Logo

Vandreferie i Armenien

Maleriske landskaber i Kaukasus

Armenien er som skabt til vandreferie med sin beliggenhed i de storslåede Kaukasus bjerge. På rejsen har vi valgt at lægge de fleste dage i den sydlige del af det lille land, som har præcis samme størrelse som Jylland. Første tur til fods er dog i hovedstaden Yerevan, der har parisisk stemning over sig. Vi ser blandt andet ”Armeniens hængende haver” og der er også tid til besøg på museet for Folkemordet.

I det sydlige Armenien, helt ind mod grænsen til Azerbaijan, vandrer vi i Syunik bjergene. Dybe kløfter, kalkstenshuler med varme kilder, hulebyer og maleriske klippeformationer omgiver os. Et stykke af vejen tager vi verdens længste kabelbane til Tatev klostret, men ellers er vi til fods i den smukke natur.

Se dagsprogram
Regioner: Kaukasus
Lande: Armenien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

En dag er ruten lagt omkring det gådefulde Karahunj, Armeniens Stonehenge. I nærheden af Sevan-søen vandrer vi ad smukke skovstier i nationalparken Dilijan.

Lige udenfor Yerevan vandrer vi i Garni slugten, hvor et af de utrolige syn, der møder os, er klipperne, der ligner lodrette orgelpiber. Vi ender ved et tempel, der stammer tilbage fra det 1. århundrede. Vi ser Virgin-kirken, der er udhugget af klippen af en enkelt mand. Han brugte til gengæld hele livet på dén opgave. Frokosten spiser vi hos en familie, der har omdannet deres have til en lille restaurant. De serverer lækre hjemmelavede specialiteter.

Rejsen giver et glimrende indblik i den armenske kristendom og det armenske folks historie. Og det armenske køkken er fremragende – det passer perfekt til sultne maver efter en flot dags vandring.

Rejsens højdepunkter:

  • Vandringer i maleriske landskaber
  • Besøg på Genocide museet og den evige flamme
  • Det smukke og bjergrige landskab i det sydøstlige Armenien
  • Armeniens smukke klostre, kirker og katedraler
  • Tidligere hulebeboelser i kalkstensklipperne og mange besynderlige klippeformationer

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra Danmark.

Vi ankommer sent til Yerevan, og kører direkte til vores hotel. 

Vores spændende rejse starter med en vandretur i Garni slugten og ved Havuts Tar, et imponerende, halvt sammenstyrtet kloster nær slugten. Garni slugten er et bemærkelsesværdigt naturfænomen, klipperne har form som lodrette kæmpestore orgelpiber.

Garni-templet er en virkelig perle fra det 1. årh. og det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid. Det ligger ud til den dybe og imponerende flotte canyon med Azat Floden i bunden.

Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser: Resterne af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.). Her er inkorporeret romerske bade fra tidligere perioder. Uden for templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager.

I nærheden af Garni ser vi klosterkomplekset Geghard, der delvis ligger i en klippehule ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt om ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde.

I Garni spiser vi frokost hos en familie, der har omdannet deres have til en lille restaurant. De serverer lækre hjemmelavede specialiteter. Hvis vi er heldige, kan vi få demonstreret brødbagning i den nedgravede ovn.

Dagens vandring: 7,5 km.
Højde: 1300-1500 m.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi tager på byrundtur i Armeniens hovedstad. Fra den højt beliggende statue ”Mother Armenia” får vi panoramaudsigt over byen. Nede i byen igen ser vi bl.a. Cascade komplexet, der bl.a. har en stor samling glaskunst. Det kaldes også ”Armeniens hængende haver”, fordi det er bygget ind i en skrå klippevæg. Yerevan har en hel parisisk stemning over sig, med grønne alléer og mange små fortovsrestauranter.  Vi besøger også Genocide museet, hvor der brænder en evig flamme for ofrene for det armenske folkemord.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til det sydlige Armenien. Turen byder på imponerende udsigter over bjergene, bizarre klipper og underlige skulpturelle bjergformationer.

Dagens vandring går til Spitakavor klostret. Vi går først gennem landsbyen, og vi har mulighed for at møde og snakke med de lokale, så vi kan få et indtryk af deres traditionelle måde at leve på. Stien fortsætter op ad skråningerne og fører direkte til Proshaberd citadellet, der ligger højt. Her får vi belønningen for vores anstrengelser: En dramatisk udsigt over bjergene og landsbyen under os. Undervejs finder vi et smukt sted til at nyde vores picnic.

Vi har to overnatninger i Yeghegnadzor.

Dagens vandring: 14 km
Vernashen landsby: 1529 m
Spitakavor: 2180 m 
Proshaberd citadel: 2380 m

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Vi er klar til at fortsætte vores eventyr i det sydlige Armenien. Vi starter dagen med at vandre til Smbataberd, et velbevaret citadel fra middelalderen. Beliggenheden er måske den smukkeste i Armenien, med Arpi floden for vores fødder. Derefter vandrer vi til det isolerede Tsakhats Kar kloster. Sidst på eftermiddagen besøger vi Shatin udsigtspunktet – og kan forhåbentligt se bezoar-geder på den modsatte side af kløften.

Den vilde bezoarged er stamfar til tamgeden, men den er udryddelsestruet, da den har været udsat for intens jagt pga. de såkaldte bezoarkugler, som findes i dens mave. Bezoarkugler er samlinger af hår, som har ligget ufordøjet i maven og med tiden er blevet stenhårde og glatte. I folkemedicinen er de i århundreder blevet betragtet som vidundermedicin mod mange sygdomme og mod forgiftninger.

Dagens vandring: 14 km
Yeghegis: 1532 m
Smbataberd: 1950 m
Tsaghatsqar: 2078 m

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Vi fortsætter mod syd på snoede veje gennem kløfter over Syunik bjergene. Denne vej er en perfekt kombination af naturlige og kulturelle vidundere. Vi tager verdens længste kabelbane til Tatev klostret, der er fra det 9. århundrede, og nyder udsigten ud over Vorotan dalen.

Klostret har en helt unik og dramatisk beliggenhed i bjergene ud til en dyb kløft. En velbevaret mur omgiver hele klostret. Flere steder på facaden ses fremstillinger af slanger. Armenierne betragtede slanger som beskyttere af deres huse.

Efter at have besøgt klostret vandrer vi til Tatev Big Hermitage, som er et kloster fra 1700-tallet, i Voroton dalen. Der er kalkstenshuler med naturlige varme kilder. Vi fortsætter til ”Djævelens bro”, og slugten er så smal, at solen næsten ikke når bunden.

Vi kører til Khendzoresk, en huleby på skråningerne. Maleriske klippeformationer og smuk natur gør dette sted til noget helt særligt. Det kaldes ofte ”Cappadokia of Armenia”. Hulerne har været beboet til langt op i forrige århundrede, men nu bruges de mest til opbevaring af korn, grønsager og lignende. Under krigen om Nagorno Karabagh i 1990-erne var flere af hulerne kortvarigt beboede igen. Hulerne ligger spredt i et forholdsvis stort område, hvilket indikerer, at her har levet en befolkning af en vis størrelse. De fleste af hulerne er ganske enkle, men der er også store huler i fornem udførelse. To kirker er udhugget i klipperne, de stammer begge fra 17. årh.

Vi forsætter til Goris, som er en hyggelig by med fine stenhuse, der har buede vinduer og træaltaner. Her leves livet i langsomt tempo.

Middag og overnatning i Goris.

Dagens vandring: 6 km (3-4 timer)
Tatev klostret: 1565 m
Djævlens bro: 1026 m

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi besøger Zoraz Stones, som er det armenske svar på Stonehenge.

Det er et gådefuldt sted. Her er i alt 204 store opretstående sten, og der er teorier om at de har udgjort et forhistorisk astronomisk observatorium, men nogen overbevisende forklaring om deres anvendelse findes ikke. 76 af stenene har åbninger nær ved toppen. Stenene er af basalt, den største vejer 10 tons. 39 sten er anbragt i en oval formation med hovedaksen på 43 m øst-vest.

Vi kører videre til Sevansøen over Selim passet til et velbevaret karavanserai, som er bygget i 1332 og ligger i 2410 m. højde. Vi kommer til Noraduz, hvor der er en fin samling af gamle khatchars (stenkors). Disse korssten er vigtige kulturelle symboler for Armenien. De kan have en højde op til 3 meter og være meget kunstfærdigt udhugget. Korset i midten af stenen er gerne omgivet af plantemotiver og geometriske dekorationer.

Sevansøen er en af de få søer i verden, som er højt beliggende, 1900 m.o.h. På en smuk halvø ligger Sevanavank kirken fra det 9. århundrede.

Frokost i Chekalovka ved søbredden. Middag og overnatning i Dilijan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen går vi en tur i den historiske gade i Dilijan, Shamambertan Street, hvor der er mulighed for at se håndværkere i arbejde.

Vi kører derefter til Parz krystal søen, hvor vi starter vandreturen i Dilijan nationalparken ad smukke skovstier, og vi kommer over det betagende Areguni pas. Vi når til Goshavank klostret, hvor den store videnskabsmand Mkhitar Gosh, som er fra det 13. århundrede, er begravet.

Vi kigger efter fugle, der er særligt aktive om morgenen, og udforsker den fortryllende natur i parken. Stierne i skoven er gode.

For de, der har mere energi at brænde af, kan vi tilbyde en kort, men absolut fantastisk vandretur til Gosh søen. Vi afslutter dagen med en køretur til Dilijan, som er en lille by, der har indfanget ånden fra det landlige Armenien.

Sidst på dagen køres til Yerevan, hvor vi overnatter på hotel.

NB: Hvis gruppen vil vandre til Gosh søen (6 km), bliver hele vandredistancen på dagen 13 km. inkl. Gosh søen, og hvis der ikke vandres til Gosh søen, vil vandre distancen være 7 km.

Dagens vandring: 7 eller 13 km
Parz krystal søen: 1344 m
Goshavank klostret: 1232 m
Gosh søen: 1423 m

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Kørsel til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os