Hvad søger du?

Azerbaijan

Den historiske bro mellem vesten og orienten

Der er mange højdepunkter på denne rejse til Azerbaijan, der er et land med mange spændende kontraster lige fra landets hovedstad, Baku, en rig kosmopolitisk boom town ved det olierige Kaspiske Hav med velbevaret gammel bydel og nye flammeformede skyskrabere og utrolig arkitektur til de små nøjsomme bjerglandsbyer og Kaukasus-bjergenes spektakulære kløfter og tinder.

I Gobustan med udsigt over Det Kaspiske Hav ser vi imponerende klippetegninger af dyr og jagtscener, der er mere end 10.000 år gamle.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Azerbaijan
Regioner: Kaukasus
Lande: Azerbaijan
11 dage Pris Rejseleder Status Information
26. maj 23 til
5. jun 23
14.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
1. sep 23 til
11. sep 23
Afventer pris Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse

Azerbaijan ligger på vestsiden af Det Kaspiske Hav, nord for Iran som en kulturel og historisk bro mellem Vesten og Orienten og med mange træk fra begge verdener, dog med sin helt egen fortolkning af islam, hvor man drikker alkohol og kvinder har udslået hår.

Mange tusinde års historie spejles i landet, hvor den gamle silkevej og handelskaravanerne gik rundt om Det Kaspiske Hav og til og fra Persien.

Azerbaijans hovedstad Bakus gamle bydel er velbevaret med paladser, moskeer, markedspladser og brolagte gader bag tykke fæstningsmure med tårne. Da olie og naturgas bogstaveligt strømmer op ad jorden og skabte enorme rigdomme allerede fra 1880’erne, blev Baku et Østens Paris med opera og i dag har byen flere end 80 fabelagtige art nouveau-bygninger, som vi skal se på en spadseretur. Ude i det halvørkenagtige landskab og i de frodige Kaukasus-bjerge overnatter vi i den lille charmerende bjerglandsby Lahic med brolagte gader. Vi besøger en tidslomme med en overlevende sovjetisk kolkhos – et landbrugskollektiv. Og vi overnatter i den gamle silkeby Sheki, en af de smukkeste og mest persisk inspirerede byer i landet.

Højdepunktet naturmæssigt er besøget gennem dramatiske kløfter og enorme floddale op til den isolerede stenlandsby Kinaliq i 2300 meters højde, hvor de har deres eget sprog.

Rejsens højdepunkter:

  • Den isolerede stenlandsby Kinaliq i 2300 meters højde
  • Imponerende klippetegninger af dyr og jagtscener, der er mere end 10.000 år gamle
  • Overnatning i Lahic – en lille charmerende bjerglandsby i de frodige Kaukasus-bjerge
  • Baku - Kontrasternes by. Imponerende skyskrabere og en charmerende gammel bydel
  • Silkevejsbyen Sheki, som er en af de smukkeste og mest persisk inspirerede byer i landet
  • Krasnaya Sloboda (Den røde by) – en rig jødisk bydel

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

På de fleste rejser flyver vi med Turkish Airlines og har en mellemlanding i Istanbul. Vi ankommer midt på aftenen til Baku.

Indkvartering på centralt beliggende hotel, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Vi tager ud til havnefronten ved martyrkirkegården for de faldne under oprøret i 1990. Her får vi en panoramaudsigt over Baku, Det kaspiske Hav og the flame Towers. Herfra kan vi også se tæppemuseet, hvis bygning er en attraktion i sig selv, og er bygget som et sammenrullet tæppe.

Vi tager på byrundtur i Baku. Vi ser byens gamle del, der omfatter Shemakha dobbeltporten, bymuren, Shirvanshakhs palads, det massive Jomfrutårn, en karavanserail (karavanekro) og den gamle markedsplads.

Der er mange meget velbevarede art nouveau-bygninger i Baku bygget af rige oliebaroner fra 1885-1915, faktisk mere end 80. Disse dekorative bygninger, f.eks. operaen, er meget interessant for arkitekturinteresserede. Vi satser på at tage en spadseretur i den del af byen under et af de to ophold i Baku. 

Vi tager også til Absheron-halvøen, der udgør den nordlige del af Baku. Her besøges Ateshgah-ildtemplet, hvor brændende gas strømmer ud af jorden (et Zarathustra-tempel). 

På vejen tilbage til Baku besøger vi det brændende bjerg - Yanar. Vi besøger også brødrene Ludvig og Robert Nobels hus Villa Petrolea. De var brødre til Alfred (våben og dynamitfabrikanten) og de blev sin tids største oliemagnater i Baku fra 1880’erne. Om aftenen ser vi byen vartegn, de tre skyskrabere de ultramoderne Flame Towers. Vi kører forbi et af verdens mest spektakulære byggerier: Heydar Aliyev Kulturcenter tegnet den legendariske arkitekt Zaha Hadid.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi forlader Baku og kører mod Kaukasus-bjergene i det vestlige Azerbaijan.

Det tørre ørkenlandskab forandrer sig og erstattes lidt efter lidt med tætte skove og bjerge. Undervejs gør vi holdt ved Diri Baba-helligdommen, et gravmæle i Maraza. Vi ser også de syv kuplede gravkamre i Yeddi Gümbaz på gravpladsen, hvor nogle af gravstenene er mere end 1000 år gamle. Vi besøger også Juma-moskéen i Shemakha, der er Kaukasus’ næsteældste efter en i Dagestan. Den kan dateres til 740’erne, men den er desværre helt forsvundet og en ny kæmpemoské fra 2013 står på stedet.

Shemakha var engang en vigtig by med kultur og handel, og det var også kongesæde for Shirvanshah-kongerne, der regerede fra 9. til 18. årh. Desværre er det meste af byens fordums skønhed nu ødelagt af flere jordskælv.

Vi kører i minibusser til Lahic, hvor vi skal overnatte. Lahic er en historisk bjerglandsby i bunden af en dal i Kaukasus-bjergene. Den er befolket af persere, som er berømte for deres fine kobberhåndværk. Der er et par små kobberværksteder og en del købmandsbutikker langs den smalle brolagte hovedgade i Lahic. Tidligere blev både kobbervarer og tæpper fra Lahic solgt til høje priser i Bagdad.

NB: Udflugten til Lahic kan desværre ikke gennemføres, hvis vejret er dårligt.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi kører forbi kolkhosen Ivanovka, en tidslomme med meget russisk præg, hvor det tidligere sovjetiske landbrugskollektiv fortsatte efter Sovjets kollaps 1991.

Nu dyrkes der meget vin i området. Vi besøger Chateau Monolit, hvor vi får en rundvisning og smager på vinen.

Overnatning i Gäbälä , som var hovedstad i det kaukasiske rige indtil 6. århundrede. Hvis tiden tillader det, besøger vi det arkæologiske område, hvor den gamle storstad lå. Her er meget sparsomme rester funder i 1959, men der er dog ruiner af to byport tårne og nogle åbne udgravninger samt et helt nyt arkæologisk museum.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi kører fra Gäbälä til Sheki. Undervejs besøger vi kirken i Nidj. Her er de sidste rester af den oprindelige befolkning - nemlig de kaukasiske kristne albanere. Kun 600 taler det oprindelige sprog endnu, som holdes i live af kirkehandlingerne.

Sheki var en vigtig station på Silkevejen og er en af de smukkeste byer i Aserbajdsjan og er kendt for sin ældgamle silkeproduktion, og man kan stadig købe lækkert silke her. Vi tager på et marked, og ser de lokale varer. 

Byen blev grundlagt for mere end 2.700 år siden på de sydlige skråninger af Kaukasus-bjergene. I byens lange historie er den blevet ødelagt adskillige gange af bl.a. oversvømmelser fra bjergene, men de historiske og arkitektoniske monumenter i dag er fra 18. og 19. århundrede. Meget af den oprindelige gamle arkitektur er velbevaret bl.a. det overdådige persiske fyrstepalads, som den persiske regent boede i, da det var et khanat i 1700-tallet. Interiøret er smukt udsmykket med vægmalerier og glasmosaikker. Vi besøger her også et værksted, hvor der stadig arbejdes med glasmosaikker. Byen er i det hele taget kendt for godt kunsthåndværk. Foruden silke og glasmosaik produceres er her pottemagere, juvelerer og gravører. Hvis tiden tillader det, går vi gennem byens gader i den øvre smukkeste del og besøger et velrenoveret stort gammelt karavanserail, nu indrettet til hotel, hvor en tepause i haven vil være en god idé.

Overnatning i Sheki.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi forlader Sheki og besøger kirken i Kish. Den er restaureret med hjælp fra Thor Heyerdal og Norge. 

Vi fortsætter mod Ganja, en smuk tur, hvor vi vil holde flere fotostop undervejs. Ganja er Azerbaijans næststørste by med mange bemærkelsesværdige bygninger i det grønne centrum, en hamam, en persisk moské, en imponerende operabygning, flere bygninger fra Stalins tid bl.a. det enorme rådhus og det gamle Breshnev-æra Hotel Ganja. Vi stopper også i udkanten af byen og ser det pompøse mausolæum bygget for at ære nationalpoeten Nizami Ganjavi fra 12. århundrede, der i flere hundrede år har været pilgrimssted. Den nuværende bygning, der minder om en rumraket, er dog fra 1991, genopbygget efter et jordskælv.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Køreturen i dag går i en lige linje gennem et ørkenagtigt landskab til Gobustan. Her ser vi de berømte klippetegninger eller helleristninger i klippen højt over Det Kaspiske Hav. Man jagede her for 10-12.000 år siden dyr og boede i huler, og her blev indridset tegninger af både husdyr og vilde dyr, mennesker og skibe. En lang sivbåd er også afbilledet. Norske Thor Heyerdal undersøgte, om der kunne være en forbindelse til vikingerne, men den teori stod han alene med. Stedet er helt fortjent på UNESCO’s liste over verdens kulturarv og ligger højt over Det Kaspiske Hav, men på den tid var klimaet helt anderledes med frodige grønne områder og havet nåede helt her op. Vi besøger også stedets nye moderne og informative museum om petroglyfferne – som klippeindgraveringer hedder på græsk.

