Logo

Costa Rica med Monteverde

Naturoplevelser i Mellemamerikas grønne land 2018

Eksotisk rejse i Costa Rica, med vægt på tågeregnskoven i Monteverde, nationalparkerne Tortuguero og Manuel Antonio samt Heredia-provinsen. I området omkring Monteverde kan vi også spotte vulkanen Arenal, der fortsat er den mest aktive vulkan i Costa Rica. I Tortuguero sejler vi i de skove, som danskere i sin tid købte og som rummer et væld af dyr og fugle. Vi skal på en tur med fokus på produktionen af chokolade. Der er selvfølgelig masser af flot natur, fugle- og dyreliv samt tid ved nogle af de flotte strande på vestkysten.

16 dage Pris Rejseleder Status Information
10. nov 18 til
25. nov 18
24.900 kr Marianne Lucht Bestil rejse
13. dec 18 til
28. dec 18
24.900 kr Anne Gyk Ibsen Bestil rejse Julerejse

Monteverde ligger højt i det nordlige Costa Rica og er derfor tågeskov med en bemærkelsesværdig biodiversitet. Vi har 2 dage i Monteverde. I dette område kan vi også spotte vulkanen Arenal. På den caribiske side af landet er der sejlads på vandvejene i Tortuguero, og på Stillehavskysten besøger vi en anden nationalpark: Manuel Antonio. Rejsen slutter i San Jose.

Se rejseleder Hanne Christensens flotte fuglefotos fra Costa Rica

Læs praktiske oplysninger om rejser til Costa Rica her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra Danmark via Frankfurt til San José.

 Vi ankommer om aftenen til San José hvor vi indkvarteres på vores hotel.

Costa Ricas hovedstad, med sine knap en million indbyggere, ligger i 1100 meters højde. Klimaet er moderat og her er det "altid forår".

NB. I aften skal der pakkes lidt om, da hver person maks må medbringe 12 kg. til Tortuguero. Resten af bagagen genforenes man med på dag 5.

Måltider: Aftensmad

Vi kører mod den caribiske kyst. Vi passerer store bananplantager, der har enorm betydning for Costa Ricas økonomi. Vi kører gennem Braulio Carillo Nationalparken og spiser en typisk costarikansk morgenmad i Guapíles. Ved Cano Blanco bliver bussen skiftet ud med både, og vi sejler op ad den lange lagune, der er adskilt af en tynd landtange mod det Caribiske Hav. Undervejs ser vi mange fugle. Lagunen er omgivet af en tæt, ugennemtrængelig sumpskov i mange grønne nuancer. Efter et par timer når vi frem til vores lodge, hvor vi skal bo de næste to nætter. Når vi har tjekket ind spiser vi frokost.

Sidst på eftermiddagen kan vi enten slappe af ved hotellets pool, eller sammen med guiden besøge den lille hyggelige by Tortuguero. Man kan besøge Caribbean Conservation Centre, som beskæftiger sig med bevaringen af havskildpadder.

Vi slutter dagen af med en middag på vores lodge.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi vågner denne morgen til lyden fra junglens fugle. Måske vækkes vi af et dybt og rungende brøl fra en brøleabe. Når først den ene abe går i gang med at kalde, bliver råbet snart besvaret af andre aber i området. Brøleabens kald kan høres op til flere kilometer væk. Og vækker i øvrigt regnskovens andre beboere, der hurtigt begynder at kvidre, kagle, summe og afgive støj generelt, mens solen står op.

Vi udforsker Tortuguero nationalparken i båd allerede inden morgenmaden. Med små motorbåde sejler vi ud på floden, mens de første solstråler når op over skovkanten og kaster lys på den tætte regnskov, der omgiver os. Vi sejler ad smalle kanaler, hvor vi kan se hejrer, krokodiller, brøleaber, edderkoppeaber og leguaner og møder mange mærkværdige planter og træer.

Senere på formiddagen sejler vi endnu engang ud på kanalerne og lader junglens lyde, dufte og spektakulære syn omslutte os i vores spejden efter flere fugle, dovendyr, aber og de udryddelsestruede grønne ara papegøjer.

Efter frokost er dagen fri til f.eks. at vandre en tur i regnskoven.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden sejler vi tilbage til havnen, hvor vores bus venter os. På vores vej ind i landet spiser vi frokost i Guapíles.

Vi fortsætter gennem betagende landskaber til Sarapiquí, hvor vi skal bo de næste to nætter.

Denne eftermiddag har de der har lyst mulighed for at besøge et projekt initieret af en lokal bonde, hvor man med egne øjne kan se bladskæremyrernes fascinerende verden. Myrerne indtager forskellige sociale klasser, som styres af en dronning, og er ivrige bønder i symbiose med en svamp, som de dyrker under jorden (denne udflugt er ikke inkl.).

