Logo

Iran - Armenien - Georgien

Fra Teheran til Tbilisi

Eventyrrejse gennem to verdener – fra det persiske og islamiske til det vestlige og kristne. Vi lægger ud i Irans hovedstad Teheran, og de næste 4 dage kører vi gennem det nordvestlige Iran.

Byerne Qazvin og Hamadan var vigtige byer på karavanevejene og har eventyrlige bazarer. Især Qazvins bazar er med sin tusindår gamle arkitektur et af de mest interessante steder i byen. Den historiske tæppeby Tabriz er sidste stop i Iran. Byen er et af de ældste centre for tæppevævning, og i bazaren arbejder armenere, turkmener og kurdere side om side. Her er den venlige summen af et ægte orientalsk marked.

Se dagsprogram
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi passerer grænsen til Armenien, og en helt anden kultur slår os i møde. Armenien er det ældste, kristne land i verden. Med verdens længste kabelbane kommer vi til klostret Tatev, og vi når frem til hovedstaden Yerevan, der har næsten parisisk stemning. Med 3 overnatninger er der tid til at dvæle ved Yerevan. Vi ser blandt andet ”Armeniens hængende haver”, som er et særpræget kunstmuseum bygget ind i en klippe, samt museet for Det Armenske Folkemord.

Vi slutter i Georgien, der har en helt særegen historie og et sprog, der ikke findes andre steder i verden. På en udflugt ser vi en huleby og Stalins fødeby, inden vi runder af i hovedstaden Tbilisi.

Rejsens højdepunkter:

 • Oplev tre meget forskellige lande
 • Hovedstæderne Teheran, Yerevan og Tbilisi
 • Den tidligere hovedstad Qazvin
 • Gravmæler og historiske indskrifter ved karavaneby Hamadan
 • Oljeitus Mausoleum og mongolsk historie i Zanjan
 • Basaren i Tabriz, der er blandt Irans bedste
 • Det dramatisk beliggende Tatev kloster
 • Hulebyerne Khndzoresk og Uplistsikhe
 • Det hedenske tempel Garni
 • Helpension rejsen igennem så du smager det lokale køkken
 • Frokost hos familie nær Yerevan

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kursen mod Irans hovedstad Teheran.

Ankomst til Teheran tidlig morgen.

Efter hvil på hotellet starter dagens sightseeing. Vi skal opleve Irans hovedstad og tager først til den store bazar, der summer af aktivitet med de mange boder. Her er ægte orientalsk stemning, og tæpper fylder en del i iranernes hverdag. Der ses tæppeforretninger, både små og store, overalt.

Vi spiser frokost sammen før vi fortsætter til Golestan Paladset. Vi når også at bruge en times tid på Nationalmuseet, der har en lille, men spændende samling fund fra Irans oldtid. På vej tilbage til hotellet kører vi forbi det berømte Azadi Monument. Vi afslutter dagen med en god middag.

Måltider: Frokost og aftensmad

Vi kører ca. 150 km til Qazvin, en smuk by med mange fine bygningsværker. Qazvin blev grundlagt i 250 e.Kr. af sassanidekongen Shapur I. Byen blev i det 8. årh. stærkt befæstet af den navnkundige Harun al-Rashid. Byen var en overgang hovedstad, indtil Shah Abbas flyttede residensen til Isfahan. Vi ser bl.a. det charmerende lille havepalads Chehel Sotun, der ligger midt i byen. En to etagers bygning med fine arkadegange. Shah Abbas I blev kronet i denne bygning i 1588.

Vi ser også den store moské, Jaame Mosque, der kendes på den særprægede tyrkisfarvede kuppel med spiralmønster. Det sydlige kuppelrum er meget imponerende, det har en af landets største kupler.

Qazvins bazar er med sin tusindår gamle arkitektur et af de mest interessante steder i byen. Den bærer stadig præg af, at byen har været en vigtig station på karavanevejene, og her har fundet livlig handel sted. I tilknytning til bazaren ses et stort og velbevaret karavanserail, Sa’d-o-Saltaneh.

Ca. 300 m. nord for bazaren er der et badehus fra Qajar-tiden. I de forskellige rum og i den store kuppelhal er der nu indrettet et etnografisk museum.

Vi overnatter i Qazvin.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter tidligt og kører de ca. 240 km til Hamadan.

Hamadan, der er provinshovedstad, ligger ved foden af Alvand bjergene i en højde af 1700 m. Byen har siden ældgammel tid været et knudepunkt for karavanerne der forbandt Mesopotamien med det persiske højland.

Her blev den første mediske hovedstad, Ectabana, grundlagt. Mederne, der var en løs sammenslutning af krigeriske stammer af indo-europæisk oprindelse, bosatte sig i området i det 9. årh. f.Kr. Høvdingen i en af disse stammer, Phraortes, forenede de forskellige mediske grupper og grundlagde sin hovedstad her i 673 f.Kr. Da Kyrus den Store besejrede den sidste mediske konge, blev Ectabana sommerresidens for arkemenidernes hof, et svalt sted i sammenligning med hovedstaden Susa.
Under Alexander den Store tabte byen noget af sin betydning, men var stadig bindeleddet mellem højlandet og Mesopotamien.

I Hamadan besøger vi graven for Ester & Mordekhay, der er et vigtigt jødisk pilgrimssted. Ester var en jødisk prinsesse, der var gift med Kong Xerxes I. Ifølge legenden overtalte hun, sammen med sin onkel Mordekhay, kongen til at tillade at der blev dannet jødiske kolonier rundt omkring i hele det persiske imperium.

Vi besøger også Avicennas grav. Avicenna (Ibn Sina) var videnskabsmand, filosof og læge. Han døde i 1037 nær Hamadan. Han skrev 450 bøger om mange forskellige emner, og han anses for at være den moderne lægevidenskabs far. Hans grav blev ødelagt ved et jordskælv i 1948, men er nu smukt opbygget med et tårn, der er inspireret af det berømte tårn Gonbad-e Kabus i det nordlige Iran. I tårnet er der indrettet et lille museum om Avicennas liv og arbejde.

Herefter kører vi til Ganjnameh, der ligger i Alvand Bjergene ca. 12 km vest for Hamadan. Her er der for enden af en smal dal hugget indskrifter ud i klipperne. De ældste fra Darius I’s tid (522-476 f. Kr.) og de andre fra hans søn Xerxes’s tid (486-465 f.Kr.). Også her er indskrifterne skrevet på 3 sprog, gammel persisk, neo-elamitisk og neo-babylonsk, og teksterne er næsten identiske. Disse indskrifter befinder sig i et bjergpas, hvor de rejsende på Silkevejen kom forbi med deres karavaner.

Indkvartering på hotel i Hamadan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører mod Zanjan og gennem et steppeagtigt område til Sultaniyeh, en by, der er grundlagt af mongolerne.

Her blev i 1290 bygget en sommerresidens for herskeren Ilkhan Arghun. Flere bygninger kom til, og i 1313 blev byen udnævnt til hovedstad i stedet for Tabriz.

Her blev bygget et stærkt citadel (fæstning), paladser, beboelseskvarterer, moskéer, bazarer og karavanserail’s.

Her gik den sydlige karavanevej til Hamadan, som havde videre forbindelse til Bagdad og Damaskus. I dag er meget af dette ødelagt, men et imponerende bygningsværk, Oljeitus Mausoleum er et besøg værd. Med en kuppelhøjde på 51 m samt 7 m tykke mure kan bygningen måle sig med Hagia Sofia i Istanbul. Kuplen er dækket med tyrkisblå kakler, og omkring den er der 8 slanke minareter. Dette mausoleum har været forbillede for Taj Mahal i Indien.

I Zanjan bliver der tid til en slentretur gennem bazaren, der stammer fra 17. Årh. Bazaren omfatter ca. 950 småbutikker.

Overnatning i Zanjan.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Tabriz med passende stop undervejs. Byrundtur i denne historiske by, der er landets fjerdestørste.

Vi besøger den gamle bazar. Her fornemmer man byens originalitet, et sted hvor mange folkeslag mødes. Armenere, turkmener og kurdere arbejder side om side, og de har deres varer udstillet i kæmpestore dynger. Her er læderstøvler, uldne huer, farvestrålende tekstiler og meget mere. Her er den venlige summen af et ægte orientalsk marked, hvor store diskussioner finder sted under hvælvingerne og duften af læder blander sig med duften af krydderier.

Tabriz er et af de ældste centre for tæppeknytning og vævning, og det er her nogle af de fineste kvaliteter findes.

Overnatning i Tabriz.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi forlader Tabriz og kører mod Jolfa. Undervejs oplever vi det imponerende kloster St. Stephanos, som er på Unescos liste over verdens kulturarv. Vi kører langs Aras Floden og gør holdt ved det smukke vandfald Asiyab Kharabe.

Overnatning i Jolfa på et meget enkelt hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører nu den korte vej til grænsen, Meghri Border, hvor vi tager afsked med vores iranske guide og chauffør og modtages af den armenske guide og chauffør.

Vi kører til Goris, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til landsbyen Khndzoresk, der ligger i et område, der med rette kaldes ”Cappadokia of Armenia”. Her er masser af tidligere hulebeboelser i kalkstensklipperne og mange besynderlige klippeformationer.

Hulerne har været beboet til langt op i forrige århundrede, men nu bruges de mest til opbevaring af korn og grøntsager. De blev dog kortvarigt beboede igen under krigen med Nagorno Karabagh i 1990-erne. Hulerne ligger spredt i et forholdsvis stort område, hvilket indikerer, at her har levet en befolkning af en vis størrelse. De fleste af hulerne er ganske enkle, men der er også store huler i fornem udførelse. To kirker er udhugget i klipperne. Begge stammer fra det 17. århundrede.

Vi har flere flotte naturscenerier til gode denne dag. Tatev Klostret er det mest berømte kloster i landet. Det har en unik og dramatisk beliggenhed i bjergene.

Vi har mulighed for at komme op til klostret via verdens længste kabelbane ”Wings of Tatev”. Klostret har været biskopsæde siden 8. årh. Stedet havde sin blomstringstid i det 14. og 15. årh., hvor det var et lærdomssæde. På det tidspunkt boede her omkring 1000 mennesker. Her var skoler for skrivning og miniaturemaleri. Omkring 10.000 håndskrevne bøger blev opbevaret i klostret. 264 landsbyer i 10 provinser betalte skatter til klostret.

Hele komplekset er omgivet af en mur. Både på nordfacaden og på østfacaden ses fremstillinger af slanger. Armenerne betragtede slanger som beskyttere af deres huse.

Vi er tilbage i Goris sidst på eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter tidligt vores kørsel til det bjergrige og naturskønne område nord for Goris, et område der byder på de mest pittoreske klostre, højt beliggende på randen af dybe kløfter.

Første stop er ved Karahunj (Zorat Stones), også kaldet ”Stonehenge of Armenia”. Det er et gådefuldt sted beliggende på en smuk slette med udsigt til bjergene. De 204 sten har muligvis udgjort et forhistorisk astronomisk observatorium, men nogen overbevisende forklaring om deres anvendelse findes ikke. 76 af stenene har åbninger nær ved toppen. Stenene er af basalt, den største vejer 10 tons.

Vi kommer herefter til en verden fyldt med blomster, floder, vandfald, huler og snedækkede bjergtinder.

Turen går op i bjergene, og klosterkomplekset Noravank ligger som en åbenbaring højt oppe på klippen. Klosteret var et vigtigt religiøst og kulturelt center i det 12. årh. I klosteret er der 3 kirker, der står side om side, samt to små gravkapeller og en særpræget lille to-etagers kirke, hvor en smal udvendig trappe fører til overetagen.

Vi spiser frokost i en særpræget café, der er indrettet i en klippehule tæt på vejen. Vi får en let og meget lækker frokost med lokal ost tilsat vilde krydderurter, yoghurt, salater mm, og som altid lavash, det tynde lækre brød bagt i en ovn i jorden.

Sidste stop er ved kirken Khor Virap. Kirken ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger ca. 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område).

Under kirken er den kælder/celle, hvor St. Gregorius sad indespærret i 12 år, indtil han blev løsladt for at helbrede den sindssyge konge, der havde fængslet ham. Senere omvendte St. Gregorius kongen til kristendommen. Der er adgang til kælderen ad en lodret stige gennem en snæver skakt.

Indkvartering på centralt beliggende hotel i Yerevan. Her har vi tre overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Armeniens hovedstad Yerevan er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. I dag er det en moderne by med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og med sans for historien og de gamle rødder. Der er nu året rundt operaer, koncerter og kulturelle begivenheder.

Vi kører et kort stykke udenfor Yerevan til Garni Templet. Bygningen er en lille perle fra det 1. årh. Dette hedenske tempel er det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid.
Det blev bygget i det første årh. e. Kr. af den armenske Kong Tiridates, og det er dedikeret til en hedensk guddom, sandsynligvis Mithra, solguden, hvis statue stod i sanktuariet.
Templet ligger ud til den dybe og imponerende flotte kløft med Azat Floden i bunden.
Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser. Vi kan se rester af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4. årh.).

Uden for templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager.

Vi spiser frokost i Garni hos en familie, der har omdannet deres have til en lille restaurant. Det er et meget stemningsfuldt sted under høje træer. Her har vi også mulighed for at se, hvordan brødbagningen foregår i en underjordisk ovn kaldt ”tonir”. Det er meget lækre karakteristiske flade runde brød, lavash.

Vi besøger et klosterkompleks Guegard, der delvis ligger i en klippehule. Beliggenheden er formidabel, ud til en snæver og vild bjergkløft. Klosteret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet omkring klostret er der mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører en orienteringstur i byen, hvor vi bl.a. besøger det farverige frugtmarked og den højtbeliggende statue af ”Mother Armenia”. Herfra kan vi nyde panoramaudsigten over byen.
Vi besøger Cascade komplexet, ”Armeniens hængende haver”, der bl.a. har en stor samling glaskunst.

Derefter ser vi mindesmærket for ofrene for det tyrkiske folkemord i Vestarmenien under 1. Verdenskrig. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

Vi besøger Zvartnots St. George Kirke. Denne har oprindelig været et 3-etagers bygningsværk, bygget i 600-tallet, men efter et jordskælv i år 930 faldt det meste sammen. Der står dog fornemt dekorerede søjler tilbage. På en af kapitælerne er der udskåret en ørn.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi forlader Armeniens hovedstad og kører til Georgiens hovedstad Tbilisi med passende stop undervejs. Vi spiser frokost i Armenien inden vi krydser grænsen, Sadakhlo Border.

Vi har 3 overnatninger i Tbilisi på centralt beliggende hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Byrundtur til fods i Georgiens hovedstad, der er rig på kultur og historie. Den blev grundlagt i 400-tallet og har gennem sin turbulente historie været mødested for forskellige folk og traditioner.

Tbilisi, der er omkranset af bjerge, er i dag en moderne storby med ca. 1.5 millioner indbyggere og er kendt for sin gæstfrihed. Udflugten til den gamle by, der ligger i den centrale del af Tbilisi, går gennem stemningsfyldte gader og huse med traditionelle træbalkoner til blandt andet Metekhi-kirken (1200-tallet).

Vi kommer forbi synagogen, fredsbroen og Anchiskhati Kirken (6. årh.). Fra et udsigtspunkt vandrer vi ned til forsvarsværket Narikala (300-tallet). Vi ser de karakteristiske kupler fra de gamle badehuse.

Vi besøger Nationalmuseet, hvor vi oplever den største samling af genstande fra den georgiske kultur. Et overflødighedshorn af smukke guldsmykker og andre fund fra arkæologiske udgravninger (2.600 år f.Kr.) samt unikke sølv- og guldsmedearbejder fra den byzantinske periode i form af ikoner, kors og relikviegemmer.

Middag på en typisk georgisk restaurant.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Gori, hovedbyen i Kartli regionen, og Stalins fødeby. Vi ser Stalins hus og det lille museum. Næste stop er Uplistsikhe Huleby (1. årtusind f.Kr.), et knudepunkt langs den berømte silkevej. Det er et meget interessant komplex med beboelseskvarterer, vinkældre, bagerier og en lille basilika hugget ud i klipperne. Også et antikt teater er der.

Tilbage i Tbilisi besøger vi ”Dry River Market”, et farverigt sted, hvor kunstnere og kunsthåndværkere sælger deres produkter. Her er fine ting i horn samt mange malerier, håndarbejde, filtarbejder og også antikviteter.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag på lokal restaurant.

Måltider: Morgenmad, frokost og afskedsmiddag

Kørsel til lufthavnen i Tbilisi, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os