Hvad søger du?

Georgien med Svaneti

Naturperler, gastronomi og vin i Kaukasus

Georgien er på flere måder et helt særligt og eventyrligt land. Den overvældende smukke natur i Kaukasusbjergene konkurrerer med maden og vinen om at være højdepunktet på denne 10-dages kultur- og naturrejse. Klimaet er som i Spanien og landskabet er så smukt, at det er med på UNESCOs verdenskulturarvsliste.

Vi besøger det naturskønne Svaneti, det historiske Tbilisi og det charmerende område omkring Kutaisi. Vi kommer helt tæt på den georgiske gæstfrihed, når vi besøger kirker og klostre. Vi stifter bekendtskab med det georgiske køkken og introduceres til mange spændende egnsretter.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Georgien med Svaneti
Regioner: Kaukasus
Lande: Georgien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Georgien er et ældgammelt vinland. I landets frugtbare dale er der i omkring 8000 år dyrket druer til vinfremstilling. Der er mere end 500 druesorter, som kun findes i Georgien. Vi er til vinsmagning i en landsby, hvor vi oplever de ældgamle vinkældre, og vi prøvesmager vinen direkte fra de underjordiske lerbeholdere ”kvevri”.

Rejsen starter i Tbilisi, hvor vi får et indtryk af den gamle bydel med bl.a. Sioni Katedralen. Den georgiske kirke står side om side med en armensk kirke, en synagoge og en moské.

Enestående natur byder os velkommen i Svaneti provinsen i det nordvestlige Georgien.

Men ikke mindst er mødet med georgierne og deres helt særlige sprog og historie med til at skabe en unik oplevelse af det lille land i Kaukasus.

Læs en beretning med indtryk fra Svaneti

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever den enestående natur i Svaneti-regionen
  • Vi besøger middelalderbyen Ushguli og historiske Tbilisi
  • Vi udforsker Uplistsikhe - en by indhugget i klipper
  • Vi besøger en lokal vinmager, og smager på vinen fra de underjordiske lerbeholdere ”kvevri”
  • Vi ser enestående kirker, klostre og katedraler
  • Der er helpension rejsen igennem, så du smager det lokale køkken

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kurs mod Georgiens hovedstad, Tbilisi.

På de fleste rejser flyver vi med LOT og har en mellemlanding i Warszawa. Flyveturen til Warszawa tager ca. halvanden time og herefter ca. 3,5 timer til Tbilisi. 

Tidlig ankomst til Georgien.

Efter en sen morgenmad, tager vi på byrundtur i Tbilisi, der er rig på kultur og historie. Byen blev grundlagt i 400-tallet og har gennem dens turbulente historie været mødested for forskellige folk og traditioner. Tbilisi, der er omkranset af bjerge, er i dag en moderne storby med ca. 1.5 millioner indbyggere og er kendt for sin gæstfrihed. Udflugten til den gamle by, der ligger i den centrale del af Tbilisi, går gennem stemningsfyldte gader og huse med traditionelle træbalkoner til blandt andet Metekhi-kirken (1200-tallet).

Vi kommer forbi synagogen, fredsbroen og Anchiskhati Kirken (6. årh.).

Vi tager med kabelbanen over Mtskhari Floden og op til statuen af ”Mother Georgia”, hvor der er panoramaudsigt over Tbilisi. Herfra vandrer vi ned til forsvarsværket Narikala (300-tallet).

Der bliver lidt fritid, før vi samlet går til vores middagsrestaurant.

Hovedingredienserne i det georgiske køkken er fisk, kød, grøntsager, krydderier, valnødder og ost.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Gori, Stalins fødeby, hvor vi besøger hans fødehjem og museet, der gennem malerier, fotografier, artikler og effekter giver et indblik i hans opvækst og liv. 

Herefter besøger vi den antikke klippeby Uplistsikhe. Byen er bogstavelig talt indhugget i klipperne og var et vigtigt religiøst, politisk og kulturelt center i den hellenistiske og senantikke periode (4. årh. f.Kr.-4. årh. e.Kr.), og desuden en vigtig station på Silkevejen. Det er et meget gammel og interessant kompleks med beboelses-kvarterer, vinkældre, bageri og en tre-skibet basilika udhugget i klipperne. Også et antikt teater findes på stedet. Uplistsikhe ligger på toppen af et bjerg med panoramaudsigt til Mtkvari-floden.

Vi kører til Kutaisi, den næststørste by i landet. Middag og overnatning i Kutaisi.

Den mest populære ret i Georgien er khinkali, som er okse-, lamme- eller svinekød, der formes til små kugler i en dej og koges i vand.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen begynder med en udflugt til Gelati-klostret (1100-tallet), der er med på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Gelati-klostret, der ligger i særdeles naturskønne omgivelser, var et religiøst og videnskabeligt centrum i middelalderen og er kendt for sine mosaikker, ikoner og vægmalerier samt evangeliske manuskripter fra 1100-tallet.

Herefter starter kørslen til Svaneti, et fantastisk naturområde med de højeste bjerge og gletchere og de særprægede gamle traditioner. Vores endemål er Mestia, der med sine over 2.000 indbyggere er den vigtigste by i den øverste del af Svanetien-regionen.

Middag og overnatning på familiehotel i Mestia. Vi har 3 overnatninger her.

Læs Thomas Sørensens beretning om oplevelser i området omkring Mestia

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen ud i Mestia, hvor vi besøger et lille museum med samlinger af gamle mønter, våben mm.

Herefter byder dagen på en vandretur til Chalaadi gletsjeren. Turen er ca. 5 km t/r og tager ca. 2-3 timer. Højdemeter: 250 meter opad og 250 meter nedad.

Undervejs spiser vi frokostpakke et smukt sted.

De, der ikke ønsker at vandre, kan tage en afslappende dag i Mestia i stedet.

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Vi kører i dag til den øverste del af Svaneti-regionen. Området er på UNESCOs verdenskulturarvsliste, fordi det har bevaret sit unikke middelalderudseende. Vi går en rundtur i byen Ushguli, der består af ca. 200 bygninger, hvoraf mange er fra middelalderen.

Under vores rundgang i landsbyen besøger vi Lamaria Kirken, der har fine vægmalerier.

Ushguli ligger i 2200 m’s højde. Det er en af de højest beliggende kontinuerligt beboede landsbyer i Europa. Her oplever vi, hvordan arkitektur, natur og gamle traditioner væver sig ind i hinanden. Rundturen i Ushguli indeholder også et besøg i det lille museum, der opbevarer unikke kors og ikoner fra 1000-tallet.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til Mestia.

Kørslen til Ushguli foregår i 4WD køretøjer.

Khachapuri er en georgisk specialitet. Det er et tyndt varmt brød med smeltet ost i midten, som fås i hele seks forskellige varianter.

Læs Thomas Sørensens beretning om besøget i middelalderlandsbyen Ushguli

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Denne dag skal vi på en meget smuk køretur tilbage til Kutaisi. Undervejs spiser vi frokost i Zugdidi i restaurant ”Menzeli”, der er kendt for sit gode køkken og de specielle egnsretter, ”Mengrelian cuisine”.

Middag og indkvartering i Kutaisi.

Dagens ret er Elardi, en majsret med Sulguni ost. Desuden Kharcho, som er en oksekødssuppe med valnødder og friske krydderurter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til landsbyen Kaspi for at spise frokost hos en lokal vinmager. Vi oplever de ældgamle vinkældre og smager på vinen direkte fra de underjordiske lerbeholdere ”kvevri”. Det påstås, at vinen kommer fra Georgien, hvor man har dyrket vin i omkring 8.000 år. Ordet vin kommer fra det georgiske ord gvino.

På vej tilbage til Tbilisi kører vi til den pittoreske by Mtskheta. Mtskheta er optaget på UNESCOs verdenskulturarvsliste, og det var her, kristendommen officielt blev indført i Georgien i 337. Mtskheta var hovedstad i næsten 800 år (4. århundrede f.Kr.- 5. århundrede e.Kr.) og er stadig et religiøst og kulturelt centrum for de kristne i Georgien.

Vi besøger det smukt beliggende Jvari-kloster (500-tallet) og Svetitskhoveli-katedralen (1000-tallet). Katedralen er kendt for sin sublime udsmykning og ligger ovenpå den første kristne kirke i Georgien, der blev bygget i 300-tallet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi besøger det nationale museum, hvor vi oplever den største samling af genstande fra den georgiske kultur. Et overflødighedshorn af smukke guldsmykker og andre fund fra arkæologiske udgravninger (2.600 år f.Kr.) samt unikke sølv- og guldsmedearbejder fra den byzantinske periode i form af ikoner, kors og relikviegemmer. Museet er for nylig restaureret og nytænkt, og alt præsenterer sig meget smukt.

Efter museumsbesøget tager vi på en afslappende slentretur på ”rivermarket”, en udendørs kunstbasar, der ligger langs Mtkvari-floden i en park ved i den indre by. Her træffer man kunstnere, der sælger deres malerier og skulpturer. Udvalget er stort, og der pruttes ivrigt om priserne. Mange ting, der er typiske for landet, kan fås på dette marked, f.eks. sølvbeslåede drikkehorn, broderier og filtarbejder. Også antikviteter kan man finde her.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad, frokost og afskedsmiddag.

Vi kører tidligt til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

For det meste ankommer vi via et stop i Warszawa.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os