Logo

Vin og Vandring i Georgien

Smukke bjerge i Tusheti og dejlig vin i Kakheti

I Georgiens fjerneste hjørne og den lille provins Tusheti nær Store Kaukasus finder man den oprindelige georgiske kultur sammen med den flotteste natur. Et alpint bjergområde, der rejser sig mellem 1500 og 4250 meter over havet. Syd for Tusheti ligger Kahketi, der er berømt for sin vindyrkning, der har udviklet sig til mere end 500 typer vin. Vi vandrer i denne maleriske region i den smukkeste årstid i både Tusheti og Kakheti. Vi vandrer langs dybe kløfter gennemskåret af floder, og på smalle bjergstier, der snor sig op og ned ad de smukke dale, over alpine enge og gennem fyrreskove og marker.

Regioner: Kaukasus
Lande: Georgien
10 dage Pris Rejseleder Status Information
18. aug 17 til
27. aug 17
13.800 kr Markus Bogisch Få pladser tilbage Bestil rejse

De fleste indbyggere i Tusheti bor her kun om sommeren. Fra efterårets start flytter folk til det mere lavtliggende område og landsbyerne i Kakheti. Her findes gamle vingårde og –slotte.

Vi møder vinbønder, bl.a. en dansker, der har slået sig ned her for at dyrke noget af verdens bedste vin, som vi naturligvis skal smage.  Kulturen oplever vi gennem besøg i georgiske landsbyer med deres karakteristiske tårne og bygningsværker - bl.a. i byerne Omalo, Shenako, Diklo og Dartlo.

Højdepunkter:

  • Enestående natur i Kaukasus-bjergene
  • Besøg i idylliske landsbyer med traditionel georgisk kultur
  • Besøg og vinsmagning på en række vingårde – bl.a. hos en dansk vinbonde
  • Indsigt i den georgiske historie – et af verdens første kristne lande

Læs praktiske oplysninger om rejser til Georgien her

Max 16 deltagere!

Sværhedsgrad: 3 støvler - læs mere om sværhedsgrader her

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst i Tbilisi sent på eftermiddagen. Transport til hotellet. Tjek ind og hvil.

Velkomstmiddag på en lokal traditionel restaurant med musikunderholdning.

Overnatning på hotel i Tbilisi.

Vi kører mod den maleriske og mest frugtbare del af Georgien, nemlig Kakheti, som grænser op til det store Kaukasus-område med bjergtoppe, der rager mere end 3.000 meter op over havets overflade. Denne region er kendt for vindyrkning og –fremstilling. Den rige jord, bagende sol og hårdt arbejde har udviklet omkring 500 varianter af vin i Georgien.

På vejen ser vi det enestående arkitektoniske kompleks, Gremis. En borg grundlagt af Levan, kongen af Kakheti i 1500-tallet. Komplekset indeholder et tårn, de kongelige gemakker, forsvarsmure og en kirke viet til ærkeenglene.
Vi spiser frokost på en lokal vingård i Napareuli.

Om eftermiddagen besøger vi vingården Tsinandali. Det ligger i en smuk engelsk landskabshave og med en vinkælder, som engang tilhørte det 19. århundredes aristokratiske digter, Alexander Chavchavadze. Her får vi lejlighed til at smage flere forskellige årgange af slottets berømte hvidvin.

Ankomst i Telavi. Den hyggelige by er værd at udforske med sine traditionelle bygninger og torve.

Aftensmad og overnatning i pensionat i Telavi.

Vi kører til Omalo – Tushetis økonomiske centrum. På vejen besøger vi den elegante Alaverdi Katedral fra det 11. århundrede, som blev grundlagt af den assyriske munk Joseph Alaverdeli. Han konverterede de hedenske indbyggere i byen til kristendommen.

Vi fortsætter til landsbyen Argokhi. Her besøger vi en dansk vinbonde, går tur i familiens vinmarker og nyder frokost med vinsmagning. Danske Olaf Malver og hans georgiske kone Eka Tchvritidze er et entusiastisk par, der er specielt interesserede i at dyrke og fremstille vin med druesorten Kisi. Deres vinmarker befinder sig i et meget smukt område af Kakheti.

Vi fortsætter ad den eneste vej ind i Tusheti via Abano-passet (lige under 3000 m). Denne vej er en fantastisk ingeniørbedrift, som den sniger sig op og ned ad bjergsiden. Det er en lang, men fantastisk køretur. Hvis det er klart vejr, ser vi måske bjerget Kazbegi i horisonten.

På vejen til Omalo holder vi pauser for at tage billeder og nyde de smukke udsigter over Tushetis bjerge og vandfald. Landsbyen Omalo er det økonomiske centrum i Tusheti med en lille lufthavn, en kostskole og et hospital. På den sidste del af vejen til Ovalo ser vi vores første tushetiske tårn.

Aftensmad og overnatning på pensionat i Omalo.

Vi skal ud på vores første vandretur i Tusheti. Fra Omalo vil vi krydse den dybe kløft til landsbyen Shenako. Undervejs passerer vi ruinerne i Ageurta.

Landsbyen Shenako befinder sig i en spektakulær dal med de snetoppede Diklosbjerge mod nord. I Shenako er der en genopbygget kirke (den ene af kun to kirker i Tusheti), som man kan se langvejs fra. Tæt på er den højtagtede khati (en før-Kristen helligdom), der stadig æres af landsbyboerne.
Det er ikke tilladt for kvinder at komme tæt på denne helligdom, og det kan godt betyde, at vi er nødt til at tage en mindre omvej.

Efter halvanden til to timers vandring (cirka 4 km) når vi landsbyen Diklo. Da Shenako også er kendt for sine smukke heste, kan ridning arrangeres fra Shenako til Diklo mod tillægsbetaling. Der vil være tid på egen hånd i Diklo til at udforske landsbyen, før vi vandrer tilbage til Shenako.

Sværhedsgrad: Medium, Varighed: 4 timer, Distance: 8 km, Højdeforskel: 160 m

Aftensmad og overnatning på pensionat i Omalo.

Efter morgenmaden kører vi til landsbyen Dartlo. Dartlo ligger ved floden Alazani i Pirikiti-dalen, og er en klassisk tushetisk landsby med tårne fra 1200-1400-tallet. Vi vandrer fra Dartlo gennem græsklædte enge, før vi begynder en stejlere bestigning til den dramatiske by Kvavlo, vi kan se højt oppe med et udkigstårn.

Vi vandrer videre til Dano.  En ikke særlig anstrengende sti fører os forbi forskellige gårde på vores vej til Dano. Her finder vi en før-Kristen khati prydet med horn, der er placeret på landsbyens højslette. Landsbybeboerne i Kvavlo og Dano er kendt som dygtige ryttere.

Vores sti følger bjergsiden rundt før nedstigningen til dalen, hvor den munder ud i et spor for firhjulstrukne biler. Vi følger sporet tilbage til landsbyen.

Sværhedsgrad: Medium, Varighed: 5-6 timer, Distance: 10 km, Højdeforskel: 300-400 m.

Aftensmad og overnatning på pensionat i Dartlo.

Efter morgenmaden kører vi tilbage til Omalo. På vejen dertil har vi en relativ let gåtur (4-5 km) langs Gometsari-dalen. Vi nyder den smukke udsigt og spiser picnic i naturen undervejs. Derpå kører vi til landsbyen Dochu. Vi oplever landsbyen og nyder de smukke omgivelser. Vi besøger landsbyerne Jvarboseli og Verkhovani og fortsætter derefter mod Omalo.

Sværhedsgrad: Let, Varighed: 1 -1,5 time, Distance: 4-5 km

Aftensmad og overnatning på pensionat i Omalo.

Vi starter dagen med en kort vandretur på 20-25 min op til Keselo – en lille middelalderfæstning omringet af nordlige skråninger opad Kaukasusbjergene lige ovenfor Omalo. Vi besøger også det etnografiske museum i Omalo, før vi forlader Tusheti og kører tilbage til Kakhetiregionen.

Besøg på nonneklosteret Bodbe, hvor Skt. Nino d. 4., en kvindelig georgisk evangelist er begravet. Vi oplever den lille kongeby Sighnaghi, der også er kendt for sine vine og tæpper. Nyd det betagende syn af Kizikhi-området og det usædvanligt charmerende Sighnaghi.
Gå en tur i de smalle gader i skyggen af træbalkonerne, der er rigt dekorerede med udskårne ornamenter.

Sværhedsgrad: Let, Varighed: 50 min, Distance: 500 m, Højdeforskel: 100m.

Aftensmad med vinsmagning. Overnatning på hotel i Sighnaghi.

Denne dag besøger vi et af de mest imponerende klostre i Georgien. I halvørkenen og bjergene mellem Georgien og Azerbaijan ser vi David Gareja kloster-komplekset. Klosteret er hugget ind i bjerget Udabno og har flere kirker og mere end 100 celler til munkene. Det var et kristent centrum i mere end 800 år, oprettet af assyriske munke omkring 500 f. Kr. og nu kandidat til at komme på Unescos liste over verdens kulturarv.

Der er en valgfri vandretur (1,5-2 timer)  til Udabnos kloster, som huser boliger med unikke kalkmalerier fra det 9-14. århundrede.

Fra toppen af bakken er der en skøn udsigt over Azerbaijan-dalen.

Om aftenen vender vi tilbage til Tbilisi. Aftensmad på egen hånd. Overnatning på hotel i Tbilisi.

Myte og historie, kultur og traditioner. I Tbilisi blandes det alt sammen og inspirerer til poesi, flerstemmige sange og elegant dans. En duft af krydderier og forskellige nationaliteter, der mødes på gadehjørnerne.

Tbilisi har været domineret af handelsmænd, krigere, tyranner og diktatorer på skift.  Vi tager en gåtur i den gamle by, og indånder det at leve i fortiden. I dag er Tbilisi en moderne by med berømte museer og teatre, kunstgallerier, kirker, arkæologiske udgravninger, smalle gader med baggårde omgivet af smukke balkoner.

Vi når ikke det hele på vores rundtur om formiddagen, hvor der er frokost på egen hånd.

På formiddagens rundtur går vi rundt i den gamle by, der ligger i den centrale del af Tbilisi. Her er stemningsfyldte gader og huse med traditionelle træbalkoner. Vi ser blandt andet Metekhi-kirken (1200-tallet). Vi kommer forbi synagogen, fredsbroen og Anchiskhati Kirken (6. årh.).

Vi besøger det nationale museum, hvor vi oplever den største samling af genstande fra den georgiske kultur. Et overflødighedshorn af smukke guldsmykker og andre fund fra arkæologiske udgravninger (2.600 år f.Kr.) samt unikke sølv- og guldsmedearbejder fra den byzantinske periode i form af ikoner, kors og relikvier.

Vi ender på ”rivermarket”, en udendørs kunstbasar, der ligger langs Mtkvari-floden i en park ved  den indre by. Her træffer man kunstnere, der sælger deres malerier og skulpturer. Udvalget er stort, og der pruttes ivrigt om priserne. Mange ting, der er typiske for landet, kan fås på dette marked, f.eks. sølvbeslåede drikkehorn, broderier, filtarbejder og antikviteter.

Eftermiddagen er fri til at man selv kan udvælge sig de sidste mindeværdige indtryk fra dette spændende land. Måske tage en tur med kabelbanen over Mtskhari Floden og op til statuen af ”Mother Georgia” med panoramaudsigt over Tbilisi. Eller vandre hen til forsvarsværket Narikala (300-tallet). Måske har man lyst til et svovlbad, der med sit indhold af svovl og mineraler og en konstant temperatur mellem 38-40 grader bruges som kurbad.

Rejselederen vil komme med tip til brug af eftermiddagen.

Vi mødes til afskedsmiddag om aftenen på en lokal restaurant med folklore forestilling.

Overnatning på hotel i Tbilisi.

Transport til lufthavnen og hjemrejse mod Danmark.

Alle planlagte afgange

10 dage Pris Rejseleder Status Information
18. aug 17 til
27. aug 17
13.800 kr Markus Bogisch Få pladser tilbage Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede