Logo

Fugle og kultur i Armenien

En lille perle i Kaukasus

Kaukasisk lundsanger, trænattergal, mestersanger. Fuglesangen slår os i møde på denne rejse til Armenien, der med sit varierede landskab kan byde på et væld af fugle. Ikke kun sangfugle. Det kunne også være de farverige orientgulbuge, purpurhejrer og ørkendompapper. Eller i større målestok slangeørnen, den kaukasiske urfugl og den hvidskæggede terne.

Rejsen i det lille land i Kaukasus er lagt tilrette, så vi bevæger os i såvel skov, bjerge, vådområder og åbne landskaber. Det giver rigtig gode muligheder for at spotte de mange fuglearter, der findes i Armenien. Med på rejsen er der en professionel, armensk fugleekspert.

Se dagsprogram
Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Men vi kigger ikke kun opad. Vi oplever også den gamle og meget selvstændige kultur, der hersker i Armenien. I et unikt klippelandskab ser vi både Geghard klostret, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, samt templet Garni, der er fra det 1. århundrede. Her spiser vi frokost hos en familie, der har indrettet haven til en lille restaurant.

I det sydlige Armenien tager vi verdens længste svævebane til et andet kloster: Tatev. Vi har to dage i skovområderne nær Sevan-søen og får udsigten til Ararats bjerg, når vi står ved Khor Virap lige syd for hovedstaden Yerevan.

I Yerevan besøger vi Genocide Museum, som er et museum i verdensklasse, om end på en tragisk baggrund. Museet informerer om det tyrkiske folkemord på armenere under 1. verdenskrig.

Der er helpension på rejsen bortset fra 2 dage, og det armenske køkken er fremragende, med en udstrakt brug af friske råvarer.

Rejsens højdepunkter:

  • Et varieret og smukt landskab der byder på et rigt fugleliv
  • Mulighed for at se og høre over 150 forskellige fuglearter
  • Verdens længste kabelbane til det unikke Tatev kloster
  • Enestående kirker, klostre og katedraler
  • ”Armeniens hængende haver” i Yerevan med en stor glaskunst samling

Max 15 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kurs mod Armeniens hovedstad, Yerevan.

Ankomst til Zvartnots International Airport. Vi kører til hotellet og får morgenmad og et hvil, før vi begiver os på en bytur i Yerevan.

Vi besøger Genocide Museet, som informerer om det tyrkiske folkemord i Vestarmenien under 1. Verdenskrig. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

Derefter kører vi til Garni templet, en virkelig perle fra det 1. årh. og det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid. Det ligger ud til den dybe og imponerende flotte canyon med Azat Floden i bunden.

Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser: Resterne af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Her er inkorporeret romerske bade fra tidligere perioder. Uden for templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager.

Vi spiser frokost hos en familie i Garni. De har omdannet deres have til en lille restaurant. Her kan vi også se, hvordan det lækre armenske nationalbrød "lavash" bages i en underjordiske ovnkaldet "tonir".

Vi fortsætter til Geghard klosteret, et storslået bygningsværk, der er indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste. Klosterkomplekset ligger delvis i en klippehule ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet omkring klostret ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde.

Tilbage i Yerevan spiser vi middag sammen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi til Vedi by. Her skifter vi bussen ud med på 4WD og besøger den tørre kløft, hvor der er mulighed for at spotte ørkendompap, bjerghortulan, klippeværling og orient gulbug. Også bjergkalandarlærke og hvidrygget stenpikker findes her.

Derefter kører vi til klosteret Khor Virap, der ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger ca. 25 km inde i Tyrkiet, i gammelt armensk område. Under klosteret er den kælder, hvor St. Gregorius sad indespærret i 12 år, indtil han blev løsladt for at helbrede den sindssyge konge, der havde fængslet ham. Senere omvendte St. Gregorius kongen til kristendommen. Vi får adgang til kælderen ad en lodret stige gennem en snæver skakt.

Vi tager ud til Etchmiatsin, der ligger 20 km fra Yerevan. Området blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse som statsreligion i 301. I dag er det hovedsæde for den armenske apostolske kirke medet betydningsfuldt kloster og en domkirke. Etchmiadzin Katedralen er den ældste kristne kirke i Armenien. Den blev påbegyndt i det 4. årh. lige efter, at Armenien gik over til kristendommen. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel. Spor af dette tempel kan ses i krypten.

Tilbage i Yerevan er der middag på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden kører vi til byen Dilijan, der ligger i et skovområde. Vi kører til kløften ved Polat Floden, og for at komme dertil bytter vi bussen ud med 4-hjulstrækkere. I dette skovområde er der gode chancer for at se flagspætter, fluesnappere og kaukasisk lundsanger. Der er også chance for at se sortspætte.

Vi spiser frokost i en lokal restaurant. I løbet af eftermiddagen bliver der også lejlighed til at se Haghartsin klosteret (13. årh.). Middag og overnatning i Dilijan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen kører vi i 4-hjulstrækkere til bjergene, hvor vi får muligheden for at se den kaukasiske urfugl, bjerggransanger, mellemflagspætter og andre skovfugle.

Vi spiser picnic i bjergene.

Vi fortsætter til Sevan søen og stopper ved Norashen reservatet for at kigge efter verdens største koloni af armenske måger, som yngler her. Vi ser også sorthalset lappedykker og rustænder.

Middag og overnatning på et beskedent hotel i hyggelige omgivelser nær Sevan søen.