Måltider: Morgenmad og frokost

Chokoladeturen giver et indblik i produktionen af en af menneskehedens yndlingsspiser – den fine chokolade. Kakaobønnen stammer fra Mellemamerika og har en særlig historie. Det var en af de vigtigste afgrøder for maya- og aztekerkulturerne, som den også blev det for andre befolkningsgrupper i Mellemamerika.

Med opdagelsen af Amerika blev chokolade introduceret i Europa og blev hurtigt et eftertragtet produkt. Vi ser hvordan kakaotræet blev dyrket mellem andre træer i tidligere tider, og får lejlighed til at følge hele processen fra bønne til færdigt produkt – og så er der selvfølgeligelig lejlighed til at smage.

Eftermiddagen er til fri disposition, og området byder på mange muligheder. Man kan se på terrænet til hest, lære at lave traditionel mad fra egnen, sejle ud på Sarapiquí-floden med meget mere.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til bredden af Arenal-søen og fortsætter langs den. Her kan vi nyde storslåede udsigter. Søen er omgivet af frodig vegetation og grønne bakker. Ved enden af søen ses den majestætiske vulkan Arenal, hvis aktivitet varierer. Indtil 2010 var den meget aktiv. Ofte kunne man se flydende rød lava og glødende sten, der kastedes gennem luften. Nu hviler den. Ingen ved hvor længe. Men med sin symmetriske form, der rager op i det flotte landskab, er vulkanen smuk og majestætisk.

I dag er en lang køredag, men undervejs er små oplevelser gemt, som f.eks. træet i San Muelle de San Carlos, der beboes af store leguaner.

Vi kører til sidst ind i de mystiske bjergregnskove. Bjergregnskovene adskiller sig fra lavlandsregnskovene ved at de ofte er indhyllet i drivende skyer, derfor kaldes de også ofte for tågeskove. Her vokser mange forskellige epifytter (planter der vokser på andre planter uden at snylte på dem). Mange af dem er orkidéer og arter fra ananas-familien.

Disse fascinerende tågeskove huser den berømte og meget smukke Quetzal fugl, som havde stor betydning for Mayaerne. Quetzal betyder på Mayaernes sprog ”halefjer” og refererer til hannens 60 cm lange metalgrønne skinnende halefjer, som hos de første Mayafolk i Guatemala blev brugt som penge. Fuglen er et symbol på frihed i Mayafolkets kultur.

De drivende skyer, som omkranser de krogede træer, mosserne, lianerne, epifytterne og de utallige bregner udgør tilsammen en fortryllet verden af former og farver, hvis lige ikke findes andre steder på kloden, og når vi i morgen vandrer i skoven er det med en følelse af at befinde sig i en overjordisk verden af mystik og skønhed.

Ankomst til Monteverde, hvor vi har to nætter.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi besøger Monteverde-reservatet, som er et af costaricanernes absolut flotteste naturreservater. Her vandrer vi på de flotte naturstier samt hængende broer, hvor vi kan se mange forskellige fuglearter og andre dyr. Vi lærer om tågeskovenes mangfoldighed.

Området her er enhver fugleinteresserets paradis. Den farvestrålende Quetzal kan man være heldig høre eller måske endda spotte. Også trelappet klokkefugl, Motmot, den orangebuet Trogon og mange andre fuglearter ses ofte her.

Af andre dyr i parken kan vi være heldige at støde på bæltedyr, næsebjørne, snohalebjørne, Ozelot katten, dovendyret og de tre abearter – brøleaben, kapucineraben og edderkoppeaben.

Om eftermiddagen er der tid på egen hånd på og omkring lodgen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi begynder dagen ved Selvatura, en privatejet naturpark med fantastisk bjergregnskov. Her kan man selv sammensætte sin formiddag.

Man kan gå en tur i sommerfuglehaven, svinge sig højt i trætoppene i ”Canopy Zip Lines”, i en serie af stålwires. Den længste wire giver en svævetur på 1000 meter.

Man kan også besøge en kolibrihave i regnskoven, hvor over 10 forskellige arter af kolibrier kommer og besøger foderautomaterne.

Der er også en smuk gåtur gennem skoven med hængebroer på omkring 2,5 km længde, hvor man bl.a. kan være heldig at se quetzalen og andre farvestrålende fugle, vilde orkideer og mange andre af bjergregnskovens planter samt aber og andre større dyr.

Der er desuden rig mulighed for at nyde en kop god kaffe med kage i caféen.

Aktiviteterne her er ikke inkluderet. De koster fra ca. 10 USD og op.

Herefter kører vi sydpå, og undervejs sejler vi ud på Tarcolesfloden for at se krokodillerne. Det er et opsigtsvækkende syn, når de store fortidsdyr dovent holder øje med os fra vandskorpen. Der er set krokodiller på over 7 meter. Vi sejler ind i deltaet ved Tarcoles floden tæt på Carara Nationalpark. Området er omgivet af mangrove træer og placeret i et område, hvor det bugner af dyre- og fugleliv.

Det er hjemsted for op til 250 fuglearter som f.eks. tangaer, trogoner, piroler og kolibrier. Vi har to overnatninger på lodge i naturen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Carara har tre vækstzoner, som er ret interessante. Der er fugtig, tropisk regnskov; en overgangszone og en zone med bjerg-regnskov. Parken har det fineste hårdttræ i landet, og der er mange forskellige arter.

Dette fredede område er kendt for de mange lyserøde papegøjer (Ara Macau). Der er omkring 320 papegøjer i nationalparken sammen med 360 andre fuglearter.

Vi følger forskellige stier og har mulighed for at se brøleaber, kapucineraber, klamreaber, dovendyr, leguaner, amerikanske krokodiller, de truede sort-grønne giftige pilefrøer og mange eksotiske sommerfugle. Også ozelotter findes her, men de ses sjældent.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører mod Stillehavets kyster. I løbet af få timer oplever vi et utroligt skift fra de drivende fugtige bjergregnskove til det meget tørre flade landskab nedenfor bjergene. Efterhånden som vi kører sydover kommer vi ind i den fugtigere zone og oplever igen en forvandling fra den tropiske løvfældende skovtype til tropisk regnskov.

Vi udforsker i dag Manuel Antonio National Park, der betragtes som et af de smukkeste steder i Costa Rica. Her vandrer vi både i den tætte regnskov og langs kysten, og har man lyst kan man kaste sig i de forfriskende stillehavsbølger efterfølgende. Fra stranden er det muligt at se to-tåede dovendyr, vaskebjørne, næsebjørne, brøleaber og egern. Herfra ses også mange koraller, svampe, krebsdyr, alger og fisk. Også delfiner og til tider hvaler kan spottes herfra.

Efter en oplevelsesrig dag kører vi til vores hotel i Dominical, hvor vi har tre nætter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag vandrer vi langs stranden i Marina Ballena Natural Park. Her er mange fugle, især de brune pelikaner og fregatfugle ses hyppigt. På et lille stykke langs stranden er der en imponerende mangroveskov. Der bliver tid til badning.

Eftermiddagen er fri til afslapning ved stranden eller på vort hyggelige hotel i den tropiske skov.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen er til fri disposition, og der findes en lang række aktiviteter, som man kan booke sig ind på. Eller man kan slappe af ved hotellets pool og have eller tage en tur til stranden.

Muligheder for aktiviteter:
- Kajaktur i mangroven (ca. 400 kr.)
- Havkajak og snorkling (ca. 400 kr.)
- Snorkling og sejltur med katamaran i solnedgangen. (ca. 450 kr.)
- Tur på hesteryg til et vandfald i bjergene (ca. 400 kr.)
- Zip lining (canopy) tur (ca. 400 kr.)
- Reptil- og sommerfugle vandring (ca. 400 kr.)
- River Rafting (ca. 550 kr.)

Listen herover er et udvalg, og man kan orientere sig yderligere på hotellet eller med sin rejseleder eller lokalguide.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi ad en meget smuk rute gennem San Isidro del General og over Cerro de la Muerte, Dødens Bjerg, en vej, der i gamle dage overraskede de mest uforberedte rejsende. Her højst oppe i Costa Rica har vi naturligvis flotte udsigter over Central Valley.

Når vi er komet frem til vores lodge er det tid til en vandretur i det flotte område.

Måltider: Måltider og aftensmad

Efter en tidlig morgenvandring for at spotte fugle, går turen videre til Irazu. Irazu vulkanen er placeret ved bjergkæden Cordillera Central, som ligger få kilometer fra den gamle hovedstad Cartago. Derfra er der en relativ en kort og behagelig køretur til San José (ca. 25 km.)

Irazu vulkanen er den største aktive vulkan på Costa Rica. Den var sidst rigtig i udbrud i 1963.

På vej til Irazu passerer vi alle forme for planteliv, kæmpe bregner og kaffeplantager. Turen tager os op til en fantastisk udsigt over det kæmpe krater fra vulkanen, som er hjemsted for en lagune med mystiske grønne nuancer omkranset af de takkede klippestykker.

Det siges, at på en skyfri klar dag kan man fra toppen se både Atlanterhavet og Stillehavet. Det skal dog nævnes, at der for det meste er skyer.

Vi har sidste overnatning i San José, og om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om formiddagen vandrer vi en tur i San José, og der bliver også tid til at se det imponerende Guldmuseum. De forskellige fund er meget smukt præsenteret, det er en fornøjelse at besøge dette museum.

Om eftermiddagen kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad og frokost

Alle planlagte afgange

16 dage Pris Rejseleder Status Information
10. nov 18 til
25. nov 18
24.900 kr Marianne Lucht Bestil rejse
13. dec 18 til
28. dec 18
24.900 kr Anne Gyk Ibsen Bestil rejse Julerejse
Viktors Farmor baggrundsbillede