Logo

Georgien og Armenien

Kirker, klostre og natur i to ældgamle kristne lande

Armenien har en rigt varieret natur med bjerge og højsletter, tætte skove og blødt formede dale med fjerne flokke af kvæg. Om efteråret gløder træer og bjergsider i høstfarver. Køreturene gennem disse landskaber går til oldgamle kirker og klostre. Georgien er som Armenien et meget naturskønt land med dramatiske bjerge og brusende floder - og et ældgammelt vinland. I Georgien oplever vi også flot beliggende kirker, dramatiske kløfter og ikke mindst Kaukasus bjergene. Også her slog den tidlige kristendom rod på sin helt egen måde og vi får indblik i landets historie, der er ukendt for de fleste.

Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien Georgien
14 dage Pris Rejseleder Status Information
23. mar 18 til
5. apr 18
15.700 kr Nana Sofia Hansen Garanteret afrejse Bestil rejse Påskerejse
25. mar 18 til
7. apr 18
15.700 kr Bo Nymark Kristensen Bestil rejse Påskerejse
18. maj 18 til
31. maj 18
15.900 kr Irene Hellvik Bestil rejse
20. jul 18 til
2. aug 18
14.900 kr Nana Sofia Hansen Bestil rejse
16. sep 18 til
29. sep 18
14.900 kr Inge Christensen Bestil rejse
21. sep 18 til
4. okt 18
14.900 kr Nana Sofia Hansen Bestil rejse
10. okt 18 til
23. okt 18
15.700 kr (Afventer rejseleder) Bestil rejse Uge 42
12. okt 18 til
25. okt 18
15.700 kr (Afventer rejseleder) Bestil rejse Uge 42
Vis alle ledige afgange Vis færre

Armenien var det første land til at indføre kristendommen som statsreligion i år 301. Bygningerne står solidt plantede i harmoni med den omgivende natur, og de udstråler ro og værdighed.

En særlig oplevelse i Armenien er de meget lækre måltider. Den armenske mad er en blanding af smagsoplevelser inspireret af både øst og vest. Friske råvarer, solmodne frugter og grøntsager, og ofte er maden krydret med friske vilde bjergurter. Ostene er specielt lækre tillige med de store tynde brød, lavash, der bages i en jordovn. Vi får lejlighed til at se, hvordan disse brød bliver bagt.

En amerikansk filantrop med armenske rødder begyndte i 2002 at skyde penge i et stort projekt: I en klippe i Yerevan var et kongreshus fra Sovjettiden. Det smuldrede hen og trængte til en kærlig hånd. Den gav Gerard Cafesjian, der bekostede en total renovering. Resultatet er et imponerende kunstmuseum med et ydre, der prompte har givet det tilnavnet "Armeniens hængende haver". 572 trappetrin leder op ad museets tag, og undervejs er der utrolige udsigter over Yerevan. Museets indre rummer en samling på mere end 5.000 værker af glas. På alle vores rejser til Armenien forsøger vi at indlægge et besøg på dette fantastiske museum.

Vinfremstilling er en vigtig del af den nationale identitet. I landets frugtbare dale  har georgierne dyrket vindruer i omkring 8000 år. Mere end 500 druesorter findes kun i Georgien, og landet var blandt de første i verden til at producere vin. I Kakheti oplever vi de ældgamle vinkældre og smager på vinen direkte fra de underjordiske lerbeholdere ”kvevri”.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Armenien her

Læs praktiske oplysninger om rejser til Georgien her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi rejser fra København til Tbilisi i Georgien.

Vi får indtryk af den gamle bydel i Tbilisi. Området Abanotubani er berømt for svovlbade med bygninger i asiatisk stil samt for husene fra 19. årh. med flot udskårne træbalkoner.

Over byen knejser den kæmpemæssige statue ”Mother Georgia”. Vi kører derop og går derfra ned til Narikala Fæstningen. Vi spadserer gennem nogle af de snævre gyder i den gamle bydel til Sioni Katedralen (11.årh.) og Anchiskhati kirken i basilika-stil. Det er byens ældste kirke (6. årh.).

Efter frokost med typiske georgiske retter er der tid til et besøg på Nationalmuseet, der for nylig er genåbnet efter flere års renovering. Det indeholder bl.a. en imponerende samling guldornamenter fra før-kristen tid. Alle genstande bliver meget smukt præsenteret.

Om aftenen spiser vi velkomstmiddag, og rejselederen vil fortælle om de næste dages forløb.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Georgiens vindistrikt Kakheti provinsen, nord-øst for Tbilisi.

Vi slentrer en tur i den befæstede by Signaghi, der ligger på bjergskråningerne. Her kan man nyde udsigten over Kaukasus Bjergene og Alazani Dalen. Turen fortsætter til Gurjaani. På det lokale museum ser vi mange genstande knyttet til vinproduktionen, og vi ser hvordan den georgiske delikatesse ”churchkhela” bliver fremstillet. I en landsby nær Gurjani spiser vi frokost hos en privat familie og smager deres lækre hjemmelavede retter og ikke mindst vin.

Overnatning i Kvareli.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Første stop på dagens køretur er Mtskheta, som er optaget på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Det var her, kristendommen officielt blev indført i Georgien i 337. Mtskheta var hovedstad i næsten 800 år (4. årh. f.Kr.til 5. årh. e.Kr.) og er stadig et religiøst og kulturelt centrum for Georgiens kristne.

Vi besøger det smukt beliggende Jvari-kloster (500-tallet) og Svetickhoveli-katedralen (1000-tallet). Katedralen er kendt for sin sublime udsmykning og ligger ovenpå den første kristne kirke i Georgien fra 300-tallet.

Efter besøget i Mtskheta kører vi ud på den berømte ”Georgian Military Highway”, der byder på det ene smukke naturpanorama efter det andet. Vi gør fotostop ved Ananuri, hvor to kirker og en fæstning ligger malerisk ned til det store Zhinvali vandreservoir. Køreturen er i sig selv en meget scenisk tur gennem Store Kaukasus bjergene.

Dagens endemål er bjergbyen Kazbegi,  beliggende på skråningerne af Kaukasus.”Georgian Military Highway” er en ældgammel rute, der er blevet lovprist af mange poeter og forfattere. Undervejs besøger vi Ananuri, et befæstet kloster med smuk beliggenhed. Overnatning på beskedent hotel i Kazbegi.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Hvis vejret tillader det, skifter vi bussen ud med 4-hjulstrækkere for at køre ad den stejle vej op til den pittoreske Gergeti Trinity Church i 2170 m højde. I klart vejr har vi en chance for at få et glimt af Georgiens 3. højeste bjerg, Mt. Kazbegi (5047 m). Har man lyst til at vandre noget af vejen i stedet for at køre, er der mulighed for det.

Efter frokost i Kazbegi kører vi den smukke vej tilbage til Tbilisi. Indkvartering og middag på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost

Der er meget at opleve i Tbilisi. Rejselederen kommer med forslag. Byen har flere gode kunstmuseer og et ”dry river market” hvor der sælges godt kunsthåndværk og også malerier.

For de der har lyst bliver der arrangeret en halvdagstur til Gori, hovedbyen i Kartli regionen, og Stalins fødeby. Vi ser Stalins hus og det lille museum. Næste stop er Uplistsikhe Cave Town (1. årtusind f.Kr.), et knudepunkt langs den berømte silkevej. Det er et meget interessant komplex med beboelseskvarterer, vinkældre, bagerier og en lille basilika hugget ud i klipperne. Også et antikt teater er der. Halvdagsturen koster 30 USD pr person. Den inkluderer frokost. Der skal meldes til i forvejen, men der betales direkte til lokalguiden i Georgien).

Læs Thomas Sørensens beretning om besøg i den antikke klippeby Uplistsikhe.

Overnatning i Tbilisi

Måltider: Morgenmad

Vi forlader Tbilisi og kører mod grænsen til Armenien. Vi tager afsked med vores georgiske guide og chauffør og hilsner på den armenske guide og chauffør.

Tæt på grænsen ligger et af landets mest berømte klostre, Haghpat (10. - 13. årh.). Klostret er på Unescos verdensarvsliste.  Klosterkomplekset  ligger i fuldendt harmoni med den omgivende natur. Vi kører videre gennem smukke naturpanoramaer til bjergbyen Dilijan, hvor vi overnatter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi slentrer en tur gennem håndværkergaden i Dilijan, før vi kører videre langs Sevan Søen, en af de få højtbeliggende søer i verden, 1900 m.o.h.

Vi gør holdt i Noradouz, en kirkegård fra Middelalderen, hvor der findes et stort antal khachkars (korssten) med meget interessante motiver og symbolik.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Byrundtur. Yerevan er en af de ældste byer i verden og blev grundlagt i 782 f.Kr af kong Argishti I. I dag er Yerevan en moderne hovedstad med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle rødder. Vi kører op for at se en panoramaudsigt over byen.

Om eftermiddagen besøges Cascade komplekset, ”Armeniens hængende haver”, der bl.a. har en stor samling glaskunst.

Arkitekten bag var Yerevans stadsarkitekt, Jim Torosyan. Komplekset er en monumental udvendig trappe med springvand på hvert niveau. Indendørs forbindes etagerne med rulletrapper, og der er udstillingsrum, gårde, og udendørs haver på hver etage alle forskønnet med kunstværker med referencer til Armeniens historie og kulturarv.
Store dele af kunsten er doneret af private samlere (udenlands armeniere). Der er skiftende udstillinger langs rulletrapperne eller de 571 trappetrin og en flot butik med udvalgte souvenirs i den dyre ende.

Vi besøger Genocide Museet, som informerer om det tyrkiske folkemord i Vestarmenien under 1. Verdenskrig. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

Etchmiatsin ligger 20 km fra Yerevan og blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse i 301. Her er et betydningsfuldt kloster og en domkirke. Etchmiadzin Katedralen er den ældste kristne kirke i Armenien og blev påbegyndt i det 4.årh. lige efter at landet var gået over til kristendommen. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel.

Vi besøger St. Hripsime-kirken. Hripsime var en ung romersk nonne, som blev dræbt under kong Trdat III. Kirken er fra 600-tallet. Hripsime er nu helgen og begravet i kirkens krypt. Tredje kirke på dagsprogrammet er den nærliggende Zvartnots St. George Kirke. Den har oprindelig været i 3 etager, bygget i 600-tallet, men efter et jordskælv i år 930 faldt det meste sammen. Der står fornemt dekorerede søjler tilbage. På en af kapitælerne er der udskåret en ørn. Dagens tre kirker er alle på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Khor Virap-kirken ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område). Under kirken er en kælder-celle, hvor St. Gregorius sad indespærret i 12 år. Han blev herefter løsladt for at helbrede den sindssyge konge, der havde fængslet ham, og som han få år senere omvendte til kristendommen. Vi får adgang til kælderen ad en stige gennem en snæver skakt.

Efter to timers kørsel kommer vi til en verden fyldt med blomster, floder, vandfald, huler og snedækkede bjergtinder. Turen går op i bjergene, først gennem en kløft, som efterhånden udvider sig og åbenbarer klosterkomplekset Noravank højt oppe på klippen. I klosteret står 3 kirker side om side samt to små gravkapeller og en særpræget lille to-etagers kirke med en smal udvendig trappe op til overetagen.

I landsbyen Areni får vi kendskab til landets vinproduktion og vi smager på vinen.

Frokosten denne dag indtages i en klippehule, der er omdannet til en lille café. Her serveres simple men velsmagende specialiteter fra egnen, bl.a. en ost, der er krydret med vilde urter fra bjergene. Og som altid lavash, det tynde lækre brød bagt i en ovn i jorden.

Tilbage i Yerevan er der middag på egen hånd. Omkring operaen er der mange små gode spisesteder. På republikpladsen er der springvand, der i sommermånederne springer i flotte farver til musik, både klassisk og moderne musik.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi besøger et klosterkompleks Geghard, der delvis ligger i en klippehule. Beliggenheden er formidabel, ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt omkring ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne. Alle udhugget og udsmykket af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde.

Lige i nærheden ligger en lille perle fra det 1. årh.: Garni-templet. Et hedensk tempel, der er det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid. Det ligger lige ud til den dybe og imponerende flotte kløft med Azat Floden i bunden.

Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser. Vi kan se rester af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Uden for templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager.

I Garni spiser vi frokost hos en familie, der har omdannet deres have til en lille restaurant. De serverer lækre hjemmelavede specialiteter. Hvis vi er heldige, kan vi få demonstreret brødbagning i den nedgravede ovn.

Tilbage i Yerevan besøger vi ”Yerevan Brandy Factory”, der blev grundlagt i 1887. Vi får fortalt om produktionen, ser det lille museum og smager selvfølgelig også på den berømte brandy.

Måltider: Morgenmad og frokost

En afslappende dag i Yerevan, muligheder for at shoppe eller gå på et af byens gode museer. Hvis der er koncert, opera eller folkloreforestilling, kan der arrangeres besøg hertil.

Rejselederen vil komme med forslag til hvordan denne sidste dag i Yerevan kan anvendes.

Måltider: Morgenmad

Vi kører mod grænsen til Georgien, og kommer midt på dagen til Tbilisi.

Lidt fritid på egen hånd, før vi samles til afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
23. mar 18 til
5. apr 18
15.700 kr Nana Sofia Hansen Garanteret afrejse Bestil rejse Påskerejse
25. mar 18 til
7. apr 18
15.700 kr Bo Nymark Kristensen Bestil rejse Påskerejse
18. maj 18 til
31. maj 18
15.900 kr Irene Hellvik Bestil rejse
20. jul 18 til
2. aug 18
14.900 kr Nana Sofia Hansen Bestil rejse
16. sep 18 til
29. sep 18
14.900 kr Inge Christensen Bestil rejse
21. sep 18 til
4. okt 18
14.900 kr Nana Sofia Hansen Bestil rejse
10. okt 18 til
23. okt 18
15.700 kr (Afventer rejseleder) Bestil rejse Uge 42
12. okt 18 til
25. okt 18
15.700 kr (Afventer rejseleder) Bestil rejse Uge 42
Viktors Farmor baggrundsbillede