Logo

Eventyrrejse til Armenien

Mød armenerne på deres hjemmebane

Skru op for sanserne og mød armenerne på deres hjemmebane. Det er essensen af dette eventyr i det lille land i Kaukasus. Vi bogstaveligt talt vader ind i private hjem og får en unik oplevelse af mennesker og kultur – alt sammen takket være de gode kontakter, vi har efter at have lavet rejser til Armenien i næsten 20 år.

I det område, der kaldes ”lille Schweiz”, besøger vi en landsby med en russisk minoritet, molokkanerne, og får en kop kaffe hos en af byens familier. 

Se dagsprogram
Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi spiser også frokost hos en familie, der har indrettet en lille restaurant i deres have. Her kan vi se, hvordan man fremstiller det lækre armenske brød ”Lavash” i nedgravet ovn. Familien fortæller om forskellige krydderier, som de bruger til frokosten, og har man lyst, kan måltidet afsluttes med et glas lokal abrikos vodka.

Ud over denne gæstfrihed tager vi på opdagelse i hovedstaden Yerevan, hvor vi blandt andet ser museet for det armenske folkemord og det arkitektoniske underværk ”Armeniens hængende haver”.

Andre højdepunkter er verdens længste kabelbane på 5,7 km, verdens største samling manuskripter, verdens første officielle, kristne kirke – og meget mere.

Rejsen byder desuden på en fridag i Yerevan, der er en hyggelig by med næsten parisisk stemning.

Rejsens højdepunkter:
  • Enestående kirker, klostre og katedraler i smukke omgivelser
  • Det smukke og bjergrige landskab i det sydøstlige Armenien
  • Den gamle hulelandsby Khndzoresk
  • Besøg i små landsbyer
  • Besøg hos lokal kunstner
  • Vandretur i Dilijan National Park

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi rejser mod Armeniens hovedstad, Yerevan.

Vi lander i Yerevan tidligt om morgen. Herefter har vi en kort transfer fra lufthavnen til vores hotel, hvor vi hviler os efter flyturen.

Efter sen morgenmad tager vi på byrundtur i Armeniens hovedstad Yerevan. Byen er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. I dag er det en moderne by med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og med sans for historien og de gamle rødder. Der er nu året rundt operaer, koncerter og kulturelle begivenheder.
Vi besøger Matenadaran – et museum og videnskabeligt institut for antikke manuskripter. Museet huser ca. 20.000 antikke manuskripter, flere af dem smukt illustrerede. Det er verdens største samling af armenske manuskripter.

Vi besøger Cascasekomplexet, ”Armeniens hængende haver”. En amerikansk filantrop med armenske rødder begyndte i 2002 at skyde penge i et stort projekt: I en klippe i Yerevan var bygget et kongreshus i Sovjettiden. Det smuldrede hen og trængte til en kærlig hånd. Den gav Gerard Cafesjian, som bekostede en total renovering. Resultatet er et imponerende kunstmuseum med et ydre, der prompte har givet det tilnavnet "Armeniens hængende haver". 572 trappetrin leder op ad museets tag, og undervejs ser vi utrolige udsigter over Yerevan. Museets indre rummer en samling på mere end 5.000 værker af glas.

Efter fællesmiddagen om aftenen kan man evt. gå til Republikpladsen, hvor der i sommermånederne mellem kl. 21.30 og 22.30 er et meget fascinerende show med vandkunst: Mange springvand belyst i skiftende farver springer i takt til musik. Pladsen er aften efter aften fyldt med armenere, der nyder forestillingen og køligheden efter en varm dag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen starter med besøg på et marked, hvor der findes et bredt udvalg af armenske frugter, konfekt og andre lækkerier.  Armenien er kendt for sin lækre chokolade.

Herefter kører vi til landsbyen Aknalich, hvor vi skal se verdens største Yezidi tempel. 

Vi besøger også en af verdens ældste katedraler, Echmiadzin, der ligger 20 km fra Yerevan. Området blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse som statsreligion i 301. I dag er det hovedsæde for den armenske apostolske kirke med et betydningsfuldt kloster og en domkirke. Den blev påbegyndt i det 4. årh. lige efter, at Armenien gik over til kristendommen, hvilket gør den til den første officielle kristne kirke i verden. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel. Spor af dette tempel kan ses i krypten. Katedralen er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og er et specielt pilgrimssted for alle armeniere rundt om i verden.

Efter frokosten besøger vi en brandyfabrik i Yerevan, og vi skal selvfølgelig have en smagsprøve på den berømte brandy.

Måltider: Morgenmad og frokost

Fridag i Yerevan. Dagen kan bruges på egen hånd. Rejselederen vil komme med forslag til hvordan dagen kan anvendes. Måske er der mulighed for at komme til opera, koncert eller folkloreforestilling.

Måltider: Morgenmad

Efter morgenmad besøger vi Genocide Memorial og det tilhørende museum, som er et mindesmærke for det store tyrkiske folkedrab på 1,5 millioner armenere, som startede i 1915 under 1. verdenskrig. Det er bedre kendt som det armenske holocaust. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

Vi kører videre til Aragatsotn provinsen, hvor vi besøger Amberd borgen fra det 7. århundrede. Den er smukt beliggende i 2300 meters højde, og har en spændende historie bag sig. Borgen der blev bygget under bronzealderen som sommerbolig for kongerne.

Vi fortsætter udflugten til Ashtarak, hvor vi får mulighed for at smage både rød- og hvidvin samt en rosévin. Den strålende og intense farve af denne vin kommer fra den oprindelige Karmrahyut-drue, der betyder "rød juice" på armensk. Efter vinsmagningen og rundturen, bliver der serveret frokost. 

Sidst på dagen besøger vi et af landets mest berømte klostre, Haghpat (10. - 13. årh.). Klostret er på UNESCOs verdensarvsliste.  Klosterkomplekset ligger i fuldendt harmoni med den omgivende natur.

Overnatning i Haghpat.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag skal vi besøge en lokal landsby. Her møder vi molokanere, som fortæller om deres
religiøse livsstil og vi får et godt indblik i deres dagligdag.

Vi fortsætter til Dilijan, som også bliver kaldt for det lille Schweiz i Armenien, fordi der er et helt andet klima end i det øvrige Armenien. Her er en fantastisk frisk luft, og hele området er dækket af en dyb og tæt skov med forbavsende rig vegetation. Vi tager på en kort byrundtur i Dilijan, hvor vi bl.a. besøger den gamle bydel.

Om eftermiddagen besøger vi en kunstner. Her får vi muligheden for at beundre hans kunstværker.

Vi har 2 overnatninger i Dilijan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi besøger Haghartsin klosteret, som har en smuk beliggenhed i skoven nær Dilijan.

Herfra vandrer vi ca. 4 km gennem skoven til et smukt vandfald. Dilijan National Park har en fantastisk natur med et flor af vilde blomster, bl.a. vibeæg og ærenpris.

Senere på eftermiddagen tager vi endnu en vandretur til det mystiske Matosavank kloster, som er fra det 13. århundrede.

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Efter morgenmaden på hotellet kører vi til Hayravank klosteret, som er smukt beliggende ved Sevan Søen. Her er en fantastisk panorama udsigt over søen. 

Vi kører videre til Noradouz, en kirkegård fra Middelalderen, hvor der findes et stort antal khachkars (korssten) med meget interessante motiver og symbolik.

Tæt ved Sevan søen ser vi, hvordan de lokale laver ost i denne region, og vi får også mulighed for at deltage i processen. 

Vi fortsætter til Goris, hvor vi har 2 overnatninger. 

På vejen stopper vi ved et gammelt karavanserai i Selim passet, hvor vi tager en kort vandretur. Selim-passet var et velbesøgt sted for silkevejshandlere tilbage i det 14. århundrede. Selim-passet ligger i 2400 meters højde, hvilket giver os en flot panorama udsigt ned over dalen. Vi spiser en let frokost efter vandreturen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi besøger Khndzoresk landsbyen, som er meget speciel på grund af dens mange huler. Det var umuligt for befolkningen i det østlige Armenien at bygge huse her på grund af de mange bjergskråninger. Derfor måtte man ty til andre metoder ved at udhugge huler, som de boede i. Disse huler var beboet helt indtil år 1950. De har været brugt som tilflugtssted i urolige tider.
Vi vandrer i ca. 1,5 time i området omkring Khndzoresk. Vandreturen tager os over en 160 meter lang hængebro. Fra broen er der en hel fantastisk udsigt ud over slugten.

Vi ser også Tatev klosteret, det mest berømte kloster i landet med en unik og dramatisk beliggenhed i bjergene. Vores vej op til klosteret, der er fra det 9. århundrede, er lidt alternativ, da vi skal med verdens længste kabelbane derop. Kabelbanen, der forbinder Tatev med byen Halidzor, er 5,7 km lang. På den 12 minutter lange tur kan vi nyde den storslåede udsigt over Vorotan floden og de omkringliggende bjergkæder. Udsigten fra Tatev klosteret i 1600 meters højde er ligeledes meget betagende.

Klostret har været bispesæde siden 8. årh. Stedet havde sin blomstringstid i det 14. og 15. årh. som lærdomssæde. På det tidspunkt boede omkring 1000 mennesker på klostret. Her var skoler for skrivning og miniaturemaleri. Omkring 10.000 håndskrevne bøger blev opbevaret her, og 264 landsbyer i 10 provinser betalte skatter til klostret.
Hele komplekset er omgivet af en mur. Både på nord- og øst facaden ses fremstillinger af slanger, da armenerne betragtede slanger som beskyttere af deres huse. 

Vi spiser frokost i en lokal landsby, hvor vi bl.a. smager på den lokale honning og vodka. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden besøger vi klosterkomplekset Noravank. Klosteret var et vigtigt religiøst og kulturelt center i det 12. årh. I klosteret er der tre kirker, der står side om side, samt to små gravkapeller og en særpræget lille toetagers kirke, hvor en smal udvendig trappe fører til overetagen.

Herefter besøger vi Areni landsbyen, som er kendt for deres vin. Dette område af Armenien antages for at være et af ​​de ældste vinområder i verden, da en 6500 år gammel vingård for nylig blev opdaget. Vi besøger den gamle vingrotte. Vi tager også en frokost her og smager på vinen. 

Vi fortsætter til Khor Virap kirken, som ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger ca. 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område).

Efter en oplevelsesrig dag kører vi til Yerevan, hvor vi har rejsens sidste 2 overnatninger.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi besøger klosterkomplekset Geghard, der delvis ligger i en klippehule ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt om ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde. Klosterkomplekset er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.
Herefter tager vi på en let vandretur langs Azat floden, hvor vi har en flot udsigt over Khosrov national park.

Efter vandreturen besøger vi Garni-templet, der ligger øst for Yerevan: Det er en virkelig perle fra det 1. årh. og det eneste tilbageværende tempel fra før kristen tid. Det ligger ligeledes ud til den dybe og imponerende flotte canyon med Azat Floden i bunden.

Vi tilbringer en times tid ved dette tempel. Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser: Resterne af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Her er inkorporeret romerske bade fra tidligere perioder. Uden for templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager. Dette tempel er ligeledes optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Vi spiser en lækker afskedsmiddag hos en armensk familie, der har indrettet en lille restaurant i deres have. Her har vi også mulighed for at overvære, hvordan man fremstiller det lækre armenske brød ”Lavash” i den nedgravede ovn. Familien vil også fortælle os om forskellige krydderier, som de bruger til frokosten. Og de der har lyst, kan afslutte måltidet med at nyde et glas lokal abrikos vodka i den hyggelige have.

Efter frokosten kører vi tilbage til Yerevan, og aftenen er på egen hånd. 

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter en oplevelsesrig rejse til Armenien kører vi tidligt til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os