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Vi kører over det 2410 m høje Selim Pas, hvor vi besøger et middelalderligt karavanserai, der er meget velbevaret.

Vi kører videre til Shatin. Igen i dag finder vi et smukt sted, hvor vi kan nyde frokostpakkerne. Vi fortsætter kørslen gennem Vardenis Bjergene. Der er gode chancer for at se sorthovedet vipstjert og bjergirisk. Vi besøger det berømte Noravank kloster undervejs.

Klosteret er beliggende i en verden fyldt med blomster, floder, vandfald, huler og snedækkede bjergtinder. Turen går op i bjergene. Først gennem en kløft, som efterhånden udvider sig og åbenbarer klosterkomplekset Noravank højt oppe på klippen. Klosteret var et vigtigt religiøst og kulturelt center i det 12. årh. I klosteret er der tre kirker, der står side om side, samt to små gravkapeller og en særpræget lille to-etagers kirke, hvor en smal udvendig trappe fører til overetagen.

I en hule i nærheden, Areni Cave, er der fundet 7000 år gamle lædersandaler og flere andre ting, der beviser, at her har boet mennesker på et meget tidligt tidspunkt.

Middag og overnatning på gæstehus i Yeghegnadzor.

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Vi kører mod syd til Goris. Undervejs kommer vi igennem Jermuk-slugten. Vi gør holdt ved Karahunj (Zorat Stones), også kaldet ”Stonehenge of Armenia”. Det er et gådefuldt sted. De 204 sten har muligvis udgjort et forhistorisk astronomisk observatorium, men nogen overbevisende forklaring om deres anvendelse findes ikke. 76 af stenene har åbninger nær ved toppen. Stenene er af basalt, den største vejer 10 tons. 39 sten er anbragt i en oval formation med hovedaksen på 43 m øst-vest. Stedet ligger 1770 m. over havets overflade og optager et 7 hektar stort territorium.

Fuglene vi har chancer for at se på dette sted, omfatter lammegrib, slangeørn og den lille tårnfalk. Vi spiser picnic frokost undervejs.

Vi ser også Gndevank klosterkomplekset på vejen.

Goris, der har en smuk beliggenhed ved bredden af Vararik Floden, er den mest attraktive by i det sydlige Armenien. Byen nævnes som en af de regioner, der blev besejret af Kong Rusa i det 8. årh. Byen er omgivet af klippeformationer, der ligner en hær af sten. Navnet Goris betyder ”klippefyldt sted”. Byen er i virkeligheden en frugthave, et rekreativt sted, der er vokset til en by. Flere huse har træbalkoner. Middag og overnatning på hotel i Goris.

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Tatev klosteret, der er det mest berømte kloster i landet med en unik og dramatisk beliggenhed i bjergene. Vi kommer op til klostret med en nyanlagt kabelbane, der er verdens længste.

Klostret har været bispesæde siden 8. årh. Stedet havde sin blomstringstid i det 14. og 15. årh. som lærdomssæde. På det tidspunkt boede omkring 1000 mennesker på klostret. Her var skoler for skrivning og miniaturemaleri. Omkring 10.000 håndskrevne bøger blev opbevaret her, og 264 landsbyer i 10 provinser betalte skatter til klostret.

Hele komplekset er omgivet af en mur. Både på nord- og østfacaden ses fremstillinger af slanger, da armenerne betragtede slanger som beskyttere af deres huse.

Her søger vi efter grib, ådselgrib og skrigeørn, ligesom vi også har mulighed for at se bynkefugl, stendrossel, og andre spurvefugle. Så fortsætter vi med at køre til Yeghegnadzor og undervejs er der lejlighed til at se østlige klippespætmejse, orientgulbug og trænattergal. Picnic frokost nydes igen på en smuk plet i naturen. Vi kører til Vayots Dzor-regionen. Middag og overnatning på gæstehus i Yeghegnadzor.

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

I dag besøger vi de fantastiske Armash fiskedamme undervejs til Yerevan. Armash er et enestående vådområde, som tiltrækker dværghejre og dværgskarv, tophejre, purpurhejre og nathejre. Sivbredderne genlyder af kald fra drosselrørsanger og lille rørsanger, mens der på det åbne vand kan ses marmorand, hvidøjet and og rødhovedet and. Hvidskægget terne og dværgterne leder efter føde ved vandhullerne, mens de våde enge og mudrede områder har redeliggende sort ibis og sumpviber.

Armash er omgivet af semi-ørken med tamarisk, manna- og bynke buske. Dette unikke habitat tiltrækker bleg gulbug og rosasanger. Vi vil også have mulighed for at se ellekrage, biæder og grøn biæder.

Vi skifter bussen ud med 4WD, der kan køre os til en kløft i Oorts Mountains. Det kræver biler med firehjulstræk, hvis man vil se sådanne arter som chukahøne, hvidhals, isabellastenpikker, middelhavsstenpikker og mestersanger. Picnic frokost undervejs.

Sidst på dagen kører vi tilbage til Yerevan. Middag på egen hånd og overnatning i Yerevan.

Måltider: Morgenmad og frokostpakke

Vores sidste dag bruger vi på skråningerne af Mount Aragats, hvor der er chancer for at se nogle bjergfugle som Isabellastenpikker, bjergkalandarlærke, sortstrubet bynkefugl og jernspurv. Også slangeørn, lille skrigeørn og musvåge findes her.

Vi besøger den smukt beliggende Amberd fæstning.

Frokosten indtages på en lokal restaurant. Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Tidlig afrejse fra Armenien. 

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os