Vi kører de sidste 60 km tilbage til Baku gennem store olie- og gasfelter og masser af boretårne. Tilbage i Baku ser vi på havnepromenaden. Overnatning i Baku.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi kører fra morgenstunden til Guba, der ligger ca. 170 km nord for Baku langs den kapsiske kyst mod udløberne af Kaukasus-kæden. Der er fine panoramaudsigter undervejs, bl.a. stopper vi og ser det hellige Femfinger Bjerg (520 m) på afstand. Guba var hovedstaden i khanatet Guba i 1700-tallet., men blev da det blev opslugt i Zarrusland i 1800 gik det noget tilbage. Her er stadig en del fine bygninger, bl.a. moskeer og en gammel hamam med en særpræget bikubeformet kuppel. Byen ligger bredden af Qudiyalcay-floden i et frugtbart område, hvor der dyrkes især gode lokale æbler og desuden er stedet kendt for krydder- og lægeurter.

Om eftermiddagen krydser vi broen over floden og besøger den synligt meget rigere jødiske bydel, Krasnaya Sloboda (Den røde by), der ligger på den anden side. Den er en slags ”hovedstad” for Azerbaijans såkaldte bjergjøder. De har levet her siden 1300-tallet og er måske den eneste 100 pct. jødiske by uden for Israel. Stedets jødiske gravplads er interessant, dels fordi man ser, hvordan pengene er blevet flere og gravmælerne større i de seneste tre årtier.

Der er ca. 5.000 indbyggere, og de anses for at være direkte efterkommere af de ”forsvundne stammer”, der spredtes efter ødelæggelsen af templet i Jerusalem i 722 f.Kr. Andre teorier går ud på, at de stammer fra jøder, der var flygtet til Iran. Husene i denne bydel er store, prangende og nyrenoverede af midler sendt fra slægtninge, der er emigreret til Israel og bruges til sommerhuse. Stalintiden var hård mod den jødiske landsby, hvor fem rabbinere blev myrdet og kun én synagoge blev sparet af de oprindeligt 11, der var i byen. Vi spadserer gennem byen og forsøger at få et kig ind i den oprindelige synagoge med dens mange tårne

Vi har en overnatning i Guba.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Guba er udgangspunktet for de mest utrolige naturoplevelser i Azerbaijan og de fjerntliggende landsbyer oppe i Kaukasus-bjergene. Derfor tager vi om morgenen afsted, ofte i personbiler, da en bus ikke kan klare vejene og stigningerne, for at begive os langt, langt op gennem spektakulære dale med dybe canyons og udtørrede flodsenge fyldt med fåreflokke. Vi stopper og fotograferer undervejs. Vi ender i landsbyen Kinaliq, der ligger på en tinde i 2300 meters højde lige op ad grænsen til Rusland. Vi får te hos en lokal bonde og går rundt blandt landsbyens smukke grå stenhuse og de mange stakke af tørret komøg, der bruges som brænde i minus 25 graders frost, idet heroppe ikke er et eneste træ. Beboerne har helt deres egne skikke og et specielt sprog, som kun få forstår.

NB: Udflugten til Kinaliq kan desværre ikke gennemføres, hvis vejret er dårligt.

Alternativt bliver vi i Guba. Byen er kendt for tæppefremstilling, og vi besøger et værksted, hvor der væves lokale tæpper.

Om eftermiddagen kører vi tilbage til Baku.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Dagen er sat af til tid på egen hånd i Baku. Der er mulighed for at se de velbevarede art nouveau-bygninger, bygget af rige oliebaroner fra 1880’erne. Disse dekorative bygninger og kvarteret kan ses på en spadseretur på et par timer. Hvis det Historiske Museum er åbent, er der mulighed for at bese en oliemagnats ødsle mauriske fantasi af et hus, der fylder en hel karré i byen med art nouveau-stuk med iris og bladløv, et intakt jugendstil-soveværelse med mere. Samlingen er gammeldags, men rummene er storslåede. 

Det er også muligt at besøge tæppemuseet. 

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag på en god restaurant.

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag.

Hjemrejsen begynder.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Alle planlagte afgange

11 dage Pris Rejseleder Status Information
26. maj 23 til
5. jun 23
14.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
1. sep 23 til
11. sep 23
Afventer pris Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse