Logo

Pigetur til Armenien

Kunsthåndværk, tekstiler, kirker, klostre og smukke udsigter

Armenien: et lille land i Kaukasus med en rig tradition for kunsthåndværk. Køkkenet er fremragende, med en udstrakt brug af friske råvarer, som det milde klima garanterer. I hovedstaden Yerevan ser vi eksempler på armenske tæpper, broderier, pottemagervarer og dragter. Vi besøger desuden et center, hvor kvinder væver tæpper, og møder Varazdat, som er mester i at lave stenkors i armensk stil.

Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

I en landsby stifter vi bekendtskab med den lækre valnødde-dessert sujukh. På et kvindecenter i byen Goris ser vi deres fine vævede og hæklede produkter, og ved Sevan Søen er kvinderne kendte for deres strikvarer.

På rejsen får vi også kendskab til fremstilling af ost, yoghurt – og keramik. Det fine håndværk garneres med Armeniens store attraktioner: klostre, kirker, markeder og enestående panoramaudsigter.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Armenien her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kursen mod Yerevan.

Ankomst til Yerevan og check in på hotel. Efter hvil på hotellet tager vi på byrundtur.

Armeniens hovedstad Yerevan er en af verdens ældste byer. Den ligger nærved det bibelske bjerg Ararat og fremstår som en gylden skål for dem, der flyver over byen. En basaltplade med Urartu inskriptioner, udgravet af arkæologer i den sydøstlige del af byen, viser at Yerevan er knap 2800 år gammel. I det moderne Yerevan finder vi mange farverige bygninger og unik arkitektur.

Vi stopper ved khachkar-mesteren Varazdat, som udhugger stenkors i armensk stil på hjørnet af gaderne Arami og Abovyan. Vi stifter  bekendtskab med denne armenske sten, lærer om ornamenter og design af moderne stenkors.

Derefter beundrer vi udsigten over Yerevan fra det højtbeliggende Moder Armenien - monument.

Vi besøger Yerevans museum for Folkekunst, en af de unikke og smukke kollektioner af Armenske tæpper, broderier, pottemagervarer og dragter.
På det store Vernissage- marked, der er åbent hver weekend, ser vi flere eksempler på armenernes mange former for kunsthåndværk. Dette marked besøger vi enten i dag eller i morgen.

Velkomstmiddag på restaurant og overnatning på hotel i Yerevan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med et besøg på brandyfabrikken, og vi skal selvfølgelig smage på den berømte brandy. Winston Churchill var specielt begejstret for denne brandy, og han bestilte hvert år adskillige kasser.

Vi kører et stykke ud af byen til Garni. Det hedenske tempel, Garni, blev bygget i det 1. århundrede f.Kr. og var viet til guden Mitra. Efter Armenien konverterede til kristendommen i det 4. århundrede, ønskede landets ledere at benytte templet som sommerresidens. Kong Khosrov boede her ofte, da templet ligger i hans foretrukne jagtområde.

Garni blev ødelagt, da araberne erobrede Armenien, men templet blev rekonstrueret i det 10. århundrede. Dets sidste ødelæggelse var i 1638 under den tyrkiske invasion. Et voldsomt jordskælv begravede resterne af byen i 1679. Den komplette restaurering af templet begyndte i 1970 og det stod færdigt i 1978.

Vi besøger en familie i landsbyen og ser håndlavet produktion af traditionel armensk dessert, sujukh. Valnød overtrukket med druesirup. Uden for templet har kvinderne små boder, hvor de sælger denne delikatesse samt andre hjemmelavede lækkerier.

Vi fortsætter med et besøg i Geghard-klosteret. Klosteret var tidligere kendt som Ayrivank: Hule-klosteret. De nutidige bygninger er fra det 10.-13. århundrede. Geghard betød lanse på armensk. Navnet refererer til den bibelske lanse, eller spyd som romerske soldater brugte til at stikke Jesus med, mens han hang på korset. Dette spyd blev opbevaret i Geghard i lang tid, før det blev forflyttet til museet i Echimiadzin Katedralen. Den store kirke, bygget i 1215, er den ældste bygning i klosterets kompleks. Avazan kirken, fra 1283, er udhugget direkte af den solide klippevæg som et stort kunstværk. Bag denne kirke befinder sig endnu en kirke, endnu dybere inde i klippen.

Vi kører tilbage til Yerevan. Der er så middag på restaurant og overnatning i Yerevan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Noravank-klosteret betragtes som prædikestolen  biskopperne fra Syunik-området. Den vigtigste kirke, Sankt Karapet Kirken, blev bygget i 1227. Mod syd kan man se gravkirken, bygget i 1339. Dette gravmonument kan spores til det 4. eller 5. århundrede. Til højre for indgangen er der for nylig opdaget stalaktit huler. Det utrolige landskab af bjerge som omkranser klosteret viser smukke farver fra solens refleksioner.

Vi fortsætter til Goris, hvor vi besøger træhåndværkeren Mihran, en levende personlighed. Vi besøger endvidere kvindernes center, hvor der udstilles fine vævede og hæklede  produkter. Aktiviterne  på dette center er mangfoldige. De har bl.a. et studie, således at de kan bringe nyheder med fokus på kvinder.  Hvis der er tid, går vi en tur i den gamle del af Goris.

Overnatning på hotel i Goris.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

På bjergsiden af Khor Dzor ligger den ældgamle by Khndzoresk. Maleriske klippeformationer og smuk natur gør dette sted til noget helt særligt. Det kaldes ofte ”Armeniens Kappadokien”. Kippehulerne var beboet fra antikken og til langt op i forrige århundrede, men nu bruges de mest til opbevaring af korn, grønsager o.l. Under krigen om Nagorno Karabagh i 1990-erne var flere af hulerne kortvarigt beboede igen. Hulerne ligger spredt i et forholdsvis stort område, og det tyder på, at her har levet en befolkning af en vis størrelse. De fleste af hulerne er meget primitive, men der findes også st huler i en anselig størrelse og i fornem udførelse. To kirker er udhugget i klipperne, de stammer begge fra 17. årh.

Vi kører mod Sevan, gennem Selim-passet og besøger Selim karavanserai. Dette karavanserai blev brugt som overnatningssted for rejsende og deres dyr på vej gennem Selim bjergene. Det er det bedst bevarede karavanserai i hele Armenien, opbygget af en stor hal, delt i 3 dele og belyst fra åbninger i loftet. Denne bygning er et særligt godt eksempet på armensk arkitektur i middelalderen.

Næste stop er den gamle kirkegård Noraduz, som er kendt for de mange smukt udsmykkede korssten (Khachkar’er) fra det 13. til 17. århundrede. Disse korssten er vigtige kulturelle symboler for Armenien. De kan have en højde op til 3 meter og være meget kunstfærdigt udhugget. Korset i midten af stenen har gerne fine plantemotiver eller geometriske dekorationer.

Vi ankommer til Sevansøen, der ligger omgivet af smuk natur. Vejen hertil går igennem områder med bjerge og klipper. Naturen er barsk og majestætisk, vandet er turkisblåt og smukt. Sevansøen er en af de få søer i verden, som er højt beliggende, 1900 m.o.h. Der er udsigt til smuk halvø med Sevanavank Kirken fra det 9. århundrede.

Overnatning på hotel i Sevan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Denne dag besøger vi en kvinde i landsbyen Fialetovo, en af de fem landsbyer, hvor der bor et russisk religiøst mindretal, molokan-sekten. Vi bliver budt på de specielle russiske blinis (pandekager). Vi besøger herefter ”Dili”, der er et lokalt ostemejeri med tilknyttet dyrehold.

Ankommet til Gyumri besøger vi et keramik-center, der er tilknyttet ”Family Care Foundation”. Det er en del af et projekt, som en ildsjæl har sat i gang, den italienske læge Antonio Montalto. Værkstedet ligger i en gammel bevaringsværdig bygning og er en del af hans overordnede plan: at bringe liv til bevaringsværdige huse. Gyumri har oplevet et stort jordskælv, og de gamle huse er i fare for at forfalde. Montalto har også oprettet et boutique-hotel i et gammelt kompleks. Vi håber vi kan være heldige at møde ham og høre om hans filosofi og planer: at gøre byen attraktiv for turister og at skabe attraktive produkter, der giver dårligt stillede unge et forsørgelsesgrundlag. Vi ser også et smedeværksted i Gyumri.

Overnatning på hotel i Gyumri.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi oplever Amberd borgen fra det 10. – 13. århundrede. Denne ridderborg er en af de eneste bevarede af sin slags i Armenien, tidligere var den Pahlavouni prinsernes familie-residens. Borgens beliggenhed er dygtigt udvalgt, ved at udnytte det bjergrige terræn er den omgivet af kløfter på tre sider.

Efterfølgende spiser vi frokost i Byurakan, hvor vi ser et lille show. Her får vi et indtryk af de gamle ritualer i Armenien. 

Overnatning på hotel i Yerevan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Den vigtigste attraktion i byen Echmiadzin er klosteret st. Echmiadzin. Katedralen er den ældste kristne kirke i Armenien. Den blev bygget tidligt ved kristendommens indførelse som statsreligion i landet i det 4. århundrede. Ifølge en kirke legende, kom kirkens placering som en åbenbaring til Gregor Lysbringeren. 5 km herfra ligger ruinerne af Zvartnots. Dette tempel blev bygget i det 7. århundrede af Nerses III Byggeren.

Vi spiser frokost ved ”Cross of Armenian Unity” hvor vi også besøger et center for kunsthåndværk.

I landsbyen Armavir besøger vi en kostemager, der viser, hvordan han fremstiller koste af stængler fra planter, som han dyrker ved sit hus. 

På vej tilbage til Yerevan besøger vi Sardarapat museet, det største etnografiske museum i Armenien.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag. Overnatning i Yerevan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Tidlig afgang til lufthavnen og hjemturen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede