rejseleder Status Information
14. sep 20 til
26. sep 20
Afventer pris Zara Zakaryan-Olsen Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede