Logo

Georgien med Svaneti

Naturperler, gastronomi og vin i Kaukasus

Georgien er på flere måder et helt særligt og eventyrligt land. Den overvældende smukke natur i Kaukasusbjergene konkurrerer med maden og vinen om at være højdepunktet på denne 10-dages kultur- og naturrejse. Klimaet er som i Spanien og landskabet er så smukt, at det er med på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Vi besøger det naturskønne Svaneti, det historiske Tbilisi og det charmerende område omkring Kutaisi. Vi kommer helt tæt på den georgiske gæstfrihed, når vi besøger kirker og klostre. Vi stifter bekendtskab med det georgiske køkken og introduceres til mange spændende egnsretter.

Regioner: Kaukasus
Lande: Georgien
10 dage Pris Rejseleder Status Information
31. aug 17 til
9. sep 17
12.500 kr Jens-Arne Sørensen Bestil rejse
1. jun 18 til
10. jun 18
Afventer pris Christian Thordal Bestil rejse
15. jul 18 til
24. jul 18
Afventer pris (Afventer rejseleder) Bestil rejse
17. aug 18 til
26. aug 18
Afventer pris Christian Thordal Bestil rejse
Vis alle ledige afgange Vis færre

Georgien er et ældgammelt vinland. I landets frugtbare dale er der i omkring 8000 år dyrket druer til vinfremstilling. Der er mere end 500 druesorter, som kun findes i Georgien.

Rejsen starter i Tbilisi, hvor vi får et indtryk af den gamle bydel med bl.a. Sioni Katedralen. Den georgiske kirke står side om side med en armensk kirke, en synagoge og en moské.

Enestående natur byder os velkommen i Svaneti provinsen i det nordvestlige Georgien. Her er der indlagt et par lette vandringer.

Vi er til vinsmagning i en landsby, hvor vi oplever de ældgamle vinkældre, og vi prøvesmager vinen direkte fra de underjordiske lerbeholdere ”kvevri”.

Men ikke mindst er mødet med georgierne og deres helt særlige sprog og historie med til at skabe en unik oplevelse af det lille land i Kaukasus.

Læs en beretning med indtryk fra Svaneti!

Læs praktiske oplysninger om rejser til Georgien

Max 20 deltagere.

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København og ankomst til Georgiens hovedstad Tbilisi.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Vi tager på byrundtur i Tbilisi, der er rig på kultur og historie. Byen blev grundlagt i 400-tallet og har gennem dens turbulente historie været mødested for forskellige folk og traditioner. Tbilisi, der er omkranset af bjerge, er i dag en moderne storby med ca. 1.5 millioner indbyggere og er kendt for sin gæstfrihed. Udflugten til den gamle by, der ligger i den centrale del af Tbilisi, går gennem stemningsfyldte gader og huse med traditionelle træbalkoner til blandt andet Metekhi-kirken (1200-tallet).

Vi kommer forbi synagogen, fredsbroen og Anchiskhati Kirken (6. årh.).

Vi tager med kabelbanen over Mtskhari Floden og op til statuen af ”Mother Georgia”, hvor der er panoramaudsigt over Tbilisi. Herfra vandrer vi ned til forsvarsværket Narikala (300-tallet).

Der bliver lidt fritid, før vi samlet går til vores middagsrestaurant. Dagens ret er Shkmeruli, Pkhali (en ret tilberedt med spinat og valnødder).

Hovedingredienserne i det georgiske køkken er fisk, kød, grøntsager, krydderier, valnødder og ost.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi indleder dagen med en kort køretur til den pittoreske by Mtskheta. Mtskheta er optaget på UNESCOs verdenskulturarvsliste, og det var her, kristendommen officielt blev indført i Georgien i 337. Mtskheta var hovedstad i næsten 800 år (4. århundrede f.Kr.- 5. århundrede e.Kr.) og er stadig et religiøst og kulturelt centrum for de kristne i Georgien.

Vi besøger det smukt beliggende Jvari-kloster (500-tallet) og Svetickhoveli-katedralen (1000-tallet). Katedralen er kendt for sin sublime udsmykning og ligger ovenpå den første kristne kirke i Georgien, der blev bygget i 300-tallet.

Vi fortsætter til Gori, Stalins fødeby. Her besøges hans hus og museet.

Hvis tiden tillader det besøger vi Uplistsikhe Cave Town. Byen er bogstavelig talt indhugget i klipperne og var et vigtigt religiøst, politisk og kulturelt center i den hellenistiske og senantikke periode (4. årh. f.Kr.-4. årh. e.Kr.), og desuden en vigtig station på Silkevejen. Det er et meget gammel og interessant komplex med beboelses-kvarterer, vinkældre, bageri og en tre-skibet basilika udhugget i klipperne. Også et antikt teater findes på stedet. Uplistsikhe ligger på toppen af et bjerg med panoramaudsigt til Mtkvari-floden.

Vi kører til Kutaisi, den næststørste by i landet. Middag og overnatning i privat gæstehus i Kutaisi.

Den mest populære ret i Georgien er khinkali, som er okse-, lamme- eller svinekød, der formes til små kugler i en dej og koges i vand.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Dagen begynder med en udflugt til Bagrati-katedralen (1000-tallet) og Gelati-klostret (1100-tallet), der begge er med på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Bagrati-katedralen, der anses for et mesterværk i den georgiske middelalderarkitektur, har navn efter Bagrat III, der var den første konge, der forenede Georgien i slutningen af 900-tallet.

Gelati-klostret, der ligger i særdeles naturskønne omgivelser, var et religiøst og videnskabeligt centrum i middelalderen og er kendt for sine mosaikker, ikoner og vægmalerier samt evangeliske manuskripter fra 1100-tallet.
 Herefter starter kørslen til Svaneti, et fantastisk naturområde med de højeste bjerge og gletchere og de særprægede gamle traditioner. Vores endemål er Mestia, der med sine over 2.000 indbyggere er den vigtigste by i den øverste del af Svanetien-regionen.

Middag og overnatning på familiehotel i Mestia. Ved ankomst til mestia besøger vi det lille etnografiske museum. Vi har 3 overnatninger i Mestia.

Dagens ret: Lobiani, som er en slags pie med bønner. Hertil serveres Gjebalia, som er stegte osteruller fyldt med pasta af mynte, hvidløg og dild.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Denne dag byder på en meget smuk vandretur på ca. 2 timer. Hvis vejret er godt, tager vi med kabelbanen op i højderne, og vandrer der. De, der ikke ønsker at vandre, kan tage en afslappende dag i Mestia i stedet.

Undervejs spiser vi picnic lunch et smukt sted.

Tilbage i Mestia tager vi på byvandring, der blandt andet fører os til Lagami-kirken med de flotte freskomalerier.

Dagens ret på hotellet er ”Chvishdri, Elarji” tilberedt med kartofler og ost.

Måltider: Morgenmad, picnic og middag.

Vi kører til den øverste del af Svanetien-regionen. Området er på UNESCOs verdenskulturarvsliste, fordi det har bevaret sit unikke middelalderudseende. Vi går en rundtur i byen Ushguli, der består af ca. 200 bygninger, hvoraf mange er fra middelalderen.

Under vores rundgang i landsbyen besøger vi Lamaria Kirken, der har fine vægmalerier.

Ushguli ligger i 2200 m’s højde. Det er den højest beliggende kontinuerligt beboede landsby i Europa. Her oplever vi, hvordan arkitektur, natur og gamle traditioner væver sig ind i hinanden. Rundturen i Ushguli indeholder også et besøg i det etnografiske museum, der opbevarer unikke kors og ikoner fra 1000-tallet

Til frokost besøger vi et hus, hvor værtinden vil vise os, hvordan man fremstiller traditionel svanetisk Kubdari (en slags pie med kød og krydderier).

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til Mestia.

Khachapuri er en georgisk specialitet. Det er et tyndt varmt brød med smeltet ost i midten, som fås i hele seks forskellige varianter.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Denne dag skal vi på en meget smuk køretur tilbage til kutaisi. Undervejs spiser vi frokost i Zugdidi i restaurant ”Menzeli”, der er kendt for sit gode køkken og de specielle egnsretter, ”Mengrelian cuisine”.

I Kutaisi bliver der fritid og mulighed for at besøge markedet. Middag og indkvartering på vores gæstehus i Kutaisi.

Dagens ret er Elardi, en majsret med Sulguni ost. Desuden Kharcho, som er en oksekødssuppe med valnødder og friske krydderurter.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi kører til landsbyen Chardakhli for at besøge ”Lago’s wine cellar”. Her smager vi på deres unikke BIO vin, der er fremstillet efter helt traditionelle metoder med nedgravning i Kvevri, en slags lerdunke i jorden. Vinen herfra er på listen over unikke vine på Hotel Ritz i London.

Det påstås, at vinen kommer fra Georgien, hvor man har dyrket vin i over 7.000 år. Ordet vin kommer fra det georgiske ord gvino.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi besøger det nationale museum, hvor vi oplever den største samling af genstande fra den georgiske kultur. Et overflødighedshorn af smukke guldsmykker og andre fund fra arkæologiske udgravninger (2.600 år f.Kr.) samt unikke sølv- og guldsmedearbejder fra den byzantinske periode i form af ikoner, kors og relikviegemmer. Museet er for nylig restaureret og nytænkt, og alt præsenterer sig meget smukt.

Efter museumsbesøget tager vi på en afslappende slentretur på ”rivermarket”, en udendørs kunstbasar, der ligger langs Mtkvari-floden i en park ved i den indre by. Her træffer man kunstnere, der sælger deres malerier og skulpturer. Udvalget er stort, og der pruttes ivrigt om priserne. Mange ting, der er typiske for landet, kan fås på dette marked, f.eks. sølvbeslåede drikkehorn, broderier og filtarbejder. Også antikviteter kan man finde her.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad, frokost og afskedsmiddag.

Kørsel til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Alle planlagte afgange

10 dage Pris Rejseleder Status Information
16. jul 17 til
25. jul 17
12.900 kr Christian Thordal Udsolgt Forespørg
31. aug 17 til
9. sep 17
12.500 kr Jens-Arne Sørensen Bestil rejse
1. jun 18 til
10. jun 18
Afventer pris Christian Thordal Bestil rejse
15. jul 18 til
24. jul 18
Afventer pris (Afventer rejseleder) Bestil rejse
17. aug 18 til
26. aug 18
Afventer pris Christian Thordal Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede