Logo

Costa Rica Julerejse

Naturoplevelser i Mellemamerikas grønne land!

Eksotisk rejse i Costa Rica, med vægt på tågeregnskoven i Monteverde, nationalparkerne Tortuguero og Manuel Antonio samt Heredia-provinsen. I området omkring Monteverde kan vi også spotte vulkanen Arenal, der fortsat er den mest aktive vulkan i Costa Rica. I Tortuguero sejler vi i de skove, som danskere i sin tid købte og som rummer et væld af dyr og fugle. Vi besøger undervejs en bonde, der holder bladskærermyrer og skal på en tur med fokus på produktionen af chokolade. Der er selvfølgelig masser af flot natur, fugle- og dyreliv samt tid ved nogle af de flotte strande på vestkysten.

Regioner: Mellemamerika
Lande: Costa Rica
14 dage Pris Rejseleder Status Information
16. dec 17 til
29. dec 17
24.600 kr Anne Gyk Ibsen Garanteret afrejse Bestil rejse

Monteverde ligger højt i det nordlige Costa Rica og er derfor tågeskov med en bemærkelsesværdig biodiversitet. Vi har 2 dage i Monteverde. I dette område kan vi også spotte vulkanen Arenal. På den caribiske side af landet er der sejlads på vandvejene i Tortuguero, og på Stillehavskysten besøger vi en anden nationalpark: Manuel Antonio. Rejsen slutter i San Jose.

Se rejseleder Hanne Christensens flotte fuglefotos fra Costa Rica.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Costa Rica her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi ankommer om aftenen til Costa Ricas hovedstad, der, med sine knap en million indbyggere, ligger i 1100 meters højde. Klimaet er moderat og her er det "altid forår".

NB. I aften skal der pakkes lidt om, da hver person maks må medbringe 12 kg. til Tortuguero. Resten af bagagen genforenes man med på dag 4.

NB: På rejsen i december flyves der aftenen før, og man har en overnatning i Madrid. 

Vi kører mod den caribiske kyst. Vi passerer store bananplantager, der har enorm betydning for Costa Ricas økonomi. Vi kører gennem Braulio Carillo Nationalparken og spiser en typisk costarikansk morgenmad i Guapíles. Ved Cano Blanco bliver bussen skiftet ud med både, og vi sejler op ad den lange lagune, der er adskilt af en tynd landtange mod det Caribiske Hav. Undervejs ser vi mange fugle. Lagunen er omgivet af en tæt, ugennemtrængelig sumpskov i mange grønne nuancer. Efter et par timer når vi frem til vores lodge, hvor vi skal bo de næste to nætter. Når vi har tjekket ind spiser vi frokost. Sidst på eftermiddagen kan vi enten slappe af ved hotellets pool, eller sammen med guiden besøge den lille hyggelige by Tortuguero. Man kan besøge Caribbean Conservation Centre, som beskæftiger sig med bevaringen af havskildpadder.

Vi slutter dagen af med en middag på vores lodge.

Vi vågner denne morgen til lyden fra junglens fugle. Måske vækkes vi af et dybt og rungende brøl fra en brøleabe. Når først den ene abe går i gang med at kalde, bliver råbet snart besvaret af andre aber i området. Brøleabens kald kan høres op til flere kilometer væk. Og vækker i øvrigt regnskovens andre beboere, der hurtigt begynder at kvidre, kagle, summe og afgive støj generelt, mens solen står op.

Vi udforsker Tortuguero nationalparken i båd allerede inden morgenmaden. Med små motorbåde sejler vi ud på floden, mens de første solstråler når op over skovkanten og kaster sit lys på den tætte regnskov, der omgiver os. Vi sejler ad smalle kanaler, hvor vi kan se hejrer, krokodiller, brøleaber, edderkoppeaber og leguaner og møder mange mærkværdige planter og træer.

Senere på formiddagen sejler vi endnu engang ud på kanalerne og lader junglens lyde, dufte og spektakulære syn omslutte os i vores spejden efter flere fugle, dovendyr, aber og de udryddelsestruede grønne ara papegøjer.

Efter frokost er dagen fri til f.eks. at vandre en tur i regnskoven.

Efter morgenmaden sejler vi tilbage til havnen, hvor vores bus venter os.

På vores vej ind i landet spiser vi frokost i Guapíles.

Vi fortsætter gennem betagende landskaber til Sarapiquí, hvor vi skal bo de næste to nætter.

Denne eftermiddag besøger vi et projekt initieret af en lokal bonde, hvor man med egne øjne kan se bladskæremyrernes fascinerende verden. Myrerne indtager forskellige sociale klasser, som styres af en dronning, og er ivrige bønder i symbiose med en svamp, som de dyrker under jorden.

Vi besøger nu et område plaget af skovrydning. Her planter vi symbolsk et almendro-træ, for at sørge for føde til den grønne ara, mens vi hører om costaricanernes prioriteter inden for skovbevaring.

Chokoladeturen giver et indblik i produktionen af en af menneskehedens yndlingsspiser – den fine chokolade. Kakaobønnen stammer fra Mellemamerika og har en særlig historie. Det var en af de vigtigste afgrøder for maya- og aztekerkulturerne, som den også blev det for andre befolkningsgrupper i Mellemamerika.
Med opdagelsen af Amerika blev chokolade introduceret i Europa og blev hurtigt et eftertragtet produkt. Vi ser hvordan kakaotræet blev dyrket mellem andre træer i tidligere tider, og får lejlighed til at følge hele processen fra bønne til færdigt produkt – og så er der selvfølgeligelig lejlighed til at smage. Vi spiser en lækker frokost samme sted.

Eftermiddagen er til fri disposition, og området byder på mange muligheder.

Man kan se på terrænet til hest, lære at lave traditionel mad fra egnen, sejle ud på Sarapiquí-floden med meget mere.

Vi kører til bredden af Arenal-søen og fortsætter langs den. Her kan vi nyde storslåede udsigter. Søen er omgivet af frodig vegetation og grønne bakker. Ved enden af søen ses den majestætiske vulkan Arenal, hvis aktivitet varierer. Indtil 2010 var den meget aktiv. Ofte kunne man se flydende rød lava og glødende sten, der kastedes gennem luften. Nu hviler den. Ingen ved hvor længe. Men med sin symmetriske form, der rager op i det flotte landskab, er vulkanen smuk og majestætisk.

I dag er en lang køredag, men undervejs er små oplevelser gemt. som træet i San Muelle de San Carlos, der beboes af store leguaner.

Vi kører til sidst ind i de mystiske bjergregnskove. Bjergregnskovene adskiller sig fra lavlandsregnskovene ved at de ofte er indhyllet i drivende skyer, derfor kaldes de også ofte for tågeskove. Her vokser mange forskellige epifytter (planter der vokser på andre planter uden at snylte på dem). Mange af dem er orkideer og arter fra ananas-familien. Disse fascinerende tågeskove huser den berømte og meget smukke Quetzal fugl, som havde stor betydning for Mayaerne. Quetzal betyder på Mayaernes sprog ”halefjer” og refererer til hannens 60 cm lange metalgrønne skinnende halefjer, som hos de første Mayafolk i Guatemala blev brugt som penge. Fuglen er et symbol på frihed i Mayafolkets kultur.

De drivende skyer, som omkranser de krogede træer, mosserne, lianerne, epifytterne og de utallige bregner udgør tilsammen en fortryllet verden af former og farver, hvis lige ikke findes andre steder på kloden, og når vi i morgen vandrer i skoven er det med en følelse af at befinde sig i en overjordisk verden af mystik og skønhed.

Ankomst til Monteverde, hvor vi har to nætter

Vi besøger Monteverde-reservatet, som er et af costaricanernes absolut flotteste naturreservater. Her vandrer vi på de flotte naturstier samt hængende broer, hvor vi kan se mange forskellige fuglearter og andre dyr. Vi lærer om tågeskovenes mangfoldighed.

Området her er enhver fugleinteresserets paradis. Den farvestrålende Quetzal kan man være heldig høre eller måske endda spotte. Også trelappet klokkefugl, Motmot, den orangebuet Trogon og mange andre fuglearter ses ofte her.

Af andre dyr i parken kan vi være heldige at støde på bæltedyr, næsebjørne, snohalebjørne, Ozelot katten, dovendyret og de tre abearter – brøleaben, kapucineraben og edderkoppeaben.

Om eftermiddagen er der tid på egen hånd på og omkring lodgen.

Vi begynder dagen ved Selvatura, en privatejet naturpark med fantastisk bjergregnskov. Her kan man selv sammensætte sin formiddag. Man kan gå en tur i sommerfuglehaven, svinge sig højt i trætoppene i ”Canopy Zip Lines”, i en serie af stålwires. Den længste wire giver en svævetur på 1000 meter. Man kan også besøge en kolibrihave i regnskoven, hvor over 10 forskellige arter af kolibrier kommer og besøger foderautomaterne.

Der er også en smuk gåtur gennem skoven med hængebroer på omkring 2,5 km længde, hvor man bl.a. kan være heldig at se quetzalen og andre farvestrålende fugle, vilde orkideer og mange andre af bjergregnskovens planter samt aber og andre større dyr. Der er desuden rig mulighed for at nyde en kop god kaffe med kage i caféen. Aktiviteterne her er ikke inkluderet. De koster fra ca. 10 USD og op.

Se billeder og mere fra Selvatura på parkens hjemmeside.

Herefter kører vi sydpå, og undervejs sejler vi ud på Tarcolesfloden for at se krokodillerne. Det er et opsigtsvækkende syn, når de store fortidsdyr dovent holder øje med os fra vandskorpen. Der er set krokodiller på over 7 meter. Vi sejler ind i deltaet ved Tarcoles floden tæt på Carara Nationalpark. Området er omgivet af mangrove træer og placeret i et område, hvor det bugner af dyre- og fugleliv.

Det er hjemsted for op til 250 fuglearter som f.eks. tangaer, trogoner, piroler og kolibrier.

Carara har tre vækstzoner, som er ret interessante. Der er fugtig, tropisk regnskov; en overgangszone og en zone med bjerg-regnskov.
Dette fredede område er kendt for de mange lyserøde papegøjer (Ara Macau). Der er omkring 320 papegøjer i nationalparken sammen med 360 andre fuglearter.

Fra vores hotel kan vi være heldige at spotte de kønne araer samt mange pelikaner og andre af de særprægede fuglearter. Dette sted er ikke et særligt turistet område men en typisk costaricansk flække. 

Vi kører mod Stillehavets kyster. I løbet af få timer oplever vi et utroligt skift fra de drivende fugtige bjergregnskove til det meget tørre flade landskab nedenfor bjergene. Efterhånden som vi kører sydover kommer vi ind i den fugtigere zone og oplever igen en forvandling fra den tropiske løvfældende skovtype til tropisk regnskov.

Vi udforsker i dag Manuel Antonio National Park, der betragtes som et af de flotteste steder i Costa Rica. Her vandrer vi både i den tætte regnskov og langs kysten, og har man lyst kan man kaste sig i de forfriskende stillehavsbølger efterfølgende. Fra stranden er det muligt at se to-tåede dovendyr, vaskebjørne, næsebjørne, brøleaber og egern. Herfra ses også mange koraller, svampe, krebsdyr, alger og fisk. Også delfiner og til tider hvaler kan spottes herfra.

Efter en oplevelsesrig dag kører vi til vores hotel, hvor vi har to nætter.

Julemiddag. 

Dagen er til fri disposition, og der findes en lang række aktiviteter, som man kan booke sig ind på. Eller man kan slappe af ved hotellets pool og have eller tage en tur til stranden.

Muligheder for aktiviteter:

Kajaktur i mangroven (ca. 400 kr.)

Havkajak og snorkling (ca. 400 kr.)

Snorkling og sejltur med katamaran i solnedgangen. (ca. 450 kr.)

Tur på hesteryg til et vandfald i bjergene (ca. 400 kr.)

Zip lining (canopy) tur (ca. 400 kr.)

Reptil- og sommerfugle vandring (ca. 400 kr.)

River Rafting (ca. 550 kr.)

Listen herover er et udvalg, og man kan orientere sig yderligere på hotellet eller med sin rejseleder eller lokalguide.

Efter morgenmaden sætter vi næsen mod San José, men vi kører ikke den letteste vej dertil. Vi vil tage den spændende tur, først sydover via Dominical og siden gennem San Isidro del General og over Cerro de la Muerte, Dødens Bjerg, en vej, der i gamle dage af de mest uforberedte rejsende. Her højst oppe i Costa Rica har vi naturligvis flotte udsigter over Central Valley.

Tilbage i San José tjekker vi ind på hotellet i byens centrum.

Irazu vulkanen er placeret ved bjergkæden Cordillera Central, som ligger få kilometer fra den gamle hovedstad Cartago. Det er relativ en kort og behagelig køretur fra San José (ca. 25 km.)
Irazu vulkanen er den største aktive vulkan på Costa Rica og var sidst rigtig i udbrud i 1963.
Vi starter turen med en opstigning til den betagende vulkan Irazu. Vi passerer alle forme for planteliv, kæmpe bregner og kaffeplantager. Turen tager os op til en fantastisk udsigt over det kæmpe krater fra vulkanen, som er hjemsted for en lagune med mystiske grønne nuancer omkranset af de takkede klippestykker.

Det siges, at på en skyfri klar dag kan man fra toppen se både Atlanterhavet og Stillehavet. Det skal dog nævnes at der for det meste er skyer.
Efter en spændende tur til vulkanen påbegynder vi nedstigningen til den historiske by, Cartago. Her besøger vi de mystiske ruiner fra den gamle hovedstad (Cartago var hovedstad fra 1574 til 1824.) Vi besøger også den flotte kirke ”Nuestra Señora de los Angeles” som er rig på statuer, flotte udskæringer og andre kunstneriske udsmykninger.

Cartago er øens religiøse center, men byen er desværre gentagne gange blevet beskadiget fra Vulkanens udbrud. Det er dog alligevel i Cartago de mest smukke rester fra kolonitiden findes. I Cartago er der mulighed for at gøre sine sidste indkøb inden vi vender snuden mod San José.

Afskedsmiddag på en lokal restaurant i San José.

Formiddagen er fri til at se på byen, inden hjemrejsen begynder om eftermiddagen.

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
16. dec 17 til
29. dec 17
24.600 kr Anne Gyk Ibsen Garanteret afrejse Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede